Olej do Mazdy 3

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
tomula

Re: Olej do Mazdy 3

Příspěvek od tomula »

V příručce je uvedeno:
e-skyactiv x
Doporučené:
Mazda Supra x 0w-20
Alternativní olej:
0w-20, 5w-30
Api SN nebo vyšší.
Acea A5.
Toť vše :-)
Jinak mám najeto necelých 20 tisíc. Provoz převážně město + okresky.
cimik

Příspěvek od cimik »

Ahoj,
zaujal mě výběr oleje od Tomuly se stejnou Mazdou.
Uvedl tam Millers EE Performance 0w-20. Čekal jsem, že právě tento olej mu budete doporučovat. Nebo ty Mobily a Ravenoly jsou fakt lepší a Millers je jen důkladně předražená reklama? Toto je mimochodem i názor mého mechanika :)
Mazda 3 e-Skyactiv 186, r. 2024
Petro Canada Supreme Synthetic 0w-20

Fiat Punto 1,2 44kw, r. 2004
Valvoline MaxLife 10w-40
kornel

Příspěvek od kornel »

Millers si robí vlastný vývoj a testy a nemá taký široký trhový záber.. teda niekto to musí z toho menšieho "množstva" zákazníkov proste zaplatiť a preto tie oleje aj z tohto titulu sú na našom trhu o niečo drahšie.. Vobec to nie je len pŕedražená reklama (mimochodom nejakú zvlášť prehnanú marketingovú snahu zo strany Millers Oils som si za tie roky vôbec nevšimol - určite nie viac než Shell, Total, Petrosnas, Mobil1..).
Používajú kvalitné základové oleje a ich kombinácie (teda v prémiovej a motorsport rade).
Z tej civilnej rady olejov by som ale ja osobne siahol po Mobil1 nez MillersOils, aj napriek tomu že ten EE Performance 0w-20 by svoju prácu tiež odviedol a s dostatočnou rezervou. Proste to čo viem o ExxonMobil a vývoji ich základových olejov, výskume, testovaní + su spoluvlastník Infineum.. to je pre mna dovod prečo sú mojom prvou voľbou vo všeobecnosti.
Naposledy upravil(a) kornel dne sob úno 15, 2025 14:31, celkem upraveno 1 x.
tomula

Příspěvek od tomula »

Asi to tedy bude ten Mobil.
Ještě dotaz - vidím že cimik používá 0w-30 Petro Canada - mám tedy radši jít do té 0w-30?
A kterou od značky Mobil?
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Ak ta nalomil moj prispevok, tak sa ospravedlnujem. Nebolo to cielom.
Vysvetlim moj " myslienkovy pochod" - mas nejaky rozsah sae , ktore vyrobca udava ako pouzitelne, obvykle podľa jazdnych podmienok.
Kedze nie som extremista ( a to v ziadnom slova zmysle) , obvykle volim druhy " najtenší" variant. Za predpokladu, ze inak je motor samozrejme v poriadku.
Lebo skusenost mi ukazuje, ze prvy " najtensi" je obvykle cieleny na spotrebu . Co nie je nic zle, ovsem moze tu byt nějaký kompromis na vrub ochrany motora. Na druhej strane , horna hranica je obvykle pre nase podmienky zase príliš husta a v danom rezime jazd zbytocna.
Treba ale sucasne pripomenut, ze tento myslienkovy pochod vychadza zo skusenosti , ktore sa zbierali nejaky cas. A to hlavne z obdobia ked sae 20 si len ziskavala svoj podiel , bola v pozicii ako dnes napríklad sae 16 a menej...a aj samotne oleje boli na zaciatku svojho vyvoja a nebolo mozne sa na ne az tak bezvyhradne spolahnut . Myslim , ze dnes oleje sae 20 su uz iste v tomto smere inde. Uz len api SP to potvrdzuje.
Takze - to , ze ja by som volil sae 30, neznamena , ze sa nemylim . Resp. v danej aplikacii kde rozsah je od vyrobcu len bud alebo, by som tiez nevedel celkom lahko rozhodnut.
Asi by som svoj postoj musel konfrontovat s " novymi" skusenostami, lebo tie moje , kedze su starsie, nemusia byt v tomto pripade uplne relevantne.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Shi

Příspěvek od Shi »

kornel píše: pát úno 14, 2025 15:33 Mobil1 ESP X2 nemá priamo atest ILSAC a API SP, pretože tento olej nebol primárne vyvinutý pre JAP, US trh ale len pre Európsky priestor.. ale kedže plni ACEA C6 a prekračuje aj kritéria požadované API SP. tak spĺňa aj ILSAC GF6.
Kdyby formálně plnil ILSAC nebo API SP, tak by to na něm bylo napsané. Formálně o kousek nesplňuje limit na obsah fosforu, který pro ILSAC6A/B musí být mezi 0,06% a 0,08%, případně možná i některou z laboratorních zkoušek, které jdou nad rámec API SL. Zkušební předpis API definuje laboratorní zkoušky a motorové zkoušky, Mobil1 deklaruje pouze to, že pro API SP plní "pouze" motorové zkoušky, zatímco pro API SL plní všechny, tj laboratorní i motorové zkoušky.
kornel

Příspěvek od kornel »

ja nikde nepísem a nepísal som, že formálne plní daný atest.. uviedol som to, že došlo od 2021 ku konvergencii týchto noriem.. teda to, čo v otázke výkonnosti, cistoty a ochrany plní olej s atestom API SP, Ilsac GF6.. to plní aj olej s oficiálnym atestom ACEA (A7/B7, C6) ktorý oficiálne konkrétny daný API SP atest nemá (a to len z titulu príslušnosti a zamerania k trhu - kedže oleje primárne vytvorené pre EU automobilky majú nejake API, ILSAC na saláme)

