Sjednocení motorového oleje - 2x traktor a bagr

Fórum o průmyslových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
maxx99

Sjednocení motorového oleje - 2x traktor a bagr

Příspěvek od maxx99 »

Ahoj, jdu si pro radu, jaký olej vybrat, abych mohl zjednodušit kupování a skladování olejů do strojů, pokud to vůbec bude možné.

Jedná se o Zetor 5211, Iseki TA a minibagr Schaeff HR12 s motorem Mitsubishi.

Momentálně má Zetor M7ADSIII, Iseki Mogul Diesel DT 15w-40 a Schaeff má taky ten Mogul, ale dříve měl více různých olejů.

Nejprve bych rád uvedl, že všechny stroje provozuji rekreačně, neživí mě, až na vyjímky nevydělávají peníze a mám je jako relax...no pokud se to tak dá nazvat :mrgreen:, z toho plyne že toho odpracují poměrně málo, ale starat se o ně chci poctivě. U aut jsem si to zjednodušil a do všech 4 aut se mi podařilo sjednotit na jeden olej. Teď bych to rád zkusil i u těchto strojů a rád bych dostal nějaká doporučení a zkušenosti, jak to uchopit.

1) Stroje provozuji primárně od jara do podzimu, ale třeba Iseki občas vyjede i v mrazech na odklizení sněhu, proto první myšlenka je, zda zůstat u viskozit 15w a nebo se posunout na 10w, které ty stroje dle informací z internetu rovněž (v menší míře) použivají, jen u Zetoru jsem takovou informaci nezaznamenal. Pravdou však zůstává, že jsem přikloněn zůstat u 15W-40.

2) Trochu se obávám té změny u Zetoru, který dlouhé roky jezdí s Mogulem M7ADSIII, a nyní by měl dostat olej modernější - konkrétní oleje, které jsem si předběžně vybral - níže. Proto je hratelná i varianta, že v něm bude nadále M7ADSIII a sjednotím alespoň japonce s bagrem.

3) Vzhledem k nízkému počtu mth, které stroje odpracují, kdy je zpravidla nejprve pomalu ohřívám, a olej měním co rok (třeba po 50mth), si říkám, že bych se mohl orientovat spíš na levnější oleje, ale není to podmínkou, jen bych rád případně dostal nějaký konstruktivní argument, proč dát za "dvacku" oleje 3 tísíce namísto 16 stovek.

4) Rád bych kupoval olej od solidního prodejce, nejlépe oficialního zastoupení, i to hrálo ve výběru roli, protože jsem našel i olej, který mi přišel svými parametry zajimavý, ale je k dostání třeba v Německu a v ČR ho daná značka oficiálně vůbec nenabizí.

5) Některé oleje, které jsem našel, jsou prodávané jako pro osobní automobily a mikrobusy a je u nich uvedeno, že se nesmí použít do těžkých nákladních vozů a podobné techniky. Dokázal by mi někdo vysvětlit proč tomu tak je? Je vhodné se pak v daném případě těmto vyhnout? Nyní oleje s několika daty, které jsem porovnával, snad správně.

-1- Orlen Platinum Ultor CH-4 15W-40 - API: CH-4/CG-4/SL, ACEA: E7, E5, E3, viskozitní index 133, TBN 10,3, sulfátový popel 1,45%

-2- RAVENOL Turbo-C HD-C SAE 15W-40 - API API CF, API CF-4, API SL, ACEA A3/B4, E2, viskozitní index 137, TBN 8,5, sulfátový popel 1,1%

-3- RAVENOL Formel Diesel Super SAE 15W-40 -API CF-4, ACEA B4, ACEA E2, viskozitní index 137, TBN 8,6, sulfátový popel 1,1%

-4- MOL Turbo Diesel 15W-40 - API CF-4/CF/SJ, ACEA E2-96 Issue 5 (nevím???), viskozitní index 138, TBN 7,6, sulfátový popel nezjištěno

-5- Mannol 7101 TS-1 SHPD 15W-40 - API SN (nebo SL!!!) /CH-4, ACEA A3/B4, viskozitní index 135, TBN 8,7 (nebo 8,2 nebo TBN >10!!!), sulfátový popel nezjištěno, informace se rozchází, datasheet na oficialních stránkách mi nejde zobrazit

