Marketingové oddelenie?
aditivum VIF do benzinu - zkušenosti
Moderátor: Colommbo
Re: aditivum VIF do benzinu - zkušenosti
Kto konkrétne od výrobcu odpovie?
Marketingové oddelenie?
Marketingové oddelenie?
BTW, zatím z VIFu neodpověděl nikdo, dotaz jsem vznesl 17.9.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
-
outdoorman
Vifujem benzín aj naftu skoro 20 rokov. Občas som skúsil iné aditívum. Zmenou benzínov mám dilemu, ktorým aditívom motoru najviac prospejem. Neviem.
Utešujem sa iba tým, že hociktoré je lepšie než žiadne.
Subaru XV 2,0 benzín, manuál, r.2014, Motul x-cess 5w40, vif alebo mannol.
Subaru Justy 1,0 benzín, manuál, r.2009, Motul x-cess 5w40, vif alebo mannol.
Subaru Justy 1,0 benzín, manuál, r.2009, Motul x-cess 5w40, vif alebo mannol.
Tak hoši, vyzkoušel jsem ten nový VIF do benzínu pač jsem to už nemohl vydržet a první moje dojmy jsou, že s ním se motor točí trochu jakoby veseleji a i trochu ještě ztichnul,je to teda na hranici vnímavosti, ale jakýsi rozdíl tam je.Vyzkousena davka 1,5ml/litr s obyč.N95(E10) od Slovnaftu.
Teď v sobotu jedu do Olomouce tak budu brát plnou+kanystr E0 na Eurooilu,do ni nalijí zbytek starýho VIFu 2ml/litr a pak už budu dávat jen nový.
Zajímavý mi přijde,že starý a nový VIF smrdí naprosto stejně(intenzita+odstín zápachu)i když mají papírově zcela jiné složení,to mi hlava nebere
Teď v sobotu jedu do Olomouce tak budu brát plnou+kanystr E0 na Eurooilu,do ni nalijí zbytek starýho VIFu 2ml/litr a pak už budu dávat jen nový.
Zajímavý mi přijde,že starý a nový VIF smrdí naprosto stejně(intenzita+odstín zápachu)i když mají papírově zcela jiné složení,to mi hlava nebere
Octavia II FL 09 1.8 TSI 118kW spotřeba oleje 0,5l/10tis.km
Motor:Mobil1 ESP 0W-30 API SP
Převodovka:Ravenol MTF-3
Motor:Mobil1 ESP 0W-30 API SP
Převodovka:Ravenol MTF-3
neviem prečo tam lejete VIF ked je plno iných aditív ,ktoré nemaju také neblahé učinky na chod motora.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
- Colommbo
Protože jsem na něj zvyklý a spokojený (rozuměj nepozoruju žádné neblahé účinky na chod motoru.) Občas jej střídám s Miller'sem (zrovna teď.)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Ani já neměl s benzinovým Vifem nikdy žádný problém. A to jsem motory "prolil" už pěkných pár pixlí 
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Tak aj VIF sa dočkal nitračného testu. 40 kvapiek je slušné, dosť slušné, vzhľadom k cene a iným výrobkom.
https://www.youtube.com/watch?v=SzXIv-pDrDY
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
- Colommbo
Můžeš, prosím, pro venkovana blíže osvětlit účel a podstatu nitračního testu...? Děkuji. 
Hlavička videa sa volá "VIF Super Benzin Aditiv PEA/PIA test" . Vo videu sú natočené inštrukcie z testovacieho kitu.
Tuná dúfam každý vie, čo sú PEA/PIA, moderné účinné aditíva na kontrolu usadenín a ich čistenie (napr. ten polyetheramin, tá zložka, ktorá v tých testoch VIFka od SGS tak rýchlo čistila vstrekovače).
Test skúma množstvo použitej tejto chémie v rôznych palivách a aditívach. Čím viac kvapiek titrantu, kým dôjde ku zmene farby testovacieho vzorku späť na pôvodnú = väčšia koncentrácia. Čiže "len" taká zaujímavosť. Benzínový VIF 40 = veľa.
Testoval sa aj Orlen a Shell na SVK, ktoré tieto čističe/rozpúšťadlá tiež obsahujú, aj v neprémiových radách Effecta a FuelSave. Ich čistiace, alebo lepšie povedané udržiavacie vlastnosti voči novým usadeninám sa teda potvrdili, ako tvrdia výrobcovia, výsledky 4 až 8 kvapiek pre naftu. Čiže rovnako, ako použitie polovičného (v prípade Orlen) a doporučeného (v prípade Shell) dávkovania naftového VIFu.
