Teplotní odolnost Total Quarz 5w40 - ví někdo?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

pavproch

Teplotní odolnost Total Quarz 5w40 - ví někdo?

Příspěvek od pavproch »

béemwé e89 30i = můj m4Zlik, liju do něj jen Millers Oils CFS 5w40 (pro motorsport, prý snese až 140st C bez ztráty mazacích schopností, dyž v létě m4Zlikuju se zaujetím, tak jeho těploměr woleje občas ukazuje i 125-130 st C).
Ešče furt beru ten CFS z 20l kanistru co sem měl v zásobě (z lepších časů), fčíl jak i m4Zlikův N52 ale začal žrát wolej tak mi ale nevydrží dlouho = musím vymyslet co potem - esli zas rači zaplatit extra drahý CFS, co snese až 140st C, nebo tam lít "obyčejný" Total Quarz 9000 Energy 5w40 (asitak 8x levnejší....)

Otázka: Neví někdo (když jsme na olej foru) jakou nejvyšší těplotu bez ztráty mazacích schopností ten Total snese? Semito nepodařilo vygůglit a na pixle ani na webu to naspané nemají...
Díky předem.
jarson1

Re: Teplotní odolnost Total Quarz 5w40 - ví někdo?

Příspěvek od jarson1 »

Neviem či tam bude aj tento konkrétny oil, ale je jeden blog, kde autor testuje oleje aj práve na tzv bod tepelného rozkladu ( aspoň tak to on nazýva). Ono ide zrejme práve o to, pri akej teplote začne klesať schopnosť ochrany u daného oleja. Predpokladám, že presne o toto ti ide. Akože je to veľmi obsiahla " biblia" , hľadaj v rebríčku výkonnosti olejov.
Blog nájdeš pod " rat540".
Ale je to American. Never úplne všetkému, jeho štýl ti nemusí sedieť a hlavne európske značky olejov tam sú len poskromne zastúpené.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
pavproch

Příspěvek od pavproch »

Dík, bohužel "total quarz" na tom jeho blogu není ani jednou...
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Myslel som. Ale zase môžeš vybrať iného kandidáta. Dávno som tam nebol , ale myslím, ze tam mal nejaký ravenol a ten mal veľmi dobré výsledky v tomto smere .
Napríklad
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
pavproch

Příspěvek od pavproch »

Já uvažuju enem o tem Totalu (= extra levný, dyž fčíl musím šetřit), odhaduju (negůglil sem), že ten Ravenol bude dražší. Ale tak nějak technik/ynženýr ve mně mi našeptává, abych rači zůstal u teho CFS... kuwa drahý, ale špica.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Jó pane, když máš opici musíš mít i na banány. A kdo má mlsnou modrobílou opici von Mnichov, tak musí mít na hóódně banánů.... 🙉 🍌🍌🍌

A teplotně odolnější jak xw40 bývá xw50.
Naposledy upravil(a) Pitris dne stř kvě 20, 2026 13:34, celkem upraveno 1 x.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Motorový olej Total Quartz 9000 Energy 5W-40 nemá v technických listech stanoven přesný „bod tepelného rozkladu“, protože ropné a syntetické oleje se nerozkládají skokově při jedné teplotě, ale k jejich postupné termické degradaci a oxidaci dochází při dlouhodobém vystavení teplotám nad 150 až 200°C. Klíčové teplotní limity a vlastnosti tohoto oleje z oficiální dokumentace TotalEnergies zahrnují:
Hlavní teplotní parametry
Bod vzplanutí (Flash Point): 232°C až 236°C (podle metodiky ASTM D92). Jde o teplotu, při které se z oleje uvolňuje dostatek hořlavých par, aby při kontaktu s plamenem krátce vzplanuly.
Bod hoření (Fire Point): Bývá obvykle o 20–30°C vyšší než bod vzplanutí (přibližně 260°C). Při této teplotě již olej po zapálení trvale hoří.
Maximální skladovací teplota: Výrobce v bezpečnostním listu striktně uvádí neskladovat produkt při teplotách nad 60°C.
Bod tuhnutí (Pour Point): -36°C až -45°C (v závislosti na konkrétní šarži/revizi listu), což značí teplotu, kdy olej ztrácí svou tekutost.
Co se děje s olejem při vysokých teplotách?
1. Běžný provoz (do 130°C): Olej Total Quartz 9000 Energy 5W-40 si zachovává plnou viskozitní stabilitu a aditiva účinně chrání motor.
2. Teploty nad 150 °C: V nejvíce namáhaných místech motoru (např. u pístních kroužků nebo v ložiscích turbodmychadla) dochází k postupné akceleraci oxidace.
3. Teploty nad 250°C (Tepelný rozklad): Dochází k destrukci polymerních modifikátorů viskozity a samotné základové olejové složky. Olej začíná koksovatět, tvoří se karbonové usazeniny (úsušky) a lakové vrstvy, což může nenávratně poškodit motor.Pokud řešíte konkrétní problém s přehříváním motoru nebo vás zajímá chování oleje v konkrétním typu zatížení, dejte mi vědět zda olej používáte v přeplňovaném motoru (turbu) nebo jakých maximálních teplot váš motor dosahuje.
Odpovědi od umělé inteligence můžou obsahovat chyby.

Zdroj: Google + AI
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
pavproch

Příspěvek od pavproch »

Jj, ta moje wopice není levná na provoz.

Jasně, 10w50 bude mít odolnost asi vyšší, aktuálně ho liju do bramborova N52 žroucího wolej (a funguje v něm, i dyž podle specifikace béemwé do N52 takový wolej nepatří). Ale je dražší a blběji sa shání.

