VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
pavproch

Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?

Příspěvek od pavproch »

Sem tu po delší době zas, navazuju na předchozí tady:
pavproch píše: Tak. Neska uďán servis 135kkm (BG109, wolej, filtry) = yezdi. Fčíl nezbývá než se enem modlit, aby EA888 MY20212 s fázovým posuvem 4,64 vydržel celý interval (15k) bez potkání se (rozv. řetázku etc plánuju udělat při 150kkm). Kéžby...
A k tomu se zeptám i tady: Libor mi to fčera při servisu rozmluvil.... měl sem NATO připravený 5l kanistr 5w40 (Total), patří tam 4,7l, já ho tam chtěl chrstnout celý (= o 3deci víc) ale Libor (= zkušený aftoměchánik) řknul že TSi sou na přelití MOC háklivé narozdíl od TDi (kde ani přelití o litr není rizikové). Je to tak?
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Olej by v motoru nad max. rysku jít neměl. A je buřt jestli TSI nebo TDI. Deci nevadí ale půl litru už je dost. A třeba jen kvůli takové maličkosti že když moc tak klika olej našlehá, a pěnu čerpadlo nenasaje. Navíc většinou čím víc oleje, tím vyšší jeho spotřeba. https://www.tipcars.com/magazin/nase-te ... 82025.html :idea:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Sám jsem přelil u CZDA olej asi 3mm nad rysku, což odpovídalo cca. 2dcl oleje a ikdyž se nic neposralo, tak jsem ho preventivně odsál přes měrku oleje. Všechny přímovstřiky ředí olej palivem + u některých motorů to může být extrémnější například z důvodu netěsného tandemového čerpadla a v ten moment je vhod, když je ve vaně ještě nějaká rezerva.

Reálně tedy záleží nad aktuálním stavem motoru a jeho typu provozu. Já mám najeto 92k km a sežere mi to cca. 0,1-0,2dcl na 7 500km - to odpovídá tomu, že motor je v dobré kondici s tím, že můj styl jízd velice pravděpodobně odpaří většinové množství benzínu v oleji. I tak z preventivních důvodů dávám hladinu na 3/4 výšky rysky. Hladinu měřím za tepla a jelikož má můj motor měrku mimo střed olejové vany, tak extrémně záleží jestli stojím rovně. I drobný sklon na silnici, který by se od oka dal považovat za rovinu dělá na měrce X mm.

Trochu OT, existují situace kdy se ředění palivem rovná úbytku oleje. Typicky je to EA111/211, která má najeto vyšší porci km, zná pouze krátké trasy a zároveň je u ní olejová údržba na hranici rozumu. U takového auta se zapečou kruhy a žere třeba 0,5L oleje na 1000km, ale zároveň tam přibyde 0,5L benzínu, který se ale neodpaří. V ten moment je to auto, které "nežere" ani kapku oleje a majitel usuzuje, že je v super stavu. Kolikrát jsem se "dohadoval", že není normální, aby auto nežralo olej a pokud se tak neděje, tak je někde problém, nebo majitel nevidí úbytek.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
pavproch

Příspěvek od pavproch »

Kuju, ten náš EA888 má aktuálně 135k, žere asi půllitr 5w40 na interval, má vytahaný rozv. řetěz, ale inak je OK. Takže radši to nechám tak, jako doposud - u fšech svých aut liju a kontroluju/udržuju na horní rysku.
Naposledy upravil(a) pavproch dne čtv dub 30, 2026 4:48, celkem upraveno 1 x.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Volfi píše: stř dub 29, 2026 9:16....existují situace kdy se ředění palivem rovná úbytku oleje....V ten moment je to auto, které "nežere" ani kapku oleje a majitel usuzuje, že je v super stavu.
Ano, každý spalovací motor má určitou spotřebu oleje. Samozřejmě že to nebude (teda pokud je motor OK a nebaští olej jako dvoutakt) na měrce poznat po 500 km ale jestli oleje neubude ani po dejme tomu 8 - 10 tkm, tak je něco špatně a do oleje se dostává (v 99 %) palivo :oops: A tady jsou na tom hůř právě ty nové přímovstřikové motory s nízkoviskózními oleji, kde když se na krátkých jízdách ten olej ještě zředí palivem (už 5 % paliva v oleji je dost problém), je na průser zaděláno :oops:
https://www.portalridice.cz/clanek/prib ... neco-delat
V tom 1 % případů co není na vině palivo a oleje přibývá za to může zřejmě chladicí kapalina, a(le) z ní glykol v oleji je malér ještě větší jak to palivo.

jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Tu je vhodne dodat, - ostatne ako je uvedene aj v clanku v odkaze - ze nie je jedno ci sa v takomto pripade jedna o benzinovy alebo naftovy motor. V pripade benzinoveho sa pocas dlhsich jazd ,kedy sa motor dobre prehreje moze z vacsej casti olejova napln tohoto pripadneho paliva zbavit. Zial v pripade naftovych motorov toto nefunguje. Iste, v oboch pripadoch mozno niekedy pozorovat " ubytok" oleja napríklad po niekolko sto km jazde po dialnici, ovsem ak je to u naftoveho motora, obvykle ( ak je inak co sa unikov oleja tyka motor zdravy) sa jedna iba o odparenie vodneho kondenzu. Ten vznika v podstate vzdy v rezime kratkych jazd, kde pricinou je ,ze sa motor nestaci riadne zahriat, tesp.bezi v prevadzkovej teplote prilis krátky cas. Typicky jazdy do cca 10-15km. Pozor toto nema nic spolocne so spominanym prienikom chladiacej zmesy do oleja. Glykol, podobne ako nafta sa ziadnym sposobom z oleja dostat neda. Pomoze len vymena , samozrejme s odstranenim priciny. Ak mam naftu s " vrodenym" pribudanim paliva v oleji , riesenie je jednoducho skratit intervaly vymeny.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
mj

Příspěvek od mj »

Pozdravujem znalcov!

