Teplotní odolnost Total Quarz 5w40 - ví někdo?
Moderátor: Colommbo
Teplotní odolnost Total Quarz 5w40 - ví někdo?
béemwé e89 30i = můj m4Zlik, liju do něj jen Millers Oils CFS 5w40 (pro motorsport, prý snese až 140st C bez ztráty mazacích schopností, dyž v létě m4Zlikuju se zaujetím, tak jeho těploměr woleje občas ukazuje i 125-130 st C).
Ešče furt beru ten CFS z 20l kanistru co sem měl v zásobě (z lepších časů), fčíl jak i m4Zlikův N52 ale začal žrát wolej tak mi ale nevydrží dlouho = musím vymyslet co potem - esli zas rači zaplatit extra drahý CFS, co snese až 140st C, nebo tam lít "obyčejný" Total Quarz 9000 Energy 5w40 (asitak 8x levnejší....)
Otázka: Neví někdo (když jsme na olej foru) jakou nejvyšší těplotu bez ztráty mazacích schopností ten Total snese? Semito nepodařilo vygůglit a na pixle ani na webu to naspané nemají...
Díky předem.
Ešče furt beru ten CFS z 20l kanistru co sem měl v zásobě (z lepších časů), fčíl jak i m4Zlikův N52 ale začal žrát wolej tak mi ale nevydrží dlouho = musím vymyslet co potem - esli zas rači zaplatit extra drahý CFS, co snese až 140st C, nebo tam lít "obyčejný" Total Quarz 9000 Energy 5w40 (asitak 8x levnejší....)
Otázka: Neví někdo (když jsme na olej foru) jakou nejvyšší těplotu bez ztráty mazacích schopností ten Total snese? Semito nepodařilo vygůglit a na pixle ani na webu to naspané nemají...
Díky předem.
Re: Teplotní odolnost Total Quarz 5w40 - ví někdo?
Neviem či tam bude aj tento konkrétny oil, ale je jeden blog, kde autor testuje oleje aj práve na tzv bod tepelného rozkladu ( aspoň tak to on nazýva). Ono ide zrejme práve o to, pri akej teplote začne klesať schopnosť ochrany u daného oleja. Predpokladám, že presne o toto ti ide. Akože je to veľmi obsiahla " biblia" , hľadaj v rebríčku výkonnosti olejov.
Blog nájdeš pod " rat540".
Ale je to American. Never úplne všetkému, jeho štýl ti nemusí sedieť a hlavne európske značky olejov tam sú len poskromne zastúpené.
Blog nájdeš pod " rat540".
Ale je to American. Never úplne všetkému, jeho štýl ti nemusí sedieť a hlavne európske značky olejov tam sú len poskromne zastúpené.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Shell HX7 10w40

Dík, bohužel "total quarz" na tom jeho blogu není ani jednou...
Myslel som. Ale zase môžeš vybrať iného kandidáta. Dávno som tam nebol , ale myslím, ze tam mal nejaký ravenol a ten mal veľmi dobré výsledky v tomto smere .
Napríklad
Napríklad
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

Já uvažuju enem o tem Totalu (= extra levný, dyž fčíl musím šetřit), odhaduju (negůglil sem), že ten Ravenol bude dražší. Ale tak nějak technik/ynženýr ve mně mi našeptává, abych rači zůstal u teho CFS... kuwa drahý, ale špica.
Jó pane, když máš opici musíš mít i na banány. A kdo má mlsnou modrobílou opici von Mnichov, tak musí mít na hóódně banánů....

A teplotně odolnější jak xw40 bývá xw50.
A teplotně odolnější jak xw40 bývá xw50.
Naposledy upravil(a) Pitris dne stř kvě 20, 2026 13:34, celkem upraveno 1 x.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
- Colommbo
Motorový olej Total Quartz 9000 Energy 5W-40 nemá v technických listech stanoven přesný „bod tepelného rozkladu“, protože ropné a syntetické oleje se nerozkládají skokově při jedné teplotě, ale k jejich postupné termické degradaci a oxidaci dochází při dlouhodobém vystavení teplotám nad 150 až 200°C. Klíčové teplotní limity a vlastnosti tohoto oleje z oficiální dokumentace TotalEnergies zahrnují:
Hlavní teplotní parametry
Bod vzplanutí (Flash Point): 232°C až 236°C (podle metodiky ASTM D92). Jde o teplotu, při které se z oleje uvolňuje dostatek hořlavých par, aby při kontaktu s plamenem krátce vzplanuly.
