Výměna oleje, Audi 1.8i

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Pitris
Site Admin

Re: Výměna oleje, Audi 1.8i

Příspěvek od Pitris »

AudiA3 píše:já sem osobně auto se servem neměl ještě, ale ty co sme tu měli, tak o výměně oleje v servu nebo převodovce (vždy manuál) nemluvili ani v autorizovanym servisu, tak proto to nepovažuji za nějak důležitý úkon....
No bodejť - oni to potom opraví/vymění celé. Každý olej stárne, a vlivem střídání teplot, absorbcí vlhkosti a zatížením mění svoje vlastnosti.... A byť píšou celoživotní, v převodovce by 5-6 let mělo být maximum, a v servu by si olej zasloužil vyměnit po 10-ti letech určitě....
AudiA3 píše:....to že se mění brzdovka za čas (jinak by se měla asi po dvou letech)....
Ano, po dvou, maximálně třech letech - ta kapalina na sebe váže vlhkost a klesá bod varu....
AudiA3 píše:....proč bych zaplatil víc na benzínu když bude špatný benz. filtr?....

Je fakt, že zacpaný vzduchový filtr se na spotřebě paliva podepíše víc, ale i palivový filtr se "umí" ucpat - když už nic, tak hrozí znepravidelnění chodu motoru, a to už na spotřebu vliv mít bude....
AudiA3 píše:....podle toho jak je spojka měkká, bych si tipnul že bude hydraulická....
Jestli je ovládaná kapalinou, tak platí totéž co o brzdovce v brzdách. A taky je to stejná kapalina.

Pokud jde o man. převodovku, je vhodné použít olej s normou VW501.50 - např. http://www.oleje.cz/p/castrol-syntrans- ... -1-l--2941 nebo http://www.bp.com/sectiongenericarticle ... Id=7053064 nebo třeba http://www.eshop-rychle.cz/bezo/eshop/2 ... -75W-90-1L nebo http://www.eshop-rychle.cz/bezo/eshop/2 ... -VS-200-1L nebo http://www.liquimoly.cz/detail/vykonny- ... sae-75w-90
Do posilovače řízení lze použít třeba http://www.znackoveoleje.cz/znackoveole ... -000-M2-1l
Co se týče chladicí kapaliny, životnost a účinnost je u modré 3 roky a u červené 5 let. Pokud bys (náhodou) jen potřeboval dolít, tak pokud je to troška, dá se použít jen destilka - mrazuvzdornost by ale měla být zaručena do alespoň -25°C, protože pak už klesá účinnost třeba inhibitorů koroze; a jejich účinnost klesá i při tom přetahování té lhůty na výměnu. Pokud bys potřeboval dolít samotnou směs, každopádně musí být stejné barvy, co tam je teď, a musí plnit normu VW/Škoda TL 774 C u modré, anebo D nebo F u červené. Tyto normy bys měl samozřejmě dodržet i při komplet výměně.
Palivový filtr by se měl (a třeba i pro jistotu) měnit tak po 60-ti tkm, vložka vzduchového filtru po 30-ti-tm, ale raději dřív. Stejně tak zapalovací svíčky bych v motoru nenechával více jak 30tkm - tedy pokud nemáš speciální svíčky na více kilometrů (tip, kde je můžeš koupit, a taky tam najdeš přesně ty, co potřebuješ podle typu motoru) http://www.svickyngk.cz/zapalovaci-svicky/ (ale můžeš i jiné - BERU, BOSCH, BRISK, DENSO, CHAMPION.....).
A brzdová kapalina ? - patří tam DOT4, normy SAE J 1703, F.M.V.S.S.č.116....

P.S. jo, a co se týče filtrů, tak třeba MANN, CHAMPION, PURFLUX, BOSCH, TUTELA....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
e1H

Příspěvek od e1H »

Příspěvek byl smazán.
Naposledy upravil(a) e1H dne ned bře 26, 2017 20:00, celkem upraveno 1 x.
emge

Příspěvek od emge »

Ja by som ešte doplnil, že zanesený palivový filter spôsobuje vyššiu záťaž pre palivové čerpadlo, čo skracuje jeho životnosť. Výmena čerpadla (zvlášť niekde počas jazdy) je oveľa drahšia záležitosť, ako nejaký filter.
FF

Příspěvek od FF »

Aj údaj o výmennom intervale zapaľovacích sviečok je MAXIMÁLNY a v IDEÁLNYCH PODMIENKACH!

