Anonymous píše:Ano to je pravda že to drží kolo ale podle tebe je to tak strašně složitý díl že ho jsou schopni kvalitně vyrobit jenom v NASA? A je to stejné jako u ostatních aut......tam taky ranena a čepy drží kolo ne?Nebo u ostatních aut drží kola(a lidské životy)na motoru?
Hliníkové rameno zavěšení kola je výrobek nesrovnatelně fajnovější, než svařenec z plechových výlisků a i než ocelový díl kovaný do zápustky. Zvláště pak v případě, kdy je v jedné třetině jeho délky o něj opřen pseudo-McPherson. Sice neznám originální technologii jeho výroby, ale předpokládám, že jde o nějakou "lepší" slitinu hliníku upravenou kováním, protože jinak by to nic nevydrželo. To je také hlavní důvod, proč se hliníková ramena příliš neujala: jsou výrobně příliš drahá a přesto nedostatečně spolehlivá v provozu, bez ohledu na jejich pozitivní přínos jízdním vlastnostem z důvodu snížení neodpružených hmot.
Nepochybuji o tom, že se na první pohled stejně vypadající díl dá jednoduše odlít přes negativní pískovou formu z hliníku a laik nejspíše prd pozná. To však rozhodně neznamená, že jde o kvalitativně rovnocenný díl!
Modeláři máš pravdu a já se stebou nechci hádat.........ale snad se shodneme že ceny některých dílů jsou opravdu otřesné.....a nakonec to zaplatíme"my" jo holt kdo chce jezdit musí platit
V něčem se shodneme, v něčem ne: jsem ochoten zaplatit šestinásobek za svahový větroň kompletně vyrobený z uhlíku a kevlaru ve srovnání s cenou klasického lamináto-balzového, poněvadž vím, co kupuji, za jakým účelem to kupuji a kolik ta technologie + materiál stojí, přičemž doma na koleně to neudělám. Zrovna tak jsem ochoten si připlatit za kvalitativně lepší díl, který mi přinese vyšší užitnou hodnotu či výdrž. Ovšem zaplatit přes 1600 EUR za pravidelný servis Volva XC90 považuji za naprostou nehoráznost, zejména když vím, že z celé stránky předepsaných servisních úkonů akorát vyměnili olej v motoru, olejový, palivový (nafta) a vzduchový filtr, nikoli už kabinový, brzdovku, nevyčistili a nepromazali brzdy atd. atd.
Ramena z hliníku byť z příměsema mohou jen ztěží dosahovat kvalit a ceny ocelového plechu. Pokud si vezmeme ocel s mezí kluzu tak cca 450-2000MPa (plechy karosrie mají cca 160MPa) a čistý hlinik 50MPa (pokud by nešlo o dural), tak to ve mně nebudí moc důvěry.
Naposledy upravil(a) skodovkar dne úte bře 09, 2010 7:58, celkem upraveno 2 x.
Škodovkáři super to je přesně ono!!!!Proč to vůbec ty trotlové dělali z hliníku(slitiny)......chápe to někdo?????Já ne...........Passat je jinak perfektní auto ale tu nápravu p......
Ono trotlovství v daném případě spočívá v tom, že výsledek (v podobě jízdních vlastností) ani zdaleka neodpovídá zvolené náročnosti konstrukčního a technologického/materiálového řešení. Prostě jiní umějí dosáhnout téhož nebo i lepšího výsledku jednodušeji a laciněji, a to vůbec nehovořím o životnosti!
I já uznávám, že Opel má designově pěkná auta. Dokonce v době jedničkových Fábií, se mi Astra líbila daleko víc a mám dojem , že i cena byla srovnatelná