ADITIVA DO BENZINU
Moderátor: Colommbo
Re: ADITIVA DO BENZINU
Nevím, jestli jsem dostatečně reprezentativní vzorek fóra, nicméně Metabond Megalen plus už dva roky používám do STi z roku 2014, vždy N98 + Megalen, v předepsaném dávkování 1:2000 a auto si rozhodně nestěžuje. Co se přesně děje v motoru nejsem schopen zjistit, ale subjektivně motor se točí zvesela, emise+STK bez problémů a já jsem tak nějak spokojený.
Do H6 používám BG 2021a taky maximálně spokojen. Na emisích z minulého týdne mi technik řekl, že motor je ve stavu “nového vozu” (při aktuálním nájezdu cca 190t km).
Takže za mě jak Megalen tak BG v předepsaném dávkování spokojenost.
Do H6 používám BG 2021a taky maximálně spokojen. Na emisích z minulého týdne mi technik řekl, že motor je ve stavu “nového vozu” (při aktuálním nájezdu cca 190t km).
Takže za mě jak Megalen tak BG v předepsaném dávkování spokojenost.
Subaru H6 Amsoil SS
Subaru H4 MO
Subaru H4 MO
Ono to taky ani nic víc než vif, millers, stp či tc-w3 nebude....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Děkuji za odpovědi, paradoxně mě nejvíc zaujala existence BG 202, vůbec jsem o něm nevěděl. 
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
- Colommbo
Osobně bych taky hodně rozlišoval aditiva do paliva a aditiva do oleje. Ta první prakticky za krátký čas vyletí komínem a nemohou, aspoň po mém soudu, natropit škodu. Čímž si v případě aditiv olejových nejsem tak úplně jist. Takže aditivum Metabond do benzínu - proč nee... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Naprosto souhlasím, X let používám VIF a jeho přínosy jsem historicky poznal. Lepší starty, u starého P406 1.9td výrazně nižší kouřivost, 1.9TDI lépe startovala za tepla atd. Paradoxně u O3, která má 80K km a dalo by se říct, že je ještě v kondici, moc rozdílů nepozoruju.
Přece jenom vyrobit něco do paliva, které má víceméně jen dva druhy (benzín, nafta) je daleko jednodušší.
K nám do firmy zaváží maziva firma Petrofer a za poslední rok, jsem s nima řešil výběr vhodných emulgačních olejů pro naše použití. Samozřejmě zavítala debata i na auta a vůbec se netváří na nějaké univerzální aditiva do oleje. Mě to také připadá poměrně logické. Proto se mi líbí firma Ravenol u nich žádný aditiva do oleje nenajdeme. Samozřejmě si nemyslím, že by jakákoliv aditiva po 1. použití udělali nějakou paseku jak už v oleji, tak v palivu.
Jinak teda mě opravdu to BG zaujalo, nějak mi ta firma nevadí, jejich prostředky používaj docela profíci. Tu 202 asi zkusím.
Přece jenom vyrobit něco do paliva, které má víceméně jen dva druhy (benzín, nafta) je daleko jednodušší.
K nám do firmy zaváží maziva firma Petrofer a za poslední rok, jsem s nima řešil výběr vhodných emulgačních olejů pro naše použití. Samozřejmě zavítala debata i na auta a vůbec se netváří na nějaké univerzální aditiva do oleje. Mě to také připadá poměrně logické. Proto se mi líbí firma Ravenol u nich žádný aditiva do oleje nenajdeme. Samozřejmě si nemyslím, že by jakákoliv aditiva po 1. použití udělali nějakou paseku jak už v oleji, tak v palivu.
Jinak teda mě opravdu to BG zaujalo, nějak mi ta firma nevadí, jejich prostředky používaj docela profíci. Tu 202 asi zkusím.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
- Colommbo
Koukám, že je to drahé jak sviň... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
To nepopírám, ale 3 lahvičky zkusím.
Tady píšou docela zajímavé info o aditivaci už premiových paliv: https://www.red-rider.cz/246-bg-2026-su ... 77-ml.html
Předpokládám, že to info maj ověřený a nevycucali si ho z prstu...
Tady píšou docela zajímavé info o aditivaci už premiových paliv: https://www.red-rider.cz/246-bg-2026-su ... 77-ml.html
Předpokládám, že to info maj ověřený a nevycucali si ho z prstu...
