Zemeguli je úplne ukradnuté, či tu nejaké ľudstvo je, alebo nie je
Bola tu milióny rokov pred nami, a bude aj po nás. Je však fascinujúce sledovať, akú rovnováhu si život vytvoril, a ako sa to všetko vzájomne dopĺňa a vyvažuje. Boj človeka (pomätených jedincov) proti CO2 je hlúposť. Dúfam, že pre budúce generácie budeme s tým "vedeckým nápadom" iba na posmech
Ja som o spotrebe nepísal Akú spotrebu máš na mysli? Dúfam, že nie "fosílnych" palív
Ja som písal o konzumnej spoločnosti. Napríklad z pohľadu automobilov by mal raz vyrobený automobil čo najdlhšie slúžiť. Dnešná konzumná spoločnosť núti ľudí vyraďovať do odpadu funkčné automobily a kupovať nové. A komponenty do nich prevážať krížom krážom cez celú zemeguľu. "Nemecké" autá zmontované (aj) z čínskych komponentov vyvážať do USA. To je predsa presný opak ekologického správania sa.
Článok sa len nepriamo dotýka elektromobilov. Podstatou je, že pri autách so spaľovacím motorom končia s bojom proti CO2!
Snad to dorazí i do Evropy, zbytečně se střílíme do vlastní nohy. Je zbytečné se rozepisovat. Jsou tu prostě zájmy těch, co maj zbytečně peněz a chtěj je dál rozmnožovat jakýmikoliv prostředky. Každopádně potěšilo a těším se, že bych mohl jednou koupit nové slušné auto které vydrží a nebude mne nahrávat počas jízdy.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
Toho už se tu v Evropě s velkou pravděpodobností nedožijeme, Toníku... A jak už psáno výše - dnešní výrobci (nejen) automobilů nepotřebují, aby vůz fungoval a vydržel dvacet let, to by umřeli hladem...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90 "Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Samozrejme som myslel spotrebu ako vseobecne - neúmerný konzum.
A ano je to ako pises.
A ano, zemeguli sme jedno. Ale nam nie je jedno ci sa zachovaju podmienky vhodne pre nase prezitie. O to tu ide. Zemegula bude fungovat veselo dalej aj po nas. A aj zivot ako taky tu iste ostane. Obavam sa vsak , ze homo sapiens tentokrat nebude mat zolika aby sa toho zucastnil.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Homo sapiens je nejzbytečnější živočišný druh na Zemi. A nic na tom nezmění ani to, že si myslí pravý opak...
P.S. Jsem však upřímně rád, že k tomuto druhu patřím. Kdybych byl třeba pes, ani bych vás neznal...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90 "Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Shell HX7 10w40
jarson1 píše: ↑čtv úno 19, 2026 20:54
Shi, nehnevaj sa ale to je taky " pštrosí" pohlad na vec.
Ako ked onkologickemu pacientovi povieš ako dobre vyzera, lebo schudol.
Klima není onkologický pacient, ovšem západní civilizace onkologický pacient být začíná.
Náboženství zvané "boj proti CO2" je jedním z mnoha příznaků.
Abysme nebyli úplně off-topic, tak v rámci snižování množství produkovaného CO2 se v rámci tohoto náboženství zvedly emise NOx, což moc hezky ilustruje, jak v praxi vypadá ten "boj proti CO2". Že nejvlivnější kazatelé tohoto náboženství létají soukromými tryskáči a lidi jim to baští jen ukazuje míru pokrytectví a idiocie, na které to celé stojí.
Ano, to je můj pštrosí pohled na věc a opravdu nepřestanu jíst hovězí proto, že banda magorů "spočítala", že krávy "prdí" a to otepluje planetu. A dost mě děsí šílenci, které laškují s geoinženýringem a chtějí planetu ochlazovat.
Pokud by se jim to nedejbože povedlo, tak mohou vyvolat dobu ledovou. Díky té se sníží albedo a pak budou zbytky těch, kdo to přežijí, čekat, až z toho tentokrát skutečně lidmi vyvolaného průšvihu planetu dostane nějaká dostatečně velká katastrofa - velká sopka, meteorit, atd.
