Ostatní

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Hombre

Re: Ostatní

Příspěvek od Hombre »

jarson1 píše: ned led 26, 2025 10:11 https://www.facebook.com/kingautoskola/ ... 7S9Ucbxw6v
K bezpecnym rozostupom.
Tady je názorný příklad těch debilů, kteří jedou stovkou v levém pruhu. Všimněte si, že problém začíná již několik aut před nima, kdy i kamion v pravém jede rychleji než kolona osobáků v levém. Stačí, když "rychlík" v právém začne předjíždět rozdílem rychlosti 10km/,hod . kamion. To mohou mít rozestup i 100m první tři do sebe bouchnou za jízdy, ale další již do zdi - stojící auto zapřené do dalších pěti před sebou. Je vidět na videu nepozornost a dlouhá doba do reakce. Kdyby bylo na mně, co vidím na cestách, tak půlka lidí by byla bez papírů, a světe div se, z toho zbytku by byla většina , která jezdí hlavou, aniž by mimo město dodržovala nějakých devadesát .
BMW R 1200 RT - Bělouš
BMW R 1200 RT - Baron
Valvoline All-Climate 20W-50
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Colommbo píše: ned led 26, 2025 10:56 ...když člověk čumí okolo nebo jinam a nesleduje, co se děje před ním. Je to v lidech... :?
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Pitris JUNIOR

Příspěvek od Pitris JUNIOR »

Nějakou dobu tu táta říkal, že hodí fotky motoru jak bude dole víko. o on tu není, tak to dávám já 👍
Obrázek
Obrázek
🚗 Mazda 6, 2.0 SkyactiveG 121kW
⛽ N98 + Bishops Original BiTech
💧 PennzOil Platinum 5w30
☀️ KUMHO ECSTA SPORT PS72 XL - 225/45 R19 96 Y XL
❄️ KUMHO WP52 WinterCraft - 225/55 R17 101 V XL
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Parada :wink:
Jak krasne tam vidno ten vtec a nastavenie ventilov jak u veterana :D
Kombinacia hednoduchosti a geniality.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Ano. Požadal jsem Petra aby sem hodil to foto protože jsem slíbil že až bude dole víko ventilů kvůli kontrole jejich vůlí, tak vyfotíme jak fungují na čistotu motoru (má za sebou 170 tkm) "moje" intervaly výměn olejů zima po 5 a léto do 10 tkm. Dál tady mám trochu rest a neyli-mu bych rád poreferoval o už konečně obutých Bridgestonkách Turanza 6. Byť tedy B co jde o valivý odpor tak drží. A drží dobře / i na brzdách, jen o něco víc než bych čekal tahají za volant ve vyjetých kolejích. A bočnice měkké nejsou 👍

A možná ještě dovysvětlení PROČ jsem se rozhodl tady dál nepřispívat. Vadí mi že někteří píší jak se jim zlíbí a zapomenou co psali dřív - protože TŘEBA v jednom vlákně
rosso píše: Millers Oils Petrol Power Ecomax používaný cca 30 tisíc km.
Dávkování doporučené.
Svíčky jsou zabarvené do cihlově oranžové barvy.
Tento produkt již nepoužívám.
a pak jinde napíše
rosso píše: Já osobně jsem měl s Mannolem (sic do benzínu) špatnou zkušenost (viz zabarvené svíčky) a tak nějak v tuto firmu ztrácím důvěru
Nebo
bjukemen píše:Vif som vychasnoval a skoncil som s nim, mam ine aditiva co mi lepsie funguju"
a pár měsíců na to napíše
bjukemen píše:zlozenie ma podobne ako vif, takze to nebude marne aditivum, uz som sa nan kukal
Nebo když tady na dotaz na olej do staré benzinové Maximy jest jedním doporučen zcela zcestě olej C3 (nepíši že blbě páč to sice jde ale je to kravina)
petercheco píše:Japonci pro tvůj V6 3.0 24V 147kW doporučují ENEOS HYPER 5W30 a servisní náplň čítá 4l. Daný olej plní :
API SN PLUS • ACEA C3....
a MOC děkuji takovým jako Colommbo že na to upozornil
Colommbo píše:V tuto chvíli bych zvysoka kašlal na to, co doporučují Japonci - uvědomte si, jaké oleje byly v době uvedení tohoto modelu... Takže nějaký vygooglený Eneos (byť velmi kvalitní značka) Hyper 5W30 SN+ C3 - jako proč, proboha...? Ale jo, doporučte třeba svěcenou vodu... :?
A jiní si tady dělají vyloženě legraci z lidí co chtějí pomáhat
filip.díky píše:Chci něco eko na spotřebu. Mám už najeto 7 tisíc, takže se mi to bliží...
Lákalo :D by :shock::P tohle: 0w50
A vyloženě šaškárnu tady udělali Erik82 a alonso se svými nekonečnými otázkami na motorový olej ☹️