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Já tam tedy o aditivaci prémiových paliv toho moc nevidím. Je tam jen o aditivaci dnešních naturalů a jejich označení 95/98/100 
Ono prémiové palivo není N98 ale to, které je doaditivované. Všechny benziny mají aditivaci aby splnily ČSN ale třeba ONO nebo Eurooil jen tu základní která být musí. A potom třeba MOL 100, Shell V-Power, OMV MM, Verva 100 nebo Eurooil Optimal, což jsou benziny ještě doaditivovány. A(le) mohou to být jak N98 tak i N95. Rozdíl u N95 a N98 je odolnost proti samozápalům a v dnešní době i v (ne)obsahu biosračky. A ano, v tom jsou N98 lepší
A k tomu BG
No, mají to napsané hezky. Ale stejně tak hezky to má v reklamě i třeba Bishop's, Wynn's, Millers, VIF, STP, Mannol a i jiní. Nepopírám pozitiva - jsou tam a benzin doaditivovat určitě (aspoň ten základní), ale zřejmě moc velké rozdíly v tom nebudou. Spíš to bude o tom kdo které značce věří víc než té druhé. Možná jedna trochu líp čistí, druhá líp maže a třetí zajistí o kapku lepší prohoření. Ale ve výsledku to bude obdobné. Aspoň u těch výše zmíněných výrobců. Takže si s klidem vyber co se Ti zamlouvá páč ať dáš ten či ten a použiješ ho podle návodu, autu to prospěje. Mě třeba pasuje Millers a Wynn's - resp. dávám je nejčastěji. Už asi 15 let, a do každé nádrže. Ale už jsem měl i toho "bišopa", VIF a teď zkusím Mannol. A někdy i to BG...
A určitě by se dal i třeba Ravenol, Motul nebo Liqui Moly....
Ono prémiové palivo není N98 ale to, které je doaditivované. Všechny benziny mají aditivaci aby splnily ČSN ale třeba ONO nebo Eurooil jen tu základní která být musí. A potom třeba MOL 100, Shell V-Power, OMV MM, Verva 100 nebo Eurooil Optimal, což jsou benziny ještě doaditivovány. A(le) mohou to být jak N98 tak i N95. Rozdíl u N95 a N98 je odolnost proti samozápalům a v dnešní době i v (ne)obsahu biosračky. A ano, v tom jsou N98 lepší
A k tomu BG
A určitě by se dal i třeba Ravenol, Motul nebo Liqui Moly....
Jasně je to o nějaké víře, nejsem fanatik, abych věřil v zázraky. Na druhou stranu, takový ty benzínkové aditiva jako sheron mě odpuzují. Rozdíl mezi 95, 98 a 100 samozřejmě chápu.
Jinak tohle je to, co mě zaujalo na tom webu:
Tankování, význam aditiv, dávkování (aktualizace 01/2024)
Benzín: směs kapalných uhlovodíků převážně alkanů (C5-C11), parafínů a olefínů. Vyrábí se frakční destilací a krakováním ropy, kde při zahřívání dochází ke zkracování uhlovodíkového řetězce. Úroveň oktanového čísla (zpomalovače zápalu - předchází k předčasnému detonačním u zápalu) mohou být na základu ferocenů, karbonyklu.
Nafta: směs kapalných uhlovodíků (C12-C22). Vyrábí se se frakční destilací ropy, dále se snižuje obsah síry (sulfanu). Cetanové číslo podobně jako u benzínu ukazuje odolnost nafty proti samozápalům.
Zásadním faktorem pak při tankování je to, že aditiva BG jsou na základě amínů a prémiová paliva u nás byla do nedávna na bázi ferocenů. Aditiva si navzájem nerozuměla, proto aditivace s BG byla nutná buď do N98 nebo do čisté neprémiové nafty.
Nyní již můžete aditivovat aditivy od BG nejen čistou neprémiovou naftu, ale již i prémiovou, abyste jejich pod-aditivaci dorovnali na nejvyšší možnou úroveň a docílili tím maximálního efektu stabilizace paliva, ochrany vstřikovačů a získali tak hoření ve spalovacích komorách pod maximální kontrolu, která vede k vyššímu výkonu, nižší spotřebě, maximálnímu efektu spalování, a tím výrazně nižší tvorbě úsad a snížení emisních hodnot na minimum - a to už se vyplatí.
