HVO (XTL) zkušenosti
Moderátor: Colommbo
HVO (XTL) zkušenosti
zkoušel už někdo tohle nové palivo?
https://www.ceproas.cz/produkty-a-sluzby/hvo
https://www.ceproas.cz/produkty-a-sluzby/hvo
Re: HVO (XTL) zkušenosti
HVO lze použít v dieselových motorech, které jsou pro použití homologována. U nádrže je uveden symbol „XTL“.

Muj bavoráček bude brečet
Muj bavoráček bude brečet
BMW E91 320d m47n204d4 120kw 12/2006, Helix Ultra Professional AM-L 5W-30
EO optimal diesel + Wynn's Supremium Diesel +
BG 2256 DFC HP - DIESEL FUEL CONDITIONER
Čau já teď testuju ,jezdím týden mix 50/50 s naftou a dal jsem dvojitou davku Vifu .Oproti čisté OMV maxx motion naftě je to takový další kvalitativní posun .Zatím testuju v motoru Hdi 2.2 . Vypadá to tak že je motor takový ještě klidnější , trošku mám jinej měkčí a hlubší zvuk a motor má krásně plynulý měkký a neznatelny přechod mezi jízdou bez plynu a lehoučké přidání plynu ve městě. Také jde motor trošku snesitelněji podtočit , ze nemusím kvuli pár vteřinám podřazovat třeba v 25kmh na dvojku ale pobere to trojka bez dunění. Nejsem mechanik ale udržuji pár aut a motorek a zahradní techniku a zkouším všechny možny aditiva a alternativy a po 3 dnech jízdy na toto naředěné HVO jsem přemýšlel že návrat k čisté naftě bude vlastně krok zpátky . Něco jak když se vám konečně podaří naladit jawarnu aby motor běžel "nakulato" ve všech režimech.
Neviem ale, či popisovaný účinok nejde na vrub tomu VIFu a aj 2x dávkovaniu. Kde už sa vďaka tomu výrazne zvýšilo cetánové číslo. V podstate taký istý účinok som pociťoval aj ja ešte keď som VIF používal, v starej 1.9TDI PD. A teda zamňa jediná pozitívna vlastnosť naftového VIFu (oproti iným aditívam a/lebo aj benzínovému, ktorý je viac fajn), ale to o tom potom.
Samotné HVO tiež ma vyššie cetány, takže aj to ešte dopomôže tomu VIFu k "mäkšiemu chodu" a ochotnejšiemu podtočeniu a aj jemnešiemu zvukovému prejavu v nižsích otáčkach.
Samotné HVO tiež ma vyššie cetány, takže aj to ešte dopomôže tomu VIFu k "mäkšiemu chodu" a ochotnejšiemu podtočeniu a aj jemnešiemu zvukovému prejavu v nižsích otáčkach.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Čau samotný předávkování Vif mi to u HDI nedělá .Vifuju neustale a vlastně ani už neporovnám se zvukem bez Vifu. Často jezdím s 10 násobnou dávkou , přidám Vif ráno v garáži a vezmu naftu až večer cestou z práce nebo druhý den.Ještě přidávám malé množství TC-W3 oleje. Jak budu mít možnost vezmu HVO čisté a taky do druhého vylágrovaneho HDI které je už na konci života a napíšu sem další poznatky.