Kornelovi chraň bůh neubírám znalosti z tribo, ale nerozumím mu když několik let vychvaluje PAO olej CFS ve své 2.0 TSI a že (s tím) najel 300 tkm a super motor a pak napíše že hydrokrak je lepší
kornel píše:najmodernejšie HC základové oleje,ktoré sú už prakticky takmer v každom smere výkonnejšie a lepšie ako PAO a v podstate aj GTL....
A třeba i on a PUO přijdou na to že (extra)nízká HTHS není to NEJ a její použití má svá specifika - když už na to přišli třeba i u Stellantisu 😃 kde s vyhozením ekoteroristy Tavarese přešli zpět u některých motorů na oleje s normální HTHS. Ona pevnost vs. tloušťka olejového filmu a to že oleje xw40 si svoje udělají dobře i přes větší množství polymerů "niesú len"
kornel píše:bludy a dogmy
On i třeba i Mobil1 a Shell dál investuje do výroby olejů 0w40 či 10w60.

Já už ten triboprapor s "> xw30" předám dál páč třeba jerome či jarson a Colommbo ho ponesou :wink:

Občas sem kouknu ale přít se s nízkoviskózními už fakt nebudu. Budu se radši těšit na Jiřice :wink:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
kornel

Příspěvek od kornel »