Tuná dúfam každý vie, čo sú PEA/PIA, moderné účinné aditíva na kontrolu usadenín a ich čistenie (napr. ten polyetheramin, tá zložka, ktorá v tých testoch VIFka od SGS tak rýchlo čistila vstrekovače).
Test skúma množstvo použitej tejto chémie v rôznych palivách a aditívach. Čím viac kvapiek titrantu, kým dôjde ku zmene farby testovacieho vzorku späť na pôvodnú = väčšia koncentrácia. Čiže "len" taká zaujímavosť. Benzínový VIF 40 = veľa.
Testoval sa aj Orlen a Shell na SVK, ktoré tieto čističe/rozpúšťadlá tiež obsahujú, aj v neprémiových radách Effecta a FuelSave. Ich čistiace, alebo lepšie povedané udržiavacie vlastnosti voči novým usadeninám sa teda potvrdili, ako tvrdia výrobcovia, výsledky 4 až 8 kvapiek pre naftu. Čiže rovnako, ako použitie polovičného (v prípade Orlen) a doporučeného (v prípade Shell) dávkovania naftového VIFu.
- Colommbo
Aha, už vím, odkud vane vítr - psals o nitračním testu
a on je to test titrační ("kapkový"), to si pamatuju ještě ze školy...
Takže díky za vysvětlení!
V tom videu dost silně chybí sdělení, že do těch 10 ml paliva na začátku kapnou dvě kapky VIFu z balení 125 ml a tím dosáhnou koncentrace VIF:palivo odhadem někde mezi 1:100 a 1:200 (podle toho jaký objem má jedna kapka VIFu. Pro vodu se uvažuje že 1 mililitr nakapete někde mezi 20 a 40 kapkami.).sosko píše: ↑úte led 14, 2025 8:31 Tak aj VIF sa dočkal nitračného testu. 40 kvapiek je slušné, dosť slušné, vzhľadom k cene a iným výrobkom.
Standardní dávkování u 125 ml lahvičky Super benzin aditiv je že 125 ml je až na cca 50-60 litrů paliva, tedy cca 1:400 až 1:500. tedy podle mě měli na začátku dát jednu kapku VIFu a ne dvě.
(U 500 ml plechovky se to dávkuje 1:1000.)
Ve výsledku pak bude správně nadávkovaný VIF do benzínu ukazovat spíš výsledek titrace kolem 20 kapek a ne 40 kapek, ale i tak je to super výsledek.
Tak na polském fóru ten tester napsal, že vždycky u aditiv, která testuje, dává dvě kapky do 10 ml benzínu. Dvě kapky pak podle něj mají 0,066 ml (1 ml tedy nakape pomocí 30 kapek) a tedy jimi používaný poměr pak je cca 1:150.
To mi úplně hlava nebere, protože by měli držet míchací poměr doporučený výrobcem aditiva, jinak srovnávají hrušky s jablkama.¨
VIF Super Benzin Aditiv ze 125 mL lahvičky, kde natitrovali změnu barvy po nakapání "40 kapek", je na 60 litrů paliva a tedy se má používat poměru 1:500. Takže když se použije podle návodu výrobce, tak je pak čistící účinek na úrovni cca "13 kapek" a ne "40 kapek".
To je pořád víc než 2x lepší než prémiové benzíny, které jsou na 4 až 6 kapkách.
Úplně jiná situace pak je třeba u dalších aditiv, kde se do plné nádrže lije 300 ml atd. Jako test dobrý, ale to, že se každé aditivum dávkuje jinak a jejich univerzální 1:150 poměr je nesmysl, podle mě totálně degraduje jinak extrémně zajímavý test.
BG44 se dávkuje 1:200
VIF ze 125 ml lahvičky 1:500
VIF z 500 ml plechovky 1:1000
MO 500 ml taky 1:1000
To mi úplně hlava nebere, protože by měli držet míchací poměr doporučený výrobcem aditiva, jinak srovnávají hrušky s jablkama.¨
VIF Super Benzin Aditiv ze 125 mL lahvičky, kde natitrovali změnu barvy po nakapání "40 kapek", je na 60 litrů paliva a tedy se má používat poměru 1:500. Takže když se použije podle návodu výrobce, tak je pak čistící účinek na úrovni cca "13 kapek" a ne "40 kapek".
To je pořád víc než 2x lepší než prémiové benzíny, které jsou na 4 až 6 kapkách.
Úplně jiná situace pak je třeba u dalších aditiv, kde se do plné nádrže lije 300 ml atd. Jako test dobrý, ale to, že se každé aditivum dávkuje jinak a jejich univerzální 1:150 poměr je nesmysl, podle mě totálně degraduje jinak extrémně zajímavý test.
