Cenovo BREMBO 29e / ATE 46e / TEXTAR 41e za štandard verziu predná náprava... tak asi pojdem do lacnejších
BRZDOVÉ KOTOUČE+DESKY-zkušenosti,kombinace,apod..
Moderátor: Colommbo
Re: BRZDOVÉ KOTOUČE+DESKY-zkušenosti,kombinace,apod..
Prosím je tu nejaké riziko padelkou ohladom ATE/BREMBO/TEXTAR ? Kotúče som počul že nejaké polské ATE neboli moc OK ale aj platničky že by?
Cenovo BREMBO 29e / ATE 46e / TEXTAR 41e za štandard verziu predná náprava... tak asi pojdem do lacnejších
vzhladom na to že to dávam na staré kotúče...
[b]Honda CIVIC IX[/b], rv.2015, 1.8ivtec, R18Z4
[b]Moto olej:[/b]Shell AF 5W30,Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Prevodovka :Honda MTF3
Spotreba:6.4-7.4l/100km
Goodyear Eagle F1 A6 225/45 R17, UltraGrip 205/55 R16
[b]Moto olej:[/b]Shell AF 5W30,Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Ešte jednu otcovskú radu by som potreboval. Kotúče aj platničky sú na aute origo od novoty, tj.100kkm, 10r. Platničky chcem meniť spolu s kvapalinou a kontrolou toho celého ústrojenstva lebo sa mi nepozdáva opotrebenie na jednom kolese...
Je tu na zváženie či už po tej dobe to nevymeniť na komplet, kotúče/platničky/kvapalina, prečistenie pohyblivých častí - možno výmena nejakých drobných dielov tesnení,čapov atď. podľa potreby.
Kotúče majú odbrzdené tak 0,5mm z každej strany (vnútorná-vonkajšia), teoreticky by mali byť OK ešte další min 0,5mm až 1mm
Ale tak po tých 10r je tam nejaká tá povrchová korozia, a možno ten brzdný účinok nieje podľa predstáv ale to bude spojené hlavne s tými platničkami asi.
Je tu na zváženie či už po tej dobe to nevymeniť na komplet, kotúče/platničky/kvapalina, prečistenie pohyblivých častí - možno výmena nejakých drobných dielov tesnení,čapov atď. podľa potreby.
Kotúče majú odbrzdené tak 0,5mm z každej strany (vnútorná-vonkajšia), teoreticky by mali byť OK ešte další min 0,5mm až 1mm
Ale tak po tých 10r je tam nejaká tá povrchová korozia, a možno ten brzdný účinok nieje podľa predstáv ale to bude spojené hlavne s tými platničkami asi.
Pokud mají kotouče vyrezlé dolíky a drážky (něco jiného než povrchová rez, která vznikne při stání auta na dešti a zmizí po pár zabrzdění), tak bych udělal brzdy včetně kotoučů. A pravděpodobně i nové držáky třmenů. V třmenech zkontrolovat chod pístků bez zadrhávání a případně opravnou sadu nebo celý třmen.
Ty plagiáty jsou docela dobře možný z indické garáže
. Vzal bych z velkého e-shopu (motora, alza...)
Jistota za rozumné peníze jsou kotouče Bosch, desky Textar, třmeny DACO.
Nechá se to udělat "na chodníku" akorát bacha na pokles kapaliny a zavzdušnění ABS při výměně třmenů.
Ty plagiáty jsou docela dobře možný z indické garáže
Jistota za rozumné peníze jsou kotouče Bosch, desky Textar, třmeny DACO.
Nechá se to udělat "na chodníku" akorát bacha na pokles kapaliny a zavzdušnění ABS při výměně třmenů.
Mondeo combi 2.0TDCi 103kW "vraník" Valvoline All Climate 5W-40
SMT 890 Motorex Power Synt 4T 10W-50
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
SMT 890 Motorex Power Synt 4T 10W-50
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
Dík moc,
Tak keď už sa ide do toho tak asi by som dal aj niečo pre potešenie dopredu - Zimmermann Black Z
Nemá niekto skúsenosť? Trochu lepšia účinnosť za mokra je vítaná, ale tu hlavne 50% ide o vzhľad...