P.S a nejake stopové množstva fosforu može človek fakt zvysoka oprdieť :D ...ca 250tis.km som do 2.0TSi lial motorsport olej s fosforom na úrovni 1500ppm a účinnosť KAT je aj po 300tis.km ukážková :lol:
mikin

Příspěvek od mikin »

Dobrý den,
zakoupil jsem si Mazdu 3, 2.0 e-skyactiv X, rok 2024.
Najeto 16 tisíc, auto je v plné tovární záruce.
V červnu bylo auto na prvním záručním servise (bývalý majitel, ověřeno u Mazdy), a vyměněn olej. Mazda použila svůj Supra X 0w-20.
Osobně těmto originálním olejům nedůvěřuji, věřím že se dá použít něco podstatně kvalitnějšího. Na druhou stranu nechci riskovat padělky, proto upřednostňuji výrobce menší, ne úplně světově populární. Určitě po dobu záruky chci dodržet předepsanou viskozitu - 0w-20.
Jízdní styl - rád využívám plný potenciál motoru, auto bude jezdit převážně dlouhé trasy. Výměna oleje bude provedena 2x ročně, jednou v autorizáku při záručním servise a podruhé mnou cca 2 měsíce poté. Můj roční nájezd je cca 10 - 12 tisíc.
Samozřejmě zdejší vlákno o M3 jsem přečetl, ale ptám se na vhodnost olejů, které zde uvedu. Dále mě zajímá jestli se oplatí použít nějaké aditivum do oleje, popř. jaké a co přidávat do benzínu - všude jsem lil klasický VIF. Tankuji prioritně na EO pokud je bez kurvosložky.
Takže co doporučíte za olej? Vše 0w-20. Osobně mě asi nejvíc láká ten Fuchs, nikdy jsem jej ještě nepoužil.

SELENIA WR FORWARD
Repsol Master ECO
Q8 Formula Special FE
Fuchs Titan GT1 FLEX 5
ENEOS X 0W-20 ULTRA
Petro-Canada SS
To je šest favoritů, klidně můžete navrhnout i něco jiného. Nemám rád značky Total, Castrol, Valvoline a Motul, tak prosím bez nich :D
Díky a pěkný víkend!
Mazda 3 e-skyactiv X - Totachi Hyper EcoDrive 0w-20
PUO

Příspěvek od PUO »

Zdravím. Z Vášho zoznamu - Petro Canada SS , Fuchs Titan GT1 Flex.
Moja osobná preferencia - Mobil1 ESP X2. :wink:
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Brodys

Příspěvek od Brodys »

Není lepší než dva měsíce po autorizáku ten olej vyměnit někde v polovině intervalu? 8)
Nevím jaké normy Mazda potřebuje, ale zařadil bych tam ještě Ravenol DFE.
Toyota Auris hybrid 1.8 (2017).
Začátek Millers Oils EE 5w30, pak Ravenol SSO 0w30 a teď delší dobu Ravenol DFE 0w20.
Spotřeba 5,4l/100 km.
mikin

Příspěvek od mikin »

Ano, viděl jsem že Mobil tady hodně doporučujete.
Olej z autorizáku použiju pouze jako chvilkový proplach, je to Total a v tento olej nemám moc důvěru.
Ravenol DFE je také možná varianta.
Normy pro Mazdu 3 X jsou:
minimálně Ilsac GF-5 a API SN.
petercheco

Příspěvek od petercheco »

Za sebe bych ti určitě doporučil tebou zmíněný Eneos, ale Eneos X PRIME 0W-20 a Liqui Moly Special Tec AA 0w-20 😉

Také existuje velmi zajímavý olej Totachi Hyper Ekodrive 0W-20 a jelikož jej tady nikdo nebude znát, je to jediná značka, která má v reálném provozu testován tento olej na 50 odlišných vozech různých značek a konfigurací s celkem třemi miliony kilometry. Test byl prováděn s výměny oleje po 20000 kilometrech... Data:
https://totachi.com/hyper-eco-drive/

https://www.researchgate.net/profile/Da ... rnalDetail

Dá se zakoupit na Slovensku a lze jej dopravit do Čech zde: https://olejposta.sk/Totachi_Hyper_EcoD ... 98932.html
Dříve: Škoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 81 kW prodáno
Shell Helix Ultra Professional AV-L 0w-30 / MOL Dynamic Gold Longlife 5W-30
Nyní: Hyundai i30 kombi 2025 1.5 DPI 71kW
Dříve Liqui Moly Special Tec AA 0w-20 / Nyní Eneos X PRIME 0W-20
PUO

Příspěvek od PUO »

Ten Eneos X Prime je celkom slušná Japonská " divočina" 👍😄. Takmer 0W16. Poriadne nabitý additivamy.
Molybden - 950 ppm
Bor - 550 ppm.

Totachi je na východ od nás dosť známa značka.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
tato3

Příspěvek od tato3 »

Uz sme na ilsac gf7. Nedavno som lial do toyoty petrocanada 0w20 tejto specifikacie, spatne plni aj ilsac gf6
mikin

Příspěvek od mikin »

Dobrý den,
děkuji za typy, rád zkouším nové věci tak objednám to Totachi :-)
Odpovědět