...a čo sa týka chladiacej kvapaliny - netreba sa dívať na žiadne "GÉČKA" - tie sú asi také spoľahlivé ako "GÉČKA" na vašej starej :lol: :wink: , ale zasa len na normy VW - teda: VW 774 TL [písmeno, alebo písmena]!

...a do koncernových manuálnych prevodoviek silne odporúčam VW501.50
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

e1H píše: TSI (motor s priamym vstrekovaním) má interval výmeny 60 tisíc km, alebo 5 rokov, podľa toho, čo nastane skôr.
:shock: :?:
Ještěr

Příspěvek od Ještěr »

Několikrát se tu pár lidí bavilo o tom, co si vlastně máme dnes představit pod pojmem "doživotní náplň" u auta. Protřepávalo se to zejména u převodového či servo oleje. Pokud dnešní výrobce počítá s životností auta 5let, tak to o převoďáku a servooleji může s klidem napsat. A jak koukám, náplň motorového oleje už koncern pojal také "doživotně"...kdo moc nejezdí, tak ho po dobu životnosti auta nemusí měnit.... :roll:
Už jen čekám na to, až se na pultech objeví "longlife prezervativy". Vyměňte po 60ti stycích nebo jednom roce, podle toho co nastane dříve...
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Je fakt že u olejů nebo např. u rozvodového řemenu je interval výměn jak kilometrový tak i časový,
u třeba brzdovky je zase důležitý ten čas, ale u svíček jsou snad směrodatné kilometry - proč roky :?:

skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Leda, že by tam něco časem degradovalo :o
e1H

Příspěvek od e1H »

Příspěvek byl smazán.
Naposledy upravil(a) e1H dne ned bře 26, 2017 20:00, celkem upraveno 1 x.
Ještěr

Příspěvek od Ještěr »

Jo, ani tak mě nezarazilo těch 5 let jako 60tis. km... :roll:
Kamarád se kdysi vyprdnul na výměnu oleje ve Feldě a když jsem si ten olej z měrky po 25ti tis. km promnul mezi prsty, tak to byla černá voda, která mezi prsty spíš drhnula, než že by je nutila po sobě klouzat. Tohle si myslím, bude něco podobného.
Jezevcik

Příspěvek od Jezevcik »

Pitris píše: u třeba brzdovky je zase důležitý ten čas, ale u svíček jsou snad směrodatné kilometry - proč roky :?:
Protože svíčka časem dohoří. Jak to můžeš nechápat, Jarku :?:
Toyota Verso 1.8 Valvematic, r. v. 2011
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
FF

Příspěvek od FF »

Garantujem všetkým, že keď dajú do motora, prevodovky a pod. namiesto oleja vodu, Savo, lepidlo a pod., tak to bude tiež doživotná náplň!!! :wink:
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Ještěr píše:Jo, ani tak mě nezarazilo těch 5 let jako 60tis. km... :roll:
Na HTP po 60tKm už byly jen zbytky vnitřních elektrod :lol: Dal jsem tam DENSO, to bude už dožiVWotní :wink:
Naposledy upravil(a) skodovkar dne čtv lis 07, 2013 0:04, celkem upraveno 1 x.
Ještěr

Příspěvek od Ještěr »

FF: ...podobně jako špatné pneu, to vydrží až do smrti :twisted:

Jináč dnes jsem měnil olej v servu, ta "doživotní" náplň byla po 8mi letech tak černá, že nebyla ani v nejmenším poznat její původní barva. Dle příručky tam má být specif. odpovídající zelené, ale podle VINka červená. Spravil to Dexron III a zase je na chvíli klid. Na jaře brzdovka a za 3 roky chladicí kapalina. A je to komplet :D

škodovkář: Já se na Escu furt nemohl dokopat vyměnit svíce. Až pak jsem si to dal jako soudružskej úkol před Chorvatskem a zjistil jsem, že po 80ti tis km :oops: ani vyměnit nepotřebovaly :mrgreen: Byly to origo Motorcrafty, dělá je pro ně NGK a mám s nimi jen nejlepší zkušenosti. Ale prasárna to byla, no :lol:
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Jezevcik píše:Protože svíčka časem dohoří. Jak to můžeš nechápat, Jarku :?:
Tome, to je fakt. To je jediná jistota. Pro každýho :twisted:

Odpovědět