Píšu pri nich : ECE R90 APPROVED, tak dúfam že to teda je bez problémov na cestu a netreba nikam nič zapisovať
A niesom si istý či k nim len obyčajné platničky stačia lebo iné mi v katalogu ani nenašlo...
Tak keď už sa ide do toho tak asi by som dal aj niečo pre potešenie dopredu - Zimmermann Black Z
Nemá niekto skúsenosť? Trochu lepšia účinnosť za mokra je vítaná, ale tu hlavne 50% ide o vzhľad...
Píšu pri nich : ECE R90 APPROVED, tak dúfam že to teda je bez problémov na cestu a netreba nikam nič zapisovať
A niesom si istý či k nim len obyčajné platničky stačia lebo iné mi v katalogu ani nenašlo...
Brzdy by som menil aj ja komplet s kotúčmi. Nemá zmysel zabiehať nové doštičky so starými kotúčmi, zvlášť, ak je na brzdnej ploche korózia. Tá Ti vyderie drážky do nových doštičiek.
Skontroluj si, či sú rovnomerne opotrebované vonkajšie aj vnútorné doštičky. Ak nie, chyba je vo vodiacich čapoch strmeňov.
To šikmé opotrebovanie doštičky je len jednej strane brzdy (nie auta)? Teda len vonkajšia, alebo vnútorná? To je rozhodne problém, ktorý treba riešiť. Ak je to len jedna strana, môže to byť len zadrhávajúca doštička v strmeni. Vtedy stačí očistiť (prebrúsiť) dosadaciu plochu v strmeni a namazať VHODNÝM mazivom.
Skontroluj si, či sú rovnomerne opotrebované vonkajšie aj vnútorné doštičky. Ak nie, chyba je vo vodiacich čapoch strmeňov.
To šikmé opotrebovanie doštičky je len jednej strane brzdy (nie auta)? Teda len vonkajšia, alebo vnútorná? To je rozhodne problém, ktorý treba riešiť. Ak je to len jedna strana, môže to byť len zadrhávajúca doštička v strmeni. Vtedy stačí očistiť (prebrúsiť) dosadaciu plochu v strmeni a namazať VHODNÝM mazivom.
Správna úvaha. Po 10 rokoch to bude asi zrelé na komplet kontrolu + výmenu
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
- Colommbo
Souhlasím! Taky bych to nechal udělat komplet, ať je na dalších deset let pokoj. 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
po 10r. by som ja určite dal vymeniť aj brzdové hadice.. o to viac, ak už sa niečo ide robiť komplexne
- Colommbo
Může být. Materiál hadic někdy (výjimečně) začíná degradovat uvnitř a postupně se snižuje průchodnost. Přitom zvenku se zdají být v pořádku.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Degradácia hadíc vo vnútri by sa mala prejaviť na farbe brzdovej kvapaliny pri jej výmene.
Samotná kvapalina nemá prečo meniť zafarbenie. Jej zafarbenie spôsobuje korózia potrubia a gumené diely - hadice a tesnenia. A ich degradáciu zasa spôsobuje vlhkosť, ktorá je dôsledkom zanedbávania výmeny kvapaliny.
Takže treba meniť kvapalinu, potom netreba meniť hadice
Na Felicii mám 25 ročné hadice.
Samotná kvapalina nemá prečo meniť zafarbenie. Jej zafarbenie spôsobuje korózia potrubia a gumené diely - hadice a tesnenia. A ich degradáciu zasa spôsobuje vlhkosť, ktorá je dôsledkom zanedbávania výmeny kvapaliny.
Takže treba meniť kvapalinu, potom netreba meniť hadice
Na Felicii mám 25 ročné hadice.
Každý materiál degraduje a guma nie je výnimkou.. to ale jasne že hneď neznamená, že brzdové hadice nutne musia zlyhať po nejakých rokoch a prevádzke a nemôžu byť ok aj po dlhej dobe.
