Neutrál ??

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Hombre

Re: Neutrál ??

Příspěvek od Hombre »

Právě proto, že se bavíme o jízdě na neutrál. Jestli musím jít s brzdama na krev a k tomu i pohnu volantem, tak jde veškerá váha na přední nápravu. Zadek nekontrolovatelně vlaje jako hadr ve větru. Když nebudu mít zařazeno, abych váhu mezi nápravama srovnal, rozbiju si hubu. Nepíšu o hamování při jízdě rovně, ale při úhybném manévru metr a více.
BMW R 1200 RT - Bělouš
BMW R 1200 RT - Baron
Valvoline All-Climate 20W-50
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

bjukemen píše:podobnych pripadov mam vela, napr nedavno srna pri ceste vsimol som si ju na poslednu chvilu, na brzdy uz bolo neskoro napalil by som to rovno do nej.. zachranil ma plyn na podlahe a srnu som tesne minul
Se srnama je to různé. Zatím jsem vždy ubrzdil, protože v takových úsecích jezdím v noci 70 a koukám do příkopů, kde se zablesknou oči. Jednu jsem nabral blatníkem, ale ta mi vběhla přímo do něj, tam by nepomohlo vůbec nic. A pokud přejde jedna, tak se dá čekat, že půjdou další, je tedy dobré výrazně zpomalit. Ale někdo by zřejmě zrychlil, aby se dostal z místa potenciálního prů*eru :lol:
Pokud to jde, tak v noci volím hlavní tahy, kde je pravděpodobnost střetu znatelně menší než mezi lány nebo v lese.

A jak jsem říkal, zatím jsem si zadek rozhodil jen jednou. Ale věděl jsem, že jedu za "hranicí" a právě v tom mě zachránilo sundání nohy z plynu. Zpomalení bylo ještě umocněno tím, že jsem jel do kopce.
Jezevcik

Příspěvek od Jezevcik »

Zda akcelerovat nebo brzdit? Toť nejednoznačná otázka. Je bezpočet situací, a ty si vyžadují řešení na míru, což je na řidiči, který má na vše strašně málo času. Každopádně rychleji reagují brzdy a volant a člověk má zřejmě podvědomě spojené brzdy s bezpečností. Jiná je zase situace na sněhu. Univerzální pravidlo asi neexistuje. Hlavně to chce rozvahu a nezavřít oči a začít ječet.
Teď jen pro odlehčení: Vždy, když v televizi vidím automobilovou honičku/souboj, kdy se to "zlé" auto snaží bokem dostat ze silnice to "dobré", tak si pokaždé říkám, proč se těch grázlů prostě nezbaví tak, že přibrzdí. Vždy se to žene až do extrému a přitom tento manévr by jim vzal vítr z plachet. To, že by to nebylo žánrově tradiční, je věc druhá, ale bylo by to rozhodně originální, avšak ve vážně míněných dramatech by to trochu vytvořilo dojem taškařice - uznávám.
Toyota Verso 1.8 Valvematic, r. v. 2011
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Na to, jak jiné auto zastavit, ale i jak se nenechat zastavit, existují do detailů zpracované metodiky. Dokonce i na prorážení bariéry z aut je metodika, jejíž uplatnění je ovšem pravým opakem toho, co vidíme ve filmech.

Ale zpět k věci. Volba způsobu řešení krizovky je samozřejmě věcí každého jedince. Ženy z 99,99% použijí výhradně brzdu. Pedro také, poněvadž mu díky jeho profesi hned naskočí zaužívané schémátko. Škodovkář si to své schémátko vytvořil tím, že neměl příležitost či se třeba záměrně ochudil o půlku škály pokrývající akcelerační dynamiku. A každý bude hájit svůj ocas, což není o tom, kde leží pravda, ale kdo má bytelnější železnou košili. Ono s dopravním letadlem se také létá jinak, než s povedeným UL.
Hombre

Příspěvek od Hombre »

