BRZDOVÉ KOTOUČE+DESKY-zkušenosti,kombinace,apod..

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
pavproch

Re: BRZDOVÉ KOTOUČE+DESKY-zkušenosti,kombinace,apod..

Příspěvek od pavproch »

Ne, naměřil sem to certifikovaným postupem na certifikovaném měřidle na pár set km používaných kotoučích, které začaly hned po zajetí kopat.
Shi

Příspěvek od Shi »

Ten odkazovaný dokument patří k tomu nejlepšímu, co jsem na toto téma kdy viděl. :wink:

Jak už jsem psal - když se skutečně zkroutí teplem, tak se to pozná tak, že když člověk zvolní, tak během jízdy za pár minut vychladnou a kopat zase přestanou. Pokud člověk není hovado, tak zvolní a kotoučům se nic nestane.
Zažil jsem, když jsem s Hyundai Santa Fe jel tak, jak jezdím s Civikem a poněkud spěchám. A také když jsem v autě s americky poddimenzovanými brzdami přejížděl pohoří Sierra Nevada - a to jsem od počátku brzdil motorem jak to jen šlo.
Zajímavé bylo, že kotouče se v obou přípdadech teplem začaly kroutit dřív, než začaly vadnout destičky.
Jinak bacha na to, že skutečně horké kotouče potřebují cca 10-15 minut na to, aby vychladly na rozumné teploty.

Na Civiku se mi nikdy nepovedlo dostat kotouče do toho stavu, že by teplem zařaly kopat. Pokud si nedejbože někdy budu muset pořídit SUV, tak bude průměr kotoučů jedno z kritérií, na které asi budu muset koukat. :lol:
------
Pokud ti nezačaly kopat už během zajíždění, ale velmi rychle po té, tak to co naměřil úchylkoměrem byl některý z jevů popsaných v tom dokumentu, jedna z těch méně pravděpodobných možností je pnutí v kotouči z důvodu příliš brutálního způsobu zajíždění.
pavproch

Příspěvek od pavproch »

Ne, prtože aftermaket. Stejných OEM BMW S2NHA kotoučů sem už stejným způsobem zajízděl několik (= tři) páry a ani jedny/jeden nezačal po tom "brutal" zajíždění kopat. A nekopou dodnes (desítky tisíc km, možná už stovka).
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Ja mam dve skúsenosti s " kopajucimi" kotucmi.
Prva - civic . Ked som ho kupil boli tam oem , aj dosky. On s tym tak veselsie jazdil aj predosly majitel a brzdilo to teda velmi pekne. Az raz...potreboval som zabrzdit zo 160 na nula. Dialnica , ale proste situacia to vynutila. Ovsem tie kotúče boli aj po vychladnuti " modre" . Ako ked niečo brusis na brúske a prezenies to. No a po tomto mojom prasacom zaobchadzani zacali mierne " kopat". Kotuce sa vymenili ,( dosky stale mam) ale problem zostal. Tak som zistil , ze to robia zadne a po demontazi sa prislo na to, ze tam vobec neboli vodiace pliesky na doskach a to zrejme robilo neplechu. Presne to uz nezistime lebo sa vymenili komplet. Kazdopadne bolo po probleme.
Druha - carina - oboje textar - najprv pohoda , po cca 10tkm zacali v rychlosti cca 80 km znacne brzdy triast. Pod ani nad nic. Par prudsich zabrzdeni a....nahle po probleme. Vysvětlení nemam a ani som ho nehladal. Som rad, ze som rad :D
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Shi

Příspěvek od Shi »

jarson: Par prudších zabrždění umí setřít/zbrousit nerovnoměrný nános materiálu na kotoučích. Zažil jsem kdysi na Felicii.

pavproch: Ano OEM řešení musí být celkem blbuvzdorné. Po rychlém nakouknutí na BMW fóra, kde je zmíňováno "S2NHA", tedy M2 sport brake paket, tam vidím oblibu v keramických destičkách. Tím se to celkem vysvětluje - kombinace destičky keramika a materiálem skutečně sportovní kotouč nejdou moc dohromady, viz výše.
Semimetaliky práší, vydávají zvuky, dávají lepší zpětnou vazbu a dávkovatelnost skrz menší stlačitelnost, no kdo by něco takového na autě s M-brzdami chtěl ... :lol:
----
Lidi chtějí být klamáni. Já jsem asi jeden z mála lidé na této planetě, kdo by chtěl na normální silniční auto sportovní kotouče, ale bez drážek, vrtání a podobných kravin, kde estetika převažuje nad funkcí.
kornel

Příspěvek od kornel »

najazdil som toho už tiež pomerne hodne a vyskušal rozne kombinacie Kotučov / dosiek.. na žiadnom mojom aute som ani jediný raz nepozoroval ani náznakom nejaké kopanie, trhanie, trasenie a pod javy pri žiadnych situáciach.. Neviem, ale asi viem zabiehať brzdy a hlavne brzdiť :D alebo mám šťastie neuveriteľné je to vo hviezdach :lol:
Shi

Příspěvek od Shi »

Kornel: A taky se ti nepovedlo namíchat úplně nevhodnou kombinaci hodně tvrdých kotoučů a velmi neabrasivních destiček. Já jsem zatím víc experimentoval s destičkami a kotouče jsem měl většinou OEM.
Měl jsem pocit, že s destičkami Ferodo DS2500 ty OEM kotouče ubývaly rychleji, ale sehnat je znovu na obě nápravy za dobrou cenu, tak do nich jdu zase.
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

A já měl zase 2x případ, kdy mi brzdy kopat začaly. Relativně nové - jedny cca po 2000km, druhý po cca 6000. V obou případech to nastalo při delším klesání, nicméně rozhodně vždy maximálně využívám brzdny ucinek motoru. Obojí se po čase srovnalo, ale žádné ostré brzdění tomu nepomohlo, prostě jen časem/kilometry. A obojí bylo vždy kombinace stejného výrobce kotoučů i desek.
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Shi

Příspěvek od Shi »

BigBang píše: úte pro 30, 2025 17:23 A obojí bylo vždy kombinace stejného výrobce kotoučů i desek.
Jenomže tady vůbec nejde o značku. Pro majitele BMW: copak jsou BMW 1 a BMW M6 stejná auta, když je to stejná značka?