Jak je psáno výše, aditiva BG jsou již kompaktní s prémiovým palivem, každopádně je doporučeno je míchat v plné dávce výhradně s čistou naftou pro jejich maximální účinek, při podávání aditiv BG v kombinaci s prémiovým palivem doporučujeme pak pouze poloviční dávku, kterou předepisuje výrobce, aby se palivo nepřeaditivovalo.
Jinak tohle je to, co mě zaujalo na tom webu:
Tankování, význam aditiv, dávkování (aktualizace 01/2024)
Benzín: směs kapalných uhlovodíků převážně alkanů (C5-C11), parafínů a olefínů. Vyrábí se frakční destilací a krakováním ropy, kde při zahřívání dochází ke zkracování uhlovodíkového řetězce. Úroveň oktanového čísla (zpomalovače zápalu - předchází k předčasnému detonačním u zápalu) mohou být na základu ferocenů, karbonyklu.
Nafta: směs kapalných uhlovodíků (C12-C22). Vyrábí se se frakční destilací ropy, dále se snižuje obsah síry (sulfanu). Cetanové číslo podobně jako u benzínu ukazuje odolnost nafty proti samozápalům.
Zásadním faktorem pak při tankování je to, že aditiva BG jsou na základě amínů a prémiová paliva u nás byla do nedávna na bázi ferocenů. Aditiva si navzájem nerozuměla, proto aditivace s BG byla nutná buď do N98 nebo do čisté neprémiové nafty.
Nyní již můžete aditivovat aditivy od BG nejen čistou neprémiovou naftu, ale již i prémiovou, abyste jejich pod-aditivaci dorovnali na nejvyšší možnou úroveň a docílili tím maximálního efektu stabilizace paliva, ochrany vstřikovačů a získali tak hoření ve spalovacích komorách pod maximální kontrolu, která vede k vyššímu výkonu, nižší spotřebě, maximálnímu efektu spalování, a tím výrazně nižší tvorbě úsad a snížení emisních hodnot na minimum - a to už se vyplatí.
Jak je psáno výše, aditiva BG jsou již kompaktní s prémiovým palivem, každopádně je doporučeno je míchat v plné dávce výhradně s čistou naftou pro jejich maximální účinek, při podávání aditiv BG v kombinaci s prémiovým palivem doporučujeme pak pouze poloviční dávku, kterou předepisuje výrobce, aby se palivo nepřeaditivovalo.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Za mě čistě subjektivní srovnání aditiv a jejich vliv na start, chod motoru a ochota jít do otáček a třeba taky volnoběh, tak z aditiv Vif, MO PPE a BG mně subjektivně nejlíp vychází právě BG, byť je samozřejmě dražší a dávkuje se ho do paliva více.
Subaru H6 Amsoil SS
Subaru H4 MO
Subaru H4 MO
BG jsem zatím nedával (asi ho vyzkúšam
) ale z těch mnou už někdy aplikovaných (co si vzpomenu - VIF, Millers, Bishop's, Wynn's, STP), byl o kapičku lepší pocit než s jinými (ale fakt jen pocit - nijak neměřeno) s Millersem Petrol Power Ecomax One Shot Boost (ten jednoráz) který naliju před STK -> jinak tam dávám ty na pravidelné používání v poměru většinou 1:1000
No, já chtěl vyzkoušet něco jiného než zdejší “klasiku” MO a Vif, které jsem taky používal a zdálo se mi, že při prudší akceleraci se motoru moc nechtělo do otáček a tento pocit jsem u BG nezaznamenal, takže jsem koupil velké balení BG a Emise s STK mi také potvrdily, že asi motoru dělá dobře. Ale jak jsem psal, je to má osobní zkušenost s mým autem.
Subaru H6 Amsoil SS
Subaru H4 MO
Subaru H4 MO
Které
https://www.red-rider.cz/11954-bg-2021- ... 3-7-l.html
V porovnání s ostatními je to samozřejmě ekonomicky nesmysl, ale vydrží mi to dlouho a motoru evidentně sedí.
V porovnání s ostatními je to samozřejmě ekonomicky nesmysl, ale vydrží mi to dlouho a motoru evidentně sedí.
Subaru H6 Amsoil SS
Subaru H4 MO
Subaru H4 MO
Dík