VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Moderátor: Colommbo
Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Mně zase Mobil1 ESP bral ze všech olejů nejvíc ( do 15tis km jsem dolil necelý litr ) a Shell AV-L, co tam teď mám už 9tis km, nevzal zatím nic. Oboje 5w30.
olej motor Shell Helix Ultra AV-L 5W-30 převodovka Castrol Transmax Manual V 75W-80
léto Bridgestone Turanza 6
zima Yokohama BluEarth-Winter V906
- Colommbo
Jen tak úplně mimochodem - dolít za výměnný interval 15tis.km necelý litr oleje není vůbec žádná trága, za to se nemusí stydět žádný motor... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Audi q7 3.0tdi v6 171kw
Zdravim kupil som Q7 s 171kw motorom a odstavenym DPF filtrom takže už tam možem liat A3B4 oleje 5w40 ale chcel by som odporučit olej ktory je kvalitny.chcem dat bud shell helix 5w40 alebo mobil 3000 5w40. ktory je celkovo lepsi.menit chystam po 7000km alebo rok
AV-L je 0W-30 ci?
5W-30 som ešte nevidel.
Volkswagen Passat B8 Highline Limousine 2.0 TDI DFGA
Motorový olej: Ravenol VMP 5W-30
DSG DQ381 olej: Ravenol DCT-LV
Re: Audi q7 3.0tdi v6 171kw
Rudy B: Čéče z toho co si tu napsal tak za 2 a čtvrt roku 4 auta. Superb 1.9 a 2.5, Audi A6 a teď Q7. To máš jiný auto na jaro, na léto, na podzim i na zimu? 
A hlavně pořád s podobnými motory
Těch rad jaký olej si už dostal DOST. To musíš kvůli každé koncernové vráně fakt zakládat nové vlákno? 
A hlavně pořád s podobnými motory
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Na tachometru mám 300k + , ten 1l beru jako velice zdravou spotřebu
Beru na motoře, 5w30 .. poprvé od té doby, co mám tento vůz, jsem koupil na další výměnu stejný olej, který mám v autě
https://www.motora.cz/oleje/shell/5w30- ... 509594.htm
olej motor Shell Helix Ultra AV-L 5W-30 převodovka Castrol Transmax Manual V 75W-80
Rudy B: A ešte tu máme samostatné WW vlákno.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Vědomě odstavený DPF - za to bych bral na místě papíry
Toyota GR Yaris Litchfield @ 230kW - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Aprilia SR GT 125 Sport - Ravenol VST 5W40
Lexus NX 450h+ - v záběhu
Aprilia SR GT 125 Sport - Ravenol VST 5W40
Lexus NX 450h+ - v záběhu
Dik ale hneď na druhý deň ho dali za 57 ale na alze bol za 54€.miso122 píše: ↑sob lis 29, 2025 18:09VMP majú akurát v zľave 50€/5l
https://www.ravenolshop.sk/p/4-1free-ra ... w-30-5-l-1
Teším sa na neho.
Príde mi to asi ako naj voľba v norme (nerátam VSW ale to pod 80€ nejde kúpiť).
V mrazoch mi sedí najviac Shell AV-L 0W-30 a v lete tento VMP.
Volkswagen Passat B8 Highline Limousine 2.0 TDI DFGA
Ahoj, zdravím všechny,
Po 5ti letech jsem vyměnil povoz ze scaly 1.6TDi na 4. Ofci s 2.0 tdi. Jelikož ofce má jinou normu oproti Scale (z VW50700 na VW50900) tak moje bádání na nový olej začíná na novo
a vlastně s 0w20 se setkávám poprvé. Vždy vse okolo mě bylo 0w30 a více.
Takže k autu:
RV 2024. Koupil jsem to nyní s 19tis km. Samozřejmě to má imbecilní interval 30tis/2 roky. Takže olej byl původní.
Černý jak brikety takze jsem hned vyměnil, po nalití noveho oleje byl olej černý takze jsem ujel 2 tis km a zase vyměnil a nyní s proplachem. Že sem vypustil olej, nalil novy, nechal 20minut běžet s občasným protůrováním, vylil a nalil nový. A už je čistý
(Ze služebních ofcí vím že to z oleje vyrobí opravdu hutnou stlačenou tmu a tim spíše za těch 30tkm)
Auto je v záruce 5let/150tis km.
Intervaly plánuji max 7500km protože to olej špiní sazemi vydatně. (To ta předchozí Scala tolik nešpinila). Takže já 3x po 7.5tis km a potom do autorizaku kvůli záruce.
