Změna oleje u BMW M57

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Alpinet
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna oleje u BMW M57

Příspěvek od Alpinet »

Zdravím místní osazenstvo.
Do mého BMW E91 330D 170KW DPF (371XXXkm) jsem Ravenol VMO 5W40 dal až v minulém roce při velkém servisu ( komplet repase a zesílení automatu, nové turbo...), do té doby jsem jezdil Valvoline MST C3 5W40 , kdy mezi výměnami ( 10tis) si to vzalo cca 1-1,5l. Po přechodu na Ravenol VMO si to vzalo 2,5l na 10tis. Olej jsem neměnil osobně, nejspíš nebyl použit žádný přípravek pro výplach.
Nyní se chystám na běžný servis ( motorový olej, filtry,separátor), samozřejmě včetně výplachu oleje.
Autem jezdím jen o víkendech, spíš na výlety, tedy i delší cesty s poloviny dynamickým stylem jízdy.
Pokud se mi tu zmíníte o vašich názorech a doporučení pro tento motor a způsob využití, zlobit se nebudu. Na Ravenol jsem nezanevřel ,ale očividně mému motoru nesedí. Vrátit se k Valvoline MST C3 5W40 mi přijde jako logický krok, ale zaujaly mi oleje Yacco a nebráním se i jiným značkám, pokud tím posunu ochranu... pro svůj motor. Je mi jasné, že nejlepší ochrana je dodržování intervalů (10tis.km) Děkuji za názory.
BMW E91 330D 170kw Xhp stage 2
Shi

Příspěvek od Shi »

Alpinet píše: stř dub 10, 2024 16:01 pokud tím posunu ochranu... pro svůj motor.
2,5 litru oleje není zrovna málo.
To jak moc auto bere olej u mého auta záviselo hlavně na tom, jak moc a z jakých otáček se brzdí motorem. Je otázka, jestli ta spotřeba oleje je jen olejem, nebo i provedenou repasí a následně větším využíváním potenciálu motoru.
Když se jezdilo normálně, tak olej prakticky neubýval (200 ml/10 000 km), když se jezdila pila, tak jsme se dostali na 1l/10 000 km, tedy pětinásobný rozdíl ve spotřebě oleje.
Já bych vzhledem k tomu turbu a DPF možná zauvažoval nad Ravenol RUP 5w-40.
Chtělo by to sledovat, zda olej ubývá tak nějak lineárně nebo zda se to s větším nájezdem na daný olej zrychluje nebo při jakém nájezdu se ta křivka spotřeby zlomí směrem k vyšší hodnotě.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Alpinet píše: stř dub 10, 2024 16:01....zaujali mi oleje Yacco a nebráním se i jiným značkám....
Jestli Yacco 5w40 tak s C3 Galaxie GTS nebo VX 1000 LL FAP.
(Yacco Galaxie GTS je levnější varianta k tomu Shi-m doporučenému racing Ravenolu RUP :wink:, VX 1000 je "civilní", ale prémiová řada). Dál by se dal doporučit třeba Petro-Canada Supreme C3-X Synthetic, Millers Oils EE Performance C3 nebo XF Premium C3, Eneos Hyper, Eurol Turbo DI nebo třeba Q8 Formula M Long Life. Anebo se zkusit vrátit (co to udělá) k tomu Valvoline MST....

Shi píše: stř dub 10, 2024 16:28To jak moc auto bere olej u mého auta záviselo hlavně na tom, jak moc a z jakých otáček se brzdí motorem.
Záležitost gufer ventilů. Když se jezdí normálně tak je to gut, při brždění motorem z vysokých otáček si motor oleje "něco" vezme. A(le) je to normální....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Alpinet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alpinet »

Nebudu tvrdit , ze mám přesnou statistiku spotřeby oleje , bohužel .
Na motoru se měnilo jen turbo, olejovy vedení k turbu,vycistene dpf . Zbytek servisu byla komplet repasovaná a zesílená at převodovka (převodový olej také Ravenol).
Jízdní styl stále stejný . Nejezdi se bezhlavě brzda plyn , ale běžná cestovní s občasným provětráním a když přijdou kopce, tak je to jasné , to si vychutnám i s manuálním režimem. Ale stále se bavíme o krátkodobém zatěžování a včasným přeřazováním.
Chápu , co jsi tím měl na mysli.

Pitris:
Koukám, že jsem vaše příspěvky pročítal správně, alespoň co se týká doporučovaných olejů od Ravenolu a Yacco. Millera jsem jezdil v benzínovém Citroenu C4 VTS, kde jsem dokonce přešel na CFS 5w40 NT+ , ale tam nebyla potřeba C3. U Millera jsem došel k pocitu, že to ženou přes marketing nano technologie s přidanou cenovou přirážkou, ale samozřejmě jen osobní domněnka.
Alpinet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alpinet »

Koukám, že sehnat Ravenol RUP 5W40 je horší, než jsem čekal. Ani v e-shopu Ravenolu není, jen originalnioleje.cz , výpadek, ukončení výroby?
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Alpinet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alpinet »

Díky . Polovinu jsem viděl a když už se mi “líbil “ prodejce a nebylo předraženo , tak měli skladem jen 4L a já potřebuji 8L 😀
Dnes musím rozlousknout , zda RUP, nebo Galaxii.
Alpinet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alpinet »