Tak to si mal asi štastie. Ja som ten trápny a vychvalovaný vif používal a u mna nemal vobec žiadne učinky. I ked písali,že zvyšuje cetánové číslo,nič som si nevšimol. Zato Castrol TDA ked som dal,tak to som pri studenom štarte hned počul. A ani čistiace učinky nemal-možno tak pri 4xnásobnom predávkovanísosko píše: ↑pon dub 28, 2025 22:09 Neviem ale, či popisovaný účinok nejde na vrub tomu VIFu a aj 2x dávkovaniu. Kde už sa vďaka tomu výrazne zvýšilo cetánové číslo. V podstate taký istý účinok som pociťoval aj ja ešte keď som VIF používal, v starej 1.9TDI PD. A teda zamňa jediná pozitívna vlastnosť naftového VIFu (oproti iným aditívam a/lebo aj benzínovému, ktorý je viac fajn), ale to o tom potom.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Čau , jak jsem sliboval tak přidávám další zkušenosti po vyjetí druhé nadrže na čisté HVO . Motor 2.2HDI 2009..Nějak jsem si vzpomenul že tomu franzouzi říkali klenot strojírenství. Motor má sametový chod , startování také.Naprosto žádné zakouření v meznich situacich , jako např dlouhé stání pred křižovatkou a nasledný plný plyn.Všiml jsem si pouze 1 regenerace DPF. S naftou je regenerace +-300kilometru ve městě.Motor se dá podtočit i pod 1000otáček s celkem to vyrešilo dilema v 25kmh jestli nechat 3ku nebo podřadit na 2ku. Tím i ve městě klesla spotřeba o pár deci , na číslo která jsem nikdy předtím neviděl,ani při předchozích pokusech o ekojizdu, cca o pul litru menší. Prý je to lepší efektivitou spalování a asi tím posunutím použitelného spektra otáček směrem dolů.Naopak moje normální dynamická jízda je podstatně náročnejší na spotřebu , z cca 8 až 9 litrů co mám normálně tak na těch 10 s HVO , opravdu sportovní jízdu jsem neměl možnost vyzkoušet , ale na naftu jsem nešel nikdy přes 10l, pak už se mi začnou roztékat brzdy. Zde zase asi hraje roli menší energetická výhřevnost paliva na litr ,cca o 4procenta se uvádí.Každopádně už při první jízdě první nádrže kde bylo naředění s naftou 50:50 jsem věděl že návrat k naftě bude technologický krok zpátky.
A taky že ano.Po natankování OMV Maxx Motion na kterou jezdím normálně jsem začal pozorovat ty drobné rozdíly. Auto po nastartovaní ráno vibruje cca 10 vteřin , jede na "sytič". Auto po nastartování naftově smrdí. Autu stále mírně vibruje volant , pedály , dokonce i sedačky. Motor je slyšet zase jako nafťák .Při plném plynu a odpal přes kžižovatku po delším čekání zakouří. Co se projevilo hned, tak na naftu je auto živější a má zase okamžitou reakci na pedál , to bylo s HVO dost utlumené.A dále klesla spotřeba normální jizdy na obvyklých cca 8-9litru.
Shrnuti pro:
celkově lepší kultura chodu motoru, možnost jezdit na nižší otáčky
palivo budoucnosti , čistota , nesmrdí , nekouří , asi vyřeší emise STK.
nemělo by zanášet DPF. Emise pevných částic do dpf klesnou o 30procent.
Proti:
u meho auta menší výkon motoru , u silného auta je to sice celkem jedno , ale také trochu tupější nebo gumovější reakce na plynový pedál.
vyšší spotřeba v mém případě o litr cca 10 procent,
nedostupnost, v Brně pouze 1benzínka,navíc tlustá pistole pro náklaďáky
cena v Brně 40Kč litr , obyč nafta 30Kč
??? Nevyjasněná vhodnost pro auta která nemají homologaci pro paliva XTL. Nutné aditivovat kvuli špatné mazivosti samotného HVO, zatím není v nabídce aditivum pro nehomologovaná auta na specifické nedostatky HVO, možnost zničení čerpadla nebo vstřiků , naměřená mazivost je dost špatná / měrěná samotná surovina pro výrobu paliva / normované palivo XTL vyrobené z HVO by mělo mít mazivost v pořádku podle norem ČSN590 a 15940 .
A taky že ano.Po natankování OMV Maxx Motion na kterou jezdím normálně jsem začal pozorovat ty drobné rozdíly. Auto po nastartovaní ráno vibruje cca 10 vteřin , jede na "sytič". Auto po nastartování naftově smrdí. Autu stále mírně vibruje volant , pedály , dokonce i sedačky. Motor je slyšet zase jako nafťák .Při plném plynu a odpal přes kžižovatku po delším čekání zakouří. Co se projevilo hned, tak na naftu je auto živější a má zase okamžitou reakci na pedál , to bylo s HVO dost utlumené.A dále klesla spotřeba normální jizdy na obvyklých cca 8-9litru.
Shrnuti pro:
celkově lepší kultura chodu motoru, možnost jezdit na nižší otáčky
palivo budoucnosti , čistota , nesmrdí , nekouří , asi vyřeší emise STK.
nemělo by zanášet DPF. Emise pevných částic do dpf klesnou o 30procent.