Bod hoření (Fire Point): Bývá obvykle o 20–30°C vyšší než bod vzplanutí (přibližně 260°C). Při této teplotě již olej po zapálení trvale hoří.
Maximální skladovací teplota: Výrobce v bezpečnostním listu striktně uvádí neskladovat produkt při teplotách nad 60°C.
Bod tuhnutí (Pour Point): -36°C až -45°C (v závislosti na konkrétní šarži/revizi listu), což značí teplotu, kdy olej ztrácí svou tekutost.
Co se děje s olejem při vysokých teplotách?
1. Běžný provoz (do 130°C): Olej Total Quartz 9000 Energy 5W-40 si zachovává plnou viskozitní stabilitu a aditiva účinně chrání motor.
2. Teploty nad 150 °C: V nejvíce namáhaných místech motoru (např. u pístních kroužků nebo v ložiscích turbodmychadla) dochází k postupné akceleraci oxidace.
3. Teploty nad 250°C (Tepelný rozklad): Dochází k destrukci polymerních modifikátorů viskozity a samotné základové olejové složky. Olej začíná koksovatět, tvoří se karbonové usazeniny (úsušky) a lakové vrstvy, což může nenávratně poškodit motor.Pokud řešíte konkrétní problém s přehříváním motoru nebo vás zajímá chování oleje v konkrétním typu zatížení, dejte mi vědět zda olej používáte v přeplňovaném motoru (turbu) nebo jakých maximálních teplot váš motor dosahuje.
Odpovědi od umělé inteligence můžou obsahovat chyby.
Zdroj: Google + AI
Hlavní teplotní parametry
Bod vzplanutí (Flash Point): 232°C až 236°C (podle metodiky ASTM D92). Jde o teplotu, při které se z oleje uvolňuje dostatek hořlavých par, aby při kontaktu s plamenem krátce vzplanuly.
Bod hoření (Fire Point): Bývá obvykle o 20–30°C vyšší než bod vzplanutí (přibližně 260°C). Při této teplotě již olej po zapálení trvale hoří.
Maximální skladovací teplota: Výrobce v bezpečnostním listu striktně uvádí neskladovat produkt při teplotách nad 60°C.
Bod tuhnutí (Pour Point): -36°C až -45°C (v závislosti na konkrétní šarži/revizi listu), což značí teplotu, kdy olej ztrácí svou tekutost.
Co se děje s olejem při vysokých teplotách?
1. Běžný provoz (do 130°C): Olej Total Quartz 9000 Energy 5W-40 si zachovává plnou viskozitní stabilitu a aditiva účinně chrání motor.
2. Teploty nad 150 °C: V nejvíce namáhaných místech motoru (např. u pístních kroužků nebo v ložiscích turbodmychadla) dochází k postupné akceleraci oxidace.
3. Teploty nad 250°C (Tepelný rozklad): Dochází k destrukci polymerních modifikátorů viskozity a samotné základové olejové složky. Olej začíná koksovatět, tvoří se karbonové usazeniny (úsušky) a lakové vrstvy, což může nenávratně poškodit motor.Pokud řešíte konkrétní problém s přehříváním motoru nebo vás zajímá chování oleje v konkrétním typu zatížení, dejte mi vědět zda olej používáte v přeplňovaném motoru (turbu) nebo jakých maximálních teplot váš motor dosahuje.
Odpovědi od umělé inteligence můžou obsahovat chyby.
Zdroj: Google + AI
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Jj, ta moje wopice není levná na provoz.
Jasně, 10w50 bude mít odolnost asi vyšší, aktuálně ho liju do bramborova N52 žroucího wolej (a funguje v něm, i dyž podle specifikace béemwé do N52 takový wolej nepatří). Ale je dražší a blběji sa shání.
