Olej do Passat-u

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
kornel

Re: Olej do Passat-u

Příspěvek od kornel »

autoxxxrady..
s tym sa samozrejme neda nesuhlasit, to ani nikto nepopiera.. vlastne povodne sme riesili len vykonnostny rozdiel specifikacii VW504/507 vs. trebars VW502 a akosi sme sa dostali k inemu.

predpokladam, ze olej na esterovom zaklade specif. VW504/507 (5w-30..) neexistuje, cize oleje tychto noriem si vyhody dane estermi neuzivaju :)
Autoxxxrady

Příspěvek od Autoxxxrady »

kornel píše:uroven degradacie viskozity ovsem bude zavisiet/zavisi na mnozstve pouzitych polymerov-modifikatorov, s tym suvisi aj to ake zakladove oleje boli pouzitie (PAO, ester su viskozitne vysoko stabilne a v olejoch na tomto zaklade je pouzite minimalne mnozstvo modifikatorov..). Naviac aj obycajna hydrokrak 5w-40 nadupana modifikatormi, zdegraduje v priebehu prevadzky kdesi na uroven viskozit 5w-30, takze horsie na tom oproti 5w-30 zrejme aj tak nebude.. nakolko aj ta 5w-30 bude ciastocne degradovat.

Já jsem reagoval na tenhle argument, že záleží jaké základové oleje byly použity. Když použiju základový olej ester, tak pak už o 5W-30 nepochybuju.
A nevim kolik 5W-40 má základ PAO. Moc jich nebude.
Beru 5W-30 a 5W-40 se stejnym základem.
kornel

Příspěvek od kornel »

tym argumentom som len chcel poukazat na to, ze nie kazda 5w-40 musi byt nutne viskozitne nestabilna alebo menej stabilna ako 5w-30, ci uz LL-olej 5w-30 VW504/507, alebo ne-LL 5W-30.

S rovnakym zakladom (s minimom PAO a ester..) je samozrejme stabilnejsia 5w-30, to je jasne..
Autoxxxrady

Tak to je samozřejmé. Ale když něco srovnáváme, tak musíme srovnávat stejné produkty. Špičkový olej se dá udělat v jakékoliv viskozitní třídě, když použiješ odpovídající technologie a suroviny :wink:
Autoxxxrady

Pitris píše:HTSH sice nemá přímou úměru s pevností mazacího filmu, ale za prvé pro běžné oleje (kterých je tak možná 9 z 10-ti) je to dobré vodítko pro kvalitu a pevnost olejového filmu, a za druhé málokdo si pro běžné použití koupí Millera CFS nebo Motul 300V. A Redline je u nás k sehnání hodně těžko.
Jen je dobrý vědět, že když od obyčejných olejů přejdu k těm špičkovým, tak nemusim nahrazovat 10W-60 olejem 10W-60 kvůli HTHS, ale s klidem můžu použít nižší viskozity
Například když mám Audi RS4 , tak tam můžou nalít esterový 5W-30 bude to ok. A nemusim tam dávat esterovou 10W-60 nebo 50 jedině, že bych kroužil 24hodin Le Mans pak bych ji tam dal.
Autoxxxrady

kornel píše:to ano, to je pravda.. ale opat je to pre mna trochu "zaujimave" ..najskor predpisu znizenu HTHS a potom ju nahradia neznizenou.. sice to technicky nicomu nevadi, ale pre mna to znaci opat len dalsi chaos v radoch FAUVE.. alebo zeby schizofreniu :?: :D
Kiez by tu energiu, prostriedky a zanietenie vymyslat stale nove kurvitka radsej investovali trebars do navrhnutia a nadimenzovania kvalitneho rozvodoveho mechanizmu v tych maloobejmovych TSI hrkalkach :twisted:
Proč schizofrenii? Tím olejem můžeš nahradit nižší klasifikaci. Snížená HTHS snižuje emise. Že to nahrazuje neni problém. Máš 504.00 pro benzíny a 507.00 pro diesely na pár vyjímek kde se nedá použít. Tu sníženu viskozitu tam můžeš dávat pořád. Jen máš možnost tam fouknout i 507.00. A pak máš dalších plno nižších norem VW. Takže celkem pohodička :wink:
Když dáš 504.00 do benzínu a 507.00 do dieselu (pár vyjímek kam se nedává) tak nic nezkazíš. Mně to přijde fajn, že to takhle zjednodušili. Je to celkem logický. Mně to právě chaos ubírá, když mám jednu normu pro všechny benzínové motory, kterou je možno použít (nižší zůstávají možnost stále používat)
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

