aditivum VIF do benzinu - zkušenosti

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
emge

Re: aditivum VIF do benzinu - zkušenosti

Příspěvek od emge »

Kto konkrétne od výrobcu odpovie?
Marketingové oddelenie? :)
Volfi

Příspěvek od Volfi »

BTW, zatím z VIFu neodpověděl nikdo, dotaz jsem vznesl 17.9.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
outdoorman

Příspěvek od outdoorman »

Vifujem benzín aj naftu skoro 20 rokov. Občas som skúsil iné aditívum. Zmenou benzínov mám dilemu, ktorým aditívom motoru najviac prospejem. Neviem. 🤷‍♂️ Utešujem sa iba tým, že hociktoré je lepšie než žiadne.
Subaru XV 2,0 benzín, manuál, r.2014, Motul x-cess 5w40, vif alebo mannol.
Subaru Justy 1,0 benzín, manuál, r.2009, Motul x-cess 5w40, vif alebo mannol.
maran5

Příspěvek od maran5 »

Tak hoši, vyzkoušel jsem ten nový VIF do benzínu pač jsem to už nemohl vydržet a první moje dojmy jsou, že s ním se motor točí trochu jakoby veseleji a i trochu ještě ztichnul,je to teda na hranici vnímavosti, ale jakýsi rozdíl tam je.Vyzkousena davka 1,5ml/litr s obyč.N95(E10) od Slovnaftu.
Teď v sobotu jedu do Olomouce tak budu brát plnou+kanystr E0 na Eurooilu,do ni nalijí zbytek starýho VIFu 2ml/litr a pak už budu dávat jen nový.

Zajímavý mi přijde,že starý a nový VIF smrdí naprosto stejně(intenzita+odstín zápachu)i když mají papírově zcela jiné složení,to mi hlava nebere :shock:
Octavia II FL 09 1.8 TSI 118kW spotřeba oleje 0,5l/10tis.km
Motor:Mobil1 ESP 0W-30 API SP
Převodovka:Ravenol MTF-3
Brembo

Příspěvek od Brembo »

neviem prečo tam lejete VIF ked je plno iných aditív ,ktoré nemaju také neblahé učinky na chod motora.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Protože jsem na něj zvyklý a spokojený (rozuměj nepozoruju žádné neblahé účinky na chod motoru.) Občas jej střídám s Miller'sem (zrovna teď.)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Ani já neměl s benzinovým Vifem nikdy žádný problém. A to jsem motory "prolil" už pěkných pár pixlí :wink:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
sosko

Příspěvek od sosko »

Tak aj VIF sa dočkal nitračného testu. 40 kvapiek je slušné, dosť slušné, vzhľadom k cene a iným výrobkom.

https://www.youtube.com/watch?v=SzXIv-pDrDY
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Můžeš, prosím, pro venkovana blíže osvětlit účel a podstatu nitračního testu...? Děkuji. :)
Valvoline ML 10W40,
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
sosko

Příspěvek od sosko »

Hlavička videa sa volá "VIF Super Benzin Aditiv PEA/PIA test" . Vo videu sú natočené inštrukcie z testovacieho kitu.
Tuná dúfam každý vie, čo sú PEA/PIA, moderné účinné aditíva na kontrolu usadenín a ich čistenie (napr. ten polyetheramin, tá zložka, ktorá v tých testoch VIFka od SGS tak rýchlo čistila vstrekovače).
Test skúma množstvo použitej tejto chémie v rôznych palivách a aditívach. Čím viac kvapiek titrantu, kým dôjde ku zmene farby testovacieho vzorku späť na pôvodnú = väčšia koncentrácia. Čiže "len" taká zaujímavosť. Benzínový VIF 40 = veľa.

Testoval sa aj Orlen a Shell na SVK, ktoré tieto čističe/rozpúšťadlá tiež obsahujú, aj v neprémiových radách Effecta a FuelSave. Ich čistiace, alebo lepšie povedané udržiavacie vlastnosti voči novým usadeninám sa teda potvrdili, ako tvrdia výrobcovia, výsledky 4 až 8 kvapiek pre naftu. Čiže rovnako, ako použitie polovičného (v prípade Orlen) a doporučeného (v prípade Shell) dávkovania naftového VIFu.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Aha, už vím, odkud vane vítr - psals o nitračním testu
sosko píše: úte led 14, 2025 8:31 Tak aj VIF sa dočkal nitračného testu. 40 kvapiek je slušné, dosť slušné, vzhľadom k cene a iným výrobkom.
a on je to test titrační ("kapkový"), to si pamatuju ještě ze školy... :)
sosko píše: úte led 14, 2025 11:48 Test skúma množstvo použitej tejto chémie v rôznych palivách a aditívach. Čím viac kvapiek titrantu, kým dôjde ku zmene farby testovacieho vzorku späť na pôvodnú = väčšia koncentrácia. Čiže "len" taká zaujímavosť. Benzínový VIF 40 = veľa...
Takže díky za vysvětlení!
Valvoline ML 10W40,
Shi

Příspěvek od Shi »

sosko píše: úte led 14, 2025 8:31 Tak aj VIF sa dočkal nitračného testu. 40 kvapiek je slušné, dosť slušné, vzhľadom k cene a iným výrobkom.
https://www.youtube.com/watch?v=SzXIv-pDrDY
V tom videu dost silně chybí sdělení, že do těch 10 ml paliva na začátku kapnou dvě kapky VIFu z balení 125 ml a tím dosáhnou koncentrace VIF:palivo odhadem někde mezi 1:100 a 1:200 (podle toho jaký objem má jedna kapka VIFu. Pro vodu se uvažuje že 1 mililitr nakapete někde mezi 20 a 40 kapkami.).