BG44 se dávkuje 1:200
VIF ze 125 ml lahvičky 1:500
VIF z 500 ml plechovky 1:1000
MO 500 ml taky 1:1000
Jinak na americkém fóru, viz odkaz níže, udělal i přepočet na dávku při předepsaném ředění a také tam dal tabulku s výsledky pro jednotlivá paliva, která testoval:
Benzíny:
Palivo Počet kapek
Shell FuelSave 95 0
Shell 95 V-Power 3
Shell 100 V-Power 10
OMV 95 0
OMV MaxxMotion 100 2
BP Super 95 3
BP Ultimate 8
Orlen Efecta 95 4
Orlen Verva 100 8
Nafta:
Palivo Počet kapek
Shell FuelSave Diesel 8
Shell V-Power Diesel 8
OMV Diesel 4
OMV MaxxMotion Diesel 5
BP Diesel 2
BP Ultimate Diesel 2
Orlen Efecta Diesel 4
Orlen Verva Diesel 4
Zdroj: https://bobistheoilguy.com/forums/threa ... 712/page-2
I z dalších videí je vidět, že když si sám člověk dávkuje VIF v polovičním než předepsaném množství, tak je na tom líp než když u čerpací stanice bere mírně příplatkové dodatečně aditivované palivo (to míává 4 až 6 kapek) a když si nadávkuje VIF v předepsaném množství, tak je na tom z hlediska čištění líp, než když nabere to nejdražší co je na benzinkách k nalezení (to mívá 8 - 10 kapek), protože žádný z jim testovaných benzínu neměl víc než 10 kapek.
Benzíny:
Palivo Počet kapek
Shell FuelSave 95 0
Shell 95 V-Power 3
Shell 100 V-Power 10
OMV 95 0
OMV MaxxMotion 100 2
BP Super 95 3
BP Ultimate 8
Orlen Efecta 95 4
Orlen Verva 100 8
Nafta:
Palivo Počet kapek
Shell FuelSave Diesel 8
Shell V-Power Diesel 8
OMV Diesel 4
OMV MaxxMotion Diesel 5
BP Diesel 2
BP Ultimate Diesel 2
Orlen Efecta Diesel 4
Orlen Verva Diesel 4
Zdroj: https://bobistheoilguy.com/forums/threa ... 712/page-2
I z dalších videí je vidět, že když si sám člověk dávkuje VIF v polovičním než předepsaném množství, tak je na tom líp než když u čerpací stanice bere mírně příplatkové dodatečně aditivované palivo (to míává 4 až 6 kapek) a když si nadávkuje VIF v předepsaném množství, tak je na tom z hlediska čištění líp, než když nabere to nejdražší co je na benzinkách k nalezení (to mívá 8 - 10 kapek), protože žádný z jim testovaných benzínu neměl víc než 10 kapek.
Ďakujem Shi za postovanie týchto a iných príspevkov, vždy rád prečítam, pretože sú vecné a zaujímavé (na rozdiel od mojich
). Osobne som ich videl dávnejšie na obidvoch fórach, a tie korigované výsledky korešpondujú či s testami VIFu, alebo Shell od laboratórií SGS,
https://www.tipcars.com/magazin/aktuali ... motor.html
kde Shell Vpower95 (s výsledkom titračnej skúšky 3kvapky), vyčistil úsady zo zaneseného vstrekovača tak, že o 37% skrátil dobu vstreku po spálení 120litrov paliva a 24hodinách. Pre porovnanie, VIF v rovnakom teste, skrátil dobu vstreku o 50% po 5hod., o 80% po 8,5hod., a pôvodné hodnoty doby vstreku dosiahol po cca 12hod. https://vif.cz/wp-content/uploads/2020/ ... ol-sgs.pdf
A ukazuje nám ešte jednu vec, a to že bežné Orlen palivá, obsahujú rovnako alebo aj viac PEA/PIA detergentov, ako Vpower palivá.
https://www.tipcars.com/magazin/aktuali ... motor.html
kde Shell Vpower95 (s výsledkom titračnej skúšky 3kvapky), vyčistil úsady zo zaneseného vstrekovača tak, že o 37% skrátil dobu vstreku po spálení 120litrov paliva a 24hodinách. Pre porovnanie, VIF v rovnakom teste, skrátil dobu vstreku o 50% po 5hod., o 80% po 8,5hod., a pôvodné hodnoty doby vstreku dosiahol po cca 12hod. https://vif.cz/wp-content/uploads/2020/ ... ol-sgs.pdf
A ukazuje nám ešte jednu vec, a to že bežné Orlen palivá, obsahujú rovnako alebo aj viac PEA/PIA detergentov, ako Vpower palivá.