kornel píše:predpokladam, ze olej na esterovom zaklade specif. VW504/507 (5w-30..) neexistuje
Asi ne
Autoxxxrady píše:.....kolik 5W-40 má základ PAO.
Co jsem našel, tak Millers CFS, Redline, Liqui Moly Synthoil HighTech, Ravenol Raven VMO, Midland Synova, K2 Texar, Agip Extra HTS
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Autoxxxrady píše:Když dáš 504.00 do benzínu a 507.00 do dieselu (pár vyjímek kam se nedává) tak nic nezkazíš. Mně to přijde fajn, že to takhle zjednodušili. Je to celkem logický....
Ano, uživatelsky je to jednodušší. Těch norem už měli hodně :? Ale pozor na ty vyjímky.....

kornel

Příspěvek od kornel »

no ano zjednodusili, no mohli to mat hned od zaciatku smradi.. a netiskat vsade tie eko znizene HTHS normy :roll: :lol:
Autoxxxrady

Když ta snížená HTHS ti pomáhá snižovat spotřebu. A je to znát. A pro zákazníky co si kupují automobily na pár roků pro ty neni podstatný jestli vydrží motor 350 000km nebo 500 000km. Když to po 300 000km prodají. Proto tam šoupu tu sníženou. Palivo je drahý a každý půl litr spotřeby je znát při velkých nájezdech. Každý má jiný priority.
Autoxxxrady

palivo 35kč/l
nájezd 300 000km
např. 0,5l nižší spotřeba na 100km
úspora 52500kč
A když auto prodávám, tak mně je jedno kolik ještě najede. A když za tři až pět let namotá 300 000km tak si za ušetřený prachy díky tomu prokletýmu sníženýmu HTHS může udělat hezkou dovolenou někde daleko na jihu. :wink:
Kapišto?
Kdybych si kupoval auto na 4 roky, tak ji taky budu používat. Vždycky jde o to vymačkat ze stroje maximum. Pro mě něni účelný dávat do auta olej který mně zvýšší spotřebu a lepši ochrání motor. K čemu mně bude, že budu prodávat auto s motorem jako novym, když mně to nikdo nezaplatí.
Naposledy upravil(a) Autoxxxrady dne sob led 05, 2013 21:15, celkem upraveno 1 x.
kornel

Příspěvek od kornel »

toto sa neda takto zovseobecnit.. pretoze treba brat do uvahy aj opotrebenie motora a zvacsovanie vnutornych voli s najazdom km .. je celkom bezne, ze sa po case do motorov ktore maju predpisane oleje so znizenou HTHS zacne liat viskoznejsi olej.. a pritom vobec nedojde k zvyseniu spotreby, castokrat prave naopak, nakolko viskoznejsi olej dokaze lepsie dotesnit tie vzniknute vacsie vole a tym padom na to netreba tolko slapat, aby to jelo :D

a vobec.. 300tkm drzat v motore olej so znizenou HTHS.. :roll: a obavam sa, ci by vobec toto dnesne moderne motory vydrzali bez nejakej ujmy, hoc sa vyrobcovia tvaria, ze su na to konstruovane... ruku na srdce :D :wink:
Autoxxxrady

Když budeš měnit rozumně a ne po 30 000km tak to vydrží proč by ne.
Autoxxxrady

Dnešní auta vydrží 300 000km bez problému. Nabídka bazarů v Česku zkresluje. Musíš vždycky ojetýmu nafťáku tak 150 000km přičíst. Jestli nenajel alespoň 40 000km ročně tak je to podezřelý. (nemyslim Punto v naftě, u tohoto tak podezřelý neni)
(že ti o common railu odejdou vstřikovače po 250 000km to nepočítám, jako že je motor na odpis)
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Já jsem možná trošku "staromódní" a olejům se sníženou HTHS viskozitou nevěřím, a zastávám názor, že raději olej s HTHS viskozitou normální, protože prostě nabízejí větší jistotu a rezervu mazání.:wink:
Budu trošku opakovat PePe-ho: jsem hustoolejní :P ale beru, že oleje se sníženou HTHS mažou taky.

Odpovědět