-6- MANNOL Diesel 15W-40 (7402) - API CH-4/SN, ACEA A3/B4,viskozitní index 151, TBN 9,5, sulfátový popel nezjištěno (není vhodný pro použití v těžkých nákladních vozidlech)

Kdo dočetl až sem, tak mu děkuji a budu velmi rád za každý konstruktivní komentář i za případné doporučení úplně jiného oleje, který byste z nějakého důvodu použili.
Pitris
Site Admin

Re: Sjednocení motorového oleje - 2x traktor a bagr

Příspěvek od Pitris »

ad 1) zůstaň klidnê u 15w40
ad 2) jistější by asi bylo vybrat z těch ne nejnovějších
ad 3) ano, při plánovaných výměnách se dá zůstat u (dobrých) levnějších
ad 5) není vyjímkou že u starších méně výkonných olejů se uvadí že pro vysoké zatížení (nebo třeba velké přeplňované motory) nejsou vhodné. Bude to z důvodu horší kvality základového oleje a-nebo aditivace
ad 4)Třeba ten MOL Turbo Diesel 15w40. Tam padělek (snad) nehrozí, drahý není a svou práci zastane.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Durex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Durex »

No pokud sem se dobře koukal na ten bagr,tak ten ma Mitsubishi a v případě 2 i 3 válců je v létě předepsán olej SAE 30 a na zimu resp nižší teploty
nebo celoročně 10W30. Naproti tomu stojí klasika zetor a i to Iseki tuším má předepsáno 15W40. Ten motor bagru bych asi 15W40 netrápil a použil bych min 10W40 nebo i 5W40. Stroj má uvedenou normu CF-4,takže vyhoví skoro každý olej.

Mogul M7ADSIII se už nevyrábí,ale na trhu je jeho náhrada,která má i lepší parametry. Alespoň co se klasifikace dle API týká. Třeba MOL M7ADSIII je API SJ. Orlen SG ... On ten Mogul poslední generace byl taky ten Orlen SG,takže případného rozpuštění usazenin bych se nebál.

Za mě bych sloučil oleje zetoru a iseki a je úplně jedno,jaký olej z tvého výběru použiješ. Všechny budou kvalitní a budou mazat dobře.
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD

Moto-Emergency motoservis
maxx99

Příspěvek od maxx99 »

Pitris píše: pát pro 06, 2024 20:34 ad 1) zůstaň klidnê u 15w40
ad 2) jistější by asi bylo vybrat z těch ne nejnovějších
ad 3) ano, při plánovaných výměnách se dá zůstat u (dobrých) levnějších
ad 5) není vyjímkou že u starších méně výkonných olejů se uvadí že pro vysoké zatížení (nebo třeba velké přeplňované motory) nejsou vhodné. Bude to z důvodu horší kvality základového oleje a-nebo aditivace
ad 4)Třeba ten MOL Turbo Diesel 15w40. Tam padělek (snad) nehrozí, drahý není a svou práci zastane.
Díky za odpověď. Proč jsi vybral zrovna MOL třeba místo Ravenolu nebo Orlenu? Já jsem oleje seřadil dle subjektivního pocitu od nejlepšího po nejhorší. Trochu mě mrzí, že jsem nenašel na internetu některé údaje u všech olejů, což jsem u toho Orlenu našel, tím se mi docela zalíbil, a jsem tedy přesvědčen, že padělek snad nehrozí u žádného z mnou uvedených olejů, možná ten Ravenol, tím že je dražší...
maxx99

Příspěvek od maxx99 »

Durex píše: sob pro 07, 2024 11:51 No pokud sem se dobře koukal na ten bagr,tak ten ma Mitsubishi a v případě 2 i 3 válců je v létě předepsán olej SAE 30 a na zimu resp nižší teploty
nebo celoročně 10W30. Naproti tomu stojí klasika zetor a i to Iseki tuším má předepsáno 15W40. Ten motor bagru bych asi 15W40 netrápil a použil bych min 10W40 nebo i 5W40. Stroj má uvedenou normu CF-4,takže vyhoví skoro každý olej.

Mogul M7ADSIII se už nevyrábí,ale na trhu je jeho náhrada,která má i lepší parametry. Alespoň co se klasifikace dle API týká. Třeba MOL M7ADSIII je API SJ. Orlen SG ... On ten Mogul poslední generace byl taky ten Orlen SG,takže případného rozpuštění usazenin bych se nebál.