Já si myslím,že ten problém s CO2 je jinde. Pokud budeme brát tedy v úvahu,že plátí zákony zachování energie a hmoty, tak tady v podstatě nemůžeme vytvořit nic z ničeho,co tady už nebylo. Můžeme pouze hmotu a energii přeměnovat. Tedy teď uvolňované CO2 tu bylo vždy. Akorát že ukládání CO2 přirozeně trvá podstatně déle. Tvorba ropy (z planktonu,který požírá CO2) tvrvalo dlouho,ale za posledních let sme toho spálili celkem dost a tak uvolňování probíhá rychle. Taky zrání betonu uvolňuje obrovské množství CO2.
Takže nepochybuji o tom,že by asi měla být nějaká míra CO2 v atmosféře. Je to jako s kyslíkem. Zjistilo se,že kdyby bylo ve vzduchu méně kyslíku,tak by teoreticky tělo a buňky stárli pomaleji,protože kyslík v podstatě pálí buňky. Ale taky určitě neplatí,že čím méně,tím lépe ...
Nepochybuji o tom,že ovzduší je dnes lepší,než v průběhu 20 století a zejména od 50 let do začátku 90 let. Je to ostatně vidět na stromech na horách. Ale to neznamená chovat se bezohledně. Indie a Čína je obrovský znečišťovatel s obrovskou populací. V tomto kontextu se už teď evropa chová vzorně a vlastně není důvod být ještě víc in ...
To už je jen politika. Za mě by úplně stačilo,kdyby se do moře nevyváželi sračky, kdyby se řeky a moře vyčistili od plastu třeba v té indii, kdyby se nemuselo válčit a denně úplně zbytečně spalovat miliony litrů paliva a kdyby se lidi snažili žít tak,aby jejich dopad na svět byl co nejmenší při zachování životních standardů. Ale to je utopie. Naopak si myslím,že velká válka nás v budoucnu čeká a to všechny a nebude to ohledně hádek,kde bude jaká hranice.
V kontextu velikosti vesmíru je člověk naprosto zanedbatelné zrnko v písku na poušti a jestli tady země bude,nebo nebude vlastně je úplně jedno a velký třesk taky nebyl úplně ekologický
Durex píše: ↑pát úno 20, 2026 18:08
Za mě by úplně stačilo, kdyby se do moře nevyváželi sračky, kdyby se řeky a moře vyčistili od plastu třeba v té indii, kdyby se nemuselo válčit a denně úplně zbytečně spalovat miliony litrů paliva a kdyby se lidi snažili žít tak, aby jejich dopad na svět byl co nejmenší při zachování životních standardů.
Také se snažím nezanechávat za sebou bordel a dovede mi zvednou tlak, když vidím v popelnicích na tříděný odpad co tam lidi dovedou vhodit za bordel. A to je to nejmenší, co lidé mohou udělat, nedělat bordel. A co teprve přímořské státy, ti vyloženě bordel vozí na lodích do moře, je to u nich normální.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
A mna vylozene vytaca ta ludska mánia vsetko balit do plastu. 5 kruzkov salamu a k tomu plastovy obal cca rovnakej hmotnosti, detske vyzivy v plasovych cucacich davkovacoch, miliardy ton vselijakych jednorazovych " pytlikov", kelimkov, igelitov a dalsich sraciek z ropy denne...atd, atd. To je skutocny pruser. Lebo je to hlavne zbytocne.
Shell HX7 10w40
jarson1 píše: ↑pát úno 20, 2026 20:18
A mna vylozene vytaca ta ludska mánia vsetko balit do plastu. 5 kruzkov salamu a k tomu plastovy obal cca rovnakej hmotnosti, detske vyzivy v plasovych cucacich davkovacoch, miliardy ton vselijakych jednorazovych " pytlikov", kelimkov, igelitov a dalsich sraciek z ropy denne...atd, atd. To je skutocny pruser. Lebo je to hlavne zbytocne.
Nejlepší jsou takový salátový okurky v igelitu. Do řiti proč. Ale zároveň se střílíme do nohy "ekoautomobily" apod....