Kotouče "měkké" / "tvrdé" (přesnější by asi bylo málo/hodně houževnaté, ale nechci to komplikovat)
Destičky abrasivní hodně/středně/málo.

Kombinace tvrdý sportovní kotouč a málo abrasivní destičky bude mít extrémní tendenci časem začít kopat. Že jsou zrovna kotouče a desky od stejného výrobce je zcela irelevantní. Je když tak potřeba v rámci jedné značky aspoň rozlišovat jednotlivé produktové řády.

Relevantní je to, že mnohý slušný výrobce pro konkrétní kotouče doporučuje konkrétní destičky a to buď přímo (EBC, ZImmerman, DBA), nebo nepřímo (Brembo) třeba tím, že má stejně pojmenované výrobní řady destiček a kotoučů. Důvodem je, že výrobce chce předejít tom, aby někdo s příliš tvrdým kotoučem spároval nedostatečně abrasivní destičky. A protože výrobci chtějí prodávat hlavně svoje zboží, tak poskytují minimum použitelných informací, aby zkomplikovali nákup komponent od jiných značek.

OEM se musí poprat s tím, že na jejich kotoučích můžou skončit i velmi málo abrasivní destičky a tím pádem OEM kotouče nikdy nemohou být příliš "tvrdé". OEM s tím musí počítat i u sportovních modelů typu BMW M3, protože většina těchto aut stejně okruh nikdy neuvidí, zato mnohý majitel(ka) budou řešit, že nejlepší jsou ty destičky, které nejmíň práší ...
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

To s tym odporucanim vyrobcu je pravda. Mam to tak u toyoty.
Napriklad predne je priamo pisana nahrada ate a dosky textar. Aj s cislami.
Je teda pravda, ze po 34 rokoch uz napr.textar toto cislo v ponuke nema ( je nahradene novsim), ale viacmenej sa tým da riadit. Ked som posledne kupil origo toyota, bolo na nich okrem napisu a cisla toyota , aj napis a cisli textar.
Co vsak nevylucuje s uspechom pouzit aj ine znacky.
Naposledy upravil(a) jarson1 dne stř pro 31, 2025 19:21, celkem upraveno 1 x.
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

Shi píše: stř pro 31, 2025 15:00
BigBang píše: úte pro 30, 2025 17:23 A obojí bylo vždy kombinace stejného výrobce kotoučů i desek.
Jenomže tady vůbec nejde o značku. Pro majitele BMW: copak jsou BMW 1 a BMW M6 stejná auta, když je to stejná značka?
...
Myšleno, že na daný typ auta prostě byly na výběr např. od Zimmermannu jen jedny destičky a jeden typ kotouče :wink:
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
TnT899 - Rep MotoR 15W50
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

...a pri (aspon) znackovych byva v takych pripadoch ta " sada" zladena " podla poziadaviek vyrobcu auta.
Myslim tym , ze ak vezmem pre konkretny model auta kotuce a dosky od jednej znacky a z jednej karegorie ( ak je k dispozicii) tak obvykle k sebe aj spravne sadnu v znysle vyssie popisovanych vlastnosti.
Aspon ja aom najviac priblemov stretol u alchymistov co skusali vsemozne kombinacie.
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
Shi

Příspěvek od Shi »

Oni těm alchymistům jdou výrobci naproti tím, že nepouští ven rozumné technické informace. Ve snaze zjistit něco víc jsem si nakonec ze zoufalství pustil i dvě videa na youtube - mělo jít o rozhovory s odborníky od EBC. Obě videa byla totální ztráta času. Musím ale uznat, že mnoho minut tlachat a přitom vůbec nic neříct je mimořádně slušný výkon, jakéhop bych já nebyl schopen. Naštvalo mě to tehdy tak, že jsem pak prolezl nabídku brzdových komponent od Feroda a DBA ...
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

U mě to bylo Brembo, Zimmermann a TRW. Vždy kombinace od jednoho výrobce.
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
TnT899 - Rep MotoR 15W50
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

páni, kedze som prave zase repasol dva strmene - tentokrat zadne NISSIN na Civic FD - podelim sa o nemilu skusenost . Aby som ostatným usetril nervy :mrgreen:
Na nater po odhrdzeni som pouzil klasicky brunox ( antikorozny priprravok s epoxidovym zakladom) a na nater vrchny tentokrat Hammerite. Nefunguje to. Ta blbost nie je odolna voci brzdovej kvapaline. Jak sa na to dostane a neutries to hned , chova sa to ako odstranovac "starych naterov". Dost ma to nahnevalo, lebo stary co som mal , mi vyschol a isiel do popelnice , kupil som novy na skoro 15€ a takto som dopadol. Akoze ok, pouzijem inde. Ale na strmene nie. Nefunguje. Nakoniec som to natrel sedou epoxidovou ako sa pouziva na plechove haly na vonkajsie oplastenie. Mimochodom super farba. Niekedy v roku 2018 som tym natrel hrdzave garazove dvere priamo na hrdzu a do dnes ako nove. Na budove nasej prevadzky na pozinku to drzi snad skoro 20 rokov Akurat ta seda...ako na traktor. :mrgreen:
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
Odpovědět