Článek Ing. Jaroslava Černého z VŠCHT v Praze vyjasňující mýty, které zahalují oblast výroby olejů.
Celý článekGlycerín 99,5% F (1 l)
Glycerol, neboli glycerin, systematickým názvem propan-1,2,3-triol,(trojsytný alkohol) je hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Tento produkt je plněn pro použití pro technické účely.
Je důležitou biogenní organickou sloučeninou, neboť je ve formě svých esterů součástí tuků. F značí farmaceutický, vhodný pro farmacii a kosmetiku.
Použití:
» Glycerol se používá pro ošetření gumy a kůže v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako přísada do zubních past, při výrobě plastických hmot zejména jako změkčovadlo, léčiv, žvýkaček, past, barviv a výbušnin.
» Používá se též při výrobě bezvodého ethanolu pro odstranění příměsi vody.
» Je součástí nemrznoucích směsí, většinou v kombinaci s ethylenglykolem.
» V potravinářském průmyslu se používá jako přísada pro úpravu nápojů a méně kvalitních vín, jako sladidlo např. v šlehačkách v bombičkách, jako změkčovadlo želé a jiných cukrovinek atp.
» V lékařství se používá při léčbě otoku mozku jako přísada infuzí, ke snižování nitroočního tlaku, při zácpách ke změkčení stolice ve formě glycerinových čípků nebo jako součást klystýrů.
Charakteristické znaky:
» Barva APHA při 20°c.
» Obsah glycerinu min. 99,5 %.
» Voda max. 0,4%.
» Popel max. 0,1 %.
» Vůně při 20°C charakt. bez cizího zápachu.
» Index lomu 1,470-1,475.
» Těžké kovy max. 5 ppm.
» Kyselost (mn. spotřeb. na NaOH) max. 0,2 ml.
» Estery (množs.spotř. HCl) 8,0-10,0 ml.
Upozornění:
» Pro použití jako surovina ve farmaceutickém průmyslu lze tento výrobek pouze při zakoupení uceleného originálního balení 200l.
» Detailované doporučujeme pouze pro technické použití.
Hmotnost | 1 kg |
---|
Článek Ing. Jaroslava Černého z VŠCHT v Praze vyjasňující mýty, které zahalují oblast výroby olejů.
Celý článekPokračování seriálu Ing. Jaroslava Černého z VŠCHT v Praze o motorových olejích. Týkající se problematiky kvality základových olejů a jejich vlivu na kvalitu motorových olejů. Text je ke stažení také ve formátu PDF.
Již třetí pokračování seriálu Ing. Jaroslava Černého z VŠCHT v Praze o motorových olejích. V tomto díle se pan Černý zaměřuje na omyly související s označováním olejů. Text je ke stažení také ve formátu PDF.