10r je z môjho pohľadu rozumná hranica pre výmenu.. zvlášť ak je to komponent (bezpečnostný ) a za pár susnov, nehovoriac o tom že ľudia budú tlačiť peniaze do kde akych nezmyslov na autách, ale to čo reálne má vplyv či už na výkon (prinavratit väčšinu pôvodného výkonu), jazdné vlastnosti a bezpečnosť, to riešia az keď to doslova zlyhá.
10r je z môjho pohľadu rozumná hranica pre výmenu.. zvlášť ak je to komponent (bezpečnostný ) a za pár susnov, nehovoriac o tom že ľudia budú tlačiť peniaze do kde akych nezmyslov na autách, ale to čo reálne má vplyv či už na výkon (prinavratit väčšinu pôvodného výkonu), jazdné vlastnosti a bezpečnosť, to riešia az keď to doslova zlyhá.
Súhlasím. Ale tú degradáciu spôsobujú vonkajšie vplyvy. Kyslík, voda, chemické látky (posypová soľ), ÚV žiarenie, mechanické pôsobenie...
Brzdová kvapalina by mala hadicu skôr chrániť, ako poškodzovať. Preto odporúčam kvapalinu včas meniť.
Vonkajšie poškodenie je vidieť. A to vnútorné by mala naznačiť vymieňaná kvapalina.
Brzdová kvapalina by mala hadicu skôr chrániť, ako poškodzovať. Preto odporúčam kvapalinu včas meniť.
Vonkajšie poškodenie je vidieť. A to vnútorné by mala naznačiť vymieňaná kvapalina.
Daj novu kvapalinu do poharika az po vrch a nechaj volne stat. Bude absorbovat vlhkost tak, ze pohar pretecie. Sucasne zmeni farbu . Stmavne , niekedy trochu do zelena.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

V minulosti sme mali Škodu 120, pri ktorej som ako chlapec občas asistoval pri jej servise. Brzdová kvapalina sa menila sporadicky, keď sa usúdilo, že "už treba". Pamätám si, že spočiatku vytekala tmavá, v podstate hnedá a mútna.
Keď som kúpil novú Feliciu, od počiatku v nej mením kvapalinu pravidelne. Aj dnes pri výmene potrebujem priehľadnú nádobu s ryskami, aby som vedel, koľko kvapaliny som vypustil. Podľa jej zafarbenia by som nespoznal, kedy tečie nová.
Po preliatí do čistého skleneného pohára by som možno nejaký rozdiel v odtieni našiel (ani nové kvapaliny nemajú všetky úplne rovnakú farbu). Bol by však úplne zanedbateľný.
Ten pokus s kvapalinou je zaujímavý. Nabudúce ho vyskúšam, vždy mi zostane nejaký malý zbytok vo fľaši.
Keď som mal ATE v plechovke, všimol som si, že po dlhšom čase bola plechovka na dne, kde zostal malý zbytok kvapaliny, hrdzavá. Plechovka bola riadne uzavretá, takže kvapalina mohla nasať len vodu zo vzduchu, ktorý bol v plechovke.
Keď som kúpil novú Feliciu, od počiatku v nej mením kvapalinu pravidelne. Aj dnes pri výmene potrebujem priehľadnú nádobu s ryskami, aby som vedel, koľko kvapaliny som vypustil. Podľa jej zafarbenia by som nespoznal, kedy tečie nová.
Po preliatí do čistého skleneného pohára by som možno nejaký rozdiel v odtieni našiel (ani nové kvapaliny nemajú všetky úplne rovnakú farbu). Bol by však úplne zanedbateľný.
Ten pokus s kvapalinou je zaujímavý. Nabudúce ho vyskúšam, vždy mi zostane nejaký malý zbytok vo fľaši.
Keď som mal ATE v plechovke, všimol som si, že po dlhšom čase bola plechovka na dne, kde zostal malý zbytok kvapaliny, hrdzavá. Plechovka bola riadne uzavretá, takže kvapalina mohla nasať len vodu zo vzduchu, ktorý bol v plechovke.
chemicky degraduje/oxiduje každa kvapalina.. a tým sa menia istým spôsobom aj jej vlastnosti a to aj vo vzťahu k materiálom s ktorými prichádza do styku..