BRZDOVÉ KOTOUČE+DESKY-zkušenosti,kombinace,apod..
Moderátor: Colommbo
Re: BRZDOVÉ KOTOUČE+DESKY-zkušenosti,kombinace,apod..
Zase jestli teda můžu: Na všech svých autech jsem mnoha pokusy a omyly došel k závěru, že s deskama i kotouči nemá smysl jakkoli experimentovat, OEM (moje BMW, Fiat, VW, dohromady už snad milion km) jsou nejoptimálnější, sic dělají "špínu" na kolech, ale nepískají a vydrží dostatečně/přiměřeně dlouho. U kotoučů non OEM bylo skoro vždy zklamání - všechny dřív nebo později začalay "házet" (= kopat do pedálu při brždění). Non-OEM desky zase skoro všechny pískaly resp. nebrzdily ani zdaleka jako OEM. Takže asitak = "už jen OEM". Ale nemám patent na rozum.
U všech svých BMW (už tři) jsem ale vždy změnil OEM "standard" přední brzdy za OEM BMW S2NHA (větší průměr a líp větrané kotouče i za cenu bezpodmínečných aspoň 18" kol + čtyřpístky + větší desky).
U všech svých BMW (už tři) jsem ale vždy změnil OEM "standard" přední brzdy za OEM BMW S2NHA (větší průměr a líp větrané kotouče i za cenu bezpodmínečných aspoň 18" kol + čtyřpístky + větší desky).
- Pitris JUNIOR
Díky za názor
Určitě na tom něco bude, zase na druhou stranu, nemálo známým jsem na autech dělal brzdy, a nejednou to bylo "udělej to prosím co nejlevněji", v tu chvíli jsem používal Bosche, dokonce na výslovný rozkaz šly na auto Denckermanny, jsou tam 3 roky, slouží v pohodě, nekopou, nehážou. Já bych si je tedy na svoje nedal, přeci jen brzdy jsou to jediné kromě stromu, co tě zastaví, ale fungují. Konkrétně Bosche byly 2g Ofce, asi 3 auta a Denckermanny byly na Fusion.
Za mě hodně dělá ty drobný práce kolem jako pořádné očištění všech částí, do sedacích ploch, pístků ve třmenu, těsnost gumiček.... Takže i když použiji OEM, ale nechám nečistoty na náboji, budou házet. Neočistíme pořádně dosedací plochy na třmenu pro desky, budou pískat...
Textar, Brembo, Zimmermann - za mě neudělají nekvalitní kotouč
Můj pohled na věc.
Určitě na tom něco bude, zase na druhou stranu, nemálo známým jsem na autech dělal brzdy, a nejednou to bylo "udělej to prosím co nejlevněji", v tu chvíli jsem používal Bosche, dokonce na výslovný rozkaz šly na auto Denckermanny, jsou tam 3 roky, slouží v pohodě, nekopou, nehážou. Já bych si je tedy na svoje nedal, přeci jen brzdy jsou to jediné kromě stromu, co tě zastaví, ale fungují. Konkrétně Bosche byly 2g Ofce, asi 3 auta a Denckermanny byly na Fusion.
Za mě hodně dělá ty drobný práce kolem jako pořádné očištění všech částí, do sedacích ploch, pístků ve třmenu, těsnost gumiček.... Takže i když použiji OEM, ale nechám nečistoty na náboji, budou házet. Neočistíme pořádně dosedací plochy na třmenu pro desky, budou pískat...
Textar, Brembo, Zimmermann - za mě neudělají nekvalitní kotouč
Můj pohled na věc.
- Colommbo
OEM - was ist das...? Žádný výrobce automobilů si přece nevyrábí vlastní díly (v tomto případě brzdové soustavy) a přece je lidé jako OEM pořizují. Přitom jsou to "jen a pouze" produkty stejných renomovaných výrobců, které jindy prodávají pod svou značkou a některé jako "originál" OEM pod značkou výrobce vozu... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
OEM: Vím, že automobilky si ty díly (kotouče, desky) nechávají vyrábět u různých výrobců jako TRW, Zimmerman apod., ale... konkrétně na bramborovi1 (budiž mu AAAzemě lehká) sem udělal zkušenost, že zadní kotouče koupené v BMW jako OEM (výrobce byl ale právě ten TRW) vydržely bez zkroucení/kopání snad 60tis, zatímco hned potom jsem koupil ty samé přímo od TRW a ty kopaly téměř hned od novoty. Podruhé už sem to ale už nezkoušel = nedělám si nárok na patent na rozum = jeden případ samozřejmě nemusí být všeobecné pravidlo.
- Colommbo
Však já taky proti OEM dílům nic nemám a jsou-li, tím lépe, bo to je (měla by být) sázka na jistotu. Na druhou stranu zkušenosti jsou různé...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
NATO sem zvjedaff, kdy narazím do zdi nedostupnosti.... jaxem psal, používám u obou svých BMW (e90+e89 = dnes už vyhynulé druhy) vepředu jejich "sportovní OEM" S2NHA kotouče (vydrží ca 60-80tis km), brzdiče i desky (ca 30tis km), takže sem zvjedaff gdy mi v autorizáku řeknou "už se nedělají".
Tak už chápu - kotouče se reálně můžou na úrovni metalurgie lištit tím jak moc daný materiál tlumí vibrace. Takže placebo to nejspíš není.Shi píše: ↑pon pro 22, 2025 16:09 ... mám pocit, že to brzdění je čistě subjektivně nějaké hladší, než bývalo na všech předchozích Hondách, kde jsme vždy měl originální kotouče ..
Tohoto dojmu se už víc než rok nemůžu zbavit. Je to placebo, nebo to opravdu může být poznat - hladký EBC za hladký OEM Honda? Jako by ten kotouč byl nějaký homogenější. Nechápu.
Materiál se liší nejen poměrem pevnosti v tahu a tvrdosti, ale taky obsahem uhlíku a ty s větším množstvím uhlíku (pokud je to správně uděláno) mají tendenci lépe tlumit vibrace.
EBC mezi řádky naznačovalo, že používají pro různé řadu kotoučů různý základní materiál a proto taky pro Top řady kotoučů (tvrdé) nedoporučovali svoje nižší řady destiček.
Automotive výroba občas sortuje na výstupní kontrole výrobky do tří katerorií: OEM, náhradní díly, a šrot. Ty první dvě nemusí být kvalitativně stejné, byť to zrovna padá z jedné výrobní linky a je to z jedné šarže materiálu.pavproch píše: ↑úte pro 23, 2025 18:23 OEM: Vím, že automobilky si ty díly (kotouče, desky) nechávají vyrábět u různých výrobců jako TRW, Zimmerman apod., ale... konkrétně na bramborovi1 (budiž mu AAAzemě lehká) sem udělal zkušenost, že zadní kotouče koupené v BMW jako OEM (výrobce byl ale právě ten TRW) vydržely bez zkroucení/kopání snad 60tis, zatímco hned potom jsem koupil ty samé přímo od TRW a ty kopaly téměř hned od novoty. Podruhé už sem to ale už nezkoušel = nedělám si nárok na patent na rozum = jeden případ samozřejmě nemusí být všeobecné pravidlo.
A co se týče značky, levné Brembo bude vždy horší než stejně drahé ATE nebo TRW, protože ranec platíš za značku. Drahé Brembo bude prémiový produkt. Já se nikdy nesnažil ušetřit, ale najít za stejné nebo podobné peníze komponenty lepší než je OEM a to se mi u EBC celkem pravidelně dařilo.
Nevratné zkroucení kotoučů je většinou blbým zajetím destiček - materiál destiček se nalepí na kotouč - je tady na to vlákno:
nove-brzdove-kotou-e-desky-zaji-d-ni-t4469.html
Každopádně EBC premium můžu doporučit.
Já po každé výměně desek na svých BMW zajíždím podle "brutal" návodu, co sem kdysik kdesik vyčetl: Bydlím v Beskydech, na Bumbálku to mám kousek, z Bumbálky směr CZ jsou dlouhé rovné úseky fest z kopce = rozjedu na 160-180+, mírné brzdy do skoro zastavení, vychladit, ditto s brzdama 50% a pak ditto s brzdama 100%, vychladit a zajeto. Už to dělám takle roky a spokojenost ...
na toto v CZ bacha - finanční flastr ve výši 7–25 000 Kč ve správním řízení, 6 bodů do karty řidiče a odpočinek od řízení v délce 6–18 měsíců
Zjednodušený postup. Ale funkční
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
antiradary.net
Není to všemocné, ale hodně moc to chrání a pomáhá. Mám (skrytá montáž) na fšech autech (ale i s tím už sem platil a ne jednou).
Není to všemocné, ale hodně moc to chrání a pomáhá. Mám (skrytá montáž) na fšech autech (ale i s tím už sem platil a ne jednou).
Bacha na Tatru v protisměru. Té je antiradar i BMW u zadele....
Sorry za off topic.
Sorry za off topic.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Tohle je lehce suboptimální. Kotouče a destičky chládnou mnoho minut, takže 5 cyklů 120 km/h - 30km/h nakonec postupně může znamenat o kus vyšší teploty, víc času na vysokých teplotách a hlavně ten nárůst bude pozvolnější a tím pádem šetrnější k materiálu desek (které potřebují plynovat) i kotoučů, které se potřebují prohřát.pavproch píše: ↑stř pro 24, 2025 12:54 Já po každé výměně desek na svých BMW zajíždím podle "brutal" návodu, co sem kdysik kdesik vyčetl:... rozjedu na 160-180+, mírné brzdy do skoro zastavení, vychladit, ditto s brzdama 50% a pak ditto s brzdama 100%, vychladit a zajeto. Už to dělám takle roky a spokojenost ...
Pokud se běžné kotouče kroutí teplem, tak začnou kopat hned jak je přehřeješ- ještě dokud jsou horké - a pokud to nepřeženeš nebo nezastavíš (a neotiskneš na ně destičky), tak jakmile kotouče po pár minutách klidné jízdy vyhladnou, tak se vrátí do původního tvaru a přestanou kopat. Vyzkoušeno několikrát na různých autech. Pokud to nedají, tak třeba praskají. Takže problém nebude v kroucení, ale jinde:
Jelikož to trvá desítky tisíc km, tak je to:
a) nerovnoměrný nános materiálu z destiček na kotouče daný nedostatečným zajetím (nebo kvalitativně mimořádně mizerné destičky),
b) nevhodná kombinace materiálu kotoučů a destiček - příliš dobrý (high-carbon) kotouč a nedostatečně agresivní destičky (málo brousí kotouč).
Ta druhá kombinace funguje tak, že se z kotouče při větší zátěži dostává uhlík na povrch, tvoří se na kotouči tvrdší místa a neagresivní destičky tato tvrdá místa nedostatečně obrušují - třeba proto že se destičky snaží málo prášit a tak místo broušení kotouče na kotouč cíleně nanáší brzdnou vrstvu a tím se snaží šetřit kotouč. Ve výsledku pak je povrch kotouče tvořený náhodnou směsí měkkách a tvrdých míst a kladnou zpětnou vazbou (brždění zůstává na tvrdých neobroušených místech a měkká místa se pak při brždění zahřívají méně) se to už jen dál zhoršuje.
V Aj to máš popsáno zde:
G3500 High carbon rotors – found on a few German cars from new and very good when used in a balanced match with the OE pads or one with a similar scrub factor. At EBC we use these on our SG2F race rotors. G3500 is more expensive but needs to be used with a matched pad with a matched scrub factor for one simple reason – the carbon will come out of the solution in the rotor under hard braking and that’s what these hot spots are. Use the right pad and the spots will go soon and the brake will be perfect. Why use G3500??? Because it is slightly better at heat absorption and crack resistance under heavy loads.
Zdroj: https://www.ebcbrakes.com/race-motorspo ... and-cures/
V principu můžeš mít destičky:
Organické - brousí spíš míň, jsou měkké, spíš nevhodné pro velkou zátěž
Semi-metalické - brousí hodně, ale můžou vydávat při brždění zvuky
Keramické - brousí málo
(Sintrované - brousí hodně).
Kombinace "tvrdé kotouče" a "málo brousící destičky" jsou naprosto v pohodě jen pokud kotouče nedostávají nikdy zabrat.
Kombinace "měkké kotouče" a semimetalické destičky mají tu vadu, že kotouče mizí rychlejí.
OEM komponenty musí být takové, aby si rozuměly s 90% uživatelů a tedy je to většinou celkem blbuvzdorné řešení, ale často se za stejné peníze dá dosáhnotu lepšího výsledku, nebo i něco ušetřit.
---
Tzv. permanentně zkroucené kotouče jsem zažil akorát na služebácích, kde to nikdo nikdy nezajížděl, ale občas s tím někdo jel jako dobytek. Občas taky člověk bez varování nafasoval ráno na služebku auto s novými nezajetými destičkami, které skoro nebrzdilo. Když pak člověk musel dobrzdit na D1 do kolony, tak celkem nepochybně brzdil i očima a nakonec na kotouč ty nezajeté destičky hezky obtiskl - a pak už jen bylo otázkou času, než to začne kopat s diagnózou "zkroucení kotouče"...
Podľa viacerých ľudí z fachu aj prostredia závodných okruhov je to tzv. "zkrutenie kotúčov" nezmysel a neexistujúci jav.. resp. ludia si iný jav ktorý nastáva pri brzdení a opotrebovavani kotúčov ktorého výsledkom je to tzv. "kopanie / trasenie" spájajú nesprávne s touto mytológiou.
napr. aj tu niečo o problematike.. a dá sa o tom nájsť aj v iných odborných kruhoch hodne
https://subarufanclub.cz/wiki/_media/te ... _myths.pdf
napr. aj tu niečo o problematike.. a dá sa o tom nájsť aj v iných odborných kruhoch hodne
https://subarufanclub.cz/wiki/_media/te ... _myths.pdf
tak ty si údajne čosi nameral (kto vie ako..) na nových kotúčoch (možno shit od výroby) a ľudia z fachu a závodov hlásajú nezmysly.. môže byť, nie je to moje osobné vymyslené tvrdenie.. podávam čo som čital, a pocul aj osobne od týchto ľudí.
P.S prečítal si si aspon ten článok na ktorý som dal odkaz
P.S prečítal si si aspon ten článok na ktorý som dal odkaz