olej Mazda CX-7
Moderátor: Colommbo
olej Mazda CX-7
Ahoj, mám mazdu CX-7 Rv.2008. Najeto 130000 Km bezín Turbo 260HP. Do teď dávám olej dle doporučení výrobce 5w30(spotřeba oleje prakticky nulová měním po 10000 Km). Dle názoru některých bych měl u turbomutoru přejít na 5W40 případně 5W50. Mám dát na doporučení a udělat to, případně jaký olej mi do Mazdičky doporučíte. Děkuji
Re: olej Mazda CX-7
Nejdříve gratuluji k autu, pak gratuluji k výměnnému intervalu. Jaký u Vás převažuje provoz? Kolik najedete a jakým způsobem? A nakonec, jaké jsou požadavky z Hirošimy na motorový olej (uvedeno v příručce k vozidlu) ?
Děkuji za odpověď, do teď tam dávám olej přesně dle doporučení výrobce ACEA A5/B5,API SL CF MAZDA DEXELIA ULTRA 5W-30. Jezdím spíše klidně, mimo město, delší trasy, najedu tak 20000 Km za rok.
- Colommbo
Blahopřání k autu nepřikládej zas tak moc velkou váhu, zdejší soudruzi jsou z aut z produkce na východ od Ruska tak trochu vyšinutí...
A na tvém místě bych se vykašlal na všelijaká doporučení kohokoli a zůstal u Dexelie (pozor ale na Dexempo Krumplex...) - spotřeba oleje je luxusní, interval ideální, tož to neřež(š)... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Motory od Mazdy jsou uzpůsobeny i na provoz na olej se sníženou HTHS viskozitou (to je to A5/B5).
S olejem 5w30 (a s výměnou po 10-ti tkm) je "mazdička" evidentně spokojená - proto je ta spotřeba oleje taková, jaká je. Říká se, že co funguje neměň a klidně se dá při Tvém způsobu jízd zůstat u té 5w30 A5/B5, ale stejně tak se dá dobře i "přejít" na buď 5w30, ale ACEA A3/B3, nebo použít 5w40.
Olej SAE 5w50 mi přijde až zbytečný (pokud se nejezdí "sportovně", nebo není větší spotřeba oleje).
Já osobně nejsem zastáncem olejů se sníženou HTHS viskozitou; a protože Mazda nemá nějaké "spešl" požadavky na motorový olej, asi bych zvolil kvalitní 5w40 a zůstal u výměnného intervalu 10 tkm
vyplatí se to. A pár tipů ? Agip/Eni, Elf, Eneos, Liqui Moly, Millers oils, Mobil, Motorex, Motul, Repsol, Shell, Sunoco, Texaco, Total, Valvoline, Yacco.... s nimi chybu neuděláš a motor bude spokojený
Ale pokud by byl zájem o opravdu "echt" olej, doporučím třeba Millers oils CFS NT nebo Motul 300V...
Výběr oleje je vždy tak trochu kompromis, a téměř vždy existuje více variant SAE. Podstatné ale je dodržet správný interval výměny (a předepsaný raději zkrátit !), a s olejem vždy měnit i jeho filtr...
A i v SAE 5w40 existuje "origo" Mazda Dexelia http://www.total-chel.ru/pdf/20090902094027_9498.pdf
S olejem 5w30 (a s výměnou po 10-ti tkm) je "mazdička" evidentně spokojená - proto je ta spotřeba oleje taková, jaká je. Říká se, že co funguje neměň a klidně se dá při Tvém způsobu jízd zůstat u té 5w30 A5/B5, ale stejně tak se dá dobře i "přejít" na buď 5w30, ale ACEA A3/B3, nebo použít 5w40.
Olej SAE 5w50 mi přijde až zbytečný (pokud se nejezdí "sportovně", nebo není větší spotřeba oleje).
Já osobně nejsem zastáncem olejů se sníženou HTHS viskozitou; a protože Mazda nemá nějaké "spešl" požadavky na motorový olej, asi bych zvolil kvalitní 5w40 a zůstal u výměnného intervalu 10 tkm
Ale pokud by byl zájem o opravdu "echt" olej, doporučím třeba Millers oils CFS NT nebo Motul 300V...
Výběr oleje je vždy tak trochu kompromis, a téměř vždy existuje více variant SAE. Podstatné ale je dodržet správný interval výměny (a předepsaný raději zkrátit !), a s olejem vždy měnit i jeho filtr...
A i v SAE 5w40 existuje "origo" Mazda Dexelia http://www.total-chel.ru/pdf/20090902094027_9498.pdf
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
-
Autoxxxrady
Klidně bych zůstal u oleje co tam dáváš teď. Hlavní je, že to měníš po 10 000km. Než zkoumat jestli letní číslo 40 nebo 50 je lepší ho měnit často jak to děláš ty.
-
Rado
Vlastnim cx7 2.3disi turbo, rok 2007, 358tisic km, pouzivam 5w40 a tankujem 98-100oktan dlhodobo. Auto je v perfektnej kondicii ako za nova.