VIF

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Olejník

Re: VIF

Příspěvek od Olejník »

To jsem si všiml, že tady na fóru není VIF úplně nejoblíbenější aditivum :D
Pitris JUNIOR

Příspěvek od Pitris JUNIOR »

Do nafty nee, do benzínu ho tu používá kde kdo :D
🚗 Mazda 6, 2.0 SkyactiveG 121kW
⛽ N98 + Bishops Original BiTech
💧 PennzOil Platinum 5w30
☀️ KUMHO ECSTA SPORT PS72 XL - 225/45 R19 96 Y XL
❄️ KUMHO WP52 WinterCraft - 225/55 R17 101 V XL
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
sosko

Příspěvek od sosko »

Olejník píše: pon pro 29, 2025 7:34 Zdravím všechny.Měl bych pár dotazů ohledně VIF diesel,resp.k jeho dávkování.Co jsem zatím vyčetl,tak VIF vylepší mazivost nafty na nějakých 320 qm.
Ale už jsem nikde nezjistil,zda ta hodnota 320 je s kombinací nafty s biosložkou nebo bez ní.Protože nafta s bioskožkou je sama o sobě mastná dost,kdežto bez bio má mazivost nízkou.Pokud jsem to pochopil správně,někde na hranici 460qm,což je norma,která je daná.
Mě by zajímalo,jestli někdo zjištoval,na jakou hodnotu zlepší VIF naftu bez biosložky,např.od Euro oil?
Děkuji
Už sme to tu písali veľakrát.
Každopádne tých 320 bude pre naftu BEZ bio. Nafta so 7% FAME má mazivosť pod 250 sama o sebe, bez VIFu. Orlen Effecta, ktorá sa vyrába s použitím VIFu a obsahuje FAME, má 170-180.
Eurooil bez FAME s Vifom nejde pod 350, s 1,5x dávkovaním cca okolo 300.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Olejník

Příspěvek od Olejník »

Hmm,takže by asi stálo za zvážení dávkovat těch 1.5x.. :roll:
sosko

Příspěvek od sosko »

Ak nie sú pociťované negatívne účinky asi áno, alebo potom napr.
na 400L nafty.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Olejník

Příspěvek od Olejník »

To vypadá zajímavě.V těch recenzích píšou, že se hodí pro míchání s naftou bez bio, což je ideální.
Je to jen moje doměnka,ale ideálně by měli existovat aditiva dvojího druhu - protože je zásadní rozdíl, jestli naadituvuju naftu bez nebo s :idea:
Volfi

Příspěvek od Volfi »

To, že tu není oblíbený VIF je málo vypovídající o jeho kvalitách.
Pravděpodobně nikdo z nás nedokáže laboratorně porovnat a otestovat různá aditiva a posuzujeme je dle značky, ceny, subjektivních pocitů z projevu auta, jednoduchých PEA/PIA testů a bezpečnostních listů. A naším výsledkem pak mohou být zkreslené úsudky, jelikož nedomyslíme všechny aspekty.

To nejdůležitější na aditivu je to, aby bylo absolutně bezpečné pro auto.

Za poslední dva roky jsem vystřídal X aditiv (hlavně benzín), vždy jsem mezi změnou aditiva dal plnou nádrž čistého benzínu. A rozhodně nemohu říct, že pociťuji nějaké zásadní rozdíly, jak někteří popisují a to bych řekl, že poznám celkem dost, jako muzikant s citlivým uchem a jako strojař s citem pro mechaniku. Během používání ostatních aditiv jsem ale znejistěl o jejich bezpečnosti, jelikož jsou to dost často obrovské firmy s masivní marketingovou kampaní nebo jsou ty značky menší a neobvyklé. Proto se zpět vracím k VIFu, jelikož je to stará česká firma, protože mají za sebou laboratoř a testy pro naše podmínky, na rovinu ti napíšou "nemíchej aditiva" a to, že aditivují Orlen je solidní záruka bezpečnosti.

Takže velice pravděpodobně existují lepší a účinnější aditiva, ale já osobně vidím záruku v bezpečnosti nejvyšší u VIFu.

