Vhodný olej pro Kia Ceed JD 1.6 GDI 99 kW + katalyzátor

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Colommbo

Re: Vhodný olej pro Kia Ceed JD 1.6 GDI 99 kW + katalyzátor

Příspěvek od Colommbo »

Shi:
kptmorgan píše: pát dub 18, 2025 16:26 ...A ještě jedna věc, nakonec jsem objednal / instaloval NTY. U Bosalu byl problém s dodáním druhý den (tedy včera) a já to chtěl mít hotové už teď...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

jarson1 píše: pát dub 18, 2025 18:26 no, tak tato vlozka už vyzera presne ako ta moja. len je trochu tmavsia. Ale možno iba foto... a to si teda mal ako komplet diel na priamu vymenu aj so zvodmi, tak? lebo ak ano, potom cena vobec nebola az taka zla myslim.
Ta fotka je celkově tmavší, takže si myslím, že to barevně odpovídá té co jsi nahrával. Jinak ano, tady se ten katalyzátor dodává vč. svodů jako jeden díl. Z hlediska montáže je to teda lehčí opruz navíc, klasika by byla jednodušší... Cenově OK - i když u toho NTY budu počítat s "běžnou" cenou vč. DPH, která je aktuálně +- 5000 Kč. Mimochodem, poptával jsem i repasi orig. katalyzátoru a tam to vycházelo na 33 tisíc vč. (de)montáže.

Jinak takto vypadal původní kat:
Obrázek
Brembo píše: pát dub 18, 2025 18:41 Katalyzátor sa nie len že rozpadá,ale je i poškodený vysokou teplotou-roztavené časti
Taky mně to při pohledu na fotky napadlo... Otázka je, proč k tomu došlo? Bohatá směs asi? Tady chci ještě zapátrat.
Shi píše: pát dub 18, 2025 19:59 Nechci strašit, ale nám katalyzátor od Bosalu (koupeno v 2016) vydržel jen do další technické a to se s tím autem moc nejezdilo a olej nežere. Takže jsme pak zamáčkli slzu, rozbili prasátko šáhli po originálu a ten funguje dodnes byť poslední tři roky už se autem jezdí hodně málo.
Nakonec se u Bosalu trochu zkomplikovalo dodání a tak jsem koupil NTY který byl dostupný tentýž den. Ale to asi nehraje zásadní roli. S výdrží se nechám překvapit. Na druhou stranu, ta cena nebyla nijak dramatická - v mém případě nějakých 3500 Kč + třeba nějakou tisícovku dostanu ještě za starý katalyzátor :-) Ale jasně, jestli se běžně za výměnu katu platí v nez. servisu ~30000 Kč (na tolik to cenili předch. majiteli), tak to už docela mění situaci. V čem byl u toho Bosalu vlastně problém, nevíš? A projevilo se to chybou + kontrolka check engine, nebo to neprošlo emisemi?
Brembo

Příspěvek od Brembo »

skorej chudobná. Mohol by sa roztavit i od nespáleného benzínu,ale to by sa nejakým sposobom prejavilo minimálne na spotrebe alebo chode motora
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Tak jsem ještě vyměnil svíčky - NGK 93815, které tam dle servisního manuálu patří.

Takhle vypadají původní, za sebe bych řekl OK... Co myslíte? Jde mi o tu bohatou / chudou směs.
Obrázek
kornel

Příspěvek od kornel »

plne OK
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Ty jsou OK až moc... :)
Valvoline ML 10W40,
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

Mě jen udivuje, že ta úplně levá má odlišně zabarvenou elektrodu oproti zbytku, který je dosti uniformní :wink:
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Ta elektroda mne taky zaujala...

Ale říkám si - vzhledem k tomu, že svíčky vypadají tak jak vypadají, po výměně nepozoruji rozdíl (ale ještě to chci párkrát projet), diag bez chyb... A vzhledem k tomu, že jsem to auto pořídil jako dělníka. Jestli prostě už neukončit pátrání a nenechat to být.

Ještě mně napadlo - jestli náhodou neteče vstřikovač, ale - to by na těch svíčkách / svíčce asi bylo poznat?
Shi

Příspěvek od Shi »

kptmorgan píše: sob dub 19, 2025 3:23 V čem byl u toho Bosalu vlastně problém, nevíš? A projevilo se to chybou + kontrolka check engine, nebo to neprošlo emisemi?
Kontrolka check engine - podle servisu se katalyzátor prostě vevnitř "vysypal".
Katalyzátor + bižuterie okolo od Bosalu stála tehdy kolem 9000 Kč, originál stál asi 25 000 Kč. No a pak ta práce ...
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Díky za info. :wink:

Tak uvidíme - jak dlouho vydrží NTY. Sem případně napíšu, jestli se vysype. I když myslím si, že při těch mých 3kkm za rok vydrží asi dlouho.

Přemýšlím, kolik by výměna katalyzátoru při použití orig. dílu stála dneska... Předch. majiteli nacenili výměnu katalyzátoru na 30 tis., takže určitě druhovýroba. Neskutečný, kam ty ceny práce vystřelily.