Ano, krizovka se dá řešit více způsoby dle situace, ale to jsme tady v debatě mimo mísu.
Stále řešíme důsledek krizového manévru bez zařazeného kvaltu.
Za mlada, při ostřejší projížďce Trabantem jsem jel jak jezdím do dnes. Napálil jsem to do zatáčky, první třetinu na ostřejší brzdy, zadek se začíná posouvat. Následuje přidání plynu, a ono nic, vypověděla volnoběžka. Měl jsem co dělat, abych to udržel na cestě. A to je příklad, kdy na to je čas, což v krizovce to je to samé, ale nečekané a v rychlejším časovém sledu. Tak že, bez kvaltu néééé!!!!
BMW R 1200 RT - Bělouš
BMW R 1200 RT - Baron
Valvoline All-Climate 20W-50
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Sice to není přímo o neutrálu (ale je to a absenci akcelerační dynamiky), ale dnes ráno bylo možno jednu vcelku běžnou situaci, která však nakonec smrděla zbytečnou nehodou, vyřešit pouhým jedním svižným zrychlením. Namísto toho nedošlo jen díky prudkému dvojímu brzdění (osobáku + tramvaje) ke střetu (bohužel navíc s 50% přesazením) se zadkem dodávky vpředu a hned vzápětí málem k nárazu tramvaje zezadu. Vidíte v tom, výhradní zastánci brzd, nějakou výhodu? Já tedy rozhodně ne!
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Pokud je tvé myšlení a jízdní styl uzpůsoben výkonnému autu, ale jedeš v něčem, co má zrychlení nad 10s, tak se zákonitě dostáváš do problémových situací. Kdyby byl dodávkář vědomý si svého okolí, tak by se do takové situace vůbec neměl dostat. Měl si počkat a ne vlítnout pod tramvaj. Špatně vyhodnotil situaci a vjel, kam neměl. Je to úplně stejné jako neodhadnout možnosti auta a předjíždět protisměrem. Může to skončit čelním střetem.

A k vyhazování kvaltu, nikdy jsem nepsal, že ho vyhazuju ve městě nebo dokonce na křižovatkách. Situace musí být přehledná a jasná (nejlépe nikdo široko daleko) a musí být nějaký náklon, aby auto nezpomalovalo. Na červenou naopak dobrzďuji motorem, abych mohl případně okamžitě vyjet.
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Dodávkář se tentokrát prohřešil "pouze" tím, že nepoužil levou směrovku a zastavil, poněvadž dával přednost tramvaji po své levici, což se ale dalo čekat, jelikož se správně zařadil do levého odbočovacího pruhu a brzdil. Mně šlo o řidičku, která mne vezla a málem skončila v zadku té dodávky (dokonce zabralo ABS), třebaže sama jela rovně, aby následně omezila v jízdě tramvaj, když jí napřed (po podjetí dodávky zprava pruhem pro přímou jízdu) vjela přímo před čumák kvůli rozkopané části svého pravého jízdního pruhu a vzápětí navíc prudce brzdila, neboť začala dávat přednost vozidlům přijíždějícím zprava, a to navzdory tomu, že přenosná značka dej přednost byla řádně doplněna tabulkou, že má dát přednost právě té tramvaji. Přitom stačilo jediné: prošlápnout plyn, rychle podjet dodávku po levici, a dostat se tak s předstihem před tramvaj (která krátce předtím vyjížděla ze zastávky) ještě než začal onen rozkopaný úsek pravého jízdního pruhu, což si vynutilo částečný vjezd do tramvajového tělesa.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Mě se stalo s autem nepočítaně že bylo lepší odtamtud vypadnout než tam zůstat stát. Ale uznávám že byly i situace kdy na ty brzdy bylo potřeba jít. A pořádně, a k tomu i pracovat tím kulatým před sebou. Ale jsem zvyklý si držet ve městě (a vlastně i mimo něj) při běžné jízdě otáčky kolem 2,5 - 3t., a to už akceleruje celkem dobře. V práci s velkým volantem brzdím - ano, ale ne "na krev" protože lidi co mám vevnitř nemůžou za toho vola co mě tam vjel :x To do něj klidně "drcnu"; ale nepozabíjím lidi za sebou bo EBS BRZDÍ :!: Kdo nepoznal, asi by nevěřil jak dokáže kloubák s EBS rychle zastavit :shock: Ale nikdo se v něm neudrží.... :?
Na motorce vezmu za plyn a neptám se :twisted: Krom toho i když půjdu na mašině naplno na brzdy, bude to brzdit hůř jak auto :x Takže zmizet od tamtať....

A Tome, k těm filmovým honičkám - kdyby to vyřešili/zastavili hned, film by byl o ničem :P
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Pitris JUNIOR

Příspěvek od Pitris JUNIOR »

V práci - Jak řekl táta, brzdit ale opatrně, trolejáky brzděj jak blbý takže radši naberu blba před sebou než aby mě tam popadalo X lidí.

