Powered by Smartsupp
Domů Informace ze světa maziv Obráběcí kapaliny mísitelné s vodou
Domů Informace ze světa maziv Obráběcí kapaliny mísitelné s vodou
Obráběcí kapaliny mísitelné s vodou

Obráběcí kapaliny mísitelné s vodou

Obráběcí kapaliny mísitelné s vodou

Obráběcí kapaliny mísitelné s vodou

10 důležitých aplikačních doporučení

Chceme-li dosáhnout maximální doby životnosti u obráběcích kapalin mísitelných s vodou, musíme věnovat náležitou péči jak přípravě stroje, tak přípravě a kontrole emulzní kapaliny.

Přípravné práce

  1. Důkladné mechanické (kartáčem a škrabkou) a chemické (systémové čistící prostředky) vyčištění stroje nebo systému určeného pro novou náplň. V případě, že bylo používáno obráběcích kapalin obsahujících minerální oleje, doporučujeme k čištění systému použít systémový čistič určený pro minerální oleje. V případě, že bylo používáno plně syntetických obráběcích kapalin, doporučujeme použít systémový čistič pro syntetické kapaliny. Čističe se přidávají do znečištěné emulze v množství 1-2%. Po působení cca 8-24 hodin bez přerušení výroby se stará emulze vypustí. Systém se propláchne a naplní novou náplní.
  2. Smíchání obráběcí kapaliny s vhodnou vodou (pokud možno bez zárodků, pitná voda pH neutrální, tvrdost, pokud možno ne vyšší než 30 dH). Smísení se má provádět ve směšovacím přístroji nebo přiváděním tenkého proudu koncentrátu do připravené vody (nikdy ne opačně).
  3. Kontrola požadovaného směšovacího poměru refraktometrem. Vzít do úvahy příslušný faktor!
  4. Nepoužívat pozinkované směšovací nebo zásobní nádrže! Jinak dojde u obráběcí kapaliny k chemickým změnám - zinková mýdla!

Provozní kontrola

  1. Pravidelná kontrola koncentrace refraktometrem. Vzít do úvahy faktor!
  2. Příliš vysokou koncentraci snížit přidáním chudé emulze - roztoku. V žádném případě nepřidávat čistou vodu!
  3. Nízká koncentrace se upraví přidáním koncentrovanější emulze roztoku. V žádném případě nepřidávat pouze koncentrát!
  4. Oleje vniklé do kapaliny netěsností (hydrauliky, vedení lože, převodovky atd.) podle možnosti v pravidelných intervalech odsát (vysavač, hydrofobní sorpční rohož).
  5. Dodržovat hygienu a opatření na ochranu pokožky. Odpady a cizí látky nepatří do obráběcí kapaliny.

Likvidace

  1. Při likvidaci upotřebené obráběcí kapaliny je nutno dodržovat místní ustanovení o odpadních vodách. Další informace jsou obsaženy v bezpečnostním listě použitého oleje.