To auto by snad ani nemělo cenu dávat do kupy, pokud by se platila práce servisu. :roll:
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Tak jsem ještě natrefil na tohle video:
https://youtu.be/wPAxN2-aRjo?si=rheClKgNrj1R4sNm&t=500
Konkrétně cca od 8:20 se řeší vliv zakarbonovaných sacích ventilů na bohatou / chudou směs. S tím roztaveným katem to může mít souvislost.
Tak jsem si říkal, bych sací ventily a jejich okolí zkusil vyčistit. Neměli byste někdo případně tip na osvědčený čistič?
I když koukám, že ten z videa je u nás taky dostupný:
https://cistice-karburatoru-turba-a-skr ... /#prehled/
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Ahoj! Čističů škrtících klapek apod. ve spreji je na trhu neúrekom, stačí si vybrat. Hlavně se pak k těm čištěným místům dostat... :)
Valvoline ML 10W40,
Durex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Durex »

Zakarbonované sací a výfukové ventily čističem klapek nevyčistíš. To je jako jít s koněm a kopím proti tanku. Pokud chceš nejlepší čistič ventilů na světě, co zaručeně funguje, tak je to soustruh a nůž ... S tím pak zalapování sedel ventilů ... Existuje pískování skořápkami oříšků, suchý led a nebo pak vodík. Ani jedno si doma neuděláš ... Ostatní věci jsou na prd. A pokud to má být 100%,tak jak sem psal ...
https://www.rajce.idnes.cz/durex1300/al ... 1661245753
https://www.rajce.idnes.cz/durex1300/al ... 1661245685
https://www.rajce.idnes.cz/durex1300/al ... 1661245675
https://www.rajce.idnes.cz/durex1300/al ... 1661245670
https://www.rajce.idnes.cz/durex1300/al ... 1661245663
https://www.rajce.idnes.cz/durex1300/al ... 1661245661
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD

Moto-Emergency motoservis
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

To auto ma zatial iba chvilku. Nikto nevie co zazilo predtym. Mohlo ist o predchadzajucu , uz pri kupe odstranenu poruchu. Kludne blbost ako vadna cievka alebo sviecka moze kat tak isto poskodit ak sa s tym nejaky cas jazdi. Roztavenie by indikovalo prilis vysoke teploty , mozno horenie priamo v kate. Nespalene palivo zrejme. Otazka je kolko to musi byt, vsak kat je na vysoke teploty stavany...Neviem, len tak teoretizujem.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Colommbo píše: sob kvě 03, 2025 7:55 Ahoj! Čističů škrtících klapek apod. ve spreji je na trhu neúrekom, stačí si vybrat. Hlavně se pak k těm čištěným místům dostat... :)
Zrovna doobjednávám nějaký spotřebák do dílny, tak jsem přihodil do obj. i čistič karburátorů a ventilů od K2 - s touto značkou mám poměrně dobré zkušenosti. Dostat se tam dá relativně jednoduše. Ten Ceed je zatím v tomto ohledu fajn - výměna svíček je otázka 10 minut, olej vyměním i s autem na zemi, i ten kat šel poměrně jednoduše.
Durex píše: sob kvě 03, 2025 8:47 Zakarbonované sací a výfukové ventily čističem klapek nevyčistíš. To je jako jít s koněm a kopím proti tanku. Pokud chceš nejlepší čistič ventilů na světě, co zaručeně funguje, tak je to soustruh a nůž ... S tím pak zalapování sedel ventilů ... Existuje pískování skořápkami oříšků, suchý led a nebo pak vodík. Ani jedno si doma neuděláš ... Ostatní věci jsou na prd. A pokud to má být 100%,tak jak sem psal ...
Tak v tom videu na které odkazuji to vyčistil docela pěkně:
https://youtu.be/wPAxN2-aRjo?si=WArp8oktbhwbNyuj&t=1052
Akorát jsem si říkal, jestli by nešel vymyslet o fous jednodušší způsob. Jasně, nelepší by bylo motor rozebrat, ale tak není to veterán za 3M+ :-)
jarson1 píše: sob kvě 03, 2025 9:31 To auto ma zatial iba chvilku. Nikto nevie co zazilo predtym. Mohlo ist o predchadzajucu , uz pri kupe odstranenu poruchu. Kludne blbost ako vadna cievka alebo sviecka moze kat tak isto poskodit ak sa s tym nejaky cas jazdi. Roztavenie by indikovalo prilis vysoke teploty , mozno horenie priamo v kate. Nespalene palivo zrejme. Otazka je kolko to musi byt, vsak kat je na vysoke teploty stavany...Neviem, len tak teoretizujem.
Jasně. Říkám si, že k těm ventilům se lze dostat relativně jednoduše, tak proč se tam nepodívat. Jinak už jsem s tím autem v podstatě spokojen - všechny problémy vyřešeny. Teda, ještě jsem chtěl vyměnit brzdovku - předch. majitel ji za ty 4 roky neměnil + mám pocit, že pedály spojky + brzdy jsou takové gumovější, možná je tam někde vzduch...
Odpovědět