VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
PavelRS

Re: VW, Audi, Škoda a Seat - JAKÝ OLEJ ?

Příspěvek od PavelRS »

Jerry3 píše:Bacha na Máchala! On zcela záměrně dezinterpretoval má slova, a to jen proto, aby mne postavil proti Pavlovi RS. :( Nemyslím si, že je Máchal až tak nechápavý, aby nevěděl, jak to myslím s tím koncerňáctvím, které má pramálo společného se samotným vlastnictvím koncernového vozu.

Pavel RS zcela správně vyjádřil "úlohu" Oct.01 RS. Onu úlohu, kterou svého času zhusta nepochopili právě koncerňáci, aby na to jejich koncerňáctví daný vůz již povětšinou "vychcípal", což je škoda (na rozdíl od jiných koncernových aut). A "zasloužil" se o to ovšem i sám koncern, když nerespektoval základní konstruktérskou poučku, totiž že podvozek a brzdy musejí být vždy "rychlejší" než motor. Odtud také mnou použité slovo "neadekvátní". :idea:
No jestě se tedy zapojím. :)
Souhlas, že brzdy a podvozek musí být lepší a učinější než motor. O tom žádná.

Třeba já myslím, že klasická Octavka s 1.8T je neúplně super kombinace, z hlediska podvozek motor, kde hodně lidí Octávky žene na doraz a kdo má Octavii je bůh bohužel platí ve velké míře i dnes, bohužel.

Mám RS od léta a už se mi stalo několikrát, jak se za mě lepili blbci s TDičkovými Octávkami, vyzývali na souboj a předjížděli mě jak zběsilý. Inu, proč ne, ať se zabijí když chtěji :wink:

Souhlasil bych i s tím, že neadekvátní brzdy jsou u RS tak max na okruh, ale na okruh to auto není. na youtube kanalu topspeed.sk, kde testují dražsí vozy, po dvou, třech kolech odešly brzdy i dražším vozůma a hlavně novým vozům. I pro mě překvapivě u OIII RS ty brzdy držely, to jen tak mimo téma.

Nicméně pro běžnou jízdu jsou brzdy u OI RS plně dostačující a dovolím si říct i nadstandartně dimenzované. Já ji koupil se zánovními brzdami a destičkami, dá se říci novými, nicméně značku bych si dokázal představit jinou a také až je sjedu tak dám jinou. Měnila se brzdovka za ATE pro ESP, takže ten účinek bych měl mít v rámci možností TOP.

Když jsem RS sháněl, tak jsem jej chtěl jednoznačně s ESP. Jelikož nejrychlejší co jsem řídil, byl 66kW Fiat Doblo, tak jsem měl i z toho auta respekt, neříkám, že ESP zachrání všechno, ale rozhodně lepší, když tam je.

:wink: A skutečně to brzdí dobře, velmi dobře. Zkoušel jsem i zaflekovat, výsledek mě osobně překvapil pozitivně a i mě ty brzdy zachránily od průseru, kdy jsem si přepínal radio a předemnou brzdilo auto, ubrzdil jsem to s přehledem a troufnu si říci i díky těmhle brzdám.

Ty brzdy jsou tady plně dostačující. To že se před týdnem zabili na Moravě dva mladý kluci v RS a s sebou vzali tátu od rodiny ve druhém autě je bohužel smutný, ale bohužel si spletli, to, že na silnici se nezávodí a že nemají závodní auto. To mě osobně mrzí, že x řidičů a mladých kluků co si OI RS pořídili s ní dělají věci, který pak končí špatně, ale to už je úplně jiné téma. :wink:

PS: Do vašich žabomyších válek se zapojovat nebudu. Nemám problém diskutovat s kýmkoliv, pokud je s ním rozumná řeč. :)

TO JERRY3: Byl jsi na srazu? Nepodávali jsme si ruce, když jsem odjížděl? 8)
Octavia RS 1.8T 132 kW AUQ - Ravenol HVT 5W-50; Purflux LS324
Octavia 2.0 MPI 85 kW AZJ - Ravenol VSI 5W-40; Purflux LS324
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Ano, na srazu jsem byl a ruce jsme si podali. Za koncerňáka tě nepovažuji, už proto mi vadí, když se nás Máchal snaží postavit proti sobě.

