aditivum VIF do benzinu - zkušenosti

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Shi

Re: aditivum VIF do benzinu - zkušenosti

Příspěvek od Shi »

Testovali v jednom z videí tam i slovenský benzín "Tesco plus" což je taková ta zpravidla o 1 Kč dražší varianta benzínu jaký bývá u supermarketových benzinek a mělo to 6 kapek, tedy velmi zhruba jako poloviční dávka VIFu. Občas, když nemám VIF, tak tuhle plus variantu paliva používám a vždy mi vrtalo hlavou co za tu korunu na víc asi tak dostávám. V základním low cost benzínu samozřejmě není nic navíc.

Výsledek Shell V-power 95 a Shell FuelSave 95 mě teda vysloveně zklamal (tedy čekal jsme že do marketingu jde asi mnohem víc peněz než do aditivace paliva, ale je smutné to vidět na vlastní oči).
Na druhou stranu Orlen Effecta 95 i Verva 100 je přesně tam kde bych to čekal a kde by asi tak měly být.

Takže o důvod víc dál používat VIF. Pro to příbuzenstvo, které jsem nepřesvědčil na plechovku s VIFem mám několik 125 ml lahviček, do kterých jim přelévám cca 50 ml VIFu z plechovky. Klasický přímovstřik v rodině zatím naštěstí nikdo nemá, ale k jednomu (asi to bude Yaris) už se asi pomalu schyluje ...
maran5

Příspěvek od maran5 »

S odstupem času si myslím, že důvod nového složení VIFu od 7/2023 byla nedostatečná schopnost odstraňování úsad na pístu a na povrchu vstřiku,tam byl evidentně obrovský prostor pro zlepšení a toho si musely být ve VIFu vědomi,z těch fotek je vidět, že díry ve vstřiku jsou sice čistý,ale povrch mezi otvory je beze změny,tak tam dali isotridekanol (povrchově aktivní čistič různých forem zapečenýho oleje) místo PIB.

Dále jak jsem psal, že nyní je PEA jen v poloviční koncentraci než ve starý verzi kvůli E10, ktera už nevytváří tolik úsad,tak to nebude asi pravda,nyní udávají obsah PEA 15 - 25%, předtím 25 -50%, takže teoreticky mohl zůstat obsah 25% beze změny, vycházím z toho,že stará a nová verze smrdí furt stejně,ale PEA je jediný co tam ze staré verze zůstalo.Navic ta změna proběhla 4 měsíce před tím než začalo mediama prosakovat zavádění E10,to nevěděli ani oni,proto plechovky s nápisem E10 jsou až někdy od 6/2024.
Octavia II FL 09 1.8 TSI 118kW spotřeba oleje 0,5l/10tis.km
Motor:Mobil1 ESP 0W-30 API SP
Převodovka:Ravenol MTF-3
Shi

Příspěvek od Shi »

maran5 píše: čtv led 30, 2025 15:14 tak tam dali isotridekanol (povrchově aktivní čistič různých forem zapečenýho oleje) místo PIB.
:wink:
Zrovna před pár dny jsem večer koukal na ten MSDS a toužil po vysvětlení těch dalších složek. :wink:
Pokud uvádí PEA 15 až 25 procent, tak tam 25 procent spíš nebude, protože to by riskovali, že malá odchylka ve výrobě bude znamenat že MSDS není pravdivý a tady se klidně dávají absurdní pokuty za bezvýznamné formální nesmysly, takže proč to riskovat.
maran5

Příspěvek od maran5 »

MSDS definuje zejména rizika ohrožení zdraví lidí a životního prostředí, přesné složení nemusí být dostupné z důvodu autorských práv a obchodního tajemství.
bjukemen

Příspěvek od bjukemen »

praveze v MSDS sa bezne uvadzaju nepravdy, vyrobca nerad ukazuje ktore zlozky su v produktoch obsiahnute
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw

Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
tato3

Příspěvek od tato3 »

Vif pred tymi x rokmi zmenil hlavnu zlozku, amin tam predtym nebol . Vyrobca vtedy tvrdil ze kvoli autam s priamym vstrekom. Tomu by som aj veril. Tak ci onak vyzera ze funguje, aditivujem vsetky auta, uz asi 500 000km, beriem lacny tesco benzin a nikdy za tie roky som nemal ziaden problem.
maran5

Příspěvek od maran5 »