Za mě bych sloučil oleje zetoru a iseki a je úplně jedno,jaký olej z tvého výběru použiješ. Všechny budou kvalitní a budou mazat dobře.
Díky za odpověď. Proč by se bagr s 15W-40 trápil? Výrobce stroje uvádí několik možností viskozit podle rozsahu teplot, při kterých je provozován. Výrobce motoru sice udává SAE30 resp.10W30, ale v praxi jej nikdo nepoužívá, naprostá většina servisů i uživatelů těchto bagrů a motorů používá 15W-40 a minimum jich používá 10W-40. Při startu do -5°C by neměl být velký rozdíl, jak jsem si zjistil. Při nižších teplotách bagr nemá využití, vše je zmrzlé.
zajda73

Příspěvek od zajda73 »

Já jsem pro dobrou a levnou 10W40.Popravdě neznám nikoho,kdo používá v dnešní době olej 15W40.Pokud se stroje používají rekreačně,asi jezdí víc studené,proto ta 10W. Je to pouze můj názor mechanika.Zajda
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

maxx99 píše: Proč jsi vybral zrovna MOL....
Protože k tomu dávanému M7ADSIII je ten MOL kvalitativně nejblíž. A těm druhým by měl stačit.

maxx99

Příspěvek od maxx99 »

Dobře a když dám do Zetoru jednou Mol a pak přejdu na něco lepšího? Případně kdybych tedy do Zetoru měl jinou náplň, než do těch dvou, tak co bys lil do těch dvou? Přijde mi takový nepřesvědčivý, když píšes, že by jim to mělo stačit :mrgreen:
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Ono by to při plánovaných intervalech rok/50 mth opravdu stačilo, ale pokud "oddělíš" Zetor (kde klidně M7ADSIII nechat, páč novější není vždy lepší/vhodnější), asi bych se zařídil do těch dvou jak napsal Durex - olej 10w40 s API CF-4. Výběr tam je dostatečný; nebral bych ty nejlevnější, ale nejdražších netřeba :P

maxx99

Příspěvek od maxx99 »

Priznam se, ze se asi taky klonim k tomu zustat u M7ADSIII v Zetoru. Ale jeste by me zajimalo, na co jsem se ptal i kolegy, proc prechazet na 10w misto 15w? A nehrozi potencialne nejaky problem u teto zmeny, kdyz stroje patrne cely zivot maji 15w? Diky
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Nehrozí nic ale jestli máš obavy a/nebo stroje nebudeš používat když bude -5 °C a míň > tzn. teplota ještě nižší, tak nechej klidně tu 15w40
Nižší číslo před w značí při/po startu v mrazu rychlejší natlakování a zaolejování celého motoru.

zajda73

Příspěvek od zajda73 »

Přesně jak píše Pitris,nehrozí nic přechdem na 10W.Z pohledu využití traktoru, kdy se nazahřeje olej na provozní teplotu,je pro motor lepší 10W.Pokud to tahá plný vlek 8 hodin tak klidně 15W,ale na sváteční ježdění kolem domu asi ne.Zajda
Durex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Durex »

maxx99 píše: pon pro 09, 2024 21:49 Priznam se, ze se asi taky klonim k tomu zustat u M7ADSIII v Zetoru. Ale jeste by me zajimalo, na co jsem se ptal i kolegy, proc prechazet na 10w misto 15w? A nehrozi potencialne nejaky problem u teto zmeny, kdyz stroje patrne cely zivot maji 15w? Diky
Protože jednak je předpis pro celý rok 10W30 a pak tak ten stroj nepojede asi na tvrdé pracovní šichty. Takže každý studený start nebo provoz se studenějším olejem bude v případě oleje s nižší viskozitou lepší. Navíc pak když motor začne brát olej,tak pak už není moc prostor kam viskózně jít :D

A třeba jak si psal,tak v -5 je sakra rozdíl,jestli mám 15W40,10W40 nebo ještě líp 5W40. Taky sem kdysi jezdil v mazdě 323 v zimě 15W40 a přežila to. Ale bylo to slyšet :twisted:
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD

Moto-Emergency motoservis
Odpovědět