@colombo - enemže to je od AI (já ji NESNÁŠÍM/nevěřím ji ani slovo, proto ji mám v gůglu vyplou = &udm=14)... já hledám "tvrdá" fakta, nejlépe od výrobce, jako to píše Millers o tem CFS:

Jasně, 10w50 bude mít odolnost asi vyšší, aktuálně ho liju do bramborova N52 žroucího wolej (a funguje v něm, i dyž podle specifikace béemwé do N52 takový wolej nepatří). Ale je dražší a blběji sa shání.
@colombo - enemže to je od AI (já ji NESNÁŠÍM/nevěřím ji ani slovo, proto ji mám v gůglu vyplou = &udm=14)... já hledám "tvrdá" fakta, nejlépe od výrobce, jako to píše Millers o tem CFS:

- Colommbo
AI využívám taky jen velmi výjimečně a ve věcech, na nichž mi zas tolik nezáleží, takže spíš jen orientačně, jestli se něco dozvím. Protože výhoda AI je hlavně v tom, že dokáže ve velmi krátkém čase zrešeršovat tolik zdrojů, že by na to člověku nestačil měsíc...
A kdyby se v nějakém zdroji psalo o bodu tepelného rozkladu tohoto oleje, AI by to zjistila. Předpokládám tedy, že žádný zdroj takové informace není. Tož hledej, šmudlo... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Termo-oxidačnú stabilitu oleja neurčuje jeho viskozita (tá tu hraje rolu len nepriamo..).. Temo-oxidačná stabilita a teda odolnosť voči degradácii/rozkladu pôsobenim tepla a kyslíka
a tým postupná strata nielen mazacích/AW/FM vlastností, ale komplet všetkého (neutralizácia kyselín, detergentné, dispergacné schopnosti, protipenivostné, zvýšená tvorba kalu-lakov-karbónu..) je naviazaná a závisí od kvality základového oleja/zmesi (najlepšie - PAO, PAG estery, AN..) a od adititívnej kompozície ( jednak množstvo a druhy antioxidantov a celkovo synergia aditív..) a samozrejme aj palivo, prevádzkové podmienky atd.
..vyššie "letné číslo" neznamená vo všeobecnosti, že daný olej bude lepšie odolávať termo-oxidačnému rozkladu... hoci v zásade by to tak mohlo byť - pretože u olejov s vysokým viskozitným rozpätím (40 a viac) sa často používa kvalitná zmes jeho bázy (PAO, estery, AN, PAG..) aby nebolo nutné príliš navyšovať množstvo zahusťovadiel a modifikátorov VI u týchto olejov.
Záver: v tomto smere hľadať teda olej s čo najvyšším obsahom PAO v base oil + v druhej vlne ester, AN, PAG... Total Quartz 5w-40 (API SP, ACEA A3/B4 + množstvo náročných firemných) je v tomto smere taký slušný priemer - je založený na vysokokvalitných triedach HC základových olejoch, ale má zároveň moderný vyladený aditivný balík od Infineum + dosť vysoké množstvo amínových antioxidantov, ktoré práve najúčinnejšie chránia olej voči degradácii pri vysokých teplotách a naviac amínové antioxidanty majú vysokú synergiu s organickým molbydénom "MoDTC" (ktorý je v aditivnom balíku tohto oleja prítomný) čím sa výrazne zvyšuje schopnosť amínov viazať na vznikajúce voľné radikály a tým zabraňujú tomu aby v oleji ich vplyvom prebiehali oxidačné reakcie s inými prvkami (ktoré v oleji plnia tie rôzne potrebné funkcie).
P.S vzhľadom aj na tieto skutočnosti, nie je možné stanoviť nejaký konkrétny bod termo-oxidačného rozkladu toho-ktorého oleja.. vplýva na to totiž velmi vela faktorov
..vyššie "letné číslo" neznamená vo všeobecnosti, že daný olej bude lepšie odolávať termo-oxidačnému rozkladu... hoci v zásade by to tak mohlo byť - pretože u olejov s vysokým viskozitným rozpätím (40 a viac) sa často používa kvalitná zmes jeho bázy (PAO, estery, AN, PAG..) aby nebolo nutné príliš navyšovať množstvo zahusťovadiel a modifikátorov VI u týchto olejov.
