(Nejen) větrné elektrárny...

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

emge

Re: (Nejen) větrné elektrárny...

Příspěvek od emge »

Re: Volfi
1. Ja som ti odpovedal, že štúdie má, že o nich hovorí vo videu, a kde zdroje k nim sú. Čo ti podsúvam??!
Pridal som ti aj odkaz na štúdiu k téme, ku ktorej si sa ty vjadroval.

2. Síce si sa o niečom "zmienil", ale konáš pravý opak.
Volfi píše: čtv bře 05, 2026 9:19Celkově to na mě působí, jako když plochozemci popisují fakty o ploché zemi...
Prirovnal si ho k "plochozemcovi". Čo to je, ak nie arogantná dehonestácia osoby a s ňou aj obsahu jeho tvrdení??!
A nepriamo tým dehonestuješ aj názory tých, ktorí jeho názory zdieľajú.
Ja tiež hodnotím "len" tvoju arogantnú formu prejavu. Takže by si mal byť v kľude. Alebo u teba to naplatí?
Tej tvojej manipulačnej technike sa hovorí "útok ad hominem".

3. K akému záveru? Veď som ti ho napísal! Tak ešte raz, sú to tvoje slová:
Volfi píše: stř bře 04, 2026 17:10Chtěl jsem jen naznačit, že člověk který bydlí 20m od hlavní silnice a 500m od teplárny zažívá pravděpodobně horší zvukové efekty.
Tu si vypustil ničím nepodloženú úplnú hlúposť (s prepáčením za výraz, ale inak to nazvať neviem). No dôveryhodnosť "plochozemca" spochybňuješ potrebou dlhodobého štúdia. Aká je pravdivosť tvojich slov a prečo si rovnako neštudoval, kým si zo seba vypustil tento nezmysel?
Volfi píše: čtv bře 05, 2026 22:124. To, co je FAKT bere každý jinak.
Hlúposť! Fakt je to, čo s dá jednoznačne dokázať. Napríklad, že Zem je guľatá. Alebo, že veterná elektráreň produkuje infrazvuk.
K čomu neexistujú jednoznačné dôkazy, to je iba hypotéza, teória, tvrdenie, názor... Neexistuje individuálny fakt.
Volfi píše: čtv bře 05, 2026 22:12Nijak jsem nedehonestoval ničí názor...
Ako že nie??! Veď to tu celý čas robíš! Svoje názory tu prezentuješ ako fakty a opozičné názory spochybňuješ a v mnohých prípadoch aj dehonestuješ. Preto som pôvodne na teba zareagoval. Pripomeniem ti to:
emge píše: ned bře 01, 2026 16:40Začal si podobne manipulatívne. Hypotézy si prezentoval ako fakty a svoj odvodený názor ako pravdu. Nezabudol si ani "lži médií" (bez upresnenia, ktorých), už mi tam chýbalo iba označenie opozičných názorov za "hoaxy".
A vida, pribudli plochozemci!
Volfi píše: čtv bře 05, 2026 22:12U minulého příspěvku, jsem se tě ptal na X věcí a jestli je chceš řešit detailně, bez odpovědi.
Nevidím tam konkrétne vecné otázky. Iba otázku, či to chcem riešiť detailne?
Moja odpoveď je - NIE, nechcem. Toto je fórum o olejoch a automobiloch. Téma veterných elektrární je pre mňa okrajovou témou. Forma všeobecných názorov, ktorá tu bola, mne postačovala. Vadil mi v nej tvoj prístup presadzovania "jedinej správnej pravdy" (samozrejme, tvojej), ktorý potláčal rovnocennú a slušnú diskusiu.
Takéto okrajové témy majú byť (myslím si) určitou formou zábavy. A nie zdrojom hádok a dehonestovania odlišných názorov.
Volfi

Příspěvek od Volfi »