Pitris píše: pát bře 28, 2025 9:52 Kornelovi chraň bůh neubírám znalosti z tribo, ale nerozumím mu když několik let vychvaluje PAO olej CFS ve své 2.0 TSI a že najel s tím 300 tkm a super motor a pak napíše že hydrokrak je lepší
kornel píše:najmodernejšie HC základové oleje,ktoré sú už prakticky takmer v každom smere výkonnejšie a lepšie ako PAO a v podstate aj GTL....
..v prvom rade rád ťa tu "vidím" pitris :) (v žiadnom prípade nemyslené ironicky :!: )
Ale k podstate veci niečo.. CFS nie je ani z ďaleka čistý PAO resp. čistý PAO olej by bol vyslovene nepoužiteľný nezmysel.. Tento olej je zmes HC+PAO+koncept troj esterového základu z ktorého každý prináša určité benefity a zároveň potláča negatíva keby boli osamote. PAO v tomto prípade nemá žiaden negatívny vplyv (ako som už v niektorých vláknach posledné obdobie načrtol - rozpustnosť prvkov pri tej ktorej teplote a s tým úzko spojené pracovné okno oleja a potreba dodatočných rozpúšťadiel - ktoré sú vyslovene negatívnym prvkom v oleji) nakoľko jeho nedostatky sú výrazne negované hlavne pomocou esterových zložiek a čiastočne aj HC. U tohto oleja PAO prináša prakticky teda len svoje pozitíva.
Zároveň ale toto ničím neodporuje tomu, že proste vývoj napreduje, nalievajú sa do toho veľké prostriedky.. a to čo bolo považované za TOP pred napr. 10 rokmi, dnes môže byť pomerne zastaralý koncept, ktorý už oproti najmodernejším základovým olejom a aditívnym konceptom môže ťahať v každom ohľade za kratší koniec. To je celá pointa.. Ja tu predsa nikde netvrdím a nepíšem, že oleje vývojovo z pred 10-15-20 rokov sú šunty a zlé a nemajú sa používať :!: :!: Ja sa tu snažím dať do povedomia to, že áno ten vývoj napreduje a nie všetko moderné vo svete "TRIBO" je zákonite horšie a nemôže byť lepšie a je to vytvorené len ako kompromis pre to neustále otrepávané "EKO" a motory s tým len trpia hoci prežijú (toto nazývam tými dogmami a bludmi ) a snažím sa tu písať aj konkrétne fakty, zistenia, argumenty, vedecké poznatky, nie len moje domnienky a presvedčenia :)
Pitris píše: pát bře 28, 2025 9:52 A třeba i on a PUO přijdou na to že (extra)nízká HTHS není to NEJ a její použití má svá specifika - když už na to přišli třeba i u Stellantisu 😃 kde s vyhazením ekoteroristy Tavarese přešli zpět u některých motorů na oleje s normální HTHS.
A kde som ja na fóre napísal, že (extra) nízka HTHS je to NEJ :?: :idea: Motor pre svoju bezpečnú prevádzku (v rámci výrobcom uvažovaného režimu prevádzkovania, dosahovaných teplôt a chladenia - konštrukcie motora) potrebuje nejaký rozsah HTHS ktorý zabezpečuje optimálnu hrúbku olejového filmu resp. musí byť zabezpečené, že v danom motore bude aj pri tvrdých prevádzkových podmienkach a zaťažení dynamická viskozita oleja dostatočná pre zabezpečenie toho že nebude dochádzať na ložiskách k zmiešanému mazaniu a nebodaj trhaniu olejového filmu, zároveň že olej bude dostatočne tekutý aby zvládal odvádzať teplo z kritických miest, kde by sa inak prehrieval a paradoxne práve tomu "hrubšiemu"- menej tekutému oleju by na týchto miestach pri takýchto podmienkach klesala alebo mohla klesať lokálne viskozita nižšie (z dôvodu značne vyššieho vnútorného trenia samotného oleja + nižsieho prietoku a odvodu tepla) než tomu pôvodne "tenšiemu" a možno až na kritické hodnoty k podmienkam zmiešaného až medzného trenia (pokiaľ sa tá viskozita oleja smerom hore naozaj nezmyselne "prestrelí" príklad.: nasúkať do motorov v CT-R alebo GR yarisu v akejsi dobrej viere 5w-50 a pod. nezmysly prameniace z neznalosti "tribo" a súvislostí).
Pitris píše: pát bře 28, 2025 9:52 když už na to přišli třeba i u Stellantisu 😃 kde s vyhazením ekoteroristy Tavarese přešli zpět u některých motorů na oleje s normální HTHS.
A to, že na "niečo" (na vlastnú nekompetentnosť) prišli u stellantisu je čiastočne pekné.. no nie je to problém samotného oleja ale ich, že aristokrati z Versailles zjavne netušia ako skonštruovať motor ktorý funguje bez najmenších problémov na olej nižšej dynamickej viskozity, alebo to trochu podcenili. Japonci s tým problém vskutku nemajú abslútne žiaden už dlhé roky.
Pitris píše: pát bře 28, 2025 9:52 Ona pevnost vs. tloušťka olejového filmu
už sa to ale viac krát objasňovalo, že medzi týmito dvomi vlastnosťami, nie je žiadna priama úmera. Nemyslím, že je potrebné to nejak zvlášť rozoberať pre pochopenie._______________________________________________________
Pitris píše: pát bře 28, 2025 9:52 On i třeba i Mobil1 a Shell dál investuje do výroby olejů 0w40 či 10w60.
to že ešte výrába oleje koncepčne 10-15 rokov staré (plniace oficiálne zopár starých základných noriem), neznamená, že ďalej investuje do ich vývoja a zlepšovania/vyvažovania ich vlastností.. Vzhľadom na nákladovú politiku a toho čo si žiada trh je to maximálne nelogické. Kategória motorsport olejov je samozrejme iná oblasť, no tieto oleje sa nehodia pre ľudí v bežných motoroch a pre bežné civilné používanie.
sosko

Příspěvek od sosko »

