Oleje do novodobých Hond a vše kolem

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
jarson1

Re: Oleje do novodobých Hond a vše kolem

Příspěvek od jarson1 »

Adam - ano, honda skutocne vydala dokument ( nejaky bulletin alebo ako sa to vola) , kde povoluje oleje Ow20 a to dokonca retrospektivne , teda spätne pre vsetky svoje motory ( v osobnych autach) od roku 2000. Kazdopadne by som to tak uplne nedramatizoval. Znamena to len , ze ich povoluje.
Sucasne v tom istom dokumente sa uvadza ze je to pre znizenie spotreby paliva a aj to , ze pri stazenych podmienkach a pre lepsiu ochranu motora odporuca sae 5w30. Nemam teraz ten dokument ale myslim, ze aj tu niekde na fore bol na neho odkaz. Bol to ovšem interny dokument pre hondu a ich servisy. Podobny vysiel o prevodovom oleji, kde bol zhednoteny preddpis na mtf3. Tento mi napriklad ukazali v KE honde , ked som sa pytal na prevodovy olej ( cca 2019? to bolo). Ale to som odbocil.
Strucne - na zaklade toho co viem by som sa eiadil predpisom k konkretnemu autu a ak tam je volba , potom 5w30. Ci a5 alebo a3 je tomuto motoru celkom fuk. Vzhladom na vyssie spomenuty bulletin vieme , ze znizena hths povolena je . Ak pouzijem sae 5w ( mozno 0w)30 stale bude hths , hoci znizena, este na bezpečnej urovni. Prax ukazuje , ze problemy vseobecne zacinali od 2,6 nizsie , co uz ale maju len sae 0w20. Tak malo ziadna 30-ka nema. Takze za mna - pouzit 0w20 mozno ale pouzit 5w(0w)30 je mudrejsie. Kedze oleje sae 30 existuju jak s normalnou tak so snizenou hths mozes si slobodne vybrat bez rizika. Osobne v motore r18a2 pouzivam presne taketo oleje. Najcastejsie shell hu 5w30 ( a3 , ten bez " prípony") ale aj ine v rozsahu od 0w dole po 40 hore. A3 aj A5. Auto ma teraz lahko nad 350 tkm a okrem toho ze sa plechy nevracaju po naraze :cry: do pôvodného tvaru a zacinajucej korozie mu memam co vytknut. Spotrebu za poslednych cca 140tkm vidis v podpise.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
jerome

Příspěvek od jerome »

jarson1 píše: stř led 28, 2026 9:21 Adam - ano, honda skutocne vydala dokument ( nejaky bulletin alebo ako sa to vola) , kde povoluje oleje Ow20 a to dokonca retrospektivne , teda spätne pre vsetky svoje motory ( v osobnych autach) od roku 2000. Kazdopadne by som to tak uplne nedramatizoval. Znamena to len , ze ich povoluje.
Sucasne v tom istom dokumente sa uvadza ze je to pre znizenie spotreby paliva....
V každej serviske sa to píše :mrgreen: šťastie od boha, že aspoň Japončíci majú trochu rozumu a na rovinu napíšu , že jediné ➕ čo ti omastená voda ponúkne je nižšia spotreba paliva 😂
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
kornel

Příspěvek od kornel »

Je tam aj ine a neporovnateľne významnejšie ➕ ale to až zajtra rozvediem, dnes sa mi už nechce.
PUO

Příspěvek od PUO »

JEROME: To je znova všetko na čo sa zmôžes?? Ale chápem
pre niekoho je aj toto nadľudský výkon :D :D
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Rozmáhá se nám tu takový nešvar - opravdu není nutné posmívat se jiným za jejich názor (kornel, PUO)... Děkuji za pochopení.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
kornel

Příspěvek od kornel »

:idea: :?: ..ja sa tu niekde posmievam niekomu za jeho názor ? 🧐

..ale možno som tvoju vetu pochopil nesprávne

p.s neskôr rozpisem pointu zo včera (reakciu na jeromeho mylný názor v danej konkrétnej veci )
kornel

