Vhodný olej pro Kia Ceed JD 1.6 GDI 99 kW + katalyzátor

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

kptmorgan

Re: Vhodný olej pro Kia Ceed JD 1.6 GDI 99 kW + katalyzátor

Příspěvek od kptmorgan »

Jasně, akorát jsem to zapomněl zmínit - vím, že je potřeba řešit specifikace a ne barvu chladící kapaliny.

Jinak update:

- Vyměněn termostat + chladící kapalina. Problém s kolísající teplotou vyřešen.
- Vyměněn olej vč. proplachu.

Taky jsem proměřil lambdy, dle servisního manuálu:
https://www.kceed.com/heated_oxygen_sen ... s-972.html

3Ω na S1 (před katem, piny 2 a 5)
9Ω ns S2 (za katem, piny 4 a 3)
Obě hodnoty jsou tedy v tolerancích.

Trochu mi vrtá hlavou, proč diagnostika neukazuje hodnoty lambdy na S1? Nějaký tip, kam se případně podívat?
Obrázek
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Skusal si na volnobeh alebo za jazdy?
Prva je " regulacna" . Riadi zmes. Druha je " kontrolna " , kontroluje ci za katom je "vsetko v poriadku".
Regulacna obvykle na volnobehu nic nereguluje. Motor ide na tzv. "mapu".
Mal by si diagnostikovat za jazdy. Tzv . živé dáta.
Ale na druhej strane...aj na mieste pri zmene otacok ( pri zahriatom motore) by uz mala ukazovat. Minimalne pri pridani plynu a naslednom poklese by mala byt vidiet zmena hodnoty na sonde.
Ale to je vseobecne. Netusim ci kia tam nema nieco " extra" pri tych meraniach.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Aha, tak to možná bude ono. Auto stálo s motorem na volnoběh. Na plyn jsem šlapal akorát když jsem sledoval jak se vyvíjí napětí na S2.

Vyzkouším za jízdy. Ještě předtím sundám lambdu před katalyzátorem a přes kameru zkusím zkontrolovat stav vnitřní části katalyzátoru.
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Tak, lambda před katem demontována a pomocí kamery jsem se podíval dovnitř. Šlo to sice docela blbě, ale z toho co vidím mám dojem, že katalyzátor se už rozpadá, co myslíte?

Obrázek
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

No ..takyto som teda este nevidel. Ja nam keramicku mriezku , aj po 300 t km ( ked som ju naposledy pozeral ) bola farby slonovej kosti , mozno trosku do cervena ( asi ako lahko jazdenna sviecka na izolatore) a urcite nie rozpadnuta.
K tomuto sa neviem vyjadrit.
Ano, cast sa mi havi ako taka " zbortena" , to ano. Ale hlavne mi na tej celistvej chybaju take tie " mikro otvory" ako mam ja.
Ja mam nieco taketo :
Obrázek
...ale zase je to katalyzator z roku 92.
Mozno dnes uz je to ine .
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

j1: #me too (po 202tis.km)
Obrázek
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Vypadá to zvláštně, taky jsem byl překvapený. No, v každém případě - během dneška dorazí nový katalyzýtor od Bosalu, takže přes svátky to vyměním.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Nooo...pozerám, ze si muž činu.
Normalne sa na sviatky robia ine veci, ale preco nie :wink:
Tak snad sa ten bosal vyplati.
Aj ja som raz kupil kat z druhovyroby, este do prvej cariny. Vtedy od relativne noveho vyrobcu - polsky JMJ. Žiadne lichotivé recenzie na tuto znacku neboli a lepsie to nie je ani dnes. Kazdopadne emisnu to preslo. Mam ho doteraz, aj ked momentalne ako rezervny. A presne - uz tam nie je keramika, ale kovove jadro. Udajne vyhody - odolnost voci narazu, odolnost voci teplote / roztaveniu. Jasna nevyhoda - ovela menej ucinnych drahych kovov. Co sanozrejme odzriadluje aj cena . Komplet " plug in play" , teda priama vymena , stal cca 100€. Tolko stoji aj samotny vyfuk za katom. Takze velke nadeje som si nerobil a to , ze funguje je mi zahadou.
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Tak potřebuji to nějak rychle vyřešit, nakolik mi ta Kia blokuje místo v garáži :-)

