tak teda k tomuto výroku
jerome píše: ↑stř led 28, 2026 21:21
šťastie od boha, že aspoň Japončíci majú trochu rozumu a na rovinu napíšu , že jediné

čo ti omastená voda ponúkne je nižšia spotreba paliva
1.
jednak neviem o tom že by akýkoľvek výrobca motorov uvádzal niečo takéto takmer doslovne a síce že nizkoviskózny olej ponúka len nižšiu spotrebu - toto je len nezmyselný konštrukt prameniaci z vyslovene osobnej zaujatosti človeka

(názor nikomu neberiem, ale bolo by fajn zachovať určitú objektivitu a tvrdiť takéto veci vtedy ak sme schopní ich aj niečim relevantným podložiť.. a znova opakujem, že snáď sme na olejárskom fóre a nie na "miminko.cz", kde je hádam vhodné a očakávané držať sa faktov a nie nezmyslov a čistých osobných domnienok resp. sympatií či antipatií k niečomu..)
2.
Nie, nie je pravda, že nizkoviskózne oleje jediné pozitívne čo ponúkajú je "
len nižšia spotreba paliva" ..v tejto súvislosti som už mnohé veci na fóre za ostatnú dobu/roky už načrtol a rozviedol v iných témach, ale samozrejme koho by to tu zaujímalo.. a kto by si to aj pamätal a reflektoval na to..

Mňa to ale ani neprekvapuje... veď napokon akákoľvek a v čomkoľvek čo len trochu pozitívna informácia/fakt o olejoch nižších viskozít (resp. ako to tu je zaužívane označovať "omastené vody") podaná tu na fóre, je takmer vo všeobecnosti vyslovene prijatá ako spam a neželaný obsah, až heréza čo obťažuje

..priam sa divím že to nie je rovno mazané a privolaný vysokoviskózny exorcista..
..na fóre niekto nedávno vymyslel kategorizovanie pisateľov na fóre, že: "plnotuční/ý" ,"nízkotuční/ý" alebo ako to bolo nazvané.. toto nemá s odborne zameraným fórom žiaden súvis,.. to je úroveň tak bežného mechanika alebo predajcu oleja ktorý v tejto vednej disciplíne pozná tak maximalne tri-štyri značky oleja a k tomu ešte pojmy "plná-polo-minerál"
Ja obhajujem keď už, tak len fakty a skutočnosti a nie nejakú viskozitu

..
tak ako v niektorých oblastiach a pri niektorých podmienkach a v niektorých konkrétnych motoroch je lepšia a optimálnejšia voľba olej nižšej viskozity, tak to platí samozrejme v mnohých prípadoch (starsie generácie motorov) opačne.. a v prípadoch niektorých motorov poslednej generácie ten optimálny olej ani neexistuje - len "menšie zlo" pre tie ktoré prevádzkové podmienky. Takže žiadne "plnotuční vs. nízkotuční" prispievatelia v mojom ponímaní neexistuje.. je to totálny nonsense.
3.
a konkrétne k pointe prečo nie je pravdivá domnienka, že jediné

čo ti "omastená voda ponúkne je nižšia spotreba":
- vo všeobecnosti sú oleje nižších viskozít (najmä to letné číslo) výrazne a neporovnateľne menej nasypané dodatočnými zahusťovadlami a modifikátormi VI.. pretože na dosiahnutie daného VI stačí týmto olejom vo väčšej miere len prirodzená vlastnosť "VI" ich základových olejov a nepotrebuje to výrobca výrazne modifikovať "umelo" pridávaným balastom ktorý je v oleji doslova a dopísmena vynútený kontaminant - ktorý okrem brzdenia poklesu viskozity oleja s rastom teploty prináša len silné negatívne efekty a žiadnu inú pozitívnu vlastnosť
- čím nižsie množstvo tohto zahusťovacieho balastu v oleji, tým jednak ako viskozitne tak aj strihovo stabilnejší pevnejší olej... ďalej zahusťovadlá sú najväčším prispievateľom ku koksovaniu zlepovaniu krúžkov a tým k obmedzeniu alebo úplnej strate ich pohyblivosti a prakticky aj funkcie
- dalej nizkoviskózne oleje vzhľadom na použité triedy základových olejov (nízke viskozity a vysoká čistota) majú podstatne nižší anilinovy bod a omnoho lepšiu rozpustnost prvkov v základovom oleji , tzn. tieto oleje majú vďaka tomu širšie to efektívne pracovné okno, kedy olej pracuje a podáva ten optimálny ochranný a čistiaci výkon, resp. to okno je už od nižších teplôt, na rozdiel od olejov ktorých základový olej je zložený z tried olejov vyššej viskozity.
a mimochodom ten výrok je celkovo nonsense, pretože takto tým vedu "tribológia" stavia na obmedzenú úroveň krčmovej debaty štamgastov o futbale a pive (obrazne povedané).
P.S aby to bolo jasné aj pre nechápavých...

týmto ja len reagujem na konkrétne tvrdenie v konkrétnej veci s ktorým sa nedá súhlasiť a mal som potrebu tomu oponovať... týmto samozrejme ale nepíšem a nedávam najavo, že sú oleje 0/5w-20 lepšie alebo horšie ako oleje viskóznejšie.. tak snáď tu takýto výplod smerom ku mne čítať nebudem