Neutrál ??

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Hombre

Re: Neutrál ??

Příspěvek od Hombre »

Mají společné, bez kvaltu do zatáčky na mašině, to je nebe a dudy oproti autu. To má 4 kola, a brzdy z blbě najeté zatáčky nezachrání, vytáhne tě plyn, ale když není zařazeno, nebo po delším sešupu bez kvaltu, něco tam kvedlat, to bývá pozdě. Auto totálně rozhozený ze stopy.
BMW R 1200 RT - Bělouš
BMW R 1200 RT - Baron
Valvoline All-Climate 20W-50
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

A tohle snad není solidní argument? Přidám ještě chcípnutí motoru a nefunkční posilovač.
Pedro

Příspěvek od Pedro »

Matlate vše dohromady. Logiku, instinkty, mysleni jedince+zkušenosti. Jaky zatacky, sesupy... to tam je zmineno? , pokud jedinec, ne stadoidni, u toho přemýšlí, muze mu byt tenhle styl dle určitých podmínek, sympatický.
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Do zatáčky jsem zvyklý si přibrzdit kvaltem případně s pomocí brzdy pokud ji považuji za ostrou. Z toho důvodu, že mi za ní výrazně klesne rychlost, což by zdržovalo provoz při hledání spravného kvaltu. Navíc se řídím pravidlem, že brzdit se má před zatáčkou, ne v ní. To už pak člověk chce po dostupné trakci až příliš. Nepamatuji si, že bych se kdy vytahoval plynem ze zatáčky. Jednou jsem si rozhodil v horkém létě fáčko na zimácích a pomohlo mi naopak dát nohu z plynu, ale to bylo následkem překorigování skluzu v zatáčce.
Opět uvažuji, že před sebe vidím, mám prostor si pohrát a auto mi funguje. A kdyby náhodou motor chcípl (opravdu? v dnešní době?), tak ho přes kvalt nahodím. Tím nahodím posilovač brzd, který i tak umožňuje jednou ještě na krev dobrzdit. Nevím jak je to s přetlačováním na posilovači řízení, nikdy jsem nejel s nefunkčním.
Jezevcik

Příspěvek od Jezevcik »

Dříve jsem také vyhazoval kvalt všude, kde to šlo. Dnes už na to dlabu. Občas si to vychutnám na D1 směr Praha. Tam je někde na Benešovsku úsek, kde to jede celkem svižně i pět km v kuse. Mastodontní Volha jezdila na neutrál perfektně, u ní byl motor brzdou.
Toyota Verso 1.8 Valvematic, r. v. 2011
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Souhlasí tady vůbec někdo, tedy kromě pár izolovaných jedinců, že akcelerace je důležitou součástí aktivní bezpečnosti?
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Ano. A hlavně motorkáři by měli vědět že ze šlamastiky je vytáhne spíš plyn než brzda. Dá se vyřadit. Ale ne všude tam kde to někteří dělají....
Pedro, Ty VÍŠ co a kdy máš dělat, ale bohužel po silnicích jezdí i tací co neví jak držet volant :(
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Jerry3 píše:Souhlasí tady vůbec někdo, tedy kromě pár izolovaných jedinců, že akcelerace je důležitou součástí aktivní bezpečnosti?
Uveď příklad, kdy si akcelerace využil pro zvýšení své bezpečnosti. Já si na takový příklad nevzpomínám.
Hombre

Příspěvek od Hombre »

To nemyslíš vážně,plynem se vždy reguluje svižnější průjezd zatáčky. Přidáváním a ubráním plynu měním vlastnost vozů na přetáčivý a nedotáčivý a tím aniž bych musel volantem hnout, měním poloměr zatáčky.
BMW R 1200 RT - Bělouš
BMW R 1200 RT - Baron
Valvoline All-Climate 20W-50
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Ale no táák. Luboši :?
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Určitě jsem za svůj řidičský život vyřešil mnohem více krizovek (mnou obvykle nezpůsobených) akcelerací, než brzděním.