Příspěvek od kornel »

tak teda k tomuto výroku :arrow:
jerome píše: stř led 28, 2026 21:21 šťastie od boha, že aspoň Japončíci majú trochu rozumu a na rovinu napíšu , že jediné ➕ čo ti omastená voda ponúkne je nižšia spotreba paliva 😂
1.
jednak neviem o tom že by akýkoľvek výrobca motorov uvádzal niečo takéto takmer doslovne a síce že nizkoviskózny olej ponúka len nižšiu spotrebu - toto je len nezmyselný konštrukt prameniaci z vyslovene osobnej zaujatosti človeka :!: (názor nikomu neberiem, ale bolo by fajn zachovať určitú objektivitu a tvrdiť takéto veci vtedy ak sme schopní ich aj niečim relevantným podložiť.. a znova opakujem, že snáď sme na olejárskom fóre a nie na "miminko.cz", kde je hádam vhodné a očakávané držať sa faktov a nie nezmyslov a čistých osobných domnienok resp. sympatií či antipatií k niečomu..)

2.
Nie, nie je pravda, že nizkoviskózne oleje jediné pozitívne čo ponúkajú je "len nižšia spotreba paliva" ..v tejto súvislosti som už mnohé veci na fóre za ostatnú dobu/roky už načrtol a rozviedol v iných témach, ale samozrejme koho by to tu zaujímalo.. a kto by si to aj pamätal a reflektoval na to.. :roll: Mňa to ale ani neprekvapuje... veď napokon akákoľvek a v čomkoľvek čo len trochu pozitívna informácia/fakt o olejoch nižších viskozít (resp. ako to tu je zaužívane označovať "omastené vody") podaná tu na fóre, je takmer vo všeobecnosti vyslovene prijatá ako spam a neželaný obsah, až heréza čo obťažuje :lol: ..priam sa divím že to nie je rovno mazané a privolaný vysokoviskózny exorcista..

..na fóre niekto nedávno vymyslel kategorizovanie pisateľov na fóre, že: "plnotuční/ý" ,"nízkotuční/ý" alebo ako to bolo nazvané.. toto nemá s odborne zameraným fórom žiaden súvis,.. to je úroveň tak bežného mechanika alebo predajcu oleja ktorý v tejto vednej disciplíne pozná tak maximalne tri-štyri značky oleja a k tomu ešte pojmy "plná-polo-minerál"

Ja obhajujem keď už, tak len fakty a skutočnosti a nie nejakú viskozitu :roll: .. tak ako v niektorých oblastiach a pri niektorých podmienkach a v niektorých konkrétnych motoroch je lepšia a optimálnejšia voľba olej nižšej viskozity, tak to platí samozrejme v mnohých prípadoch (starsie generácie motorov) opačne.. a v prípadoch niektorých motorov poslednej generácie ten optimálny olej ani neexistuje - len "menšie zlo" pre tie ktoré prevádzkové podmienky. Takže žiadne "plnotuční vs. nízkotuční" prispievatelia v mojom ponímaní neexistuje.. je to totálny nonsense.

3.
a konkrétne k pointe prečo nie je pravdivá domnienka, že jediné ➕ čo ti "omastená voda ponúkne je nižšia spotreba":
- vo všeobecnosti sú oleje nižších viskozít (najmä to letné číslo) výrazne a neporovnateľne menej nasypané dodatočnými zahusťovadlami a modifikátormi VI.. pretože na dosiahnutie daného VI stačí týmto olejom vo väčšej miere len prirodzená vlastnosť "VI" ich základových olejov a nepotrebuje to výrobca výrazne modifikovať "umelo" pridávaným balastom ktorý je v oleji doslova a dopísmena vynútený kontaminant - ktorý okrem brzdenia poklesu viskozity oleja s rastom teploty prináša len silné negatívne efekty a žiadnu inú pozitívnu vlastnosť :!:
- čím nižsie množstvo tohto zahusťovacieho balastu v oleji, tým jednak ako viskozitne tak aj strihovo stabilnejší pevnejší olej... ďalej zahusťovadlá sú najväčším prispievateľom ku koksovaniu zlepovaniu krúžkov a tým k obmedzeniu alebo úplnej strate ich pohyblivosti a prakticky aj funkcie
- dalej nizkoviskózne oleje vzhľadom na použité triedy základových olejov (nízke viskozity a vysoká čistota) majú podstatne nižší anilinovy bod a omnoho lepšiu rozpustnost prvkov v základovom oleji , tzn. tieto oleje majú vďaka tomu širšie to efektívne pracovné okno, kedy olej pracuje a podáva ten optimálny ochranný a čistiaci výkon, resp. to okno je už od nižších teplôt, na rozdiel od olejov ktorých základový olej je zložený z tried olejov vyššej viskozity.

a mimochodom ten výrok je celkovo nonsense, pretože takto tým vedu "tribológia" stavia na obmedzenú úroveň krčmovej debaty štamgastov o futbale a pive (obrazne povedané).

