Pitris píše: ↑ned pro 15, 2024 18:22
No dobrý no

Takže další tady komu se do auta podíval někdo od arcikoncernu
A co myslíš, je to na jiný auto nebo to půjde opravit za rozumno?
...
Mazda 3
Na to jaká to byla pecka musím říct, že Fabie za svého řidiče položila život a na řidiči ani nebylo poznat, že přistál v airbagu a zrušil auto.
Trošku doufám, že Civika půjde zachránit, ale naděje velká není a čím víc nad tím přemýšlím, tím smutněji to vypadá:
Zadní traverza prohnutá dovnitř asi o 15 cm, spodek kufru na cucky, naštěstí jsem v něm skoro nic nevezl.
Bohužel jak do mě vrazil, tak jsem svým pravým světlometem ještě trefil levý koncový světlomet Oktávky stojící předemnou - stál jsem u levého okraje jázdního pruhu a měl jsem trochu stočená kola a dost velký odstup k Oktávce přede mnou, takže jsem po nárazu nějak spíš intuitivně když jsem zahlédl rychlý pohyb ve zpětném zrcátku trhnul volantem - téměř jsem tu Oktávku předemnou minul. Téměř. Bohužel chybělo na šířku tak 30cm. Teď jsem s pánem z Oktávky mluvil a jeho auto je bohužel křivé a zlobí ho asi všechny dveře.Jak jsem byl nacpán vedle Oktávky, tak jsem odřel přední půlku svého auta a asi celý bok Oktávky - síly byly takové, že jsem Oktávku posunul asi 20-30 cm doprava. Nakonec můj čumák skončil přesně na úrovni čumáku oktávky tak, že nebylo poznat kdo byl původně v koloně první a kdo druhý. Měl jsem štěstí, že jsem netrefil někoho v protisměru - naštěstí je tam oddělovací středový trávníkový pás, na který jsem půlkou auta vyskočil - což mi pocuchalo ráfek předního kola.
Takže můj předek asi bude zkřivený. Moje kapota je ve výsledku taková nahrbená. Měl jsem tam už neutrál, takže převodovka by měla být O.K. Motor je v pořádku a běží, a eleketrika taky O.K. Ale mechanicky ví bůh co všechno je pomuchlané.
Fabie vypadá jako by to v 20-30 km/h narvala do zdi - a to to narvala do stojícího a prakticky nezabržděného auta. Takže by mě zajímalo jakou rychlostí mě trefil. Brzdné stopy jsem po fábii neviděl žádné a jezdí se tam poctivých 50 km/h.... Fakt zlatá sedadla v Hondě - nechápu, jak to že mi prakticky nic není (boule na hlavě, otlak od pásů na levé kyčelní kosti, zlomený nehet a naražený prst, lehounce namožená záda a bedra a hlavně vůbec žádný whiplash, což považuji za zázrak. Hlavou, jak mě to vykoplo kupředu, jsem asi trochu trefil rám dveří).
---
Ad Mazda 3 - problém je v kvalitě odladěnosti těch potroublých asistentů - partnerka měla možnost srovnat pár značek včetně Mazdy se svojí Toyotou a Toyota, byť to má svoje mouchy, zatím vede v použitelnosti asistentů a aktivního tempomatu a to má modelově starší auto, než byla ta Mazda, se kterou to srovnávala. V tomhle se projevuje síla velikosti Toyotího koncernu, kterému menší značky (jako je bohužel i Honda) nemůžou rozumně konkurovat co se týče vývoje bezpečnostního softwaru.
Takže pokud něco nového, tak možná skončím u hybridní Corolly, ale ty ceny jsou šílené a ne úplně slučitelné s aktuálním stavem bankovního účtu. Takže buď nějakou předváděčku nebo se porozhlédnu po nějakém jetém nebouraném Civicu 9g. Z konce výroby na přelomu 2016/17 a s nájezdem pod 100 000 km, jako byl ten můj, se asi bude hledat těžko - nikdo rozumný se toho nevzdá. Na kratší poskoky po městě a občasnou jízdu po dálnici Praha - Brno je ten Hondí nepřímovstřik prostě parádní blbuvzdorná technika.