Záver: v tomto smere hľadať teda olej s čo najvyšším obsahom PAO v base oil + v druhej vlne ester, AN, PAG... Total Quartz 5w-40 (API SP, ACEA A3/B4 + množstvo náročných firemných) je v tomto smere taký slušný priemer - je založený na vysokokvalitných triedach HC základových olejoch, ale má zároveň moderný vyladený aditivný balík od Infineum + dosť vysoké množstvo amínových antioxidantov, ktoré práve najúčinnejšie chránia olej voči degradácii pri vysokých teplotách a naviac amínové antioxidanty majú vysokú synergiu s organickým molbydénom "MoDTC" (ktorý je v aditivnom balíku tohto oleja prítomný) čím sa výrazne zvyšuje schopnosť amínov viazať na vznikajúce voľné radikály a tým zabraňujú tomu aby v oleji ich vplyvom prebiehali oxidačné reakcie s inými prvkami (ktoré v oleji plnia tie rôzne potrebné funkcie).
P.S vzhľadom aj na tieto skutočnosti, nie je možné stanoviť nejaký konkrétny bod termo-oxidačného rozkladu toho-ktorého oleja.. vplýva na to totiž velmi vela faktorov
Naposledy upravil(a) kornel dne stř kvě 20, 2026 15:46, celkem upraveno 1 x.
Tak to nebudeš mít jednoduchý, protože ono od Millerse u 5w40 CFS psané a Tebou zvýrazněné
"Pro dlouhodobé nasazení při teplotě oleje 125°C, krátkodobě i 150°C" uvádí potvora miler i u 0w20.
Ow20 je IMHO naprosto nefunkční řídká woda(jakékoli značky) a do motoru (zas jakéhokoli) NEpatří. Ale dík za info. Asi teda sa nebudu snažit NATOm ušetřit a rači zůstanu u teho osvědčeného (už asi 8 nebo 10 let, obě moje N52) Millerse.
kornel:
Orientačně se dá řídit podle odparnosti dle Noacka, případně také tuším, že pokud olej vyhovuje Honda HTO-06, tak snese opravdu hodně (HTO-06 by mělo být náročnější než TEOST33).
Total Quarz jsou oleje střední třídy, tam bych žádné zázraky nečekal. Pokud v datasheetu nic konkrétního uvedeno není, tak bych zázraky už tuplem nečekal, protože kdyby se výrobce měl čím chlubit, tak to udělá.
Orientačně se dá řídit podle odparnosti dle Noacka, případně také tuším, že pokud olej vyhovuje Honda HTO-06, tak snese opravdu hodně (HTO-06 by mělo být náročnější než TEOST33).
Total Quarz jsou oleje střední třídy, tam bych žádné zázraky nečekal. Pokud v datasheetu nic konkrétního uvedeno není, tak bych zázraky už tuplem nečekal, protože kdyby se výrobce měl čím chlubit, tak to udělá.
Mýlíte se pane
Je to olej (byť já ho taky nemusím) co v určitých jízdních situacích a některých motorech má své opodstatnění. A(le) jo - je to ekožbrďola
Pavproch: " Tvrdá fakta" v bežných popisoch nehľadajte
.
Ako uviedol Shi - ak sa má výrobca čím pochváliť,tak to rozhodne aj tak urobí.
Na druhej strane, podľa Kornelovho popisu je za tú cenu slušný olej. Pri HC základe v tejto viskozite sa dá predpokladať rýchlejšia degradácia polymerov viskozity, ale to sa dá eliminovať vcasnou výmenou
Na jednej strane logicky skonstatujete, že potrebujete prejsť na lacnejšiu alternatívu, na druhej strane pravdepodobne zostanete pri Millersovi
Ako uviedol Shi - ak sa má výrobca čím pochváliť,tak to rozhodne aj tak urobí.
Na druhej strane, podľa Kornelovho popisu je za tú cenu slušný olej. Pri HC základe v tejto viskozite sa dá predpokladať rýchlejšia degradácia polymerov viskozity, ale to sa dá eliminovať vcasnou výmenou
Na jednej strane logicky skonstatujete, že potrebujete prejsť na lacnejšiu alternatívu, na druhej strane pravdepodobne zostanete pri Millersovi
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90