emge píše: pát bře 06, 2026 10:16 Re: Volfi
1. Ja som ti odpovedal, že štúdie má, že o nich hovorí vo videu, a kde zdroje k nim sú. Čo ti podsúvam??!
Pridal som ti aj odkaz na štúdiu k téme, ku ktorej si sa ty vjadroval.
Tento bod není dle mého názoru třeba řešit. Já napsal, že často ve videu zmiňuje slova typu: "dle odborníků", z čeho vychází to, že by se mi více líbilo když by se vždy odkazoval na nějaké jména/názvy, aby si to člověk jako já mohl snadněji dohledat. Neřekl jsem nic o tom, že žádné zdroje pod videem nejsou.
emge píše: pát bře 06, 2026 10:16 2. Síce si sa o niečom "zmienil", ale konáš pravý opak.
Volfi píše: čtv bře 05, 2026 9:19Celkově to na mě působí, jako když plochozemci popisují fakty o ploché zemi...
Prirovnal si ho "plochozemcovi". Čo to je, ak nie arogantná dehonestácia osoby a s ňou aj obsahu jeho tvrdení??!
A nepriamo tým dehonestuješ aj názory tých, ktorí jeho názory zdieľajú.
Ja tiež hodnotím "len" tvoju arogantnú formu prejavu. Takže by si mal byť v kľude. Alebo u teba to naplatí?
Tej tvojej manipulačnej technike sa hovorí "útok ad hominem".
Přirovnal jsem PROJEV videa k plochozemskému typu videa, aby bylo jasno jak to myslím, tak jsem uvedl právě to, že nijak neříkám, že pán lže nebo mluví pravdu. Ty mi tady podsouváš to, že jsem napsal, že jeho obsah ve videu je stejná lež jako prezentují ve svých videích plochozemci a to jsem rozhodně nenapsal - tohle je čistá manipulace z tvé strany. Nijak arogantně, ani povýšeně jsem to nepsal a jestli ty to z toho cítíš, tak je to tvůj dojem. Plochozemská videa, streamy apod. mají často jednu podstatnou věc a to zahltit posluchače argumenty z různých oborů, které mezi sebou jednotlivě nesouvisí. Takže když se vrátím k videu, tak za tu celkem krátkou dobu, jsem se dozvěděl, že větrné elektrárny jsou špatné protože: "Hluk, Estetický ráz krajiny, Geologické problémy, Zdraví lidí, Duševno" a možná jsem teď na něco zapomněl. Takže proto mi to projevem připadalo podobné plochozemskému typu videí. Případně slovo "Plochozemské" můžeš nahradit slovem "Konspirační"
emge píše: pát bře 06, 2026 10:16 3. K akému záveru? Veď som ti ho napísal! Tak ešte raz, sú to tvoje slová:
Volfi píše: stř bře 04, 2026 17:10Chtěl jsem jen naznačit, že člověk který bydlí 20m od hlavní silnice a 500m od teplárny zažívá pravděpodobně horší zvukové efekty.
Tu si vypustil ničím nepodloženú úplnú hlúposť (s prepáčením za výraz, ale inak to nazvať neviem). No dôveryhodnosť "plochozemca" spochybňuješ potrebou dlhodobého štúdia. Aká je pravdivosť tvojich slov a prečo si rovnako neštudoval, kým si zo seba vypustil tento nezmysel?
To je pouze můj osobní neodborný názor, který nijak nezpochybňuje hluk větrných elektráren. Moje osobní zkušenost ví, jak dokáže být hlučná uhelná teplárna ve spojitosti s frekventovanou silnicí a kdybych si měl laicky tipnout, tak bude hlučnější než větrná elektrárna. Musí být názor na něco vždy něčím vědeckým podložený? Pokud se pletu, což je samozřejmě možné, nebylo by lepší mi napsat: "Hele pleteš se, větrná elektrárna, je hlučnější o 30% více než běžná uhelná elektrárna. Tady Lojza s Čendou na to dělali výzkum". A nebo také: "Hele nemám to změřený, ale moje osobní zkušenost mi říká, že typ hluku z větrných elektráren, je daleko nepříjemnější než z uhelné teplárny". Tohle jsou příklady normálních odpovědí na můj názor. A důvěryhodnost pána ve videu nijak nezpochybňuji.
emge píše: pát bře 06, 2026 10:16
Volfi píše: čtv bře 05, 2026 22:124. To, co je FAKT bere každý jinak.
Hlúposť! Fakt je to, čo s dá jednoznačne dokázať. Napríklad, že Zem je guľatá. Alebo, že veterná elektráreň produkuje infrazvuk.
K čomu neexistujú jednoznačné dôkazy, to je iba hypotéza, teória, tvrdenie, názor... Neexistuje individuálny fakt.
Ano Fakt je to, co se dá jednoznačně prokázat, ale problém je ta prokazatelnost. Na této planetě žijí lidé, kteří popírají Fyzikální zákony a tím pádem mají jiné Fakty. Pokud ti řeknu, že rychlostí 120 Km/h dojedu do Prahy za hodinu a půl a ty nebudeš umět počítat, tak je to pro tebe nejednoznačný důkaz o Faktu.
Volfi píše: čtv bře 05, 2026 22:12Nijak jsem nedehonestoval ničí názor...
Ako že nie??! Veď to tu celý čas robíš! Svoje názory tu prezentuješ ako fakty a opozičné názory spochybňuješ a v mnohých prípadoch aj dehonestuješ. Preto som pôvodne na teba zareagoval. Pripomeniem ti to:
Svoje názory tu absolutně neprezentuji jako Fakty - opět převracíš význam mých slov. Když začnu první příspěvkem, tak jsem napsal, že se snažím brát informace ze všech názorových stran, ty si snažím nějak vyhodnotit a vychází mi to, že pravda je někde uprostřed. S tím, že nemám problém přiznat, že se v něčem mýlím. Opožiční názor, který jsem tu zpochybnil je například tvůj názor vůči BTC, ale to, že jsem zrovna zpochybnil tohle je asi úplně jedno.
emge píše: ned bře 01, 2026 16:40Začal si podobne manipulatívne. Hypotézy si prezentoval ako fakty a svoj odvodený názor ako pravdu. Nezabudol si ani "lži médií" (bez upresnenia, ktorých), už mi tam chýbalo iba označenie opozičných názorov za "hoaxy".
A vida, pribudli plochozemci!
Hypotézy jsem neprezentoval jako fakty a svůj názor tu celou dobu neprezentuji jako pravdu. Příklad "lži medií" jsem popsal dříve s odkazem na National Geographic. A ano plochozemci přibyli, ale absolutně jsi nepochopil význam.
Volfi píše: čtv bře 05, 2026 22:12U minulého příspěvku, jsem se tě ptal na X věcí a jestli je chceš řešit detailně, bez odpovědi.
Nevidím tam konkrétne vecné otázky. Iba otázku, či to chcem riešiť detailne?
Moje odpoveď je - NIE, nechcem. Toto je fórum o olejoch a automobiloch. Téma veterných elektrární je pre mňa okrajovou témou. Forma všeobecných názorov, ktorá tu bola, mne postačovala. Vadil mi v nej tvoj prístup presadzovania "jedinej správne pravdy" (samozrejme, tvojej), ktorý potláčal rovnocennú a slušnú diskusiu.
Takéto okrajové témy majú byť (myslím si) určitou formou zábavy. A nie zdrojom hádok a dehonestovania odlišných názorov.
Já jsem tu napsal svoje názory na několik témat, které jsem se snažil prezentovat s pokorou a drobným přáním, aby z toho nevznikla toxická diskuze. Pokud člověk napíše, že naslouchá všem názorovým stranám, snaží se to podle svých schopností a možností vyhodnotit a je si vědom, že se může mýlit, tak to znamená, že Dehonestuji opačné názory? Nebo, že propaguji jedinou pravdu?
Nařknul jsi mě například ohledně CO2, ale už jsi nevysvětlil proč to tak je nebo není. Proto jsem psal, zda něco z toho chceš řešit detailně, mohli jsme si porovnat naše argumenty a třeba by to bylo pro někoho obohacující.

