motorový olej RAVENOL

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Volfi

Re: motorový olej RAVENOL

Příspěvek od Volfi »

Kdekoliv, můžeš si u Ravenolu na webu zkontrolovat šarži každého balení.
https://eshop.ravenol.cz/produkt/raveno ... l-1190.htm
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Luke píše: čtv bře 26, 2026 8:23 Zdar borci. Mám na vás otázku. Do svojí ovce RS, 169kw dávám Ravenol VST 5w40. Blíží se mi výměna. Olej jsem vždycky bral přímo z Německa ale tam ted není skladem. Jaky cz shop by jste mi doporučili abych nekoupil padělek? Nebo přemýšlím ze bych zkusil RCS 5w40. Ten bych bral přímo z DE.
Jestli jsou na pořadu dne i běžné jízdy a nejezdíš s tím závody dal bych spíš ten VST.
A já bral Ravenol buď na motoře nebo na pemě a nikdy nebyl problém.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
maran5

Příspěvek od maran5 »

Ravenol VST a VSW se nyní aktuálně nevyrábí,u VSW vypršelo 3-leté schválení vw504/507,musí znovu projít certifikačním procesem s laboratorními a zátěžovými testy u VW,olej bude mít zcela nové složení, údajně má být významně redukován obsah molybdenu, nový olej bude API SP nebo snad i SQ,olej VST je na tom tak nějak podobně, toť info z německého fóra.
Octavia II FL 09 1.8 TSI 118kW spotřeba oleje 0,5l/10tis.km
Motor:Mobil1 ESP 0W-30 API SP
Převodovka:Ravenol MTF-3
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

V tom případě doporučuji nakoupit ty starší verze dokud ještě jsou. Do zásoby. Jsem rád že já si nakřečkoval SSL :P Napřed zmizel wolfram, teď molybden :roll: Aby tam zbyla aspoň nějaká ta SAE :mrgreen:

Olejník

Příspěvek od Olejník »

Pitris píše: čtv bře 26, 2026 12:46 V tom případě doporučuji nakoupit ty starší verze dokud ještě jsou. Do zásoby. Jsem rád že já si nakřečkoval SSL :P Napřed zmizel wolfram, teď molybden :roll: Aby tam zbyla aspoň nějaká ta SAE :mrgreen:
Jaký mají výrobci důvod vynechávat tyhle prvky resp.
proč v kombinaci s API SP/SQ nemůžou být obsaženy?
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Olejník píše: čtv bře 26, 2026 13:44Jaký mají výrobci důvod vynechávat tyhle prvky....
Vůbec netuším. Ale třeba nejsou dost zelený 🤢

Olejník píše: čtv bře 26, 2026 13:44....proč v kombinaci s API SP/SQ nemůžou být obsaženy?
Otázka (snad) na kornela?

kornel

Příspěvek od kornel »

tento moderný trend v znižovaní resp. v úplnom vynechávaní a nahrádzaní kovových prvkov v oleji (u ktorých to už je dnes bez problémov možné pri zachovaní aspoň rovnakej úrovni Anti-Wear a Friction modifier..) ma súvis:
- jednak s maximalizovaním oxidačnej stability olejov (čím viac kovových prvkov v oleji :arrow: tým rýchlejsia oxidácia :arrow: tým rýchlejší pokles celkovej výkonnosti oleja a jeho schopnosti chrániť motor nie len priamo proti opotrebovaniu degradáciou protioterových a anti-frikčných agentov ale aj krížovou tvorbou iných zlúcenín zväčša agresívnych - ktoré narúšajú tribovrstvy tvorene ZDDP a jednak pôsobia aj korozívne na kovové povrchy, tiež reagujú s vodou prítomnou v oleji.. týmto mechanizmom je negatívne ovplyvňovaná aj detergentna a disperzantna schopnosť oleja - čo práve API SP/SQ na toto značne začalo prihliadať :arrow: a to z dôvodu minimalizácie opotrebovania a ochrany rozvodovej reťaze (zistilo sa totiž že disperzantmi neizolované kaly a sadze v oleji majú výrazný vplyv na kondíciu rozvodovej reťaze) ... zároveň so spomaľovaním oxidáciou oleja sa znizuje aj samotná tvorba kalov ( tie majú neblahý vplyv na úplne všetko)