Po čase zpět. Stále stejné auto - BMW E91 330D 2005 M57 170KW , momentálně bez DPF.
Dále jsem používal Valvoline MST 5W40 C3.
Valvoline nedávno udělal nové obaly a odstranil těsnící folii pod víčkem, že už to není potřeba. Co se mi ještě nelíbilo , že jsem víčka otevřel , bez porušení plastové "pojistky" víčka. Oleje beru z ověřeného zdroje, ale i tak to není nc příjemného.
Jak jsem psal, auto má odstraněné DPF ( i vypnuté), nemusel bych dodržovat C3, což by mi mohlo rozšířit možnosti. Dám přednost stabilnější kvalitě oleje na výměnný interval 10 000km. Už minule jsem psal, že mi zaujali oleje Yacco VX 1000 FAP 5W40 ,nebo GTS, Ravenol RUP atd.
Díky znovuzhodnocení možností.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Na jedné straně napíšeš že když odstraněn DPF (co na to STK? :evil: ) tak by si nemusel dodržovat C3, což by ti mohlo rozšířit možnosti, a na druhé straně zmíníš v 5w40 Yacco VX 1000 FAP nebo GTS, Ravenol RUP které jsou C3 :? Je ale fakt že dnes pokud ty oleje C"něco" plní i API SN či SP tak je to v podstatě jedno.
Použít se dají, ale Galaxie GTS a Ravenol RUP (a dalši Ravenoly řad Rxx a Yacca Galaxie, a stejně tak třeba i Millers CFS) jsou oleje na racing jízdy. A pro takové aditivované, a na běžné ježdění NE moc vhodné.
Pokud pak běžné jizdy s krátkodobým zatížením, osobně bych dal přednost třeba tomu Yaccu VX 1000 nebo pak TŘEBA Shell Helix Ultra, Valvoline SynPower či MaxLife nebo třeba Ravenol VST👍

jerome

Příspěvek od jerome »

Pitris píše: sob led 31, 2026 11:24 Na jedné straně napíšeš že když odstraněn DPF (co na to STK? :evil: )
Pitris u našich bratov v ČR neexistuje všimné :?: :mrgreen:
Alpinet píše: sob led 31, 2026 10:26Dále jsem používal Valvoline MST 5W40 C3
Ak si spokojný s Valvo tak by som nič neriešil. Ak nie tak platí to čo píšeš - po odstránení filtra pev.častíc máš prakticky neobmedzené možnosti výberu :wink:
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Alpinet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alpinet »

Pitris: Mám origo vykuchané DPF (kat samozřejmě zůstal) , auto nekouří a pokud je vše ok, tak to emise natočí bez DPF. Ano, drobet jsem si protiřečil ,ale to je důsledek toho, že jsem nikdy po jiných olejí (bez C3) ani nekoukal. Mám běžné jízdy s krátkodobým zatížením, žádné track day...
jerome: s Valvoline jsi poslední dobou tak jistý nejsem, zdá se mi, že prvníc 5000km ok, ale pak degraduje. Samozřejmě je to jen má doměnka, pocit, nepodložený ničím hmatatelným.

Bez DPF dodržovat tedy BMW LL-01?

Díky za názory.
Olejník

Příspěvek od Olejník »

Ano, dříve platilo, že do dieslového bmw bez dpf byla vhodnější BMW LL-01 než novější 04
Když začínaly bezpopelné oleje C3, tedy oleje LL-04, tak měli údajně horší mazivost.
Ale to už neplatí,jak píše Pitris,oleje API SP už jsou úplně v pohodě.
Takže si vyber klidně olej s LL-04
jerome

Příspěvek od jerome »

Alpinet píše: sob led 31, 2026 15:22 jerome: s Valvoline jsi poslední dobou tak jistý nejsem, zdá se mi, že prvníc 5000km ok, ale pak degraduje. Samozřejmě je to jen má doměnka, pocit, nepodložený ničím hmatatelným.
Nie je to tvoja domienka. Žiaľ u SAE 5W40 nič výnimočné. Väčšinou HC základ + kopec aditív do toho aby dosiahli multigrade olej :) Niekedy tu bola pekná tabuľka SAE tried a tam bolo vidno ako 5W40 ide po cca 5-6.000 km s viskozitou strmhlav dolu. To je ideálny interval jej výmeny :) A či LL-01 alebo LL-04 ? Ono je to asi za jedno. Išlo mi len o to,že sa už nemusíš striktne držať 04 kedže C3 olej už nie je podmienka čo sa tvojho motoru týka :wink:
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Alpinet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alpinet »

Tak to vypadá na výměnu 2x ročně. Mám nájezd cca 13-15tis.km ročně. Ještě možná definovat vhodný olej na léto a zimu zvlášť. Celkem jsem překvapený, jak mi mazací plány dávají na první místo oleje 0w30 :mrgreen:
Olejník

Příspěvek od Olejník »

Jo je to tak, že ty vyhledávače dávají často na první místo ty nejřidší oleje.Taky to nechápu, zřejmě zas pokus o ekologii.
0w30 bych do m57 určitě nelil.
Já dávám do m57 5w30 celoročně
Řekl bych, že nemusíš řešit zvlášť olej na zimu a na léto.
Kvalitní 5w30 nebo 40 a výměna po 10 tis.
Nehonit studený, dochlazovat turbo, kvalitní naftu.
A občas vymést pavouky :mrgreen:
Odpovědět