To, co píšeš, že já dělám, děláš ve skutečnosti ty. Otázka je proč to děláš? Baví tě překrucovat a manipulovat moje slova? Nebo je to nepochopení mých slov?

Ještě jednou a naposledy, všechny slova, co jsem, kdy napsal na tomhle fóru nevydávám za 100% nezpochybnitelné FAKTY. Vše to jsou pouze moje názory založené na zkušenostech a informacích, kterým věřím. Pokud má někdo opačný názor než já, tak si můžeme navzájem předat informace a zkušenosti v naprostém klidu a každý si to může pak po svém vyhodnotit. Je mi úplně jedno jestli má někdo opačný názor, nemám nutkání nikoho přesvědčovat.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
tonny

Příspěvek od tonny »

Tady něco k infrazvuku, že to přišlo i do EU https://krusnohorsko.com/prulom-v-debat ... Pb9Ou2zeqA
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB
Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
kornel

Příspěvek od kornel »

Naviac.. jedna vec je to čo sa dá namerat prístrojmi a druhá vec je to ako živý organizmus podprahovo vníma cíti aj to čo možno ucho nezaznamenava..
Predsa aj elektromagneticky smog človek nevidí , necíti jeho pach , nepočuje jeho frekvenciu a predsa je to veľmi škodlivá vec ktorej negatívne dopady na ľudský organizmus sa zosilňuju čím bližšie k zdroju a ani pri tom zdroji človek nič v podstate na oko nič moc necíti nepočuje nevidí.
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Tak ono i to vnímání zvuku každého jednotlivce je celkem individuální. Ačkoliv jsem muzikant, který je pravidelně v hlučné zkušebně, tak jsou určité frekvecence, odhadem někde pod 100hz, které mi spouští nepříjemný pocit v zátylku. Je zajímavé, že stačí tuhle frekvenci přebít ostatními.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