Jinak já se rozhodoval mezi Bosal / NTY (což je taky PL), cenově to nakonec vycházelo 5900 vs. 3500 bez DPH. Tedy rozdíl nějakých 2400 Kč. Ale přecijen to bude trochu drbačka - jak je tady kat součást svodů. Tak jsem si řekl, že zkusím připlatit, ať do toho nemusím lézt znovu za nějakou dobu. Navíc, třeba bude Bosal i lépe pasovat (což je v tomto případě také důležité). Uvidíme.
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

OK, nový katalyzátor dorazil dle plánu.

Takže jsem se pustil do výměny:
Obrázek

Vytáhnout kat ven byl trochu rébus. Co jsem koukal na YT, všem to šlo relativně dobře bez nějakých dalších úkonů. Nicméně já musel povolit motor na silentbloku vlevo u rozvodů a pustit jej na heveru kousek dolů.

Nicméně po výměně a cca 15 km projížďce vše OK, kontrolka motoru zhasla a na diagnostice také bez chyb.

Podle všeho tedy problém vyřešen. Tak ještě jednou díky všem za rady! :wink:
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

asi si neodfotil staru a novu vložku? docela by ma to zaujmalo.
Inak paradna garaž :wink: ja mat taku, ani nechodim domov. Tam by som aj spal :D
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Hele vyfotil, sice ne nijak extra, ale fotku mám. Jsem ráno ještě potřeboval někam odjet a chtěl jsem to mít hotový, tak jsem spěchal.

Fotka zde:
Obrázek

A ještě jedna věc, nakonec jsem objednal / instaloval NTY. U Bosalu byl problém s dodáním druhý den (tedy včera) a já to chtěl mít hotové už teď. Ale co do zpracování se jevil OK. Na příruby taky sedl pěkně. Jediná věc - nesedl šroub na držák katu za motorem, cca o 5mm (na fotce ještě původní kat):
Obrázek

Tak s tím si ještě musím trochu pohrát. Asi do toho nějak opatrně klepnu. Je tam horší přístup.

A díky - s garáží jsem si vyhrál. Jak jsem psal, auta si opravuju jen tak pro zábavu. Je na 3 auta, ale mívám tam jen dvě. V zadní části mám dílnu + regály.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

no, tak tato vlozka už vyzera presne ako ta moja. len je trochu tmavsia. Ale možno iba foto... a to si teda mal ako komplet diel na priamu vymenu aj so zvodmi, tak? lebo ak ano, potom cena vobec nebola az taka zla myslim.
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
Brembo

Příspěvek od Brembo »

kptmorgan píše: čtv dub 17, 2025 3:18 Vypadá to zvláštně, taky jsem byl překvapený. No, v každém případě - během dneška dorazí nový katalyzýtor od Bosalu, takže přes svátky to vyměním.
Katalyzátor sa nie len že rozpadá,ale je i poškodený vysokou teplotou-roztavené časti
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Shi

Příspěvek od Shi »

kptmorgan píše: čtv dub 17, 2025 3:18 Vypadá to zvláštně, taky jsem byl překvapený. No, v každém případě - během dneška dorazí nový katalyzýtor od Bosalu, takže přes svátky to vyměním.
Nechci strašit, ale nám katalyzátor od Bosalu (koupeno v 2016) vydržel jen do další technické a to se s tím autem moc nejezdilo a olej nežere. Takže jsme pak zamáčkli slzu, rozbili prasátko šáhli po originálu a ten funguje dodnes byť poslední tři roky už se autem jezdí hodně málo.
Odpovědět