aditiva do oleja

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
1.9JTD

Re: aditiva do oleja

Příspěvek od 1.9JTD »

O tom, či môže niektorý funkčný prídavok (nie jediný konkrétny) v motorovom oleji niečomu pomôcť alebo niečo ochrániť je zaujímavé video s Ekolube:
https://www.youtube.com/watch?v=6GJuDcMYvg4

O zníženom trení v reálnom motore sa možno presvedčiť nepriamo - ak je znížené, je nižšie brzdenie motorom dolu "známym" kopcom (u mňa dojazd ku značke obce vyššou rýchlosťou než predtým), hore kopcom auto umožní miestami ísť na vyšší prevodový stupeň (ja cez Fačkovské sedlo), než pred ošetrením, aj na rovinách pri 90 km/hod človek zistí, že musí trochu sťahovať nohu z plynu lebo prekračuje rýchlosti. Studený (nie len) motor ide tichšie, ochotnejšie. Samozrejme netreba to. Je to možnosť.
Odmietať, spochybňovať to je každého právo. Nepripustiť si, že to možné je, tiež. V úrovni vlastného poznania a skúseností.
Pitris JUNIOR

Příspěvek od Pitris JUNIOR »

Tady ti dám za pravdu hele, ovšem furt tam jsou proměnné jako například vítr, který nikdy nebude stejný a ze stejného směru...
🚗 Mazda 6, 2.0 SkyactiveG 121kW
⛽ N98 + Bishops Original BiTech
💧 PennzOil Platinum 5w30
☀️ KUMHO ECSTA SPORT PS72 XL - 225/45 R19 96 Y XL
❄️ KUMHO WP52 WinterCraft - 225/55 R17 101 V XL
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Nie len - teplota, vlhkosť, atmosférický tlak vzduchu, tlak v pneu, letné/zimné, jazdné pomery a mnoho iného. Máš plnú pravdu.
Preto spomínam dlhší dojazd na známom úseku pri brzdení motorom ako relatívne preukázateľný - meranie spotreby na stálom dlhšom (u mňa 18 rokov 65 km jedným smerom, toľko nazad) je oveľa viac ovplyvnené okolnosťami (a porovnanie dlhšie trvá, lebo je potrebné spriemerovať ho z desiatok jázd).
Keď som získal Alfu, bol som dlhodobo na PN. Jazdil som tri mesiace zhodnú trasu - okruh. Indikovla som (lebo to nieje meranie) pomocou OBD II a Torque PRO. Presné otáčky a voľnobežnú spotrebu palubák auta neukáže. Konkrétne pri tejto Alfe kecá aj v spotrebe na krátke trasy so zastávkami. Väčšia chyba - nepočíta to, čo sa spotrebuje na voľnobeh. Torque áno.
Pitris JUNIOR

Proto jsem psal například, je mi jasné že těch proměnných je víc. Ideální podmínky jde měřit jen laboratorně, to v našich podmínkách nikdy neuděláme... Se zlepšením chodu motoru problém nemám, tam sám vím, nebo si to aspon myslím, že něco udělat jde, viz třeba pozitivní zkušenosti s BG, ale opravit motor pomocí nějakého elixíru, no... Tady asi končím 🤣
💧 PennzOil Platinum 5w30
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Davida Škardu jsem před nějakým časem občas zkoukl, postupem doby však, dle mého soudu, je to ztráta času. Tímhle videem mě dorazil...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Pitris JUNIOR - prosím uviesť, kde konkrétne som písal niečo o oprave motoru vodičkou?
Colommbo - nemyslím, že by pán David Škarda preto horšie spával.
kornel

Příspěvek od kornel »

použijem svoj vlastný príspevok...
kornel píše: pon led 15, 2024 16:19 je to tak zložitá alchýmia, že domnievať sa , že doliatím nejakého konkrétneho dodatočného prvku (do už namiešanej vyváženej a draho otestovanej kompozície) ešte viac zlepším výkonnosť a celkové vlastnosti oleja a nič iné tým nezhorším a nenaruším je riadna odvaha, možno až naivita..

len tak pre srandu.. v oleji nebojujú o povrch a vzájomne sa neovplyvňujú (či pozitívne ale aj negatívne) len AW a AF prvky, ale aj detergentné, kecajú do toho celého naviac ešte aj dispergátory a aby toho nebolo málo aj samotné molekuly základového oleja v zmysle :arrow: ten sa bije s tým a s tamtým, ale podporuje ten a tamten prvok, no iné zas vytvárajú ine kombinácie.. a do toho celého požiadavky na EKO, popol, siru, LSPI, strihovu stabilitu atd atd.
áno niektorá jedna konkrétna vlastnosť oleja (napr. zníženie trenia - okolo ktorej sa neustále točíš) sa môže (pridaním niečoho) zlepšiť v určitých konkrétnych podmienkach.. Ale o tom predsa táto diskusia (a už vôbec nie obor tribológie) nie je :roll:
Pitris JUNIOR

1.9JTD píše: úte led 23, 2024 10:46 ...suchému treniu to nataví povrch, vyhladí aby nerovnosti nemohli strihnúť olejový film a vytvrdí na tvrdosť, blízku tvrdosti diamantu. To je ťažko prijateľné. No makrosnímky ukazujú, že sa tam naozaj niečo udeje. Ako to presne funguje, v akých krokoch neviem. Proste funguje.

Obrázek
Obrázek
Nemusím chodit daleko do historie, ale bylo to tu víckrát 🙂
Případně to s tou převodovkou 🙂, nemůžu to teď najít, ale myslím si, že všichni víme o čem byla řeč.