Jinak auta hodnotím kriticky. Všechna, vždy a za všech okolností. Už proto, že do roku 2011 jsem měl příležitost povozit se prakticky se vším, co bylo na trhu, a to až po cenovou hranici (v přepočtu) 6,5 mil. Kč. Samozřejmě, že pokud už srovnávám, tak srovnatelné.

Jinak brzdy nedělá jen velikost kotoučů, ale sladěnost brzného účinku, nastavení ABS/ESP a v neposlední řadě samotný podvozek, poněvadž např. příčná vlnka na jinak kvalitním povrchu dokáže udělat při brzdění v kombinaci se špatně sladěnými vlastnostmi podvozku pěknou neplechu... Ale to už bych zase jen kritizoval a Máchal by se toho znovu účelově chytnul (jako by nevěděl, že kritizuji prakticky všechno, poněvadž jsem měl příležitost poznat, jak by to mělo vypadat).
PavelRS

Příspěvek od PavelRS »

Určitě to není jenom o velikost kotoučů atd, ale jak říkáš o sladění ABS/ESP, rozložení účinku brzd, ale taky na proporcích auta, rozložení váhy atd, rozměry pneu, k čemu je auto primárně určené atd.

Jinak já jsem Škodovkář abychom to uvedli na pravou míru :lol: . Ale ne nějaký fanatický. Současný trend, kam se automobily ubírají se mi moc nelíbí.

Já jsem jinak taky kritický a RS není dokonalá, ale to žádné auto.

Trošku jsem obětoval čas a hledal.Sice se omezím na čísla, ale i ty o něčem vypovídají.
A nebudu do toho tahat Volkswagen AG. 8)

Octavia I RS; 2001 - 2005; 132 kW, PH: 1400 kg - P: 312x25, Z: 256x22. Oboje chlazené.

Honda Civic Type R; 2001 - 2005; 147 kW, PH: 1338 kg - P: 300x25, Z: 260x10. Přední chlazené.
Ford Focus ST 170; 2002 - 2004; 127 kW, PH: 1283 kg - P: 300x24, Z: 280x10. Přední chlazené.
Peugeot 406 Coupe; 2000 - 2004; 3.0 152 kW, PH: 1580 kg - P: 305x28, Z: 290x10. Přední chlazené.
Renault Megane Sport; 2002 - 2011; 165 kW, PH: 1430 kg - P: 312x28, Z: 300x11. Přední chlazené.
BMW 325i; 2000 - 2007; 141 kW: PH: 1485 kg - P: 300x22, Z: 294x19. Oboje chlazené.

Jasně jsou to jenom čísla, ale už jenom z tohodle je vidět, že OI RS má dostačující a účinné brzdy. Narozdíl od ostatních má menší průměr zadních kotoučů, ale má je zase chlazené.

A vzhledem k tomu, že všechny ostatní auta, které jsem tu porovnal jsou mnohem více sportovnější než OI RS, tak já nemám, co bych víc k jejím brzdám řekl. :wink:

A víc už to řešit nebudu. 8)
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Najdi si, jak "velké" (ve smyslu malé) kotouče má Mitsubishi Space Wagon 2,4 GDI, tj. sedmimístné MPV. Podotýkám, že ty přední jsem musel, ještě když jsem jezdíval v plném obsazení, rovnat co 10 tis. km, ale dokázat jsem zkroutit i ty zadní, rovněž chlazené. A zrovna přední brzdy byly na tomhle autě "nejslabším článkem řetězce", pokud budeme hovořit a schopnostech auta pro sportovní jízdu, jakože právě tohle rozhodně nebylo to, k čemu byl daný vůz určen. Asi si řekneš, že jsem blázen (klidně si to mysli), ovšem v přímém porovnání neměla Oct.01 RS proti němu na brněnském okruhu šanci, poněvadž tenhle okruh je hodně technický (v Mostě by to možná dopadlo jinak, ale tam jsem nebyl, tak se k tomu nemohu vyjádřit). A s brzdami ani po třech kolech (kdy začaly mi "odtékat" pneumatiky) žádný problém.

