Varta modrá

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Návštěvník

Varta modrá

Příspěvek od Návštěvník »

V autě jí mám od výroby 10 let a pořád drží :wink:
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Já to taky tvrdím, že Varty jsou :wink: - a pokud je v autě nabíjecí soustava v pořádku, tak proč ne.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Varty jsou v současnosti nejlepší baterie.
Durex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Durex »

jj v motorkách je jezdím několik let a naprostá spokojenost :wink:
Golfík 2

varta

Příspěvek od Golfík 2 »

Taky fandim vartam.Budu ji kupovat do 14 dni.Tesi me,ze sla cenove dolu 70 ah jsem videl na netu kolem 1700 kc.
FF

Příspěvek od FF »

...skutočne kvalitná je aj značka FIAMM (vyrábajú aj pre priemysel a pre napájacie systémy).
Sám mám (zatiaľ 3 roky) FIAMM TITANIUM PLUS 46Ah (vápniková technológia, ktorá sa samovybíja 3x pomalšie ako nelegovaná klasika, čo je pre životnosť dôležité) a má štartovací prúd 450A (EN) (to je hodota z kategórie nelegovaných klasických akumulátorov s klasickou mriežkou s kapacitou 55 až 60Ah) pri rozmeroch menších ako klacická 44Ah, ktorá má v základnom (nelegovanom s klasickou mriežkou) prevedení štartovací prúd iba cca 340 až 360A (EN). Stála ma cca 53,-€ a má aj magické oko :wink: .

Dôležitejší ako samotná kapacita je pomer štartovacieho prúdu ku kapacite!
...tým je povedané akú plochu má mriežka a teda ako sa vie akumulátor rýchlo dobiť pri nízkych teplotách a aký vie pri nízkych teplotách, alebo zníženej kapacite dodať štartovací prúd!!!
modelář

Příspěvek od modelář »

FF píše:Dôležitejší ako samotná kapacita je pomer štartovacieho prúdu ku kapacite!
...tým je povedané akú plochu má mriežka a teda ako sa vie akumulátor rýchlo dobiť pri nízkych teplotách a aký vie pri nízkych teplotách, alebo zníženej kapacite dodať štartovací prúd!!!
Tohle celé se dá vyjádřit pouhými dvěma slovy: tvrdost zdroje! :wink:
emge

Příspěvek od emge »

Tiež mám Fiamm Titanium (bez magického oka) 44 Ah / 420A, používam ju cca 2,5 roka a zatiaľ úplná spokojnosť.
Kapacitne porovnateľná Varta Blue Dynamic 44 Ah má uvádzaný štartovací prúd 440A, takže parametre sú tiež veľmi dobré.
FF

Příspěvek od FF »

modelář píše:
FF píše:Dôležitejší ako samotná kapacita je pomer štartovacieho prúdu ku kapacite!
Tohle celé se dá vyjádřit pouhými dvěma slovy: tvrdost zdroje! :wink:
...myslím, že to by nebolo presné.
modelář

Příspěvek od modelář »

Právě naopak: ve Tvém popisu chybí popis závislosti napětí na proudovém odběru, což sousloví "tvrdost zdroje" automaticky zahrnuje. :idea:
FF

Příspěvek od FF »

Tvrdosť zdroja je vlastne jeho schopnosť mať čo najvyššie napätie pri čo najvyššej záťaži a to vlastne vyjadruje štartovací prúd, ale u akumulátora veľkosť mriežky rozhoduje o rýchlosti chemickej zmeny elektrolitu za danej teploty v pomere ku jeho objemu pri odbere prúdu aj pri jeho nabíjaní.
modelář

Příspěvek od modelář »

FF píše: ...ale u akumulátora veľkosť mriežky rozhoduje o rýchlosti chemickej zmeny elektrolitu za danej teploty v pomere ku jeho objemu pri odbere prúdu aj pri jeho nabíjaní.
Tohle ovšem platí pro každý akumulátor (tedy pokud se nebudeme bavit o rozdílech v technologii aku téhož typu), takže to "uvozovací" ALE tam prostě nepatří.
FF

Příspěvek od FF »

...ale ja som autor a ja to tak chcem, chcem a chcem!
modelář

Příspěvek od modelář »

Tak to vše pospojuj do rozšířené definice "tvrdého zdroje" a budeš to mít kompletní! :wink:
FF

Příspěvek od FF »

...tvrdý zdroj mám niekedy ráno!!! :D
Odpovědět