mazaní náboje kola

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

emge

Re: mazaní náboje kola

Příspěvek od emge »

Odporúčam prečítať si aj 1. stranu tejto diskusie.
Stále je aktívny odkaz s postupom výmeny brzdového kotúča, ktorý som tam dával:
https://faculty.ccp.edu/faculty/dreed/C ... kepads.htm

A Modelář mal tiež zaujímavé vyjadrenie ku korózii náboja kolesa:
modelář píše: úte pro 28, 2010 11:22 Ještě k té korozi na styku kotouče a náboje kola:
- Problémem není ani tak obtížná demontáž kotouče, jako spíše to, že koroze v místě dotyku má tendenci nabývat na objemu a tím měnit správné postavení kotouče vůči náboji.
- Dalším problémem je, že koroze a její následné odstranění samozřejmě znamená poškození povrchu úbytkem materiálu.
- No a konečně u "nefixovaných" kotoučů hrozí to, že při každé demontáži kola se může změnit postavení kotouče vůči náboji tak nepříznivě, že se na sebe postaví dvě zkorodované vrstvy, a kotouč pak po dotažení ráfku "čochtá".
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Takže to, že den braven napíše, že to je vhodné na šroubové spoje a dosedací plochy znamená, že to patří mermomocí všude?
Odkazuješ se na nějaký "amatérský" postup, nějakého člověka, který se snaží předat vědomosti, to neznamená, že ten postup je správný.

To co píše modelář je svým způsobem pravda, ale není správný postup to mazat jakoukoliv pastou, ale měnit zrezlé kusy za nové díly. Samozřejmě nechci působit, tak že vše musí být 100% dle výrobce a nejde nic vylepšit. Proto já třeba mažu středové osazení, které nemá vliv na tření a přenos tepla, máznu si i aretační šroubek, protože taky nemá nic vliv. Navíc ani u hodně ojetých aut nevidím nějaké extrémní koroze nábojů, která by měla ovlivňovat správnou geomoterii dosedu kotouče na náboj, to teda když budu puntičkář, tak řeknu, že namazaná dosedací plocha nemusí dosednout správně. Jinak si opravdu si nevybavuji, že bych musel měnit náboj kvůli extrémní korozi.

Tohle jsem celé napsal, protože se nad tím třeba někdo zamyslí. Že si řekne, že možná ty argumenty, které jsem napsal jsou zajímavé a mají logiku. A naprosto chápu, že není důvod věřit nějakýmu uživateli fóra, ale určitě máte možnosti si to někde ověřit. Já čerpám, ze strojírenského vzdělání, 10 leté praxi ve strojírenském průmyslu a jednoho krátkého školení od ATE.

BTW: namažte dosedací plochy náboje u systému s centrální maticí - to je fakt na odvahu, nebo šrouby pro hlavu válců.
BTW2: když už teda je někdo přesvědčený o mazání, tak používejte keramiku oproti mědi, mezi Hliníkama - Mědí a Ocelí vzniká článek.

Nic z toho, co píšu není myšleno zle/útočně, kdyby to tak vypadalo.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
emge

Příspěvek od emge »

Volfi píše: sob kvě 31, 2025 10:54Takže to, že den braven napíše, že to je vhodné na šroubové spoje a dosedací plochy znamená, že to patří mermomocí všude?
Nie. Znamená to, že je to vhodné na skrutkové spoje a dosadacie plochy :)
A nepíše to len Den Braven, ale aj Liqui Moly a množstvo ďalších výrobcov takýchto produktov.
Píše to aj Permatex, ktorého produkt použil ten "amatér" v odkaze:
https://www.permatex.com/lubricants/#antiseize

Ja na tom postupe nevidím nič amatérske (ten odkaz som tu dával pred vyše 14 rokmi a stále sa zachoval) a rovnaký postup nájdeš na množstve internetových stránok.
Aj Autodoc odporúča medenú pastu:
https://www.youtube.com/watch?v=UqJmLHuSaQ4
Na tomto videu je v 4. minúte dobre vidieť, aké zhrdzavené sú náboje a menené brzdové kotúče zvnútra.
Presne tomu sa dalo vhodným prípravkom predísť. To môžem tvrdiť na základe vyše 20 ročnej skúsenosti so servisovaním svojho auta (brzdy som si menil vždy sám), ktoré ani po 25 rokoch nemá zhrdzavené stále pôvodné náboje kolies.

