Pitris píše: ↑čtv kvě 23, 2024 11:02
Začnu s tím Shellem.... Nepovažuji ho teď za nejvhodnější řešení (kvůli API), protože nevíš co (a jak dlouho) tam bylo. A jestli Plus nebo nePlus bude motoru jedno a moc bych nedal za to že to bude (skoro) totéž. A (pokud mne paměť neklame, tak) ten Plus z té knížky byl dřívější výrobek a jiný olej jak dnešní HX7.
Ty Favority měly na olej předpis min. API SD (s katem pak tuším SF). To SD je dinosaurus - byť se občas dá pořád koupit - a i v 10w40. Ta možnost že by tam ale někdo dával ten je asi malá. Spíš to teď jezdilo na 15w40 API SG/SJ - otázkou však jak dlouho? Chtělo by to aspoň sundat víko ventilů a podívat se jak to vypadá tam. A jestli tam nebude tvrdý karbon a moc "bláta", zřejmě bych se vydal cestou co v tom Tebou sem postnutém vlákně popsal modelář (alias Jerry3)
Do starého oleje nalít dle návodu buď Millers Engine Flush nebo BG 109. Pak bych dal na 1000 km olej střední kvality - např.
Orlen s API SJ/SL a teprve pak - a zase tak na 1000 km - už třeba ten Tebou zmíněný Shell HX7 10w40. Ale VŽDY s novým filtrem. A potom už by šlo jezdit na standardní interval 10 tkm nebo rok.
Dobrý den, Ahoj,
došlo u mě ke změně a byla provedena výměna těsnění hlavy motoru a při té příležitosti udělali výbrus hlavy a co tam bylo potřeba, nebo bylo nefunkční, tak to vyměnili.
Byl proveden jakýs takýs repas motoru / generálka motoru.
Pak tam nalili olej MPM 10w40.
To všechno se stalo, ještě než jsem stačil udělat ten "výplach" motoru za pomoci Millers Engine Flush a než jsem tam dal ten Orlen 15w40.
Jak mám prosím postupovat teď ? Mám ten MPM 10w40 už rovnou teď vyměnit za ten Shell HX7 10w40 ?
Nevím, jestli ten MPM olej 10w40 je kvalitní.
Nebo mám počkat do příštího roku případně na 10.000 km ? A pak tam dát ten Shell ?
Co by jste mi prosím radil / radili ?
S pozdravem,
Petr