Proti:
u meho auta menší výkon motoru , u silného auta je to sice celkem jedno , ale také trochu tupější nebo gumovější reakce na plynový pedál.
vyšší spotřeba v mém případě o litr cca 10 procent,
nedostupnost, v Brně pouze 1benzínka,navíc tlustá pistole pro náklaďáky
cena v Brně 40Kč litr , obyč nafta 30Kč
??? Nevyjasněná vhodnost pro auta která nemají homologaci pro paliva XTL. Nutné aditivovat kvuli špatné mazivosti samotného HVO, zatím není v nabídce aditivum pro nehomologovaná auta na specifické nedostatky HVO, možnost zničení čerpadla nebo vstřiků , naměřená mazivost je dost špatná / měrěná samotná surovina pro výrobu paliva / normované palivo XTL vyrobené z HVO by mělo mít mazivost v pořádku podle norem ČSN590 a 15940 .
Naposledy upravil(a) kuges dne pát kvě 30, 2025 22:26, celkem upraveno 3 x.
Mohl byste prosím poskytnout více podrobností o tom, kde, kdo a jak testoval mazací vlastnosti HVO?
Četl jsem, že v maloobchodě (na čerpacích stanicích) HVO už obsahuje aditiva, aby splňovala mazací normy.
Doufejme tedy že problém s mazivostí je vyřešen plošně legislativně použitím normy XTL. Bylo by nejlepší , kdyby se k tématu vyjádřil nějaky odborník s aktuálními informacemi . Já čerpám z informací které jsem nalezl ,když jsem ověřoval zdali můžu palivo natankovat a vyzkoušet a sepsal jsem své praktické zkušenosti.Auto homologované na palivo XTL nemám.Technickou neznalost a neprozkoumanost tohoto nového paliva vnímam jako negativum. Informaci s mazivostí z minulého příspěvku vyedituji s otazníky.
Informativně vycházím z testu Svět motorů Dr.diesel ,ktery prinesl první zmínku o tomto palivu. Měřili vzorek od finského výrobce Neste s nazvem HVO100. HVO tehdy byla asi vyvinuta jako surovina pro míchání směsí s motorovou naftou označované jako HVO25, HVO55 atd a pro výrobu XTL výrobce Neste doporučuje lubrikační aditivaci. Pro výrobu premiových naft Verva a OMV se také použivalo HVO , OMV cca 6 procent , Verva z Kralup dříve 30procent. Dodavatele HVO neznám. Ve Svetě motorů test provedli se samotnym HVO100.
Vyšlo ji metodou HFRR otěrem kuličky "650 mikrometrů ,norma pro naftu vyžaduje 460,moderní vznětové motory dokonce jen 300". ČÍslo 460 odkazuje na normu na motorovou naftu CSN-EN-590 .
Na internetu jsem našel nějaké starší dokumenty , že HVO od Neste se vleze ochlup do normy EN-590, konkretrne cislo 446.
Pro zmatení palivo XTL prodávané v EU však má svoji vlastní normu , EN 15940. a je to stoprocentni syntetická nafta z plynu nebo uhlí nebo rostlinné biomasy, použitých olejů nebo živočišných kafilérních tuků. Má normované maximum 400mikrometru a zahlédl jsem nějaký leták od výrobce CrownOil že XTL má běžně 350.
Konkrétní situace v Brně : Podle výrobce Čepro , na benzínce Robin Oil , dodávané palivo "HVO" /bez čísla/ splňuje normu ČSN EN 15940 pro XTL /je napsano na stojanu/,ale je vyráběna čistě z rostlinných hydrogenovaných olejů. Je prodavaná jako "Parafinická motorová nafta HVO" s logem XTL v černém rámečku. /napsáno na stojanu/ a "HVO" /bez čísla/ na pistoli je obchodní název paliva .Tzn tohle konkrétní v Brně prodávané palivo z rostlinného oleje by mělo mít mazivost v pořádku dle normy "do 400" ČSN EN 15940.
Informativně vycházím z testu Svět motorů Dr.diesel ,ktery prinesl první zmínku o tomto palivu. Měřili vzorek od finského výrobce Neste s nazvem HVO100. HVO tehdy byla asi vyvinuta jako surovina pro míchání směsí s motorovou naftou označované jako HVO25, HVO55 atd a pro výrobu XTL výrobce Neste doporučuje lubrikační aditivaci. Pro výrobu premiových naft Verva a OMV se také použivalo HVO , OMV cca 6 procent , Verva z Kralup dříve 30procent. Dodavatele HVO neznám. Ve Svetě motorů test provedli se samotnym HVO100.
