ADITIVA DO BENZINU

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Pitris JUNIOR

Re: ADITIVA DO BENZINU

Příspěvek od Pitris JUNIOR »

Obrázek

Mohu potvrdit. Netuším kolik svíčky mají najeto, jsou to NGK ILKAR7L11, nahradil jsem je s DENSO IXEH22TT.

Jinak, aditivum pomalu dochází, je objednán Bishops Original BiTech 1-C6-951 :wink:
🚗 Mazda 6, 2.0 SkyactiveG 121kW
⛽ N98 + Bishops Original BiTech
💧 PennzOil Platinum 5w30
☀️ KUMHO ECSTA SPORT PS72 XL - 225/45 R19 96 Y XL
❄️ KUMHO WP52 WinterCraft - 225/55 R17 101 V XL
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
memartin

Příspěvek od memartin »

Přidám sem svůj tip jak se vyhnout nepříjemnému zápachu VIFu - při každém použití u benzínky vyhledávám dávkovač papírových ubrousků, který jeden veznu a po použití štamprle utřu závit na plechovce. Už pomalu ani nevím, jak zapáchá a kufr po něm také nesmrdí. :wink:
'99 polo 1.0 mpi LPG :twisted: Total Quartz 5w40 + MCE
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40 :P
'07 city 1.34 i-DSI
David H

Příspěvek od David H »

rousini píše: úte lis 25, 2025 15:41 Benzín OMV MaxxMotion 100 neobsahuje ethanol i přes označení E10. VIFovat kvůli prodloužení skladovatelnosti netřeba.
Obsahuje ETBE proto je označen E10. A 6 týdnů dá obyč E10 + VIF s prstem v nose.
Podle mě si zbytečně přidáváš starosti...
Nevím, kde jste přišel na to, že OMV MaxxMotion Natural 100plus je E10. A vůbec nechápu to, kde jste přišel na to, že když obsahuje ETBE musí být označen E10. OMV MaxxMotion Natural 100plus obsahuje biosložku v podobě ETBE a je E5.

Podle vyjádření OMV je skladovatelnost benzínu OMV MaxxMotion Natural 100plus při dodržení podmínek skladování min. 2 roky.
rousini

Příspěvek od rousini »

Můžeš mi tykat, mě to tak přijde normální.
Vycházel jsem z informace uložené v jednom z mých mozkových závitů a to, že benzíny N100 neobsahují ethanol nýbrž ETBE a to ve větším množství. Z důvodu původu ETBE (neropný produkt) je řazen mezi biosložky a tudíž navyšuje jejich množství v palivu nad E5.
Teď jsem zagooglil, Maxx skutečně je E5, Verva E10...
Můj optřebený závit se ti omlouvá, přestože to nemá žádný vliv na skladovatelnost :roll:
Mondeo combi 2.0TDCi 103kW "vraník" Valvoline All Climate 5W-40
SMT 890 Motorex Power Synt 4T 10W-50
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
David H

Příspěvek od David H »

rousini píše: úte pro 23, 2025 19:10 Můžeš mi tykat, mě to tak přijde normální.
Vycházel jsem z informace uložené v jednom z mých mozkových závitů a to, že benzíny N100 neobsahují ethanol nýbrž ETBE a to ve větším množství. Z důvodu původu ETBE (neropný produkt) je řazen mezi biosložky a tudíž navyšuje jejich množství v palivu nad E5.
Teď jsem zagooglil, Maxx skutečně je E5, Verva E10...
Můj optřebený závit se ti omlouvá, přestože to nemá žádný vliv na skladovatelnost :roll:
V pohodě. Jenom jsem chtěl, aby se tady nešířili dezinformace. :wink:

Od doby, co se v ČR prodává 95ka v E10 verzi kupuji do zahradní techniky výhradně OMV MaxxMotion Natural 100plus a zimu ten benzín bez problému přečká, i v 2T mixu.
Pitris JUNIOR

Příspěvek od Pitris JUNIOR »

Do zahradní techniky s 2T motorem kupujeme benzín Aspen 👍
Máme jistotu, že to bude cajk :mrgreen:
🚗 Mazda 6, 2.0 SkyactiveG 121kW
⛽ N98 + Bishops Original BiTech
💧 PennzOil Platinum 5w30
☀️ KUMHO ECSTA SPORT PS72 XL - 225/45 R19 96 Y XL
❄️ KUMHO WP52 WinterCraft - 225/55 R17 101 V XL
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