Uff no ešte že v tom výcuce citácií nie som aj ja, a to som tiež v tábore 0Wéčkarov, ale s 3,5HTHS. :mrgreen: To len pre odľahčenie. Aby do tých Jiřic neprišli aj nízkoviskóznici, čo potom. Na druhej strane sa o to skorej "namažou". :lol:
Inu starneme všetci, ja tiež nepamätám už presné časové postupnosti jednotlivých životne kľúčových udalostí typu - kedy som prešiel na aký olej, ako sa prejavoval, čo a kedy sa zmenilo, sfrabilo, zmenilo zvuk atď a to isté potom vs. použitie s rôznzmi aditívmi a ešte aj autami.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
jerome

Příspěvek od jerome »

Pitris neboj, budeme naďalej brániť, kvázi tebou vybudované fórum, pred inváziou eko-teroristov :wink: :mrgreen:
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
kornel

Příspěvek od kornel »

darmo čím starší chlapi, tým väčšie a ješitnejšie deti 🤭🤣 no nič chlapci moji... užiť tri lyžice 20w-60 na lačno a vyplakať to pod paplónom do rána 😁

varovanie pre prípad návštevníkov so zníženou úrovňou intelektu: jedná sa o humor :!: motorový olej je prudko jedovatý a v žiadnom prípade sa nesmie konzumovať !!!
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Že mají lidé (nejen na oleje) rozdílné názory, je běžné a normální, svět je barevný. Nebezpečí může začít hrozit, pokud se jeden druhého (nebo ostatní) snaží přesvědčit o SVÉ pravdě a to za každou cenu, do posledního dechu. To pak někdy může skončit špatně, byť by tu pravdu třeba i měl (vzpomeňme Mistra Jana z Husi)... :)
Valvoline ML 10W40,
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Pitris JUNIOR

Příspěvek od Pitris JUNIOR »

Třeba jako JTD zde pár měsíci zpět 😂😂😂😂
🚗 Mazda 6, 2.0 SkyactiveG 121kW
⛽ N98 + Bishops Original BiTech
💧 PennzOil Platinum 5w30
☀️ KUMHO ECSTA SPORT PS72 XL - 225/45 R19 96 Y XL
❄️ KUMHO WP52 WinterCraft - 225/55 R17 101 V XL
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Vo chvili ked sa zacneme hadat pre malichernosti, si treba uvedomit, ze je to vlastne znamka toho, ze sa mame prilis dobre. Nemame zrejme skutočné problemy.
A ked si to uvedomime, zistime, ze "ludia" su to najdolezitejsie co mame.
Ja som vdaka foru poznal skvelych ludi a to bez ohladu na "ich viskozitu" a to je pre mna to podstatne.
Ale na to treba asi dozriet...
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
PUO

Příspěvek od PUO »

To Jerome: Brániť??? Máš pocit že sa nachádzaš niekde vo vojne.? DISKUSNE FORUM je o tom aby sa tu diskutovalo , si myslím. Aj Ja niekedy "uletím v spôsobe prezentácie svojich názorov, myšlienok, a dokážem si to priznať. Aspon sa o to snažím. Niekto je viac doma v olejoch a v súvislostiach spojených s olejmi , tribo, aditíva.... Iní je zase macher v diagnostike , v elektrike . Niekomu nerobí problém rozobrať polku auta v garáži a pod. :P
Máme na rôzne veci rozdielne názory, čo je úplne prirodzené. Mám za iný názor niekoho odsúdiť?
Príjemný víkend všetkým :wink: :)
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

J1: Počkej, brzdi, brzdi, jedeš do zdi - to jako když neřeším malichernosti a jedu si podle svého, znamená, že se mám špatně...? :mrgreen: Je tedy pravdou, že některé malichernosti mě dokážou pěkně nas*at, ale zaplaťpánbu snad ještě pořád nad tím umím nakonec mávnout rukou a jet dál... :)
Valvoline ML 10W40,
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

:lol: No ked myslis....tak ja si nejake malichernosti prichystam a mozeme sa potom u popolnika pred Sedlackym dvorom o nich hadat, nech nam zavidia ako dobre sa mame :lol:
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
Odpovědět