Jedná se o Zetor 5211, Iseki TA a minibagr Schaeff HR12 s motorem Mitsubishi.
Momentálně má Zetor M7ADSIII, Iseki Mogul Diesel DT 15w-40 a Schaeff má taky ten Mogul, ale dříve měl více různých olejů.
Nejprve bych rád uvedl, že všechny stroje provozuji rekreačně, neživí mě, až na vyjímky nevydělávají peníze a mám je jako relax...no pokud se to tak dá nazvat
1) Stroje provozuji primárně od jara do podzimu, ale třeba Iseki občas vyjede i v mrazech na odklizení sněhu, proto první myšlenka je, zda zůstat u viskozit 15w a nebo se posunout na 10w, které ty stroje dle informací z internetu rovněž (v menší míře) použivají, jen u Zetoru jsem takovou informaci nezaznamenal. Pravdou však zůstává, že jsem přikloněn zůstat u 15W-40.
2) Trochu se obávám té změny u Zetoru, který dlouhé roky jezdí s Mogulem M7ADSIII, a nyní by měl dostat olej modernější - konkrétní oleje, které jsem si předběžně vybral - níže. Proto je hratelná i varianta, že v něm bude nadále M7ADSIII a sjednotím alespoň japonce s bagrem.
3) Vzhledem k nízkému počtu mth, které stroje odpracují, kdy je zpravidla nejprve pomalu ohřívám, a olej měním co rok (třeba po 50mth), si říkám, že bych se mohl orientovat spíš na levnější oleje, ale není to podmínkou, jen bych rád případně dostal nějaký konstruktivní argument, proč dát za "dvacku" oleje 3 tísíce namísto 16 stovek.
4) Rád bych kupoval olej od solidního prodejce, nejlépe oficialního zastoupení, i to hrálo ve výběru roli, protože jsem našel i olej, který mi přišel svými parametry zajimavý, ale je k dostání třeba v Německu a v ČR ho daná značka oficiálně vůbec nenabizí.
5) Některé oleje, které jsem našel, jsou prodávané jako pro osobní automobily a mikrobusy a je u nich uvedeno, že se nesmí použít do těžkých nákladních vozů a podobné techniky. Dokázal by mi někdo vysvětlit proč tomu tak je? Je vhodné se pak v daném případě těmto vyhnout? Nyní oleje s několika daty, které jsem porovnával, snad správně.
-1- Orlen Platinum Ultor CH-4 15W-40 - API: CH-4/CG-4/SL, ACEA: E7, E5, E3, viskozitní index 133, TBN 10,3, sulfátový popel 1,45%
-2- RAVENOL Turbo-C HD-C SAE 15W-40 - API API CF, API CF-4, API SL, ACEA A3/B4, E2, viskozitní index 137, TBN 8,5, sulfátový popel 1,1%
-3- RAVENOL Formel Diesel Super SAE 15W-40 -API CF-4, ACEA B4, ACEA E2, viskozitní index 137, TBN 8,6, sulfátový popel 1,1%
-4- MOL Turbo Diesel 15W-40 - API CF-4/CF/SJ, ACEA E2-96 Issue 5 (nevím???), viskozitní index 138, TBN 7,6, sulfátový popel nezjištěno
-5- Mannol 7101 TS-1 SHPD 15W-40 - API SN (nebo SL!!!) /CH-4, ACEA A3/B4, viskozitní index 135, TBN 8,7 (nebo 8,2 nebo TBN >10!!!), sulfátový popel nezjištěno, informace se rozchází, datasheet na oficialních stránkách mi nejde zobrazit
-6- MANNOL Diesel 15W-40 (7402) - API CH-4/SN, ACEA A3/B4,viskozitní index 151, TBN 9,5, sulfátový popel nezjištěno (není vhodný pro použití v těžkých nákladních vozidlech)
Kdo dočetl až sem, tak mu děkuji a budu velmi rád za každý konstruktivní komentář i za případné doporučení úplně jiného oleje, který byste z nějakého důvodu použili.