Karbonizace-složení oleje

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

PUO

Re: Karbonizace-složení oleje

Příspěvek od PUO »

No to sú pre mňa nové informácie. :roll: Ale dáva to zmysel.
Pretože v minulosti sa používali častejšie. Ale len určitú dobu. Momentálne obsahuje Na, napr. ENEOS XPRIME,
Castrol Edge,asi 3 produkty. :?: Teda podľa analýz vykonaných pred cca3-5 rokmi. Teraz už môže byť mnoho z
tohto inak.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Shi

Příspěvek od Shi »

kornel píše: úte bře 17, 2026 15:40 to je fajn ako sa prezentujú.. ale obal a písmo znesie všetko.. a relevantné závery z toho vyvodiť proste nejde.
Vycházíme-li z předpokladu, že výrobce lže a charakterické vlastnosti hází do technických listů zcela náhodně, tak se pak nemůžeme chytit už vůbec ničeho - u žádného výrobce.

Jak už jsme psal - podle mě v tom mají systém (pozůstatky staré německé mentality) a je tam jistá korelace mezi tím jaké vlastnosti uvádí a jaké firemní normy ty oleje plní. Já to interpretuji tak, že se tím alespoň orientačně řídit dá, protože jiné možnosti nemám. Většina ostatních výrobců generuje jen marketingovou mlhu a tam se dá řídit už jen podle těch deklarovaných norem. Dřív nějaké informace navíc dával do svých technických listů i Motul, ale jejich produkci a TL už nějakou dobu nesleduji.
kornel

Příspěvek od kornel »

netvrdím že je to klamstvo.. ale za mňa to nie sú relevantné údaje, z ktorých ja osobne by som vychádzal - v prípade ak by som vyslovene hľadal olej ktorý má silnejšie pracie vlastnosti. Proste by ma nezaujímal text/popisok k oleju na stránke výrobcu, ale pozeral by som sa aspoň po zložení (ak mám aspoň to základné zloženie - aditivný odtlačok a IR spektrum a rozumiem účinkom a súvislostiam jednotlivých prvkov v oleji), a motorových testoch oleja (napr. testy ktoré deklaruje AMSOIL u rady olejov SS).

Ak ty máš dôveru v tieto popisky k olejom (pre mna - viac len marketingove litanie) a je to pre teba do nejakej tej miery aj relevantné, tak ok :)
francjin

Příspěvek od francjin »

Pár analýz ( i z roku 2023-2026) jsem našel na oil-club.ru (Amsoil, Petro-Canada).
Týká se to jenom několika produktů, většina je staršího data, ale na rozdíl od marketingových tvrzení mně to přijde věrohodné.
Subaru Forester 2,0
Mitsibishi Lancer 1,6
kornel

Příspěvek od kornel »

AMSOIL hlavne dokladuje reálne výsledky a údaje z nezávislých motorových skúšok rady ich olejov Signature Series - podľa jednotlivých normovaných skúšok ASTM DXXXX vs. hodnoty dané požiadavkami špecifikácií API SN,SP.. ILSAC GF-6A.. GM Dexos1 Gen2...

Napriek tomu, že vôbec netvrdím, že to čo niektorý iný výrobca (trebárs aj ten Ravenol..) uvadza v popiskoch k svojim olejom na svojich oficiálnych stránkach, že je určite nezmysel a ojeb... Ale za mňa, ak si mám vybrať vzhľadom na nejaké vyššie požiadavky na olej z mojej strany (čistota piestov a oblasti krúžkov, anti LSPI, strihová stabilita a kontrola viskozity, ochrana turbodúchadla, ochrana ložísk proti opotrebeniu, ochrana motora pri studenom štarte - cold cranking viscosity...) tak mne je jasné čomu dôverujem viac a po čom skôr siahnem z týchto možností.
tato3

Příspěvek od tato3 »

Myslím že tu.riešite neexistujúce dilemy. Ester pao oleje majú svoje plusy ale aj mínusy. Pre bežnú premávku irelevantné. Nakoniec beztak kto má rád svoj motor mení často a skončí pri ekonomicky vhodnej alternatíve a nie pri najdrahšej receptúre😀
kornel

Příspěvek od kornel »

To sú samozrejme existujúce javy ( do akej miery je to pre koho vážne alebo bezvýznamné je druhá vec..) a pojednáva sa tu o tom preto, pretože tak znie názov témy a pre to aj táto téma predsa vznikla... Celkovo je to zaujímavá oblasť pre toho kto sa má chuť v tom šprtať aj trochu hlbšie a odbornejšie.

Ak je to pre teba irelevantné, je to tvoja vec👌
Odpovědět