Ono totiž přesvědčení, že auto, které se nenaklání, má výborné jízdní vlastnosti, je mylné - stejně jako přesvědčení, že "kvalita" brzd je hlavně o velikosti kotoučů. Zrovna Oct.01 RS je "přebrzděná na předek" (i když mnohem méně, než ostatní verze Oct.01), což v kombinaci s příliš "aktivním" nastavením ABS/ESP (díky tomu příliš aktivnímu ESP totiž přehřeješ brzdy mnohem dříve, než by bylo kvůli samotnému brzdění nutné) a prkenným podvozkem degraduje potenciál, který ty brzdy co do svého dimenzování mají.

Dokud jsem ještě jezdíval s vozy zn. Mitsubishi, začínala mne jízda bavit tam, kde ostatní raději už končili. Dnes, v roli uživatele Fordu Mondeo, jsem v roli těch ostatních: auto se sice nenaklání, ale to je asi tak všechno. A to prý jde, podle motoristických novinářů, o "etalon jízdních vlastností ve střední třídě". :mrgreen: Asi proto, když už se chci povozit, se v mých oblíbených zatáčkovitých úsecích s "neideáním" povrchem vozovky pohybuji o cca 60 km/h pomaleji, než s tím Space Wagonem, a to nikoli proto, že by na to neměl agregát mého Mondea. :evil:

P.S.: Jo a taky konečně uznávám, že v mnohých úsecích D1 se nedá jezdit v pravém pruhu. Dříve jsem si toho nějak nevšímal a divil se, proč skoro všichni jezdí furt v levém. Ono je to totiž i zde hlavně o podvozku. :idea:
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Jen malý přípodotek k brzdám v Oktávii - služební OII FL ("číňan"...?) 1.6 od nova - už při jemném sešlápnutí pedálu brzdila jak vzteklá, při silnějším či silném taky. Rozumějte FURT STEJNĚ! Myslím, že to není moc dobré, účinek bylo opravdu velmi těžké nějak dávkovat. Nevím, byla-li to vlastnost jen tohoto kusu, nicméně pak jsem někde četl, že to není jev ojedinělý... :?
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Je to tak uděláno schválně, na tzv. jů efekt. Aneb podívej, Máňo, jak to skvěle brzdí. :twisted: Modelář by to nazval "přepísknutým" exponenciálem. Málokdo totiž v rámci projížďky se zapůjčeným vozem hledá jeho limity. A na to, že tomu je tak, jak píšeš, přijde, až když je jeho vlastníkem. Často dokonce až při nehodě, kdy už je jaksi pozdě.
PavelRS

Příspěvek od PavelRS »

Colommbo píše:Jen malý přípodotek k brzdám v Oktávii - služební OII FL ("číňan"...?) 1.6 od nova - už při jemném sešlápnutí pedálu brzdila jak vzteklá, při silnějším či silném taky. Rozumějte FURT STEJNĚ! Myslím, že to není moc dobré, účinek bylo opravdu velmi těžké nějak dávkovat. Nevím, byla-li to vlastnost jen tohoto kusu, nicméně pak jsem někde četl, že to není jev ojedinělý... :?
Ahoj, jestli mohu svůj postřeh, není to tedy s OII s tou jsem se provezl pouze párkrát. Podobný efekt, má dodávka Fiat Doblo 1.3 66kW. Najezdil jsem s ním odhadem 20 tisíc a vždycky když jsem v pondělí přišel do práce a přes víkend jel třeba s Feldou, tak při prvním brždění na křižovatce a to z malé rychlosti cca 20 km/h jsem si skoro vždy rozbil málem hlavu o sklo :lol:

Nicméně z větších rychlostí už nic moc, vzadu to má bubny, v předu ventilované kotouče. To samé jsem zažil v autoškole s Renaultem Meganem, ten taky měl tendenci rozbíjet hlavy o čelní sklo.