- a jednak ďalším dôvodom je aj snaha o minimalizovanie vzájomných väzieb a vplyvov medzi aditívnym balíkom/jednotlivými prvkami a "base oil" ..v súvilosti s maximalizovaním pracovného okna oleja.
- a taktiež nahrádzanie kovových prvkov nekovovými - z dôvodu znižovania prítomnosti tých prvkov ktoré nesú potenciál za určitých podmienok vytvárať popolnaté usadeniny, tvrdé lakové vrstvy na piestoch (čo tiež značne prispieva k zapekaniu krúžkov a znižovanie ich funkčnosti (aké negativa v celkovom chode motora spúšťajú kružky s obmedzenou funkčnosťou a aký to má dopad na jeho kondíciu a životnosť - už bolo na fóre viac krát opísané)), husté kaly (blato) - toto všetko sú tiež javy ktoré sa API SP a dalej SQ snaží cielene priamo potláčať
PUO

Příspěvek od PUO »

Ako sa tomuto trendu prispôsobujú základové oleje ? Ako je na tom BOR? Tzv LL oleje obsahujú vyššie hladiny boru kvôli lepšej kapacite zadržiavania kontaminantov v oleji. :idea:
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
kornel

Příspěvek od kornel »

prispôsobujú sa tomu nepriamo a to tým, že sa práve nemusi miešať koktejl rôznych skupin a v rámci skupín viacerých tried základových báz a to ešte aj s prihliadnutím aj na výslednú viskozitnú charakteristiku a VI oleja, aby bola dosiahnutá nejaká akceptovateľná požadovaná úroveň rozpustnosti a anilinovy bod.. :arrow: pretože sa znižuje celkový obsah organokovových prvkov/zlúčenín v oleji, teda výrobca už nemá toľko "práce" s dosiahnutím požadovanej úrovne rozpustnosti prvkov a tým si môže dovoliť aj menšie kompromisy vplývajúce na iné oblasti výkonnosti oleja... napr. môže si dovoliť použit viskoznejšie bázy a tým zároveň mu stačí použiť menej modifikátorov VI
Luke

Příspěvek od Luke »

Diky moc všem za odpověď. Koukám ze jsem tady trošku oživil diskusi :) chvili jsem zvažovat i jiný olej ale jelikož jsem s ravenolem spokojený, tak jsem vzal 7l z motora.cz. doufám teda ze přijde to co má a nebude to poděl. :wink:
Easa

Příspěvek od Easa »

Len taký malý výkrik do tmy bez reálnej otázky, ale do jedného z áut - Seat Exeo 2.0 TDI CR 125kW @ 152kW - lejem už bezmála 4 roky Ravenol 5W40 VMO. To je olej, ktorý síce nespĺňa 507.00, no má 505.01 a ACEA C3. Za tie 4 roky auto najazdilo 100.000km, teda má za sebou 10x výmenu tohto oleja. Jazdí to celoročne, niekedy 1000+km trasy cez PL,CZ,DE,AT,HU, inokedy dva mesiace v kuse krátke (a tým myslím fakt krátke) trasy 4km za deň. Chodí sa na tom svižne, diaľnice 150+, vytáčané je to pravidelne. Motor má aktuálne nabehané cca 280.000km bez akéhokoľvek zásahu okrem rozvodov, žhavičov, klapiek v saní a termostatu. Zatiaľ (klop. klop) sa to po motorickej stránke chová bezchybne, interval regenerácie DPF je 350 - 800km v závislosti od jazdy, výfuk čistý. Celý čas tankovaná len obyčajná, najlacnejšia TESCO nafta.

Za mňa spokojnosť, aj do ďalšieho auta + do motorky budem používať Ravenol.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Ravenol je producentem obecně velmi kvalitních olejů. Za mnohem důležitější pro spokojenost tvou i motoru však osobně považuju (a :wink: ) toto:
Easa píše: úte bře 31, 2026 9:49 ...Za tie 4 roky auto najazdilo 100.000km, teda má za sebou 10x výmenu tohto oleja...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Luke

Příspěvek od Luke »

Olej mám doma. Bral jsem z motora.cz. Přes kódy na lahvích zkontrolováno a vše v pořádku, takze spokojenost :wink: V sobotu bude výměna :wink:
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

(Možná nejen) na pemě.cz opět na Ravenol akce 4+1 👍 SSO, SFE, ECS, VMP + SSL... :P

tomxass

Příspěvek od tomxass »

Majú niekde za dobrú cenu zostatkové VSW?
Volkswagen Passat B8 Highline Limousine 2.0 TDI DFGA
Motorový olej: Ravenol VMP 5W-30
DSG DQ381 olej: Ravenol DCT-LV
Odpovědět