Aktuálne taký postreh - doteraz na Octavke IV TDI každých 10-tis. 0W30 VSW od Ravenolu, pred mesiacom som prvý krát skúsil MILLERS OILS EE PERFORMANCE C3 0W-30…

Mam pocit, že už aj tak tichý motor ešte stíchol…je to možné? (placebo, alebo je millers “ľepši”?)

Tabuľkové čísla mne laikovi vyzerajú lepšie pre Ravenol…
ŠKODA YETI 2.0 TDI CR 81kW / RAVENOL VMO 5W-40 C3
ŠKODA OCTAVIA 4 2.0 TDI CR 85kW / RAVENOL VSW 0W-30
kornel

Příspěvek od kornel »

to že motor môže znieť "tichšie/hladšie/mäkšie" s jedným olejom vs. nejaký iný.. nie je žiadnym meritkom toho ako olej motor chráni pred opotrebovaním... Ten olej môže len lepšie pohlcovať určité frekvencie a rezonancie, prípadne vykazovať o niečo nižší koeficient trenia (kým sa nevyčerpajú anti-frikčné vlastnosti)...
Teda je potrebné si uvedomiť že vysoké FM (anti-trecie vlastnosti) oleja neznamenajú automaticky zároven aj "vysokú" ochranu pred opotrebením/oterom :!: :!: napr. v prípade primárnych tribovrstiev tvorených od ZDDP - spôsobujú nárast koeficientu trenia no vysoko efektívne chránia pred oterom párových častí v motore. No v prípade synergie s inými AW/FM zlúčeninami (najmä molybdén a rôzne alkylove soli / ionove kvapaliny - tie nevidieť v bežných triboanalýzach) je tento jav nárastu koef. trenia s rastom Anti-wear potláčaný výrazne.
tomxass

Příspěvek od tomxass »

VSW je asi najlepší olej v norme VW 507.00 (ak jazdis krátke trasy alebo zimu).
Bol aj v nejakom rebríčku top olejov zo 600 niekde okolo 6.miesta (neviem ako je to relevantne).
Millers som síce neskúsil, ale príde mi to ako marketingová značka, niečo podobne ako Liqui Moly.
Mne zas zvukom najviac sedel VSW.
Aktuálne ale idem VMP (predtým Mobil 1 a teploty na diaľnici sú nižšie takže asi PAO robí svoje).

Inak pozerám že máš 85kW TDI tam VSW ani nemá byt, podľa mňa aj ta 20ka tých 85kW zvládne bezproblemov.
VSE 0W-20 je pre teba.
Pripadne VSH.
V popise máš ešte Yeti a tam VMO 5W-40 takisto malo to nejaký efekt?
Volkswagen Passat B8 Highline Limousine 2.0 TDI DFGA
Motorový olej: Ravenol VMP 5W-30
DSG DQ381 olej: Ravenol DCT-LV
mj

Příspěvek od mj »

Ďakujem za názory.
K otázkam:
1. 0W30 pre O4 plánujem aj naďalej, odporúčanie výrobcu - 0W20 ma nevyrušuje…
2. Yeti má chip zo 110k na 190… aktuálne 215 tis km, šľape ako hodinky - nikdy žiaden ani najmenší problém. Či za to “môze” aj VMO netuším…
ŠKODA YETI 2.0 TDI CR 81kW / RAVENOL VMO 5W-40 C3
ŠKODA OCTAVIA 4 2.0 TDI CR 85kW / RAVENOL VSW 0W-30
tomxass

Příspěvek od tomxass »

Čítal som názory že olejové čerpadlo na tom novom Evo TDI nie je stavané na hustejší olej no.
Čo sa týka Yeti tam by som kludne lial VMP ten olej musí mazať aj 500PS.
Volkswagen Passat B8 Highline Limousine 2.0 TDI DFGA
Motorový olej: Ravenol VMP 5W-30
DSG DQ381 olej: Ravenol DCT-LV
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

tomxass píše: pát kvě 29, 2026 20:21 Čítal som názory že olejové čerpadlo na tom novom Evo TDI nie je stavané na hustejší olej....
Toto by dávalo smysl pokud by olej měl stálou teplotu - pořád. Ale když by to měla být pravda tak na jakou viskozitu je to čerpadlo dělané :?:
Vždyť studená 0w20 bude viskóznější jak 5w30 při 80°C.

jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Čisto teoreticky si myslím, že konštrukčne by čerpadlo malo skôr obmedzenie pri príliš nízkej viskozite...., že by za istých podmienok už nevedelo dávať dostatočný tlak. Opačne mi to veľmi nedáva zmysel prečo by malo mať problém. Ale môžem sa mýliť. Nakoniec dnes už sú čerpadlá často s variabilným objemom.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Odpovědět