Jinak co jsem koupil RS a začal jezdit výhradně s ní, tak ten efekt v pondělí v práci u dobla byl stále a pokaždé jsem si musel první dvě brždění zvyknout na ten pedál a jeho citlivost. S RSem jsem neměl problém s tímto, že bych si musel zvykat na brždění jako s tím Fiatem.
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

Ono obecně čím novější povoz, tím namotivovanější posilovač... Nejvíc mě dostává nástup u strejdovo logana první generace. Chvilku nic nic, pak masivní nástup, a pak už zase nic. Vpředu nějaký nechalzený kotouče velikosti CD a vzadu bubny. Jel sjem s tím jen po městě trochu digitálním způsobem, protože jsem pospíchal a už při třetí jízdě (několikrát za sebou cca 5 km trasa) ty brzdy začaly vadnout :roll: A to jsem brzdil maximálně z nějakých 60 km/h...
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
lefort

Příspěvek od lefort »

No, zřejmě jak u které značky :mrgreen:
Toyota GR Yaris Litchfield @ 230kW - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Aprilia SR GT 125 Sport - Ravenol VST 5W40
Lexus NX 450h+ - v záběhu
PavelRS

Příspěvek od PavelRS »

Zdravím, pánové.

Chtěl bych se Vás zeptat na olej na zimu. Nikdy jsem to moc neřešil. Ovšem teď dojíždím do práce a pokud by byla zima jako letos, tedy s mrazy, tak jsem přemýšlel o změně.

Primárně jezdím s Feldou 1.3 MPi, tam dáváme léta 10W-40 a měníme po 10 tisících. U ní předpokládám, že by změna na 5W-40 na zimu nebyl problém.

Stejně tak kdybych měl častější zimní starty s 1.8T RS, tak předpokládám, že za dodržení VW specifikace nebude ani u ní 0W-40 na zimu na škodu? Předpokládám, že nebude, ale pro jistotu se ptám. Vzdálenost do práce mám 16 km, převážně kopcovitá trasa. Předem díky. ;) :wink:

EDIT: Felda parkuje venku. RSo není sice ve vyhřívané garáži, ale proti venkovním třeba -15°C je v garáži kolem -3°C.
bio

Příspěvek od bio »

Vzhledem k rychlosti promazání nebude na Škodu ani ve Feldě a ani v RS.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

I kdyby bylo -5, i kdyby bylo -10, i kdyby bylo -15 tak 5w je v pohodě. Jestli bys chtěl být pinktlich, 0w40 můžeš. Yacco, Mobil1....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
PavelRS

Příspěvek od PavelRS »

Ahoj Pitris.

teď tam mám tedy ten MaxLife 5W-40. Opět tam bude na max 4 tisíce km. Před cca 10 dny jsem měnil po 3500 km na Helixu Ultra 5W-40 a nebyl vyloženě černý, ale na můj vkus po 3500 Km byl tmavý dost, takže bordýlek tam ještě bude. Pártkrát to tedy rozhodně vyměním ještě po krátkých výměnách.

Nicméně už pomalu koukám po nějakým oleji na standard interval a Yacco, Mobil1, či Motul mám v hledáčku. Čili rozhodně tam dám posléze lepšího, těch pár stovek na oleji rozhodně šetřit nebudu. :wink:

Do RSa i přemýšlím nad Miller's Oils, ale vzhledem k ceně a plánovaných výměnách po 8t km mi to přijde zbytečné a zbytečně rozhazovačné. To si myslím, že udělají stejnou službu za lepší peníze výše zmíněné značky. :wink:
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Nevím kolik ujedeš za rok, ale když chceš ještě "čistit", tak dej do zimy (jednou, dvakrát - jak to vyjde) ještě 5w40 a potom na ten Tvůj "standard interval" např. Mobil1 0w40 - a budeš to mít na mrazivé starty i na letní (občasné a potřebné) vyhnání pavouků :wink: (SAE 0w40 nabízí ale i Yacco, Millers, Motul, Shell, Valvoline).
Ale olej 5w40 Ti udělá v motoru (téměř) tu stejnou službu....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
PavelRS

Příspěvek od PavelRS »

Svůj nájezd odhaduju do 10 tisíc km za rok. Plánuji měnit do 8 tisíc km, protože převažují 15 km cesty do města, tam nějaké popojetí a zase 15 km zpět.

A ještě dvakrát, třikrát bych to viděl na výměnu po 3 tisících. Stále z toho jde bordel no..
Odpovědět