Samozřejmě každý si tam lejme to, co uznáme za vhodné. :)
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Vliv aditiv do benzínu vnímám podobně, tedy nezaznamenávám žádnou změnu a nepomáhá mi v tom ani moje tříčtvrteční muzikantství, svým způsobem obdivuju každého, kdo dokáže poznat změnu a klidně už při odjezdu od stojanu (dá-li se tomu věřit/placebo)... Asi i proto zůstávám věrný VIFu - jestli pomáhá, neumím posoudit, prostě pravidelně přidávám a šmytec. :)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Olejník

Příspěvek od Olejník »

Řekl bych,že rozmotat klubko ohledně nejlepší aditivace paliva je ještě větší výzva než vybrat dobrej olej do motoru :D
Já jsem zkusil naVIFovat EO Optimal Diesel 1.5x a zatím jsem žádný rozdíl oproti doporučenému dávkování 1:1000 nezpozoroval.
Myslím,že mám svůj motor naposlouchaný slušně ( muzikant nejsem,strojař jsem :D ) a za mě beží stejně. Na posouzení spotřeby je ještě brzo a taky v těchle mrazech to nemá tu vypovídací hodnotu.
Ale mám dobrý pocit,že se zvýšila mazivost,protože asi opravdu VIF v kombinaci nafty bez bio není schopný zvýšit mazivost dostatečně v doporučovaném poměru.
Je pro mě záhodou jak může být norma na mazivost 460,když výrobci vstřikovacích zařízení požadují zásadně jinou hodnotu :?
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Norma je hold stará.....

Navíc nafty bez biosložky je opravdu málo a nevidím sebemenší důvod proč do moderního auta dávat schválně naftu bez biosložky. Takže pokud se vyjede nádrž minimálně 1x za 3 měsíce, tak je FAME nafta ku prospěchu, jak s mazivostí, tak s menší tvorbou sazí. Já leju Eurooil naftu s Vifem jen do T4 2.4D jelikož, tam je klidně rok. Ale příští nádrž hodlám dát HVO, takže v mých očích nafta bez biosložky skoro nedává smysl.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Olejník

Příspěvek od Olejník »

Já nevím.. Hodně lidí zastává názor,že jediná kladná vlastnost biosložky v naftě je že zvyšuje mazivost.Ostatní vlastnosti jsou spíše na škodu.
Když bych to otočil,tak jediná nevýhoda čisté fosilní nafty,jak ji EO nazývá,tak je nízká mazivost.
Proto se nabízí naaditivovat čistou naftu a to by měla nafta špičkových parametrů.
Teoreticky.. :D
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Hlavní nevýhoda nafty s biosložkou FAME je to, že se v ní rychleji množí bakterie a hlavně za tepla, proto nikdy netankovat u čerpaček s povrchovými nádržemi. Jinak má výhody v nižší kouřivosti, neznám přesné číslo, ale odhaduji to v řádech jednotkách procent, jelikož B7 dovoluje max. 7% FAME. A výrazně lepší mazivost, kdy se např. u Vervy diesel můžeme pohybovat kolem 200um HFFR.
Samozřejmě můžeš zkusit naaditivovat naftu bez biosložky a doufat, že se přiblížíš k takovému číslu a očekávat, že zvolená aditiva jsou naprosto bezpečná ke spalovacímu prostoru, emisnímu systému atd.

Ale jak říkám, ať si každej dělá s aditivy, co chce.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Olejník

Příspěvek od Olejník »

Právě: " očekávat,že zvolená aditiva jsou bezpečná ke spalovacímu prostoru,emisnímu systému atd."
Proto zřejmě zůstanu u VIFu.Tím jak je léty ověřený a prošel laboratorními testy,tak je to taková sázka na jistotu.
Škoda,že není k dohledání ověřený test BG,Metabondu,zajímalo by mi to,jestli jsou opravdu tak špičkový

U olejů je to jednodušší
Když člověk vybere tradičního výrobce-Mobil 1,Motul,Ravenol atd.,tak prostě má jistotu,že to bude fungovat spolehlivě a nemůže šlápnout vedle
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Moje zkušenost s aditivy BG je tu někde vypsána, ale stručně ji popíšu. Kupoval jsem si SC2 a přelíval si ho vždy do jiného dávkovače a to jsem si tak jednou přelíval a jedna lahev měla světle žlutou barvu a druhá tmavě, to mě lehce zarazilo. Plus zápach úplně jiný, tak jsem zjišťoval, co to je. Odpověď od českého zastoupení byla, že se během výroby může různě lišit barva z důvodu války na ukrajině a nedostatku surovin. No to je taková ta hezká, marketingová odpověď. Očekával jsem nějakou trochu obsáhlejší odpověď např.: Ano naše produkty mají barvu Amber, ale i Yellow + bych čekal, že by měl být aktualizovaný bezpečnostní list, což nebyl. Ale to, že se může různě lišit složení a barva je pro mě divné. Takže ikdyž možná vůbec o nic nešlo, tak to ve mě nezanechalo vůbec dobrý dojem.

Metabond ani do kamen :mrgreen:
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Olejník

Příspěvek od Olejník »

Souhlas,to by mi taky znervóznělo :shock:
Člověka pak napadne, jestli tomu autu spíš neškodí, než že by mu prospíval