P.S aby to bolo jasné aj pre nechápavých... :arrow: týmto ja len reagujem na konkrétne tvrdenie v konkrétnej veci s ktorým sa nedá súhlasiť a mal som potrebu tomu oponovať... týmto samozrejme ale nepíšem a nedávam najavo, že sú oleje 0/5w-20 lepšie alebo horšie ako oleje viskóznejšie.. tak snáď tu takýto výplod smerom ku mne čítať nebudem :D
Naposledy upravil(a) kornel dne čtv led 29, 2026 21:11, celkem upraveno 2 x.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

priamo zo zdroja:
https://8g.hondaclub.cz/files/J_Jetter_Honda_042109.pdf
nie je to presne to co som spominal vyssie (to uz neviem najst) ale myslim , ze staci. Asi vedia , ze v priemere z 1000 majitelov hondy je asi tak jeden tribotechnik (aj to na slovensku) , takze to napisali takto . Aby pochopilo vsetkých 1000 :D
Ako uvidite pise sa tam hlavne , ze od roku 2001 su vsetky * honda motory navrhnute pre pouzitie oleja sae 0W20. Niekolko odkazov na dovod - nizsia spotreba paliva a len jedna nenapadna poznamka o tom , ze "male sportove auta" stale pouzivaju 5W30.
Naposledy upravil(a) jarson1 dne čtv led 29, 2026 21:16, celkem upraveno 2 x.
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
kornel

Příspěvek od kornel »

no logicky, že výrobca motora nebude v príručke k vozidlu ani v žiadnom vydanom buletine písať a vysvetlovať pre užívateľov detaily a výhody/nevýhody odporučaných aplikácií z toho tribologického hľadiska :lol: ked v tomto smere o týchto veciach 99.99999% ludi absolutne nič nevie...
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Presne. Preto je uplne zbytocne ohanat sa tu týmto , lebo je to z praktickeho hladiska pre normalne uzívanie auta irelevantne.
A Kornel, prepac, ale tu už vsetci vieme , ze si proste naj tribotechnik a ok, potlesk...ale tu je prave "tých 999 majitelov", ktorí nie su tribotechnici. A hlavne ... to ako to podávas..."ten styl, příteli, ten styl..." :?
Nemozem hovorit za iných, ale osobne z tvojich ( akokolvek dobre myslených ) prispevkov citim iba povýšenecký tón niekoho kto sa cíti byt viac než ostatní a zhovievavo chce spasit ubohých hlupákov tápajúcich v tme , ktorí si dovolili byt mu este za to nevdacní. A to asi nie je cielom. Alebo ano?
Ked chces odovzdat informáciu tak aby ju prijmatel prijal, hovor jeho jazykom. Proste si myslim, že chyba tu je v komunikácii.
Nic v zlom.
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
kornel

Příspěvek od kornel »

jarson určite ti je jasné, o čo mi išlo konkrétne teraz.. myslím že som ani jedinou vetou nikoho ničím nezosmiesnoval , nedehonestoval... Úplne vecne a slušne som oponoval konkrétnu vec.
Takže ozaj nerozumiem čo ti vadí.. resp. Aký štýl ?.. mám snáď súhlasiť s niečím s čím nesúhlasím a teda ani nereagovať ničím a to len preto, aby niekto nemal dojem že som údajne povýšenecky? 🧐 ..síce neviem čím, ale fajn
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

aha...no jo, no..tak se mějte pane majore.
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
kornel

Příspěvek od kornel »

Už keď máš chuť riešiť,robit jednostranného kazatela a poukazovať na jednu stranu mince.. tak si spomen na bezdovodne urážky a ustipacne vyjadrenia jeromeho aj pitrisa smerom ku mne a aj k Puo.. trebárs o neprehodenych vyhybkach v makoviciach, šupani nohami (keďze niekto tu je na fóre len krátko ) , ustipacna vysmesna otazka o tom "či už aj Adam berie ekopilulky so snizenou HTHS...🤦, dokonca Pitris si tu už bral istým spôsobom negatívne do klávesnice aj mojho otca keď som ho spomenul v istej súvislosti .. a dalo by sa toho nájsť viac.
Takže chce to kľud a nesprtat sa ,lebo nič nieje len jednofarebné 😉