Loni jsem jezdil celý rok na nejlevnější E10 s Vifem 2 ml/litr, letos jsem měl nulové emise, limit volnoběh 0,3 naměřeno 0,00 zvýšené ot. (2,5 tis) limit 0,2 naměřeno 0,00 ale před emisema jsem to zředil čistou E10 aby to vycházelo na dávku cca 0,8ml/litr, přecijenom je to další "mastnota" co se spaluje navíc.U ty dávky 2ml/litr ale už rozhodně zůstanu,přijde mi že, čím víc toho tam je, tim líp (a taky za míň, nepatrně) to jede. :roll:

Jinak Vif pěkně odstraňuje lepidlo po závazickách na Alu discích kol, stačí trochu nakapat a jde to stáhnout zimní škrabkou na okno :D
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

maran5 píše: pon úno 23, 2026 17:52U ty dávky 2ml/litr ale už rozhodně zůstanu,přijde mi že, čím víc toho tam je, tim líp (a taky za míň, nepatrně) to jede. :roll:
Ono už máš asi vyčištěno 👍 a dalo by se dál dávat "udržovacích" 1ml/litr, ale jak chtějí vaši....
Já dávám tak 1: 750 - 1 : 1000 (střídám balení VIF, Wynn's a Millers PPE. A teď Bishop's 951, kde psáno že do N98 1 : 2000, tak toho dávám odhadem tak 1 : 1700. Za mě taky VIF že gut 👍
maran5 píše: pon úno 23, 2026 17:52Jinak Vif pěkně odstraňuje lepidlo po závazickách na Alu discích kol....
Přidaná hodnota 👍 😃
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
PUO

Příspěvek od PUO »

Ja som dnes dotankoval do plna - cca 40L + 3 posledné vrchnáky VIFu zo staršej verzie :wink: Nachystana nová
plechovka E10 verzia.
Od Novembra každé tankovanie, takmer vždy pomer cca 1:700.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
maran5

Příspěvek od maran5 »

Osobně si myslím, že dávka 1ml/litr stačí na vyčištění vstřiku a sacích ventilu u MPI,ale má čištění pístu a kruhů je to málo. U TSI se benzín dostane na sací ventily jen cca 30 sekund po studeným startu,těch mám hodně,tak to snad mělo efekt,nulový emise jsem nikdy neměl.

Jinak Vif vyváží do Ázerbájdžánu a na jejich webu důrazně varuje před aditivy zvyšujici oktany- buďto je to jedovatý pro kat nebo to dělá tvrdý úsady co můžou vydřít válec, beru to s odstupem, ale nepochybuji, že na tom něco bude.

www.vif.az
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

No ono to vyplýva z miestnej dostupnosti a ceny paliv. Najbeznejsi tam je AI-92 (Regular). Pre nas klasicku 95-ku tam sice maju ( aj 98-ku) , ale pozname to ....vsade narod setrny. Preto su tam zrejme 'popularne " zvysovace oktanov.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

maran5 píše: sob úno 28, 2026 17:34Jinak Vif vyváží do Ázerbájdžánu a na jejich webu důrazně varuje před aditivy zvyšujici oktany- buďto je to jedovatý pro kat nebo to dělá tvrdý úsady co můžou vydřít válec, beru to s odstupem....
Asi hodně s odstupem :P anebo TAM u nich....
Nebo to tam píšou (právě) proto že VIF oktany nezvyšuje. A u těch renomovaných zvyšovačů oktanů bych strach neměl. Používám(e) vedle toho VIFu i Millers PPE (od r. 2010) a asi 3 roky i Bishop's 951 a kdyby měl být problém, tak v těch několika autech a po s tím odjetých asi 350.000 kilometrech by se to už negativně snad projevilo.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
filip.díky

Příspěvek od filip.díky »

VIF leju občas do 4 aut. Zkoušel jsem si dělat vlastní „VIF test“ na lodním motoru a s vyšší dávkou byl motor měřitelně tišší a měl méně vibrací. Bavíme se ale o množství, kdy jsem na 1 l paliva dával třeba ¼ až ½ odměrky víčka.

Měřil jsem to telefonem v aplikaci, která umí zaznamenat vibrace i decibely. Vibrace klesly zhruba o ¼ a hluk asi o 2 dB. Každý si to může zkusit třeba na sekačce, traktůrku nebo jiném 4T motoru.

Trochu VIFu dávám i do kanystru do směsi pro pilu, ale nepřeháním to. Každopádně mám asi 6 strojů na 2T směs a všechno šlape perfektně, i po zimě chytají na drc.

Jediný problém byl s foukačem Parkside – rozpadly se hadičky ke karburátoru a odešla svíčka, což podle fór potkalo víc lidí.

Takže VIF beru jako dobrou prevenci. :wink:
Odpovědět