Standardní dávkování u 125 ml lahvičky Super benzin aditiv je že 125 ml je až na cca 50-60 litrů paliva, tedy cca 1:400 až 1:500. tedy podle mě měli na začátku dát jednu kapku VIFu a ne dvě.
(U 500 ml plechovky se to dávkuje 1:1000.)

Ve výsledku pak bude správně nadávkovaný VIF do benzínu ukazovat spíš výsledek titrace kolem 20 kapek a ne 40 kapek, ale i tak je to super výsledek.
Shi

Příspěvek od Shi »

Tak na polském fóru ten tester napsal, že vždycky u aditiv, která testuje, dává dvě kapky do 10 ml benzínu. Dvě kapky pak podle něj mají 0,066 ml (1 ml tedy nakape pomocí 30 kapek) a tedy jimi používaný poměr pak je cca 1:150.
To mi úplně hlava nebere, protože by měli držet míchací poměr doporučený výrobcem aditiva, jinak srovnávají hrušky s jablkama.¨

VIF Super Benzin Aditiv ze 125 mL lahvičky, kde natitrovali změnu barvy po nakapání "40 kapek", je na 60 litrů paliva a tedy se má používat poměru 1:500. Takže když se použije podle návodu výrobce, tak je pak čistící účinek na úrovni cca "13 kapek" a ne "40 kapek".
To je pořád víc než 2x lepší než prémiové benzíny, které jsou na 4 až 6 kapkách.

Úplně jiná situace pak je třeba u dalších aditiv, kde se do plné nádrže lije 300 ml atd. Jako test dobrý, ale to, že se každé aditivum dávkuje jinak a jejich univerzální 1:150 poměr je nesmysl, podle mě totálně degraduje jinak extrémně zajímavý test.
BG44 se dávkuje 1:200
VIF ze 125 ml lahvičky 1:500
VIF z 500 ml plechovky 1:1000
MO 500 ml taky 1:1000
Shi

Příspěvek od Shi »

Jinak na americkém fóru, viz odkaz níže, udělal i přepočet na dávku při předepsaném ředění a také tam dal tabulku s výsledky pro jednotlivá paliva, která testoval:

Benzíny:
Palivo Počet kapek
Shell FuelSave 95 0
Shell 95 V-Power 3
Shell 100 V-Power 10
OMV 95 0
OMV MaxxMotion 100 2
BP Super 95 3
BP Ultimate 8
Orlen Efecta 95 4
Orlen Verva 100 8

Nafta:
Palivo Počet kapek
Shell FuelSave Diesel 8
Shell V-Power Diesel 8
OMV Diesel 4
OMV MaxxMotion Diesel 5
BP Diesel 2
BP Ultimate Diesel 2
Orlen Efecta Diesel 4
Orlen Verva Diesel 4
Zdroj: https://bobistheoilguy.com/forums/threa ... 712/page-2

I z dalších videí je vidět, že když si sám člověk dávkuje VIF v polovičním než předepsaném množství, tak je na tom líp než když u čerpací stanice bere mírně příplatkové dodatečně aditivované palivo (to míává 4 až 6 kapek) a když si nadávkuje VIF v předepsaném množství, tak je na tom z hlediska čištění líp, než když nabere to nejdražší co je na benzinkách k nalezení (to mívá 8 - 10 kapek), protože žádný z jim testovaných benzínu neměl víc než 10 kapek.
sosko

Příspěvek od sosko »

Ďakujem Shi za postovanie týchto a iných príspevkov, vždy rád prečítam, pretože sú vecné a zaujímavé (na rozdiel od mojich :mrgreen: ). Osobne som ich videl dávnejšie na obidvoch fórach, a tie korigované výsledky korešpondujú či s testami VIFu, alebo Shell od laboratórií SGS,
https://www.tipcars.com/magazin/aktuali ... motor.html

kde Shell Vpower95 (s výsledkom titračnej skúšky 3kvapky), vyčistil úsady zo zaneseného vstrekovača tak, že o 37% skrátil dobu vstreku po spálení 120litrov paliva a 24hodinách. Pre porovnanie, VIF v rovnakom teste, skrátil dobu vstreku o 50% po 5hod., o 80% po 8,5hod., a pôvodné hodnoty doby vstreku dosiahol po cca 12hod. https://vif.cz/wp-content/uploads/2020/ ... ol-sgs.pdf

A ukazuje nám ešte jednu vec, a to že bežné Orlen palivá, obsahujú rovnako alebo aj viac PEA/PIA detergentov, ako Vpower palivá.
Odpovědět