A pre také pekne pripomenutie ako to tu tiež občas funguje...
Bol tu pár rokov do zadu jeden prispievateľ s prezývkou "mirec29" tuším... Áno on tu tlačil až trochu do extrému z jednej strany pohľad na túto problematiku viskozit olejov a nedalo sa súhlasiť so všetkým čo písal a ani ja som nesúhlasil vždy.. No napriek tomu že ho tu pár ľudí dlhodobo doslova urážali a dehonestovali a to aj dlho ešte po jeho "odchode", tak si nepamam že by čo len v jedinom jeho príspevku a ani v žiadnej jeho reakcii na nikoho napísal nejakú urážku.. z fóra bol doslova vyštvaný napriek tomu že neporusil žiadne pravidlá , nerobil nikomu nič zlé.
Bude fajn tu nemoralizovat radšej pane generále 😀

P.S. a nevedomosť ľudí o niektorých mnohých skutočnostiach ( z hľadiska tribologie reologie významných), predsa neznamená, že tie skutočnosti neexistujú alebo že sú irelevantné (tobôž na olejarskom fóre.. ) a už vôbec nie v kontexte tejto témy a toho na čo som reagoval.
Asi je každému jasné , že neprídem do obchodu s autodielmi vysvetľovať zákazníkom a predajcovi o týchto veciach 😀Jednoducho ak sa tu tvrdia veci ktoré s realitou nemajú nič spoločné, tak tomu oponujem.. a je každého osobná vec či a čo si z toho vezme alebo nevezme.. nič viac nič menej. Názor osobný nech si má každý aký chce, to je mi úplne ukradnuté.
Erik82

Příspěvek od Erik82 »

Ahojte,

Od jesene jazdim na Mobil 1 0W30 LV, som velmi spokojny s tymto olejom, pride mi taký akurát ani moc riedky ani hustý :P

Môžem si len hlavu tlcť že som pri ňom neostal hneď ako som ho prvý krát použil po 0W40 FS, lenže to som podlahol tlaku že je vela falzifikátov oleja a prešiel som na Ravenol, tam som si akosi nevedel nájť ten pravý.

Náhodou som teraz bol na STK/EM,a jediné čo ma zarazilo je skok hodnoty HC na volnobehu z 1ppm pri Ravenol ESC 0W20 na 5ppm pri Mobil LV 0W30

Ano ubehli 2r auto už nieje v rovnakom stave ako bolo, ale i tak premýšľam či ten rozdiel môže byť kôli zmene oleja? Alebo je to len zanedbatelna odchylka merania?

Prvé meranie EM po dovoze bolo 2ppm (pri teplote motora 84C ot.704), nasledne 1ppm (pri teplote motora 96C ot.714), no a teraz tých hrozivých 5ppm :shock: (98C ot 710)
[b]Honda CIVIC IX[/b], rv.2015, 1.8ivtec, R18Z4
[b]Moto olej:[/b]Shell AF 5W30,Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Prevodovka :Honda MTF3
Spotreba:6.4-7.4l/100km
Goodyear Eagle F1 A6 225/45 R17, UltraGrip 205/55 R16
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Bránit se útoku nemocného člověka je zbytečné a reagovat na jeho výmysly opravdu nehodlám, nicméně jednu věc sem postnu na vysvětlení....
kornel píše: čtv led 29, 2026 22:50....dokonca Pitris si tu už bral istým spôsobom negatívne do klávesnice aj mojho otca....
Posuďte laskavě sami jestli jsem negativně něco napsal o jeho otci. A dám sem celý příspěvek.
Pitris píše: úte srp 12, 2025 9:55
kornel píše: úte srp 12, 2025 7:59....sú tu majstri, ktori dokážu zrejme určiť aj priamo aktuálnu viskozitu oleja v tom ktorom čase a zaťažení motora a v tej ktorej časti motora a stupeň degradácie 👌👌😄
Pozdravuj tatínka.... Ses díval do zrcadla že :?: :mrgreen:
Píšeš že CTR je dělané na 0w20, že na to ty motory mají najeto megamoc, obhajuješ tady tyto ekožbrďoly, a sám v CTR jezdíš 0w30 8) Jdi se bodnout. A PUA vem sebou, jste jak dvojčata. 👬
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Odpovědět