clovek sa pomerne dobre vie "prisposobit".
Spominam ked som pracoval v UNEX Uničov. V hale CPM sme mali obrovský trýskač. tak velky , ze teoreticky by cez neho mohlo prejst osobne auto. A prve co ma napadlo...bože jak ja tu budem fungovat, vobec nic nepocujem ...bol som obsluha mostovych žeriavov a viazac sucasne - potrebujem komunikovat aby si niekoho neprizabil. A to tam chlapi mali este po každej strane tej mašiny obrovske reprobedne , presne take ako ked si na koncerte a maju to po bokoch podia. A 24/7 z toho na plne pecky hralo Chinaski ....no, mal som pocit, ze toto sa jednoducho neda. Veduci mi dal zlte štuple do uší a radu, ze si zvyknem. A mal pravdu. Postupne si mozog odfiltroval to nepotrebne a rušive a zrazu bola pohoda aj bez štuplov.
Ano, je pravda, že som tam nebol 24 hodin, ale aj tak - bezný deň 16 , nedela 12hodinovky.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
kornel

Příspěvek od kornel »

nemyslím, že vplyv rôznych frekvencií, elektromagnetického smogu a pod. je len o "zvykaní si/prispôsobení sa".. možno v horizonte 20-tich generácii sa začne postupne prejavovať u ľudí nejaké genetické prispôsobovanie sa na život v takých podmienkach..
Treba tiež rozlišovať stochastické a deterministické účinky na ľudský organizmus.
tonny

Příspěvek od tonny »

Jarson, myslím, že jsi příspěvkem úplně mimo. Jde o frekvence a ne o nějaký hluk. Některé frekvence dokonce léčí, jiné ubližují a nemusí být slyšitelné. Ano, ve fabrice nebo u silnice si na hluk můžeš zvyknout.
emge

Příspěvek od emge »

Rozdiel je hlavne v tom, že sa jedná o infrazvuk. To nie je hluk, je to zvukové pásmo, ktoré človek nepočuje. Človek môže počuť nejaké rezonancie, či vyššie harmonické, nie však samotný infrazvuk.
Infrazvuk môže spôsobovať vibrácie, ktoré človek vníma dotykom. Ale samotný zvuk je periodická zmena tlaku vzduchu, ktorá sa šíri v podobe vĺn.
Tu nepomôžu nejaké štuple do uší a na ľudský organizmus to vplýva nepretržite aj počas spánku.

Myslím si, že poznatky a štúdie, ktoré Máčovský zosumarizoval, dokazujú hlavne to, že doterajší postup "aktivistov", politikov a dotačných špekulantov je neseriózny. Ich merania sú nedostatočné, "normy" sú účelové, bagatelizujú nežiadúce účinky a ignorujú poznatky o negatívnych vplyvoch veterných elektrární.
K vplyvom veterných elektrární je potrebné pristupovať úplne inak.
Hlavne to nemá nič spoločné ekológiou. Je to ideologický nezmysel, ktorý nemá pre spoločnosť žiaden prínos a iba znepríjemňuje ľuďom v širokom okolí život. A škodí to aj prírode.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Chapem. Ja som tym chcel povedat, ze ta moja zkušenost ma naučila, ze mozog si vie iste frekvencie odfiltrovat.
Ale ano. Infrazvuk a podobne je i niecom inom. Ok.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
kornel

Příspěvek od kornel »

úplny súhlas s emge
tonny

Příspěvek od tonny »

Sledoval jsem Zákony bohatství s hostem Ivan Novoveský, energetik, který mluví i kolem větrných elektráren. Tedy koho to zajímá, nechci nikoho mučit půldruhou hodinou... Pro mne zajímavé i když sledoval při práci a nemohl se soustředit. Co mne zarazilo, tak sklolaminátová lopatka váží asi 20t a že se z ní uvolní ročně 100kg materiálu, i když se to zanese na velkou plochu...
https://www.youtube.com/watch?v=OZTKgldkT6E
Brembo

Příspěvek od Brembo »

tonny píše: sob bře 07, 2026 14:50 Tady něco k infrazvuku, že to přišlo i do EU https://krusnohorsko.com/prulom-v-debat ... Pb9Ou2zeqA
To je tak na 10 rokov,než vobec vyjde nejaká novela
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Shi

Příspěvek od Shi »

Tohle je moc zajímavé čtení (v angličtině):
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 2X25006280

Matematiku lze přeskákat, zajímavý je úvod (kapitola 1) a pak měření - kapitola 6.
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Mikrofon na detekci helikoptér, to chci. :D
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Odpovědět