Naposledy před třemi týdny, byť to bylo při cestě na motorce. Jel jsem průběžným levým dvoupruhem rovně přes křižovatku řízenou semaforem (dole u řeky v HB, možná to tam někdo znáte) a míjel jsem řadu vozidel stojících po mé levici na červenou pro odbočení doleva. Na mne se zezadu někdo tlačil (asi mu můj limit + něco málo přes pro přejezd křižovatky připadal málo), po pravici jsem měl šňůru pomaleji jedoucích vozů. Najednou se jeden z řady vlevo "urval", že pojede rovně, a napálil mi to tam. Možná bych to i ubrzdil, ovšem ten za mnou už určitě ne. Doprava nebylo kam uhnout, tak jsem za to vzal a podařilo se mi ho těsně líznout, ještě než mi úplně zkřížil cestu. Přiznám se, že vše proběhlo tak rychle, že jsem sice stačil zaznamenat, že nepoužil pravou směrovku, ale zda se jednalo o "koncerňáka" :mrgreen: , to mi tentokrát nějak uniklo (to auto bylo bílé barvy).
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Mám zřejmě více štěstí. Odhadem mám najeto 70-80tKm a i když akcelerace je úžasná věc při předjíždění, tak mě nikdy z ničeho nedostala. Už jen proto, že jsem ji vlastně nikdy neměl dostatečně k dispozici, takže jsem se na ni nemohl spoléhat. Musel jsem a musím proto jezdit výrazně defenzivně a s menším "nadšením" do zatáček. V autě mě zachraňovaly brzdy pokud mě někdo omezil/ohrozil. Co neubrzdím, to neokecám :idea:
Proto jsem chtěl vědět, v jakých konkrétních případech tě akcelarce v autě zachránila, protože je to pro mě Terra incognita.
Naposledy upravil(a) skodovkar dne úte srp 21, 2018 12:22, celkem upraveno 1 x.
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

skodovkar píše:...protože mně zatím vždy stačily brzdy.
Protože nemáš k dispozici podstatnou část aktivní bezpečnosti, totiž akcelerační schopnost vozidla. Navíc zhusta platí, že na "akcelerátoru" máš nohu či ruku povětšinou stále připravenou, zatímco na brzdu si musíš "přešlápnout/přehmátnout", což v krizové situaci stojí drahocenné desetinky sekundy navíc.

Už jsem to sem kdysi psal, ale klidně to zopakuji: podle byť již poněkud starší analýzy reprezentativního vzorku dopravních nehod bylo zjištěno, že v převažující části případů by k nehodě vůbec nedošlo, kdyby řidič zvolil správný vyhýbací manévr; v podstatné části případů by se dalo nehodě předejít, kdyby řidič dokázal včas zareagovat akcelerací; a pouze v malé části případů by nehodu odvrátilo "správné brzdění" (pozn.: většina řidičů se ocitla v dokončeném nehodovém ději tím, že "nesprávně" brzdila, tj. nevyužila možností, které skýtá ABS). :idea:
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Souhlasím s tím, že správný vyhýbací manévr je nejlepší řešení, tedy pokud auto po něm udržíš pod kontrolou. Pokud ne, tak mohou být následky mnohem horší (vyhýbám se srně a skončím v rokli). Ale nechápu, jak mi přidání plynu pomůže, pokud mi někdo nečekaně překříží cestu v křižovatce nebo pokud mi někdo vpálí bez zrcátek do mého pruhu, nebo mi tam vlítne na kruháči. Často už ani není místo na vyhýbací manévr, proto sundání nohy z plynu (či spíše sešlápnutí brzdy) mi přijdou jako smysluplnější řešení.
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Mohl bych ti vyjmenovat 100+1 příklad, kdy je lepší rychle opustit "území, kde se schyluje k nehodovému prů.eru", než v něm zatuhnout se stojícím vozidlem, které se ti třeba podařilo zastavit, ovšem se stojícím vozidlem už nikam neuhneš. Ale považuji to za zbytečné, neboť buď vůbec nechápeš, co se ti tu snažíme sdělit, nebo si z náš děláš svou hranou nechápavostí pr.el. :(
Odpovědět