Durex píše: ↑stř úno 11, 2026 13:18
Jasně, v tomhle ohledu to opravdu není pro každého. Na druhou stranu je to jen otázka infrastruktury nabíjení. Třeba z veřejného osvětlení, vice pomalých nabíječek na parkovištích. Dřív taky nebyly benzínky a benzín se prodával v lékárně ...
Já si třeba postavil sám FV elektrárnu na střeše a v létě bych měl i proud zadarmo. Resp. by byla větší využitelnost a tady mi to smysl dává u lidí, kteří mají svoji elektrárnu ideálně v ostrovním systému.
Ale spíš je paradox to, že já jako petrolhead už od narození sem otevřen možnostem a nezavrhují to, ale spousta nových elektrobláznů, kteří jsou často odkojení taky na tom benzínu jedou tvrdou a agresivní filozofii proti spalovákům a většina politiků jede ostře proti spalovákům i za cenu restrikcí. Což podle mě ničemu nepomáhá. Trh a budoucnost si to určí sama co je a není dobré.
Spousta lidí si myslí, že když se bude jezdit na elektriku, že se nebude těžit ropa. Ale tak to není. Co s tím benzínem a naftou budeme dělat? Bude se to lít do uzavřených uhelných dolů? Zdraží brutálně plasty, letecké palivo, asfalt maziva a vůbec vše, co denně potřebujeme a vyrábí se z ropy, protože se ten výpadek paliv bude muset někde vzít. A taky se brutálně zdraží elektřina, protože vypadnou příjmy ze spotřební daně. Vždyť je to úplný nesmysl. Do doby, než lidstvo zvládne jadernou fúzi a nebo začne využívat volnou energii, je přechod na čistě elektrickou dopravu šílenství ...
přitom všem je to tak absurdní, že spalovací auta jsou fuj a máme tu odvětví umělé inteligence, která spotřebovává ohromné množství energie a do budoucna bude mít obrovský dopad na emise toho tedy špatného CO2 a nejen toho a přitom se to často využívá ke generování naprosto zbytečných a zblblých obrázků a generování nesmyslného obsahu. Ale to je naprosto v pořádku a zakážeme resp. zdaníme fuj auta a topení plynem ... strašná doba ... jsem rád, že sem si 90ky a milenium užil...
pridaj i tazbu kryptomien,kde sa spotrebuvaju obrovské kvantá energie nie len na chod ale i na chladenie. Ale to je v poriadku,lebo to ide na el prud,tak to neprodukuje žiadne CO2. Taký domáci fušer potrebuje pc s príkonom 1500 až 2000W a nesmie sa vypnut,lebo stratí kšft a príde o všetko amusí začat odznova. a čo také firmy,ktorých bizis pramení len na tomto a maju tažiarne kde kade,kde je spotreba energie 160Kw/hod-len na chod serverov.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
jarson1 píše: ↑čtv úno 19, 2026 20:54
Shi, nehnevaj sa ale to je taky " pštrosí" pohlad na vec.
Ako ked onkologickemu pacientovi povieš ako dobre vyzera, lebo schudol.
Klima není onkologický pacient, ovšem západní civilizace onkologický pacient být začíná.
Náboženství zvané "boj proti CO2" je jedním z mnoha příznaků.
Abysme nebyli úplně off-topic, tak v rámci snižování množství produkovaného CO2 se v rámci tohoto náboženství zvedly emise NOx, což moc hezky ilustruje, jak v praxi vypadá ten "boj proti CO2". Že nejvlivnější kazatelé tohoto náboženství létají soukromými tryskáči a lidi jim to baští jen ukazuje míru pokrytectví a idiocie, na které to celé stojí.
Ano, to je můj pštrosí pohled na věc a opravdu nepřestanu jíst hovězí proto, že banda magorů "spočítala", že krávy "prdí" a to otepluje planetu. A dost mě děsí šílenci, které laškují s geoinženýringem a chtějí planetu ochlazovat.
Pokud by se jim to nedejbože povedlo, tak mohou vyvolat dobu ledovou. Díky té se sníží albedo a pak budou zbytky těch, kdo to přežijí, čekat, až z toho tentokrát skutečně lidmi vyvolaného průšvihu planetu dostane nějaká dostatečně velká katastrofa - velká sopka, meteorit, atd.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta