motorový olej RAVENOL

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
abc

Re: motorový olej RAVENOL

Příspěvek od abc »

:arrow: Brodys
Ještě zajímavý olej pro tebe i když jsme ve vláknu Ravenol ( omlouvám se ) by mohl byt Petronas Syntium Hybrid 0w20. :idea:
https://www.motora.cz/oleje/petronas-sy ... 117163.htm
Je za super cenu jen nevím co motora.cz nabídne za specifikace jelikož uvádějí Api Sn+ a Ilsac GF-5 ale ten olej už je nějaký ten pátek SP RC a Ilsac GF-6a.
Litrovky jsou s novou spec. to vím. 8)
Corolla 1,6 2017
Mazda 2 1,3 2011
Hyundai i10 1,0 l 2024
Shi

Příspěvek od Shi »

abc píše:Brodys DFE 0w20 je fantasticky olej nejen v rámci 0w20. Kdo se v 0w20 může pochlubit s Noack 5,9 :?:
Obyčejné 0w20 mívávají Noack kolem 10 a výš. Třeba Amsoil SS 0w20 má Noack 8,5. :!:
To že nezmiňují jap cars tě nemusí zajímat, nemáš VW a jejich normy.
Směle do toho. :wink:
Souhlasím, ravenol DFE 0w-20 je hodně luxusní olej, nicméně další podobně zajímavý v 0w-20 je Ravenol ECS 0w-20.Ravenol má i další ve třídě 0w-20, ale ty už jsou podle mě kvalitatnivně někde jinde (níž).

To, že DFE nebo jiný dobrý nemá nějaká schválení či doporučení může znamenat pouze tolik, že třeba obsahuje trochu víc fosforu, než připouští norma, jenomže pokdu motor nežere olej, tak na množství fosforu vůbec nezáleží. Podle Noack lze poznat, že na DFE se nešetřilo.

Já bych si vybíral pouze mezi DFE a ECS a jako další přijatelné alternativy Mobil1 X2 0w-20 a ten již zmíněný Amsoil. U Mobil/Mobil1 pozor, Mobil má ve třídě 0w-20 olejů několik a ten nejlepší z nich se pozná tak, že jako jediný ze sortimentu Mobil1 v této třídě plní Mercedesí normu (tuším že MB 229.71).

U hybridu je vhodné, aby olej obsahoval bór, který jako protiotěrová přísada funguje i za studena, a naopak přítomnosti wolframu je výhodná, zejména pokud motor dostává naloženo. Takže u hybridu u rozboru olejů tolik nekoukám na wolfram, ale koukám na molybden (aktivuje se při nižší teplotě než wolfram) a hlavně na bór. Každopádně pokud hybrid dostane olej s wolframem, tak je dobré zkusit auto každých pár tisíc km cíleně trochu prohnat po dálnici nebo okreskách, aby se wolfram aktivoval a zapracoval do třecích vrstev.

Pokud se přejde na nějaký high-tech Ravenol s USVO, tak bych se pak Ravenolu s USVO držel a bezhlavě bych oleje mezi značkami nestřídal.
Mirec 29

Příspěvek od Mirec 29 »

Od ravenolu za mňa top-ka SFE 5w20. Potom Ecs a Dfe tu by rozhodla cena pretože jeden lepší ako druhý :wink: motoru to bude fuk.
Toyota Corolla XI gen. 1.6 valvematic - Shell HU Prof. AF 5w30/ Ravenol MTF-3
Brodys

Příspěvek od Brodys »

Dík za názory a trpělivost. Zatím bych rád zůstal u Ravenolu, líbí se mi, že mají celkem přehledně zveřejněná po podstatné parametry(i když někdy chybně) a jestli cca 3 x do roka dám za olej 1000 nebo 1500 neřeším, protože si to odmakám sám ;-) Ještě tedy mrknu na tu ECS a zkusím porovnat. S úctou pánové.
Toyota Auris hybrid 1.8 (2017).
Začátek Millers Oils EE 5w30, pak Ravenol SSO 0w30 a teď delší dobu Ravenol DFE 0w20.
Spotřeba 5,4l/100 km.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Ecs som mal. Nie ,ze by som ho predtym nejak starostlivo vyberal, proste bol v akcii 8l za 50%.
Nazor - islo to s nim perfektne, spotreba oleja nemeratelna ,spotreba paliva mozno 1-2dcl menej ale to zrejme preto , ze predosly bol 5w40. Teraz po vselijakyc 5w30 a 0w30 si myslim ze rozdiel plus minus prd. Bol som celkovo spokojny.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Shi