David a rousini - len taka zaujmavost k tym vasim prepoctom ....ETBE sa sice zapocitava ako biozlozka , ale iba v polovičnom pomere oproti ethanolu. Je to dane spôsobom jej ziskania. Jej povod nie je celkom " bio" a tak legislativa ho povazuje len za "polovicnu" biozlozku. Presnejsie 47%.
Teda ak pridate do paliva 1% ETBE , moze te si to " zapocitat' ako 0, 47% biozlozky.
V praxi to znamena asi tolko , ze ak chcete namiesat palivo E5 s (do) 5% biozlozky tak v pripade ethanolu bude vysledna zmes obsahovat 95%benzinu a 5%ethanolu, kdezto v pripade ETBE to bude 10% ETBE a 90%benzinu. Totiz aby legislativne ETBE "vyvazilo" ethanol , musi ho byt raz tolko. Priklad samozrejme zjednoduseny.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
David H

Příspěvek od David H »

jarson1 píše: čtv pro 25, 2025 20:17 David a rousini - len taka zaujmavost k tym vasim prepoctom ....ETBE sa sice zapocitava ako biozlozka , ale iba v polovičnom pomere oproti ethanolu. Je to dane spôsobom jej ziskania. Jej povod nie je celkom " bio" a tak legislativa ho povazuje len za "polovicnu" biozlozku. Presnejsie 47%.
Teda ak pridate do paliva 1% ETBE , moze te si to " zapocitat' ako 0, 47% biozlozky.
V praxi to znamena asi tolko , ze ak chcete namiesat palivo E5 s (do) 5% biozlozky tak v pripade ethanolu bude vysledna zmes obsahovat 95%benzinu a 5%ethanolu, kdezto v pripade ETBE to bude 10% ETBE a 90%benzinu. Totiz aby legislativne ETBE "vyvazilo" ethanol , musi ho byt raz tolko. Priklad samozrejme zjednoduseny.
Děkuji moc za doplnění. Někde jsem již toto četl, ale při psaní příspěvku se mi na to nevzpomnělo. Mohl bych tě poprosit, o nějaký odkaz, kde jsi to našel?

Jinak jsem se teď díval do produktových listů
od OMV a MOL na jejich 100 oktany a oba dva v listech uvádějí <=15%. Když jsou tedy oba 100 oktany E5, jak je možné, že ve výsledném palivu se může nacházet až 15% ETBE?
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Nie je to nic tajne. Namatkovo prvy odkaz po zadani " etbe" do googlu :
https://www.hatiar.eu/blog/200-benzin-e ... ast-2.html
Konkretne tu:
"Etanol. ETBE. Čo je čo ? Z čoho sa vyrába ETBE?
ETBE je chemickou zlúčeninou, vychádzajúcou z etanolu a jednej plynnej zložky v rafinérii. Podľa slovenskej legislatívy je 47 % tohto objemu obnoviteľných. Takže keď pridáte do benzínu jedno percento ETBE, môžete si započítať 0,47 % obnoviteľnej zložky. ETBE má niektoré vlastnosti lepšie v porovnaní s etanolom. Nie je napríklad taký agresívny voči tesneniam ani taký korozívny."
Ale je toho viac samozrejme.
Co sa tyka toho tvojho prikladu s max 15% etbe v premiovkach s oznacenim E5...neviem. Ale prave preto Orlen znaci svoju vervu ako E10.Lebo akokolvek pocitam , tak mi to vychadze na 7,05%bio a to je jasne nad 5. Takze skus nech ti tento matematicky zazrak vysvetlia priamo oni :D Ibaze by v CR bol ten prepocitavaci pomer este nizsi. To si vsak nemyslim, lebo tieto veci by mali byt v ramci unie totozne. Ale mozem sa mylit.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Bigbore

Příspěvek od Bigbore »

Nema Verva oznacenie E10 kvoli vysokemu obsahu kyslika? Aspon kedysi to tak vysvetlovali.
sosko

Příspěvek od sosko »

Bigbore píše: čtv led 29, 2026 16:14 Nema Verva oznacenie E10 kvoli vysokemu obsahu kyslika? Aspon kedysi to tak vysvetlovali.
Áno, presne preto má E10, pretože obsahuje viac ETBE (20%), ako napr. OMV a MOLnaft (max 15%). Z toho prameniaci vyšší obsah kyslíku.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
abc

Příspěvek od abc »

Ahoj všem. Co se tyče Čepra ( Eurooil ) je to tak jak napsal nomacorc.
Nedávají VIF ale Total a tady je odpověď:

Dobrý den pane ......
k Vašim dotazům sděluji následující:
Aditivace benzínu Optimal 95E je prioritně zaměřena na ochranu motoru, jeho životnost a sníženou spotřebu paliva (přibližně 3 – 5 % při dlouhodobé aplikaci)
Základními účinnými komponentami jsou:
Detergentní složka čistí vnitřní povrchy motoru i uvedených částí
Antikorozní složka – chrání proti korozi
Optimálních výsledků je dosahováno při dlouhodobém používání.
Současným dodavatelem vyšlým ze standardního výběrového řízení je společnost TOTAL.
Tento aditivovaný benzín je nadále kompatibilní s obdobným produktem dodávaným společností VIF v drobném, spotřebitelském balení, nicméně další aditivace již zpravidla nevede k významnému kladnému efektu.
Dodávky BA 95 Super (NATURAL) bez biosložky nejsou cíleným procesem a jsou dány spíše technologickými limity, logistickými omezeními a situací na trhu.
Benzín bez biosložky se vyskytuje, nicméně jen ve velmi omezené míře. Garantovat jeho výdej na konkrétní čerpací stanici nelze. Benzíny s oktanovou úrovní 95 označené E10 obsahují zpravidla dva základní typy biosložek. Těmi jsou ethanol (cca 8% V/V) a stabilní Etyl-Terc-Butyl Eter (ETBE) (zpravidla do 5% V/V) vyráběný z bio EtOH. Typ a obsah biosložky je vám povinna sdělit obsluha čerpací stanice (zákonná povinnost).
Distribuce se řídí aktuální situací na trhu, logistickými a technologickými aspekty a nelze předjímat aktuální složení produktu na konkrétní čerpací stanici. Tyto informace jsou k dispozici na bezplatné mobilní aplikaci EuroOil SRDCOVKA.
Pokud není na konkrétní ČS k dispozici benzín 95 Super (NATURAL) bez biosložky. Myšleno bez bio ethanolu, pak je variantou tankování vysokooktanového benzínu BA 98 SUPER Plus, který jako vysokoktanovou kyslíkatou složku obsahuje stabilní Ethyl Terc Butyl Ether ETBE a ethanol se vyskytuje pouze ve stopovém množství.

S pozdravem
Ing. .............
Vedoucí odboru řízení jakosti
ČEPRO, a.s.
Dělnická 12, č.p. 213, 170 00 Praha 7
Corolla 1,6 2017
Mazda 2 1,3 2011
Hyundai i10 1,0 l 2024
Durex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Durex »

tomu říkám seriózní a vyčerpávající odpověď v dnešní době skoro nevídaná ... :wink:
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD

Moto-Emergency motoservis
Hombre

Příspěvek od Hombre »

Pitris JUNIOR píše: pát pro 19, 2025 11:06 Obrázek

Mohu potvrdit. Netuším kolik svíčky mají najeto, jsou to NGK ILKAR7L11, nahradil jsem je s DENSO IXEH22TT.

Jinak, aditivum pomalu dochází, je objednán Bishops Original BiTech 1-C6-951 :wink:
Já ti udělám diagnostiku na dálku. Svíčka byla vyjmuta po poslední krátké jízdě, a do benzínu je dáváno zbytečně vyšší množství aditiv.
Mám pravdu?
BMW R 1200 RT - Bělouš
BMW R 1200 RT - Baron
Valvoline All-Climate 20W-50
petercheco

Příspěvek od petercheco »

Docela mě zajímá, co přesně od Totalu to bude... A také v jakém dávkování, neboť Total u benzínového aditiva většinou hlásá 250ml do 50l nádrže s tím, že se provádí docela hloubkové čištění a rozhodně se nejedná o preventivní dávkování a vhodné pro každé tankování 😅. Tedy jelikož nevěřím že by Čepro takto dávkovalo, aby dané palivo bylo vhodné tankovat pokaždé, domnívám se, že se řídí starým dobrým jimi praktikovaným postupem u VIFu 1ml do 5l benzínu 😅. Ať si to aditivem jen tak projde... Chce to udělat pea/pia test u EuroOilu 😁
Dříve: Škoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 81 kW prodáno
Shell Helix Ultra Professional AV-L 0w-30 / MOL Dynamic Gold Longlife 5W-30
Nyní: Hyundai i30 kombi 2025 1.5 DPI 71kW
Dříve Liqui Moly Special Tec AA 0w-20 / Nyní Eneos X PRIME 0W-20
Odpovědět