PMO
Moderátor: Colommbo
Re: PMO
Videl som zopár analýz olejov Mannol Acea C2,C3 kde boli hodnoty SAPS väčšie ako pri olejoch A3 , bežne zavedených značiek
Tak isto rozdiely v Kinematických viskozitách . Ak je rozdiel naozaj pár Eur oproti olejm napr. Q8, Repsol ... tak je to na zamyslenie.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Já bych olej Mannol do motoru na běžný interval výměny nedal. A nemám důvěru ani k ostatním podobným jako Fanfaro, Chempiol, Revline....
Už jsem tu psal o Mannolu Legend 0w40, jenž se "honosí" i dodatkem ester, který ovšem podle IR spektra žádné estery neobsahuje, a podle dalších laboratorních výsledků to vypadá spíš na pokus o výrobu ultralevného nulového oleje bez velkých investic do ingrediencí. A ani bych se nedivil že třeba i Mannol Ceramic s "hen tým porculánem" na tom bude podobně.
Motor se s tím asi nezadře, ale nějakou přidanou hodnotu tyto levné oleje nenabízí....
To už fakt raději třeba Q8, Elf, Repsol (anebo i ten Orlen). A vlastně i Shell drží docela dobrou cenu, a našinec bere kvalitu. A jestli ne vyšší tak aspoň garantovatelnější....
Už jsem tu psal o Mannolu Legend 0w40, jenž se "honosí" i dodatkem ester, který ovšem podle IR spektra žádné estery neobsahuje, a podle dalších laboratorních výsledků to vypadá spíš na pokus o výrobu ultralevného nulového oleje bez velkých investic do ingrediencí. A ani bych se nedivil že třeba i Mannol Ceramic s "hen tým porculánem" na tom bude podobně.
Motor se s tím asi nezadře, ale nějakou přidanou hodnotu tyto levné oleje nenabízí....
To už fakt raději třeba Q8, Elf, Repsol (anebo i ten Orlen). A vlastně i Shell drží docela dobrou cenu, a našinec bere kvalitu. A jestli ne vyšší tak aspoň garantovatelnější....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
- Pitris JUNIOR
Tak nějak souhlasím. Na zkrácený interval například po dekarbonizaci, na 3-5tkm oukej, víc nee. Minimálně do aut které ještě nějaký život před sebou mají...
Nie je nad osobné skúsenosti
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
[/quote]
Origo MB olej by mal byť PETRONAS
[/quote]
Díky za odpověď na otázku kterou jsem chtěl položit.
Tuším Petronas jsem kdysi používal, měl ho od kamaráda za dobrou cenu, kde mi ho přiobjednal u firmy, co opravovali Iveca, prodávají i Škodovky a Kia. Mám možnost, teda musím se zeptat jestli ještě používají v družstvě Q8, ten bych mohl mít také za velkoobchodní cenu možná i bez DPH. Další kamoš mi nabízel i MO ale toho moc nepotřebuji, dávám jen do Explorera. Je to ale už přes jeho kamoša a neoplatí se mi pro něj jet.
Origo MB olej by mal byť PETRONAS
[/quote]
Díky za odpověď na otázku kterou jsem chtěl položit.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB
Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB
Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
- Pitris JUNIOR
Petronas je gut
, kdybys měl možnost lepší ceny, neváhal bych 
Tak jestli chce tonny vyzkoušet nějakou "méně meinstreamovou značku" ,je možnost Yacco.
Mám zkušenost s VX 1000 LE 5w30, která plní MB 229.52 API SP, což je asi to nej,co může olej splňovat.
Leju ho do dieslového bmw a motor přede jako kocour
Mám zkušenost s VX 1000 LE 5w30, která plní MB 229.52 API SP, což je asi to nej,co může olej splňovat.
Leju ho do dieslového bmw a motor přede jako kocour
Za mě to je velmi slušnej olej.Na běžnou či lehce sportovní jízdu určitě stačí umazat s přehledem.Na nějakou větší palbu po dálnici apod.bych asi volil jinak - ta norma C2/C3 je zřejmě trochu známka nějaký snahy o eko či lehkoběžnost,kdo ví.. Ale od 5w30 asi člověk nemůže čekat nějaký výkony na okruhu 
tomuto vyjadreniu vobec nerozumiem.. (teda ja rozumiem z čoho to prameni
Je to myšleno tak, že na ostřejší jízdu bych použil olej s vyšší HTHS než je 3.5.Podotýkám, že se mluvím o motorech, který vyžadují normální viskozitu tj.3.5+
O motorech,který jezdí na vodičky typu 0w20 toho moc nevím a ani do toho nemínim zabředávat
O motorech,který jezdí na vodičky typu 0w20 toho moc nevím a ani do toho nemínim zabředávat
ide o to, že to ako si to podal je nezmysel.. sme (domnievam sa) z hľadiska tribológie na odborne sa prezentujúcom fóre a je fajn sa snažiť tomu zachovať vecný a odbornejší look, nie domiešané omáčky hodné na miminko.cz a pod..
Ale asi sa tu trochu týmto seriem moderátorom do kapusty, ak to nevadí im/jemu, tak je všetko ok
Ale asi sa tu trochu týmto seriem moderátorom do kapusty, ak to nevadí im/jemu, tak je všetko ok
Olejnik: Takto všeobecne skonštatovať že oleje 5W30 nezvládnu nejakú väčšinou paľbu po diaľnici je prinajmenšom diskutabilné. Pretože v rámci jednej SAE sú rozdiely medzi olejmi obrovské.
Zoberme si napr. olej 5W30 A5 , kde sa šetrilo doslova všade!
Od zakladovych olejov, additiv, polymerov viskozity, viskozifikatorov.
Zároveň je potrebné zladenie toho všetkého spolu. Tu sú dané veľmi prísne zákonitosti , a potrebné hlboké znalosti.
Aby olej bol na Tom ok z hľadiska - Reologie.
No a no opačnom konci sú také oleje, ako napr. Ravenol REP,
RSC, Amsoil SS, Redline, Penrithe atď, ktoré aj z vysokou záťažou, v mechanicky ok agregáte ktorý je na túto visk. " skonštruovaný nebudú mať absolútne žiaden problém
Zoberme si napr. olej 5W30 A5 , kde sa šetrilo doslova všade!
Od zakladovych olejov, additiv, polymerov viskozity, viskozifikatorov.
Zároveň je potrebné zladenie toho všetkého spolu. Tu sú dané veľmi prísne zákonitosti , a potrebné hlboké znalosti.
Aby olej bol na Tom ok z hľadiska - Reologie.
No a no opačnom konci sú také oleje, ako napr. Ravenol REP,
RSC, Amsoil SS, Redline, Penrithe atď, ktoré aj z vysokou záťažou, v mechanicky ok agregáte ktorý je na túto visk. " skonštruovaný nebudú mať absolútne žiaden problém