Lze mísit?
Moderátor: Colommbo
Re: Lze mísit?
Tak (sfátek-nesfátek) sem fčíl fest gůglil a .... podle tohodle je tam příliš mnoho otazníků/nejistot, nebudu ty dva woleje míchat dohromady (= postupným doléváním hustšího do řídké náplně), zkusím ten 10w50 až při příští řádné výměně celé olej. náplně vč. filtru.
Pročti https://oil-club.de/
Tam je míchačů dost.
Tam je míchačů dost.
Kuju, ale ne, ich sprache nicht dojč.
Google překladač a Google AI jsou pro ně ABSOLUTNÍ NOGO. AI lze naštěstí ve vyhledávači vypnout.
Sic netuším z čeho máš obavy když je ten motor (skoro) kaput ale určitě mu neublížíš postupným dolíváním Totalu 10w50 do Shellu 5w40
https://www.oleje.cz/poradna/mazivarske ... vych-oleju
https://www.autozive.cz/je-dobre-michat ... e-nebo-ne/
U toho míchání může být problém že při různých SAE (příp. HTHS) se to (z)mění směrem dolů a vznikne tak řídký olej že dojde k nedostatečnému mazání. Ty chceš ale jít opačným směrem a olej (u)dělat hustší.
Nicméně ovšem vylít všechen Shell a nalít nový Total není samozřejmě nic proti ničemu....
https://www.oleje.cz/poradna/mazivarske ... vych-oleju
https://www.autozive.cz/je-dobre-michat ... e-nebo-ne/
U toho míchání může být problém že při různých SAE (příp. HTHS) se to (z)mění směrem dolů a vznikne tak řídký olej že dojde k nedostatečnému mazání. Ty chceš ale jít opačným směrem a olej (u)dělat hustší.
Nicméně ovšem vylít všechen Shell a nalít nový Total není samozřejmě nic proti ničemu....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Mně (mimo jiné) vystrašilo to, že mícháním různých viskozit od různých výrobců = různá aditiva) se může (ne musí!) zcela nepředvídatelně změnit viskozita směsi. Takže proto to míchat radši nebudu.
- Colommbo
Zrovna tohle si myslím, že je blbost a neměl bych z toho strach. Samosebou nemíchat kupř. 0W20/30 s 10W50, výsledkem pak může být viskozitní kotrmelec. Mám však pocit, že stále vidíš/hledáš problémy tam, kde žádné nejsou. Ale tvoje věc... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
- Durex
- Kontaktovat uživatele:
Jak píše Colommbo. Zase bych z toho nedělal raketovou vědu. Navíc u motoru,co žere tolik oleje. Za svůj život sem byl nucen použít různé oleje do různých olejů a neschvalenych do daného motoru a nic se nestalo.
Dokonce jednou sem v Chorvatsku do své zánovní ktm dolival autovou 10w40 a spojce ani motoru se nic nestalo. Ono totiž platí,že je lepší nějaký olej než žádný.
A vlastně při každé výměně oleje,když se přechází na jinou viskozitu,dojde k nějakému smichani olejů. U některých motorů toho zůstane totiž dost.
A pokud se nepůjde z 0w16 na 20w60,tak v tom opravdu nevidím problém.
Dokonce jednou sem v Chorvatsku do své zánovní ktm dolival autovou 10w40 a spojce ani motoru se nic nestalo. Ono totiž platí,že je lepší nějaký olej než žádný.
A vlastně při každé výměně oleje,když se přechází na jinou viskozitu,dojde k nějakému smichani olejů. U některých motorů toho zůstane totiž dost.
A pokud se nepůjde z 0w16 na 20w60,tak v tom opravdu nevidím problém.
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD
Moto-Emergency motoservis
Moto-Emergency motoservis
- Pitris JUNIOR
Taktéž jsem párkrát mísil, Kia Ceed 1.6 CRDI, najeto 330tkm, motor v dobrém stavu. Kolegyni zbyl 3x 1.5l (vše teda 5w30 C3), tak to šlo do motoru společně a auto s tím nemělo žádný problém, běhalo to tam 10tkm.
Jasně, asi to není ideální, ale...
Jasně, asi to není ideální, ale...
Jo, sem na stará kulena čímdáltím větší posera, míchat to nebudu. Uvidím, co se spotřebou woleje udělá ten LeakStop, prozatím s ním ujeto ca 500km a neubylo (podle el. měrky) nic. Esli to bude ono (musím najet mnohem víc km, abych tomu věřil, ref těch 800 km bez spotřeby po proplachu BG109 a pak rychlý návrat k litru na 500), tak je to ale divné, skrz to těsnění to teklo, motor byl olezlý mastným povlakem, ale loužičky pod ním ani kapky nebyly, to přece nemůže být litr na 500....
Elektrická měrka a el. ruční brzda jsou přesně té věci co bych v autě nechtěl mít.

"Pokrok" ale nezastavíš.
"Pokrok" ale nezastavíš.
Corolla 1,6 2017
Mazda 2 1,3 2011
Hyundai i10 1,0 l 2024
Mazda 2 1,3 2011
Hyundai i10 1,0 l 2024
Ano, taky mě ta el.měrka séře a nevěřím ji, ale nenašel sem prozatím jiný způsob ověření než olej vypustit, změřit objem a nalít zpět a to semi každou chvíli dělat nechce. Ruční brzdu mám naščestí klasiku.
Dle mého by se měl olej občas vypustit s bordelem, nejen dolívat, těsněním bordel všecek neunikne. Pak vlastně i filtr.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB
Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB
Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
Samozřejmě, ač dolívám fest, tak DOPOSUD dodržuju interval 15kkm pro celkovou výměnu oleje a filtru. Ale vzhledem k NEOPRAVITELNÉMU opotřebenému Alusilu uvažuju už i tom sa na (čídáltím dražší) údržbu vysrat, dojezdit to do smrti a pak šroťák. Úplně Hamletova otázka....