EDIT
Mám to 🤭
1.9JTD - a potom pišťala prevodovka, možno diferák a nešlo než sa ohriala zaradiť jednotku. Po výmene oleja s pridaním Metabondu a odjazdení zhruba 500 km prevodovka radila ako má a niekoľkonásobne stíchla.
💧 PennzOil Platinum 5w30
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Páni - tak zúrivo chcete dokázať že to nemôže fungovať až to (sa) zamotávate.
kornel - NIKDE som nepísal zmenu vlastnosti OLEJA.
Pitris JUNIOR - čo má dohladenie mikronerovností spoločné s výrazom oprava motoru?
Tak veľmi sa snažíte niečo dokázať (skôr poprieť) a nedarí sa.
Dokážte niečim konkrétnym že to nefunguje. Inak ostávate v intenciách môjho bývalého kolegu "To tak nemôže byť, lebo mne sa to nezdá".
Keď je Vám "jasné" že nemôže, nechápem toľkú snahu a čas namietaním. Nemôže? Nevšímajte si. Konkrétne skúsenosti konkrétnych ľudí, pretekárov, týmov (mnohí sa nepochvália z konkurenčných dôvodov) uakzujú, že funguje. Vy sa snažíte dokázať, že nie. Prečo a načo? Že Vás to baví.

EDIT: Nie každý má potrebu obtoto - aj tento pán ma oslovil, požiadal o GT PLUS, nalial a - citácia:
"Ahoj zatial dobre. Radenie ide lahko a ten "kovovy zvuk" sice este pocut no podstatne slabsie takze som spokojny. Zatial som s tym odvtedy najazdil 380 km."
Zato sused vraví: "Ak držím pedál plynu tak, že ani nepridávam, ani nebrzdím motorom, nejaký zvuk počujem." Ja na to: Kubo a isto ide z prevodovky? On - to neviem.
kornel

Příspěvek od kornel »

skús teda odcitovať kde napr. ja niečo konkrétne popieram.. :?:
ja nič nepopieram, ja reagujem a niečo konkrétne v tejto oblasti tvrdím a za tým si stojím (a to aj ako človek, ktorý má mimo iné za sebou úspešne 4 semestre z tribológie).

Ešte raz teda čo tvrdím... Jednu konkrétnu vlastnosť oleja zlepšiť pridaním niečoho naviac teoreticky a aj prakticky môžeš (to nikto nepopiera, teda minimálne ja nie).. no to ako pozmeníš vlastnosti oleja ako celok a jeho schopnosti plniť následne všetky kritéria ktoré daný olej plniť musí dokázať a ktoré sú požadované príslušným atestom-špecifikáciou, to nikto zaručiť nemá šancu dokázať bez toho, aby ten daný konkrétny olej s tým daným nejakým konkrétnym aditívom neostestoval všetkými metodikami ktoré sú požadované pre splnenie tej ktorej konkrétnej špecifikácie...
Je to už takto pre teba dostatočne zrozumiteľné alebo budeš ďalej točiť to svoje?
Pitris JUNIOR

No nic, tady já končím 😅
Chtěls vidět, kdes napsal že vodička něco opravila, dal jsem ti 2 tvoje komentáře a stejně to hodíš zpět na nás, že nevěříme 🤭🤣, přitom tys tu sám taky nic ze svých komentářů nedokázal, maximálně ukázal 30 let starý fotky, který jsi ve finále sám popřel že jsi nikde neřekl, že vodička něco opravila 😅. Pak ještě x let starý baner, že Ferrari taky používá zázračné aditiva. No nic, řekl jsem to zde mockrát, ať si každý používá co chce, je to jeho volba 👍.
Můj závěr k tomuto:
Aditivum za mě dokáže snížit tření v motoru, tím to ale tak nějak bude končit.
Raději, než koupit olej a do něj NĚCO nalít, raději koupím olej, který s tím už v jeho složení počítá a jak zde už od nekoho padlo, tuším od Kornela, opravte mě pokud se pletu, že firmy platí nemalé love za testy a doladění složení, že přilití něčeho univerzálního přijde až směšně. Opakuji, snížit tření, ano, ale ne diametrálně změnit vlastnosti že spadne spotřeba v řádech desítek procent a podobně.
Pokud se ti můj nazor nelíbí a nedokážeš ho přenést přes srdce, není to můj problém. Já tvůj nazor beru, každý si může myslet co chce 👍
Tak čáu!
💧 PennzOil Platinum 5w30
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Pitris JUNIOR píše: úte led 30, 2024 10:38 No nic, tady já končím 😅
To je taky jediný co s s ním dá dělat. Jak napsal abc:
abc píše: úte led 23, 2024 11:07Chlapi tady pomůže jen ignorace. 8)
JTD zkouší ( chce ) reklamu zadarmo na ten zázrak. :evil:
JTD je doma na neschopence, nemá co dělat tak vysírá tady. Kašlete na něj....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Pitris JUNIOR - dobre uvažuješ, venuj sa tomu, v čom si dobrý. Trebárs spochybňovaniu a posmeškom ak Ti to urobí krajší deň. Naozaj nemám čerstvé protokoly, dlhé roky som sa tomu nevenoval. Papierové materiály som veľmi dávno vyhodil, dcéra a chorá matka boli prednejšie. Zníženie spotreby v desiatkach percent a podobné ... tu podsúvaš Ty, nepísal som o toľkých percentách zníženia nikde.

Kornel - mal som za to, že by si mohol pochopiť hoci všetko nepoznáš. Nevadí, mne je to jedno.
Pitris JUNIOR

Ano, ABC to napsal dobře..
💧 PennzOil Platinum 5w30
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
1.9JTD