Ahoj, potřeboval bych poradit se spotřebou oleje u fiatu Bravo HGT
Za 10-11 tis km jsem dolil cca 0,5 litru potom od těch 11 tis 1l na 1000 km myslel jsem že olej nechám 15 tis protože jezdím dálky a najedu to za cca 3 měsíce. Když jsem kouknul do sání tak tam bylo trochu oleje ale ne zas tolik. Čím by to mohlo být?
Děkuji za odpovědi.
Tak nevypadá že by to tlakovalo. Ale zaskočila mě jedna věc teď jsem kontroloval olej po 1000 km a bylo tam centimetr nad ryskou max což nechápu protože před 200 km to bylo na max a nic jsem nedoléval a voda se taky nestratila aby šla do oleje a nic tomu nenasvědčuje.
Měření může ovlivnit řada okolností - např. sklon automobilu/ motoru při měření, průnik paliva do oleje, doba měření po zastavení motoru, teplota oleje a motoru, někdo jiný kdo prováděl údržbu vozu.
RomanHGT píše:Tak nevypadá že by to tlakovalo. Ale zaskočila mě jedna věc teď jsem kontroloval olej po 1000 km a bylo tam centimetr nad ryskou max což nechápu protože před 200 km to bylo na max a nic jsem nedoléval a voda se taky nestratila aby šla do oleje a nic tomu nenasvědčuje.
To je divný. Zkus udělat "kapkový test". http://www.znackoveoleje.cz/fotky303/fo ... kup-CZ.pdf Mně to zafungovalo i na obyčejném papíře. Prohlédnout proti světlu. Není to nic přesného, ale je to zadarmo a lepší než nic nezkusit.
Když sundáš hadici na odvzdušnění, tak bude trochu tlakovat každý motor.
Olej byl vždy měřen v garáži ráno při studeném autě takže tam problém snad nebude.
Ten kapkoví test zkusimě myslím že mám někde i ten papírek byl ve světě motorů.
Spotřebu oleje ovlivňuje rovněž teplota okolního vzduchu ve smyslu,když jsou vedra bere více a taky pokud jezdíš ve vyšších otáčkách,tak taky bere více..Alespoň jsem to takhle vypozoroval u svého Mondea..