Jaké auto?
Moderátor: Colommbo
Re: Jaké auto?
Tak ona 1.4tdi není vyloženě špatný motor, jen je dost nekultivovaný v té první generaci, ale pokud má hlavu a vačku v pořádku a mění se jí pravidelně olej podle typu provozu, tak je to nezmar. 1.2 tdi neznám. A ještě jsem pátral po těch 1.4 16v a stále docházím k závěru, že ty první kusy 55 a 74kw mají problém s kruhama a není problém, aby žraly 1-2L oleje na 1000km. Řešení je udělat malou generálku a pak ten motor přežije karoserii. Znám 63kw na LPG, která má k 300k km a tenhle problém se jí fakt netýká.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Máme v rodine Seat Ibizu s motorom 1.4 16V 63kW a olej od výmeny po výmenu dolejem tak cca 2 deci.
Z môjho pohľadu je to stále jednoduchý a dobre opraviteľný motor. U mňa aj bez EGR.
Motor je "svižný", ochotne ide do otáčok, malé auto je s ním hodne "živé". Spotreba v priemere 6.5 l/100 km (jazdí sa s ním dynamicky).
Škoda Fabia II, Seat Ibiza/Cordoba (6L) a VW Polo boli na rovnakom podvozku a mali väčšinu rovnakých súčiastok (vrátane motorov). Náhradné diely sú k nim stále dobre dostupné a so servisom tiež nie je problém.
Hlavný rozdiel medzi nimi je v karosérii a dizajne. Polo, ako väčšina VW, má nudný dizajn.
Z môjho pohľadu je to stále jednoduchý a dobre opraviteľný motor. U mňa aj bez EGR.
Motor je "svižný", ochotne ide do otáčok, malé auto je s ním hodne "živé". Spotreba v priemere 6.5 l/100 km (jazdí sa s ním dynamicky).
Škoda Fabia II, Seat Ibiza/Cordoba (6L) a VW Polo boli na rovnakom podvozku a mali väčšinu rovnakých súčiastok (vrátane motorov). Náhradné diely sú k nim stále dobre dostupné a so servisom tiež nie je problém.
Hlavný rozdiel medzi nimi je v karosérii a dizajne. Polo, ako väčšina VW, má nudný dizajn.
Tak jsem se ještě zamýšlel a pátral a mám tu dalšího adepta. Fabie 2 s 1.2HTP 12v, zde by ty hlavní problémy měly být celkem vychytané a koukal jsem, že zvládají celkem slušné porce kilometrů.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Kúp radšej tú 1.4 16V preboha
čo ťa ťahá k haťapke
Ak chceš len tankovať a jazdiť kúp benzínového japonca

Ak chceš len tankovať a jazdiť kúp benzínového japonca
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Za 1. cena a za 2. tahle generace htp se jeví jako velice solidní motor. Výkon neřeším.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Žiaden trojvalec nie je ani nebude solidný motor podľa mňa. Po trojvalcovej hystérií pár rokov dozadu to aj automobilky pochopili a vrátili sa k štvorvalcom
teda až na Stellantis 
Ak dvojkovú Fabiu tak radšej 1.2 TSi keď už máš z Japoncov husacinu na koži
Ak dvojkovú Fabiu tak radšej 1.2 TSi keď už máš z Japoncov husacinu na koži
Motory jsou buď dobré nebo špatné z pohledu životnosti a kvality a je úplně jedno kolik mají válců. Řetězová 1.2TSI je minimálně 3x dražší, plus je to motorizace, která absolutně nesplňuje moje požadavky motoru na krátké trasy, navíc má několik vývojových trablů. Chci primitivní atmosferické auto. A z japonců nemám husí kůži, btw takovej Yaris GR s tříválcem je dle mého názoru jedno z nejpovedenějších aut poslední doby.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Jaj. Ok 
Tak 1.5 Dynamic Force+ 1.6 T. - to sú medzi trojvalcami trochu iná liga
A čo napr. Grande Punto 1.2,1.4 8V. Jednoduché, nenáročné.
Náhradné diely za babku. Veľký vnútorný priestor...
A čo napr. Grande Punto 1.2,1.4 8V. Jednoduché, nenáročné.
Náhradné diely za babku. Veľký vnútorný priestor...
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Jazz, mazda 2, swift....si neuvazoval?
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

- BigBang
- Kontaktovat uživatele:
Díly specifické pro a2 začínají být docela problém, zejména karosařina. Některé jsou dostupné už jen z DE přes Audi Tradition. Z hlavy mě teď napadají třeba zadní světla, nebo lampička pro osvětlení SPZ - je ze dvou dílů, pro výměnu žárovky ji potřebuješ rozebrat a drží ji pohromadě 2 vruty, které byly z fabriky klasicky jen zinkované a to ještě v nevalné kvalitě. Po 20+ letech si každý umíme představit v jakém jsou stavu. Ve spojení s tím, že častokrát tu lampičku někdo přetáhl, tak je vnější plexi popraskané a šroubek unhije, že už nejde povolit. Výsledek je, že dost možná je pak potřeba nová lampička... Na stříbrné jsem to absolvoval asi 5 let nazpět, na černé se toho bojím jak čert kříže, ale budu muset na to vlítnout, protože už mi svítí jen jedna žárovka. Podvozkové díly jsou shodné nebo záměnné v rámci celé platformy (fabia, polo, ibiza, částečně i A1 atd.)