Vyšlo ji metodou HFRR otěrem kuličky "650 mikrometrů ,norma pro naftu vyžaduje 460,moderní vznětové motory dokonce jen 300". ČÍslo 460 odkazuje na normu na motorovou naftu CSN-EN-590 .
Na internetu jsem našel nějaké starší dokumenty , že HVO od Neste se vleze ochlup do normy EN-590, konkretrne cislo 446.
Pro zmatení palivo XTL prodávané v EU však má svoji vlastní normu , EN 15940. a je to stoprocentni syntetická nafta z plynu nebo uhlí nebo rostlinné biomasy, použitých olejů nebo živočišných kafilérních tuků. Má normované maximum 400mikrometru a zahlédl jsem nějaký leták od výrobce CrownOil že XTL má běžně 350.
Konkrétní situace v Brně : Podle výrobce Čepro , na benzínce Robin Oil , dodávané palivo "HVO" /bez čísla/ splňuje normu ČSN EN 15940 pro XTL /je napsano na stojanu/,ale je vyráběna čistě z rostlinných hydrogenovaných olejů. Je prodavaná jako "Parafinická motorová nafta HVO" s logem XTL v černém rámečku. /napsáno na stojanu/ a "HVO" /bez čísla/ na pistoli je obchodní název paliva .Tzn tohle konkrétní v Brně prodávané palivo z rostlinného oleje by mělo mít mazivost v pořádku dle normy "do 400" ČSN EN 15940.
Mondeo combi 2.0TDCi 103kW "vraník" Valvoline All Climate 5W-40
SMT 890 Motorex Power Synt 4T 10W-50
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
SMT 890 Motorex Power Synt 4T 10W-50
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
Zeptal jsem se autorizovaného servisu BMW na kompatibilitu mého motoru M47N2 163hp a HVO.
Odpověď: Dobrý den,
Vznětový motor Vašeho vozidla byl vyvinut a vyzkoušen pro používání motorové nafty, která odpovídá normě EU DIN EN-590.
Použití paliva HVO u Vašeho vozidla nedoporučuji tankovat.
Chápal jsem, že je těžké očekávat jinou odpověď.
Ale svítila jiskřička naděje, že řeknou ano, můžete a nepoškodí to váš motor.
Alespoň zředěno běžnou motorovou naftou v poměru 50/50 
Odpověď: Dobrý den,
Vznětový motor Vašeho vozidla byl vyvinut a vyzkoušen pro používání motorové nafty, která odpovídá normě EU DIN EN-590.
Použití paliva HVO u Vašeho vozidla nedoporučuji tankovat.
Chápal jsem, že je těžké očekávat jinou odpověď.
Ale svítila jiskřička naděje, že řeknou ano, můžete a nepoškodí to váš motor.
Jen přidám svojí zkušenost s HVO, která se tedy netýká žádných projevů dieselového motoru s tímto palivem, ale pouze emisí, respektive kouřivosti (korigovaný součiniteli absorpce) a to u 25let starého 1.9TDI PD s najetými 450xxx Km bez DPF. Natankováno 70l HVO a přimícháno 150ml letního VIFu. Průměrná kouřivost ze čtyř měření 0,2 m⁻¹, nejnižší 0,16 m⁻¹, nejvyšší 0,23 m⁻¹, motor má předepsanou nejvyšší povolenou kouřivost 0,7 m⁻¹. Přesné porovnání s klasickou naftou bohužel nemám, ale byl to vždy celkem problém vejít se do povolené kouřivosti... Shrnutí tedy je, že HVO udělalo z motoru s normou EURO 3, motor s normou EURO 6 (limit 0,25 m⁻¹), dle aktuálně platné legislativy.
Dobrý nápad. Před STK naliji do prázdné nádrže 20 litrů HVO. Pojedu s ním 100 km a pak udělám emisní test. Poté natankuji plnou nádrž běžnou naftou. 
To je dobrý point, zapomněl jsem dodat, že jsem ujel na HVO100 cca 300km než jsem jel na emise.