Nyní jsem použil na všechny aplikace original VW 0w20 olej. A teď nastává dilema.
Ten 0w20 VW je docela chudinka.. tbn 7.7, zddp minimum, BOR 90ppm a molybden nic.
Třeba Mobil esp X2 0w20 nebo Ravenol VSE 0w20 jsou na tom podstatně lépe... mám k tomu dvě otázky do publika:
1. Nebude lepší používat VW olej dokud je auto v záruce? Kdyby se stalo cokoli a auto jezdilo jen do autorizaku tak nevim jak by se případně mohlo VW tvářit na jiný, byť schválený olej.
2. Na 7500km je potřeba lepší aditivace ? Nebo i ta zdánlivě chudinka VW 0w20 může stačit?
Najedu 45-50tis ročně a zase si planuju auto aspoň 5 let nechat .
Díky a mějte se
Po 5ti letech jsem vyměnil povoz ze scaly 1.6TDi na 4. Ofci s 2.0 tdi. Jelikož ofce má jinou normu oproti Scale (z VW50700 na VW50900) tak moje bádání na nový olej začíná na novo
Takže k autu:
RV 2024. Koupil jsem to nyní s 19tis km. Samozřejmě to má imbecilní interval 30tis/2 roky. Takže olej byl původní.
Černý jak brikety takze jsem hned vyměnil, po nalití noveho oleje byl olej černý takze jsem ujel 2 tis km a zase vyměnil a nyní s proplachem. Že sem vypustil olej, nalil novy, nechal 20minut běžet s občasným protůrováním, vylil a nalil nový. A už je čistý
(Ze služebních ofcí vím že to z oleje vyrobí opravdu hutnou stlačenou tmu a tim spíše za těch 30tkm)
Auto je v záruce 5let/150tis km.
Intervaly plánuji max 7500km protože to olej špiní sazemi vydatně. (To ta předchozí Scala tolik nešpinila). Takže já 3x po 7.5tis km a potom do autorizaku kvůli záruce.
Nyní jsem použil na všechny aplikace original VW 0w20 olej. A teď nastává dilema.
Ten 0w20 VW je docela chudinka.. tbn 7.7, zddp minimum, BOR 90ppm a molybden nic.
Třeba Mobil esp X2 0w20 nebo Ravenol VSE 0w20 jsou na tom podstatně lépe... mám k tomu dvě otázky do publika:
1. Nebude lepší používat VW olej dokud je auto v záruce? Kdyby se stalo cokoli a auto jezdilo jen do autorizaku tak nevim jak by se případně mohlo VW tvářit na jiný, byť schválený olej.
2. Na 7500km je potřeba lepší aditivace ? Nebo i ta zdánlivě chudinka VW 0w20 může stačit?
Najedu 45-50tis ročně a zase si planuju auto aspoň 5 let nechat .
Díky a mějte se
Škoda Octavia IV 2.0TDi 110kw DTTC + DQ381-7F
VW LL FE 0w20
VW LL FE 0w20
- BigBang
- Kontaktovat uživatele:
Na těch 7500 to není zase tak horký za mě. V autorizáku nic nepoznají. Možná, ale opravdu jen možná by něco řešili, kdyby ten motor exnul v záruce, ale i tak silně pochybuju, že by přišli na to, že jsi ho vyměnil na vlastní triko...
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
To si právě myslím, kdyby došlo na to, že to zaklepe a kdyby zkoumali olej tak aby z toho nebyl problém. Ale to je hodně černý scifi...
Není to TDi-PD takže by to nemuselo chtít nějakou brutální protioděrovou aditivaci. U dieselu mě zajímá TBN a vápník/hořčík. Ale je pravda že na 7.5tkm bych asi nespotřeboval ani tu chudší 0w20
Jen mě to zaujalo kvůli nízké HTHS a kombinace nízkých otáček od DSG. Motoru to nevadí, neduní a bez podřazení táhne. Ale jestli by spis tomu přeci jen lepší aditivace nepomohla.
Ale nejsem motorář takže spíše tak spekuluji
Není to TDi-PD takže by to nemuselo chtít nějakou brutální protioděrovou aditivaci. U dieselu mě zajímá TBN a vápník/hořčík. Ale je pravda že na 7.5tkm bych asi nespotřeboval ani tu chudší 0w20
Jen mě to zaujalo kvůli nízké HTHS a kombinace nízkých otáček od DSG. Motoru to nevadí, neduní a bez podřazení táhne. Ale jestli by spis tomu přeci jen lepší aditivace nepomohla.