@colombo - enemže to je od AI (já ji NESNÁŠÍM/nevěřím ji ani slovo, proto ji mám v gůglu vyplou = &udm=14)... já hledám "tvrdá" fakta, nejlépe od výrobce, jako to píše Millers o tem CFS:
Obrázek
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

AI využívám taky jen velmi výjimečně a ve věcech, na nichž mi zas tolik nezáleží, takže spíš jen orientačně, jestli se něco dozvím. Protože výhoda AI je hlavně v tom, že dokáže ve velmi krátkém čase zrešeršovat tolik zdrojů, že by na to člověku nestačil měsíc... :) A kdyby se v nějakém zdroji psalo o bodu tepelného rozkladu tohoto oleje, AI by to zjistila. Předpokládám tedy, že žádný zdroj takové informace není. Tož hledej, šmudlo... :)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
kornel

Příspěvek od kornel »

Termo-oxidačnú stabilitu oleja neurčuje jeho viskozita (tá tu hraje rolu len nepriamo..).. Temo-oxidačná stabilita a teda odolnosť voči degradácii/rozkladu pôsobenim tepla a kyslíka :arrow: a tým postupná strata nielen mazacích/AW/FM vlastností, ale komplet všetkého (neutralizácia kyselín, detergentné, dispergacné schopnosti, protipenivostné, zvýšená tvorba kalu-lakov-karbónu..) je naviazaná a závisí od kvality základového oleja/zmesi (najlepšie - PAO, PAG estery, AN..) a od adititívnej kompozície ( jednak množstvo a druhy antioxidantov a celkovo synergia aditív..) a samozrejme aj palivo, prevádzkové podmienky atd.

..vyššie "letné číslo" neznamená vo všeobecnosti, že daný olej bude lepšie odolávať termo-oxidačnému rozkladu... hoci v zásade by to tak mohlo byť - pretože u olejov s vysokým viskozitným rozpätím (40 a viac) sa často používa kvalitná zmes jeho bázy (PAO, estery, AN, PAG..) aby nebolo nutné príliš navyšovať množstvo zahusťovadiel a modifikátorov VI u týchto olejov.

Záver: v tomto smere hľadať teda olej s čo najvyšším obsahom PAO v base oil + v druhej vlne ester, AN, PAG... Total Quartz 5w-40 (API SP, ACEA A3/B4 + množstvo náročných firemných) je v tomto smere taký slušný priemer - je založený na vysokokvalitných triedach HC základových olejoch, ale má zároveň moderný vyladený aditivný balík od Infineum + dosť vysoké množstvo amínových antioxidantov, ktoré práve najúčinnejšie chránia olej voči degradácii pri vysokých teplotách a naviac amínové antioxidanty majú vysokú synergiu s organickým molbydénom "MoDTC" (ktorý je v aditivnom balíku tohto oleja prítomný) čím sa výrazne zvyšuje schopnosť amínov viazať na vznikajúce voľné radikály a tým zabraňujú tomu aby v oleji ich vplyvom prebiehali oxidačné reakcie s inými prvkami (ktoré v oleji plnia tie rôzne potrebné funkcie).

P.S vzhľadom aj na tieto skutočnosti, nie je možné stanoviť nejaký konkrétny bod termo-oxidačného rozkladu toho-ktorého oleja.. vplýva na to totiž velmi vela faktorov
Naposledy upravil(a) kornel dne stř kvě 20, 2026 15:46, celkem upraveno 1 x.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

pavproch píše: stř kvě 20, 2026 13:38... já hledám "tvrdá" fakta, nejlépe od výrobce, jako to píše Millers o tem CFS
Tak to nebudeš mít jednoduchý, protože ono od Millerse u 5w40 CFS psané a Tebou zvýrazněné
"Pro dlouhodobé nasazení při teplotě oleje 125°C, krátkodobě i 150°C" uvádí potvora miler i u 0w20.

pavproch

Příspěvek od pavproch »

Ow20 je IMHO naprosto nefunkční řídká woda(jakékoli značky) a do motoru (zas jakéhokoli) NEpatří. Ale dík za info. Asi teda sa nebudu snažit NATOm ušetřit a rači zůstanu u teho osvědčeného (už asi 8 nebo 10 let, obě moje N52) Millerse.
Shi

Příspěvek od Shi »

kornel: :wink:

Orientačně se dá řídit podle odparnosti dle Noacka, případně také tuším, že pokud olej vyhovuje Honda HTO-06, tak snese opravdu hodně (HTO-06 by mělo být náročnější než TEOST33).

Total Quarz jsou oleje střední třídy, tam bych žádné zázraky nečekal. Pokud v datasheetu nic konkrétního uvedeno není, tak bych zázraky už tuplem nečekal, protože kdyby se výrobce měl čím chlubit, tak to udělá.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

pavproch píše: stř kvě 20, 2026 14:57 Ow20 je IMHO naprosto nefunkční řídká woda....
Mýlíte se pane 🙂
Je to olej (byť já ho taky nemusím) co v určitých jízdních situacích a některých motorech má své opodstatnění. A(le) jo - je to ekožbrďola 🙃

PUO

Příspěvek od PUO »

Pavproch: " Tvrdá fakta" v bežných popisoch nehľadajte :) .
Ako uviedol Shi - ak sa má výrobca čím pochváliť,tak to rozhodne aj tak urobí.
Na druhej strane, podľa Kornelovho popisu je za tú cenu slušný olej. Pri HC základe v tejto viskozite sa dá predpokladať rýchlejšia degradácia polymerov viskozity, ale to sa dá eliminovať vcasnou výmenou :wink:
Na jednej strane logicky skonstatujete, že potrebujete prejsť na lacnejšiu alternatívu, na druhej strane pravdepodobne zostanete pri Millersovi :idea:
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Odpovědět