Ja nemám problém s tým, že máš na vec odlišný názor. Je to však len názor, nie "vedecký fakt".
Nech si každý postupuje, ako sám uzná za vhodné. Ja som len uviedol svoj názor na vec.
Volfi

Příspěvek od Volfi »

To že výrobci těchto past, píšou že je to vhodné na dosedací plochy a šoubové spoje je v pořádku, ale asi by nás mělo zajímat, co píšou výrobci těchto systémů nebo výrobci aut ne?

Na tom videu, je zrovna vidět, že ta koroze je skoro zanedbatelná, žádnej extra úbytek materiálu a půjde lehce očistit.

Amatérský je pro mě, protože to není návod od výrobce a osobně mám problém s autodocama, youtubama atd. Je to plné polopravd.

Sice nemáš po 25 letech orezlé náboje koles, ale za cenu snížení tření.

Můj názor rozhodně není vědecký fakt. Ale pokud někdo chce, dokáže si ho ověřit.

Když se ještě vrátím k závitům, tak strašně záleží jak je to navržené výrobcem. Klasický černý pevnostní šroub má cca. 2x větší tření závitu než ten samý se zinkovou úpravou. Některé šrouby většího průměru bez povrchové úpravy se musí mazat i speciálním přípravkem na bázi MOS2, jelikož se závit při utahování dokáže přivařit.

Článek od Vaculíka k zamyšlení:
https://www.auto.cz/vymena-kola-svepomo ... ntak-90315

Kdybych chtěl opravdu chránit před korozí náboj, tak použiju něco jiného než měděnou/keramickou vazelínu. Jak jsem psal třeba Worko, což je pasivátor, který dělá ochraný film, ale povrch je zhruba stejně hrubý jako čistá ocel.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Takze k medenej paste, vazline, spreju....je to de facto to iste, len iny " nosič".
Vid foto navodu z medeneho spreja:
Obrázek
Obrázek
open upload
...teda urcite nie na naboj kde pride disk z materialu s obsahom hlinika.
Dalej si vsimnime co pisu o treni...aj v suvislosti s momentom na skrutkach by bolo dobre zvazit kde ano a kde nie.
Takze odteraz za mna nemazem , teda nie pri pouziti ako je montaz kolesa z lahkych zliatin , potažmo " hlíny" :)
A co sa tyka pouzitia pasivatora namiesto maziva, myslim , ze po zrelej uvahe suhlasim.
Akoze doteraz som od roku 88 od kedy mam auta nemazal nikdy nic v zmysle koleso/ naboj/ kotuc...nebodaj skrutky kolies, to uz vobec... A nikdy ziadny problem s oddelenim disku, kolesa , kroziou, hadzanim kotuca a pod.som nemal.
Je teda pravda , ze moje prve auto s kotucmi bola az skoda 105, predtým len bubny, ale pointu to nemeni.
A na zaver - kurva, odkedy tam davam ten medeny spray ( asi dva roky) tak sa mi prilepuju hlinikace na honde. Cim to asi bude?
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Já se u všeho snažím dodržet postup výrobce, nad kterým se snažím zamyslet. V práci máme lisovací nástroje na které působí solidní tlaky, dotahovací momenty klidně 3000nm. Pokud nenamažeš závit mazivem k tomu určeným, tak se při dotahování svaří.

Až bude mít jakékoliv auto v manuálu, že mám namazat styčné plochy a závity, tak to mile rád namažu, protože je mi jasné, že počítají se snížením tření.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Odpovědět