Ale nejsem motorář takže spíše tak spekuluji
Škoda Octavia IV 2.0TDi 110kw DTTC + DQ381-7F
VW LL FE 0w20
VW LL FE 0w20
V záruke, pokiaľ mi o ňu ide, ja osobne by som držal originálu. Pri tak krátkych výmenách by som sa ani 0W20 vôbec nebál, ani pri 10tis výmenách. Nestihne byť ani nariedený palivom (že by sa znižila už tak nízka viskozita), ani znehodnotený biozložkami v palive, ani abrazívny plný sadzí atď. Potrebné sa už spravilo po prvej dlhej výmene.
Čierny jak bota, okrem toho že to je diesel, môže byť aj kvôli agresívne nastavenému EGR pri týchto nových generáciách motorov, plus tomu tie nízke otáčky od DSG ( a keď aj so svižnými rozbehmi) zároveň nepomáhajú (nízke otáčky = nedokonalé spaľovanie = väčšia tvorba sadzí + viac otvorené EGR v nízkych otáčkach).
Nízke TBN nemusí nič zlé znamenať, olej s TBN napr. 12 môže skôr zdegradovať (už nemať schopnosť neutralizovať kyslé látky), ako olej s napr. 6-7, ktorému TBN môže klesať pomalšie.
Aditivácia je viac menej už nutnosť pri týchto vysoko citlivých systémoch. Obzvlásť pokiaľ sa nehľadí na to nejazdiť v nízkych otáčkach. Jednak sa pri takomto režime o to rýchlejšie zanesú vstrekovače, od nedokonalého spaľovania následne o to rýchlejšie samotný EGR a v neposlednom rade DPF. EGR sa postupne zanáša vždy, s kvalitne aditivovaným palivom ale o niečo pomalšie.
Či 5, či 15 rokov, tak či tak nechcem ďalej do sveta poslať doničený vrak, obzvlášť, keď ma to nestojí nič navyše okrem aditíva, alebo aditivovaného paliva a trochou zmenou jazdného štýlu, napr. mať DSG v S a nie D.
Čierny jak bota, okrem toho že to je diesel, môže byť aj kvôli agresívne nastavenému EGR pri týchto nových generáciách motorov, plus tomu tie nízke otáčky od DSG ( a keď aj so svižnými rozbehmi) zároveň nepomáhajú (nízke otáčky = nedokonalé spaľovanie = väčšia tvorba sadzí + viac otvorené EGR v nízkych otáčkach).
Nízke TBN nemusí nič zlé znamenať, olej s TBN napr. 12 môže skôr zdegradovať (už nemať schopnosť neutralizovať kyslé látky), ako olej s napr. 6-7, ktorému TBN môže klesať pomalšie.
Aditivácia je viac menej už nutnosť pri týchto vysoko citlivých systémoch. Obzvlásť pokiaľ sa nehľadí na to nejazdiť v nízkych otáčkach. Jednak sa pri takomto režime o to rýchlejšie zanesú vstrekovače, od nedokonalého spaľovania následne o to rýchlejšie samotný EGR a v neposlednom rade DPF. EGR sa postupne zanáša vždy, s kvalitne aditivovaným palivom ale o niečo pomalšie.
Či 5, či 15 rokov, tak či tak nechcem ďalej do sveta poslať doničený vrak, obzvlášť, keď ma to nestojí nič navyše okrem aditíva, alebo aditivovaného paliva a trochou zmenou jazdného štýlu, napr. mať DSG v S a nie D.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
45- 50 t.k. ročne - to bude minimum studených štartov a
dlhé jazdy. Takže tých 7,5 t.km bude Ok s olejmi zavedených
značiek plniacich danú normu. Napr. Mobil1 ESP X2 patrí k
tomu najlepšiemu, čo dá použiť. Tak isto trebárs- Petronas,
Ravenol, Castrol Edge....
Myslím že aj tých 10 t.km - výmena v tomto prípade bude Ok.
dlhé jazdy. Takže tých 7,5 t.km bude Ok s olejmi zavedených
značiek plniacich danú normu. Napr. Mobil1 ESP X2 patrí k
tomu najlepšiemu, čo dá použiť. Tak isto trebárs- Petronas,
Ravenol, Castrol Edge....
Myslím že aj tých 10 t.km - výmena v tomto prípade bude Ok.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30