Příspěvek od Shi »

Ravenol SVE 5w20 je asi nejlepší Ravenolí 0w-30 se sníženou HTHS viskozitou :-)

SVE 5w-20 totiž viskozitou za tepla šahá téměř na spodní hranici olejů SAE 30 a současně v našich klimatických podmínkách typické české zimy (teploty kolem nuly nebo mírně pod nulou) je viskozita 5w-20 nižší, než u mnohých olejů 0w-30.
tomxass

Příspěvek od tomxass »

Ja aktuálne skúšam VSW a som zatiaľ veľmi spokojný.
Ale cena je už fakt vysoká.
Volkswagen Passat B8 Highline Limousine 2.0 TDI DFGA
Motorový olej: Ravenol VMP 5W-30
DSG DQ381 olej: Ravenol DCT-LV
Ophidian

Příspěvek od Ophidian »

Shi:
Díky za info. :) Ono těch výrobců s RN17 není zase tolik a zrovna Ravenol RNV vychází cenově dost slušně. Alespoň aktuálně třeba na alze. Motor by čistý snad měl být a intervaly chci držet kolem 10 000 km s jakýmkoliv olejem.
BMW:
Já rozdíl určitě nepoznám, ale za ty 4 stovky na víc bych motoru rád dělal dobře, pokud bych mohl. :D Ten VMP SAE 5W-30 - zeptal bych se, jestli nemůže být problém, že neplní RN17, ale odpověď jsem našel v dalších příspěvcích. Nicméně mi přišlo divné, že neplní ani mercedesí normu, kterou sdílí u toho RNV SAE 5W-30. To bych o tom nepřemýšlel a vyzkoušel ,,lepší". Díky za rekci. :)

Další věc, když přemýšlím o kvalitě oleje. Co kvalita filtru? Používám v rámci záruky originální filtry a dohledal jsem, že to jsou filtry od nejlevnějších výrobců pouze s přidaným logem renaultu. Tady bude pravděpodobně proti filtrům Mann, Bosch apod. taky propastný rozdíl, že?
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Sice uplne na ine auta ale roky pouzivam mann a ani nespekulujem o inych. Mozno kabinove - lebo do nich vidim. Olejove mam kartusove. A ked nie mann tak purflux ( ak sa nemýlim teda - mam na mysli ten co ma cik-cak skladani vlozku).
Co sa inak vseobecne olejovych týka tak velmi kvalitne su motorcraft ale nie su u nas bezne dostupne.
Ak ide o filtre , je tu na to extra vlakno.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Shi

Příspěvek od Shi »

BMW píše:Ophidian:
Na tvoju otazku či ma zmysel priplacat za drahsi motorovy olej...odpoved znie nie nema to zmysel lebo žiadny rozdiel nezpoznaš.
Jsou oleje, u kterých jsem změnu k lepšímu nebo naopak horšímu poznal sluchem. Jsou naopak oleje, kde jsem změnu k lepšímu očekával a k mému překvapení jsem žádnou změnu v akustickém projevu nezaznamenal - tohle akustické zklamání například nastalo u všech olejů Motul 8100, které jsem kdy zkoušel.