A z vlastní zkušenosti mohu říct, že vzít na plyn mě zachránilo kejhák. Kdybych na té mašině šel po brzdě nebo nepřidal, auto by mě nabralo přímo na komoru. Tím že jsem přidal jsem si zachránil život.

Ale je to jak která situace. :wink:
🚗 Mazda 6, 2.0 SkyactiveG 121kW
⛽ N98 + Bishops Original BiTech
💧 PennzOil Platinum 5w30
☀️ KUMHO ECSTA SPORT PS72 XL - 225/45 R19 96 Y XL
❄️ KUMHO WP52 WinterCraft - 225/55 R17 101 V XL
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Jerry3 píše:Dodávkář se tentokrát prohřešil "pouze" tím, že nepoužil levou směrovku a zastavil, poněvadž dával přednost tramvaji po své levici, což se ale dalo čekat, jelikož se správně zařadil do levého odbočovacího pruhu a brzdil. Mně šlo o řidičku, která mne vezla a málem skončila v zadku té dodávky (dokonce zabralo ABS),
Tedy řidička si nedržela odstup (či jela nepřiměřeně rychle) a bylo jí jedno, co se kolem ní děje. Zjevně těžce pochybila v předvídání situace.
Jerry3 píše:třebaže sama jela rovně, aby následně omezila v jízdě tramvaj, když jí napřed (po podjetí dodávky zprava pruhem pro přímou jízdu) vjela přímo před čumák kvůli rozkopané části svého pravého jízdního pruhu
Řidička se prohřešila opět poměrně vážně, když omezila (ohrozila?) tramvaj a měla by mít povinnost sama před překážkou zastavit a vyčkat správného okamžiku pro objetí.
Jerry3 píše:a vzápětí navíc prudce brzdila, neboť začala dávat přednost vozidlům přijíždějícím zprava, a to navzdory tomu, že přenosná značka dej přednost byla řádně doplněna tabulkou, že má dát přednost právě té tramvaji.
Nesoustředěnost, nevnímání okolí, řidičská ignorance?
Jerry3 píše:Přitom stačilo jediné: prošlápnout plyn, rychle podjet dodávku po levici, a dostat se tak s předstihem před tramvaj (která krátce předtím vyjížděla ze zastávky) ještě než začal onen rozkopaný úsek pravého jízdního pruhu, což si vynutilo částečný vjezd do tramvajového tělesa.
A nebo v případě pomalého vozu dodržovat základní ohleduplnost a když neprojedu, tak se tam necpat. Snad jí nic nebránilo v tom, aby jela ohleduplně a předvídavě - to je defenzivně. Tím nepopírám, že to třeba mohla prolítnout, ale zjevně to celé špatně vyhodnotila a neměla na to. Ze dvou možných a správných řešení si vybrala tu nejhorší střední cestu.
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Luboši, celé to bylo o tom, jak ženy typicky řídí - viz můj blog. Jinak nejela rychle ani pomalu, prostě jela "furt stejně", jako kdyby měla vyhozený kvalt: v daném místě by to dokonce i šlo, jelikož se to odehrálo ve svažité ulici. Nedopustila se "nedodržení bezpečné vzdálenosti", pouze "nesprávného způsobu jízdy", a to snad úplně ve všech ohledech. K tomu by ale už měla být i dostatečně vyježděná, vždyť za poslední dva roky najezdila skoro 55 tis. km, "jen" s jednou zaviněnou nehodou.

Osobně nechápu, proč ženám nevadí zdržovat se na úrovni souběžně jedoucí tramvaje, tím spíš, když dané místo zná: o výkopu v pravém pruhu sice předem nevěděla, ovšem že ji tak jako tak čeká vjezd na tramvajové těleso o cca 200 m dál, to vědět musela. Jinak řečeno, neudělala nic z toho, co si daná situace vyžadovala (kdyby např. jela rychleji, tak by jí tam ona dodávka, o kterou se nakonec málem zasekla, nevjela zprava, tudíž by ji pak nemusela vůbec řešit), jen si tak plachtila, jako kdyby měla vyhozený kvalt. :x

Být na jejím místě, nic z toho by mne nepotkalo, jelikož jsem schopen vyhodnotit trajektorii vektorů pohybu všech zúčastněných vozidel a tomu přizpůsobit vlastní vektor.
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Jardo, já myslel, že se držíme (již trochu posunutého) tématu: "Akcelerace, dá se bez ní přežít?" :lol:
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Přežít ano, ale žít ne! :lol:
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Akceleruji dobře, akceleruji rád....:lol:
A citelné je to hlavně na motorce :twisted:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Odpovědět