čo si predstavuješ ty pod "nejak prospěju motoru"...
..akože s prvou kombináciou noriem motor ešte nabehá v solídnej kondícii s kompresiami a bez narastajúceho zrania oleja ďalších 200tis.km a pri použití oleja s druhou kombináciou noriem, nabehá ďalších len 190tis.km..
Lebo asi toto je za mňa najtrefnejsie vyjadrenie toho čo mi tu napadá, v tejto zalezitosti čo riešiš
kornel píše: ↑čtv led 22, 2026 16:56
akože s prvou kombináciou noriem motor ešte nabehá v solídnej kondícii s kompresiami a bez narastajúceho zrania oleja ďalších 200tis.km a pri použití oleja s druhou kombináciou noriem, nabehá ďalších len 190tis.km..
Mě je jasný, že ty rozdíly nebudou velký.
Pokud by to bylo tak jak píšeš,tak nebudu řešit už nic.
Vim, že se šťourám v nesmyslu, který by 99% lidí vůbec neřešilo.
Ale tak jsme na fóru,kde se řeší oleje,tak to zase tak divný není
Olejník píše: ↑čtv led 22, 2026 16:26
Protože můžu mít Bmw LL-04 v kombinaci s 505.01 i 507.00
A zajímá mě,jestli nějak prospěju motoru, když naleju v kombinaci s 507.00
Porovnaj v tom grafe 505.01 s 507 a napíš sem čo si zistil aký rozdiel
Ja neviem čo iného by tam malo byť. Nemám a nikdy som BMW nemal ani ma to nejako nezaujíma
Podľa mňa zbytočne špekuluješ. Vyberaj olej s BMW normou, interval výmeny máš skvelý a užívaj si len jazdu šmitec
Čo sa týka tej špekulácie medzi 505.01 a 507 to isté robia majiteľa starých PD-čiek a nakoniec aj tak zisťujú že lepšia je tá staršia norma šitá v tej dobe na ich Pumpe-Düse motor
V čem je lepší 505.01 oproti 507 pokud měním po 10 tis. km? Jezdil jsem furt 5W30 Mobil ESP 1 a teď mě po výměně turba dali v servisu nějakou 5W40 prý Shell. Motor je hlučnější a žere o nějakou deci víc.
Co vím tak olej 505.01 je oproti 507 vhodnější do starších TDI-PD. Protože ta norma 505.01 byla přizpůsobena těm motorům té doby.
Když VW TDI dneska tak (i) při intervalu 10 tkm bude zřejmě vhodnější ta 507.
Jinak ale bacha, Shell 5w40 není s 505.01 ani s 507. A žádný olej 507 není xw40.
A pokud dpf máš a chceš normu 505.01,tak na 1 straně v prvním příspěvku tohoto tématu jsem vypsal některé oleje C3 505.01.Ani s jedním chybu určitě neuděláš
Ahojte, aký olej by ste preferovali v tejto viskozite 5W30 do audi a5 3.0tdi 176kw + chip (221kw) s DPF a nájazdom 340 000km. 3-4 výmeny za sebou som dával mobil 1 esp (formula) 5w30 teraz ma trochu láka vyskušať FUCHS TITAN GT1 PRO C-3 SAE 5W-30. čo hovorite na kvalitu toho FUCHS oproti mobilu?
Fuchs jsou určitě kvalitní oleje,o tom není pochyb.
Ale jestli bude posun k lepšímu oproti Mobil1 ESP , který je považovaný za jeden z nej olejů ve své třídě ..
Samozřejmě olej, který sedne jednomu motoru, nemusí vyhovovat jinému motoru.
Ale já to mám podobně.
Vždycky pokukuju po jiném oleji, než mám právě nalitý