(Ano, téměř slyším trávu růst, byť absolutní sluch opravdu ani zdaleka nemám. Nicméně jsou divadla, kam nerad chodím kvůli špatné akustice. Naopak z akustiky v Rudolfinu jsem byl naprosto nadšený. Takže ano, já opravdu věřím, že ty změny zvuku motoru v důsledku změny oleje slyším.)
Brodys

Příspěvek od Brodys »

Jasně, slyšet to určitě lze, když jsou slyšet měkké chlopně uvnitř srdce, co by ne motor. Je jen otázka správného určení za co ještě může olej a za co už jiná hýbátka (řemeny, rozvoďák atd.) Já se naslouchat snažím a už jsem takhle jednou vylil shell z forda, ten zvuk byl hodně syrovej :-) Teď na hybridu mi přijde, že je znát víc viskóznější olej, když nabíhá motor z EV módu, tak čím viskóznější, tím se mi zdá, že to víc škubne, ale údajně je to taky blbost. Každopádně je to tak ;-)
Začátek Millers Oils EE 5w30, pak Ravenol SSO 0w30 a teď delší dobu Ravenol DFE 0w20.
Spotřeba 5,4l/100 km.
Shi

Příspěvek od Shi »

Bohužel do hybrida Ravenol dávat nemůžu, protože jinak poměrně dobrý servis trvá na svých olejích a já mám jenom jedny nervy (a oni taky). Z toyotích servisů v blízkém okolí jsou nejlepší, na české poměry jsou poměrně ochotní a nezkoušejí dělat z člověka blbce nebo ho okrást (čerstvá zkušenost s Prahy) - servisujeme tam už pár let další dvě toyoty, takže zkušenosti jsou a jsou pozitivní a nechci je zbytečně prudit.

Takže zatím jsme se z 0w-16 přesunuli k 0w-20 a v dalším kole je budu trápit otázkama, zda to co mají v sudu je nejobyčejnější Mobil Super 3000 0w-20, nebo lepší Mobil1 0w-20, nebo dal-li pánbůh a stal se zázrak, tak Mobil1 ESP X2 0w-20, což by byla ideální volba plně srovnatelná s nějakým mnou vybraným Ravenolem.

Pobavila mě jejich obava, že s 0w-20 oproti 0w-16 může stoupnout spotřeba až o půl litru na 100 km. Ne nemůže, ledaže bychom z hybridu dostali průměrnou spotřebu 50l/100 km. :lol:
Brodys

Příspěvek od Brodys »

Tak já jezdím k Dolákovi v Č.B. a musím říct, že mají svatou trpělivost. Objednám se na pravidelnou prohlídku, řeknu, že tohle a tohle už mám hotový,tak se zeptaj,co po nich vlastně chci, já většinou chci něco navíc a je klid a ty věci fakt udělají. Ale už jí nemám v záruce,tak možná proto ta benevolence.
Spotřeba 5,4l/100 km.
BMW

Příspěvek od BMW »

Shi píše:
BMW píše:Ophidian:
Na tvoju otazku či ma zmysel priplacat za drahsi motorovy olej...odpoved znie nie nema to zmysel lebo žiadny rozdiel nezpoznaš.
Jsou oleje, u kterých jsem změnu k lepšímu nebo naopak horšímu poznal sluchem. Jsou naopak oleje, kde jsem změnu k lepšímu očekával a k mému překvapení jsem žádnou změnu v akustickém projevu nezaznamenal - tohle akustické zklamání například nastalo u všech olejů Motul 8100, které jsem kdy zkoušel.

(Ano, téměř slyším trávu růst, byť absolutní sluch opravdu ani zdaleka nemám. Nicméně jsou divadla, kam nerad chodím kvůli špatné akustice. Naopak z akustiky v Rudolfinu jsem byl naprosto nadšený. Takže ano, já opravdu věřím, že ty změny zvuku motoru v důsledku změny oleje slyším.)

Shi rešpektujem každeho človeka ktorý je registrovany na oleje.cz/forum... lebo forum je o vyjadrovani nazorov a doplnani informacií atd...Tvoj prispevok beriem ako novoročný bonmot a pred tvojim sluchom klobuk dole :mrgreen: Neviem či by to dokazal napisat dirigent filmharmonie.Ale ako sa hovori proti gustu žiaden dišputát.
BMW X1 (E84) xdrive 18d
Ravenol VMP 5W30
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

BMW píše:Neviem či by to dokazal napisat dirigent filmharmonie....
Što éto takóje "filmharmonie :?: :P :P

Ešli to néni hen ten "novoročný bonmot" :mrgreen:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Odpovědět