Do nafty bych na městský provoz rozhodně nechodil. Přeci jen je to PDčko, který se blbě zahřívá a město tomu motoru nedělá extra blaho. I proto jsem pořídil tu druhou v benzínu
Místa je v autě dost, zejména na zadnich sedačkách je oproti fabii a spol vice mista, protože je hlubší "vana pro nohy", takže i když v podélném smeru to je stejne jako fabie, tak vertikálně je to lepší. Většina A2 jsou pouze 4 místné, běžně není auto vybaveno rezervou, ale jen lepící sadou, nicméně plnohodnotná rezerva se do kufru vejde - vozím ji. Jízdně je to fajn, méně nedotáčivosti než fabie, odpružení je oproti fabii tužší, ale na 15" úplně v pohodě. Lépe odhlučněné než zbylí sourozenci, takže i s 1.4TDI se dá docela žít.
Možná má i opravdový 3L - naftová 1.2 s robotizovanou převodovkou. Speciální díly jako např. hliníkové bubny vzadu, náboje se 4 dírami, hliníková ramena atd. To už je opravdu exot. Nicméně při klidném stylu jízdy i obyčejná 1.4TDI dokáže jet za 4l/100km.jarson1 píše: ↑ned bře 01, 2026 14:07 U nas ma jeden diesla. Ano. Mestske auto a diesel. Aj ked vseobecny nazor je , ze je to blbost, jemu to stale jazdi uz roky bez problemov. Vola ho " trojliter". Samozrejme nie kvoli objemu. Ale spotrebu to ma udajne 3/100. A je fakt,ze nehrdzavie. Aspoň nevidno. Nosne casti asi budu ale zrejme ocelove.
Ne, neni to jako trabant. Celá karoserie je z hliníku, ocel je použita pouze na spojovací materiál a na nápravy + nápravnice atd.
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Žiaľ, tu nie je trojvalec v ponuke
Ozaj, aký zmysel dáva vlastne trojvalec
podľa zákonov fyziky - čím viac valcov (pri tom istom objeme) tým motor je menej efektívny - resp. má viac vnútorných vlastných strát/odporov
pretože na rovnaký jednotkový objem pripadá viac pohybujúcich sa a vzájomne sa "trecúcich" komponentov v motore.
Samozrejme je to ale vždy kompromis medzi čím vyššou efektivitou, nákladmi na výrobu, spoľahlivosťou, ušetrený materiál a hmotnosť atd... pretože do hry vstupujú aj také veci ako parazitické frekvencie, vyššie harmonické a rozne frekvencie ktoré vplývajú na motor a jeho chod vo väzbe na objem motora, pomer vrtania a zdvihu atd.
Je jednoduchšie udržať pod kontrolou rezonancie, vibrácie , chvenie motora ak pri danom počte valcov má motor menší objem..
napr. asi by bolo konštrukčne náročné vyvážit a udržať v tomto smere pod kontrolou napr. 6 litrový motor s 3-mi valcami oproti 6 litrovému 10-12 valcu ktorý sa vyvažuje prakticky sám ako aj má úplne iné frekvencie v celom pásme otáčok..
Samozrejme je to ale vždy kompromis medzi čím vyššou efektivitou, nákladmi na výrobu, spoľahlivosťou, ušetrený materiál a hmotnosť atd... pretože do hry vstupujú aj také veci ako parazitické frekvencie, vyššie harmonické a rozne frekvencie ktoré vplývajú na motor a jeho chod vo väzbe na objem motora, pomer vrtania a zdvihu atd.
Je jednoduchšie udržať pod kontrolou rezonancie, vibrácie , chvenie motora ak pri danom počte valcov má motor menší objem..
napr. asi by bolo konštrukčne náročné vyvážit a udržať v tomto smere pod kontrolou napr. 6 litrový motor s 3-mi valcami oproti 6 litrovému 10-12 valcu ktorý sa vyvažuje prakticky sám ako aj má úplne iné frekvencie v celom pásme otáčok..
A taky není od věci zvážit praktickou stránku věci protože jsou auta kde TŘEBA je pro výměnu žárovky v předním světle nutné sundat kryt podběhu nebo nárazník, někde pak vypustit chladičku a oddělat chladič, při výměně rozvodů motor ven protože jsou na blbé straně, nebo při výměně kabinového filtru rozdělat palubovku 
V tomto je na tom většina japonců líp
Já vyměním TŘEBA kabinový filtr bez vercajku za asi minutu a stejně tak vzducháč od motoru. A při výměně svíček nemusím sundávat sání a stačí mě 10-ka klíč na cívku a klíč na svíčky
A to nemluvím o umístění baterky u BMW nebo o postupu výměny oleje v motoru u kerýhosi Forda (jak tady bylo onehdy zmíněno)
To musel někdo
vymyslet přímo hlavou.... 
V tomto je na tom většina japonců líp
Já vyměním TŘEBA kabinový filtr bez vercajku za asi minutu a stejně tak vzducháč od motoru. A při výměně svíček nemusím sundávat sání a stačí mě 10-ka klíč na cívku a klíč na svíčky
A to nemluvím o umístění baterky u BMW nebo o postupu výměny oleje v motoru u kerýhosi Forda (jak tady bylo onehdy zmíněno)
To musel někdo
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Jsem Fiaty nepolíben (až na ducato), ačkoliv proti nim vůbec nic nemám. Dokážeš dát nějaký konkrétní příklad na model/motor? BTW velikostně by stačila i Panda například.
Nebráním se ničem, ale opět o nich vím H. Nějakou praktickou zkušenost mám s Aurisem 1.6, Accordem 2.4 a ufíčkem, takže se rozhodně nebráním například swiftu.
Díky za odpověď, upřímně je to auto, které mě, tak trochu fascinuje. Jak to říct..., je tak hnusné a divné až je pěkné. Takže asi budu po bazarech čumět na A2.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF