ADITIVA DO BENZINU
Moderátor: Colommbo
Re: ADITIVA DO BENZINU
EVO MOL/Slovnaft neobsahuje PEA
..nižšie v excel tabulke sú zoznamy palív aj aditív obsahujúcich PEA a v akej koncetrácii (prepočet na kvapky s vysvetlením na odfotenom popise)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 2082050696
zdroj: oil-club.de
..nižšie v excel tabulke sú zoznamy palív aj aditív obsahujúcich PEA a v akej koncetrácii (prepočet na kvapky s vysvetlením na odfotenom popise)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 2082050696
zdroj: oil-club.de
Dobrá tabuľka, ďakujem.
Benzínu s etanolom sa vyhýbam, mám už nejaké negatívne skúsenosti, keď bol ešte E5. E10 som ani neskúšal.
Tankoval som istú dobu Verva 100 od Orlenu. V tabuľke vidím, že má celkom dobrý podiel PEH. Ale zistil som problémy pri jazde so studeným motorom krátko po naštartovaní na Felicii (škrtiaca klapka je priamo lankom ovládaná plynovým pedálom, je tam menšie zasahovanie elektroniky). Motor nemal plynulý chod, po pridaní plynu mierne "trhal". Po miernom zahriatí motora to už bolo v poriadku. Dvojtakt na krovinorezoch (mám ich 2 a obidva sa správali rovnako) ťažko štartoval. Po naštartovaní už motor bežal v poriadku. Aj teplý motor naštartoval hneď. Ale naštartovať studený motor bol problém. Prechod na EVO 100 od Slovnaftu spomínané problémy odstránil, takže problém vidím v palive. Ale príčinou môže byť aj konkrétna čerpacia stanica, takže nechcem robiť všeobecné závery.
Z možností tankovania, ktoré mám vo svojom okolí, mi prichádza práve EVO 100 ako najvhodnejší. Radšej pridám podľa potreby aditívum.
Na starej Falicii sú piesty oveľa čistejšie, ako na Seate. Ale Seat bol prekúpený, nánosy budú staršie. Nemal najazdených veľa km, čo znamená, že jazdil kratšie trasy prevažne v mestskej premávke. Budem to sledovať, ako sa to bude vyvíjať. Tá kamera je dobrá vec. A stála iba pár eur na Aliexpresse.
Benzínu s etanolom sa vyhýbam, mám už nejaké negatívne skúsenosti, keď bol ešte E5. E10 som ani neskúšal.
Tankoval som istú dobu Verva 100 od Orlenu. V tabuľke vidím, že má celkom dobrý podiel PEH. Ale zistil som problémy pri jazde so studeným motorom krátko po naštartovaní na Felicii (škrtiaca klapka je priamo lankom ovládaná plynovým pedálom, je tam menšie zasahovanie elektroniky). Motor nemal plynulý chod, po pridaní plynu mierne "trhal". Po miernom zahriatí motora to už bolo v poriadku. Dvojtakt na krovinorezoch (mám ich 2 a obidva sa správali rovnako) ťažko štartoval. Po naštartovaní už motor bežal v poriadku. Aj teplý motor naštartoval hneď. Ale naštartovať studený motor bol problém. Prechod na EVO 100 od Slovnaftu spomínané problémy odstránil, takže problém vidím v palive. Ale príčinou môže byť aj konkrétna čerpacia stanica, takže nechcem robiť všeobecné závery.
Z možností tankovania, ktoré mám vo svojom okolí, mi prichádza práve EVO 100 ako najvhodnejší. Radšej pridám podľa potreby aditívum.
Na starej Falicii sú piesty oveľa čistejšie, ako na Seate. Ale Seat bol prekúpený, nánosy budú staršie. Nemal najazdených veľa km, čo znamená, že jazdil kratšie trasy prevažne v mestskej premávke. Budem to sledovať, ako sa to bude vyvíjať. Tá kamera je dobrá vec. A stála iba pár eur na Aliexpresse.
Ano túto tabuľku a kvapkovú metódu obsahu aminov v čističoch a palivách sledujem už nejakú dobu. Aj sme to tu písali v niektorom z vlákien v minulosti.
Aj keď boli a sú pochybnosti o správnom prevádzaní tých skúšok tohto slováčiska, aspoň dáke závery sa usúdiť dajú. Keďže aminy patria medzi najsilnejšie takéto čističe karbónových usadín.
A presne, čo bolo zaujímavé, že ze zrovna Slovnaft Evo plus patril k palivám s najväčšou koncentráciou, zároveň že kopu predávaných náft neprémiových dáke PEA obsahuje, a že štandartné benzíny,okrem Orlen, PEA neobsahujú.
Aj keď boli a sú pochybnosti o správnom prevádzaní tých skúšok tohto slováčiska, aspoň dáke závery sa usúdiť dajú. Keďže aminy patria medzi najsilnejšie takéto čističe karbónových usadín.
A presne, čo bolo zaujímavé, že ze zrovna Slovnaft Evo plus patril k palivám s najväčšou koncentráciou, zároveň že kopu predávaných náft neprémiových dáke PEA obsahuje, a že štandartné benzíny,okrem Orlen, PEA neobsahujú.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
-
Bramborak3
Když mam na vicku nádrže neboli u nádrže nalepeno ještě origo Ba 95 a Ba 98, tak můžu jezdit i 98.? Ale ptám se zdali je to pro obyčejny atmosféricky benzín Renault 1.6 16v potřeba.? Těch 98 oktanu. Normálně maji Ba 95 většinou 96 oktanu a ja aditivuju vifem. Takže těch 98 oktanu mu dám s vifem jen vyjimečně, nebo když zrovna u nas v Prostějově nebudou na Eurooilu závozy bez biosložky.
Vyššie oktánové číslo ničomu nevadí, má vyššiu odolnosť voči samozápalom.
Len v tomto motore bude zbytočné.
Iný význam to nadobudlo len s "eko" výmyslami. Dnes je to jediná možnosť, ako tankovať benzín bez etanolu.
Len v tomto motore bude zbytočné.
Iný význam to nadobudlo len s "eko" výmyslami. Dnes je to jediná možnosť, ako tankovať benzín bez etanolu.
Je to ako ked si obcas das namiesto vecere doma, raz za cas jednu slavnostnu s pani manzelkou v nobl restauracii
Ja ked idem napriklad mimo sk, kde je obvykle benzin lacnejsi, tak tiez nacapujem ten fajnovejsi. Doma len klasika 95 za najnizsiu cenu. Co si budem nahovarat...
A pred EK obvykle .
Pri starej toyote, kde nie je e10 povolena, je to inak. Tam je premiovka vlastne nutne zlo, kedze vo vsetkom ostatnom je ethanol.
Ja ked idem napriklad mimo sk, kde je obvykle benzin lacnejsi, tak tiez nacapujem ten fajnovejsi. Doma len klasika 95 za najnizsiu cenu. Co si budem nahovarat...
A pred EK obvykle .
Pri starej toyote, kde nie je e10 povolena, je to inak. Tam je premiovka vlastne nutne zlo, kedze vo vsetkom ostatnom je ethanol.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Shell HX7 10w40

Čaute... som tu nový tak sa podelím o skúsenosti..
aditivovat som začal niekedy okolo 2008... ani neviem ako som sa k tomu vtedy dostal.... skrátka som mal dieselové mondeo... a Castrol TDA bolo prvé čo som použil... auto v mrazoch (vtedy v zime u nás na západnom Slovensku ešte mrzlo) štartovalo lepšie... a keďže som jazdil každý týždeň rovnakú trasu za rovnakých podmienok... zistil som ze spotreba (podľa tankovania) šla dole o 0.4l co pri spotrebe 5.5 predstavuje 8 percent. A odvtedy som nejak pri aditivach ostal a napríklad na tom forde som 300k km nemal problém so vstrekovačmi pričom sa (neviem ci pravdivo) písalo ze sú citlivejšie na kvalitu paliva..
Dnes už mám len auta na benzín... prešiel som Vifom, MO PPE, Wynns superpremium (ten u nás už ani neviem poriadne kúpiť), raz za čas oxicat ci čistič vstrekov a teraz som pri Pro-Tec Guard Fill Petrol. Pocitovo žiadne rozdiely medzi vyrobkami nevnímam... ani nemám ako porovnať spotrebu ci iné vlastnosti keďže aditiva dávam vždy od prvého tankovania co auto vlastním (ci už nové ci jazdené)
co ma ale prekvapuje ze ten guard fill petrol skoro nikto nespomínate...
Preto sa chcem spýtať miestnych super maniakov ze ci je niečo prečo ste sa tomuto aditivu vyhli?
možno doplním ze na dávkovanie používam tzv. liekovky... sklenené hnedé priehľadné fľaštičky (dá sa kupit v lekárni 50ml, 100ml, 200ml za pár drobných)
aditivovat som začal niekedy okolo 2008... ani neviem ako som sa k tomu vtedy dostal.... skrátka som mal dieselové mondeo... a Castrol TDA bolo prvé čo som použil... auto v mrazoch (vtedy v zime u nás na západnom Slovensku ešte mrzlo) štartovalo lepšie... a keďže som jazdil každý týždeň rovnakú trasu za rovnakých podmienok... zistil som ze spotreba (podľa tankovania) šla dole o 0.4l co pri spotrebe 5.5 predstavuje 8 percent. A odvtedy som nejak pri aditivach ostal a napríklad na tom forde som 300k km nemal problém so vstrekovačmi pričom sa (neviem ci pravdivo) písalo ze sú citlivejšie na kvalitu paliva..
Dnes už mám len auta na benzín... prešiel som Vifom, MO PPE, Wynns superpremium (ten u nás už ani neviem poriadne kúpiť), raz za čas oxicat ci čistič vstrekov a teraz som pri Pro-Tec Guard Fill Petrol. Pocitovo žiadne rozdiely medzi vyrobkami nevnímam... ani nemám ako porovnať spotrebu ci iné vlastnosti keďže aditiva dávam vždy od prvého tankovania co auto vlastním (ci už nové ci jazdené)
co ma ale prekvapuje ze ten guard fill petrol skoro nikto nespomínate...
Preto sa chcem spýtať miestnych super maniakov ze ci je niečo prečo ste sa tomuto aditivu vyhli?
možno doplním ze na dávkovanie používam tzv. liekovky... sklenené hnedé priehľadné fľaštičky (dá sa kupit v lekárni 50ml, 100ml, 200ml za pár drobných)
Zdravim! Na pravidelné dávkovanie používam benzínový VIF.
Momentálne som si dal od neho pauzu. Nemám na to dávkovač - nalejem do odmerky, vylejem do 10 L kanistra,
dotankujem napr. 5L, premiešam, a nalejem do nádrže.
Ak mám napr. v nádrži 20L+ tých 5L, tak samozrejme podľa toho nadavkujem. Často krát mierne predavkujem.
Je to také zložitejšie, ale čo už.
Jednorazovky mám - LM PFI cleaner 4 plechovky
LM E10 aditiva - 3 plechovky
BG 244 - 1plechovka
Millers Petrol Injector Cleaner -1 ks.
Momentálne som si dal od neho pauzu. Nemám na to dávkovač - nalejem do odmerky, vylejem do 10 L kanistra,
Ak mám napr. v nádrži 20L+ tých 5L, tak samozrejme podľa toho nadavkujem. Často krát mierne predavkujem.
BG 244 - 1plechovka
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
- Colommbo
Ahoj a vítej! Co se tebou uváděného aditiva týče, nějaká negativa na jeho adresu jsem tu na fóru nezaznamenal. Spíš jde možná o to, že aditiv do benzínu (či paliva obecně) je na trhu hodně a Pro-Tec Guard Fill Petrol možná ještě nikdo nezkusil či se nepodělil o dojmy. Ale jak sám píšeš- u naftového motoru je asi možné nějakou odezvu vysledovat, u benzínu to mám úplně stejně jako ty - nepoznám nic. Takže poctivě aditivuju (hlavně VIF, výjimečně MO PPE, občas TEC2000 či nějaký jiný čistič vstřiků, Oxicat taky někdy) a doufám, věřím, že pro motor nedělám nic špatného...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Ahoj, čítam že sa tu okolo dávkovania VIF vela krituzuje. Sám niesom úplne nadšený prevedením plechovky,hlavne preto že tam ostáva nevyčerpatelné množstvo a hlavne to aj cez uzáver smrdíPUO píše: ↑ned čer 01, 2025 12:19 Zdravim! Na pravidelné dávkovanie používam benzínový VIF.
BG 244 - 1plechovka
Ale inak nerozumiem aký dávkovač myslíš? Ja vždy pred tankovaním na pumpe proste nalejem do nádrže 3 vrchnáčky toho VIFu a dotankujem do plna... nevidím na tom nič obtiažne.
[b]Honda CIVIC IX[/b], rv.2015, 1.8ivtec, R18Z4
[b]Moto olej:[/b]Shell AF 5W30,Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Prevodovka :Honda MTF3
Spotreba:6.4-7.4l/100km
Goodyear Eagle F1 A6 225/45 R17, UltraGrip 205/55 R16
[b]Moto olej:[/b]Shell AF 5W30,Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Pravdepodobne na ti používaš nejaký lievik?
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Vif bol pravdepodobne navrhnuty co sa dizajnu davkovania tyka zrejme pre trabant alebo traktor
Ale taka malichernost je predsa velmi jednoducho riesitelna. Staci flasticka s dlhym " krkom" a hotove . Nakoniec aj samotny vif ma taku ak si kupite to male balenie.
https://www.motorove-oleje.sk/vif-super ... WcQAvD_BwE
Inak na margo - dnes som vybral z toyoty vstrekovace. 390 tkm a 33 rokov. Co sa tyka samotnych trysiek - ciste ako keby boli prave vyrobene.
To ze su stare prezradza vsak hrdza je ich telach.
Ale taka malichernost je predsa velmi jednoducho riesitelna. Staci flasticka s dlhym " krkom" a hotove . Nakoniec aj samotny vif ma taku ak si kupite to male balenie.
https://www.motorove-oleje.sk/vif-super ... WcQAvD_BwE
Inak na margo - dnes som vybral z toyoty vstrekovace. 390 tkm a 33 rokov. Co sa tyka samotnych trysiek - ciste ako keby boli prave vyrobene.
To ze su stare prezradza vsak hrdza je ich telach.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

Práveže vôbec. Len samotný vrchnák ktorý má odmerku naplním do 3/4 cca 15ml a šup do otvoru nádrže , násladne dotankovanie do plna. Dávam tri (45ml na cca 42-43l benzínu)
[b]Honda CIVIC IX[/b], rv.2015, 1.8ivtec, R18Z4
- Colommbo
S dávkováním/nalíváním VIFu taky nemám žádný problém a trochu mě překvapuje, že někdo ano... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Nie ze by to neslo. Ale s takouto lahvičkou je to diametralne pohodlnejsie.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40