VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Colommbo

Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?

Příspěvek od Colommbo »

Colommbo píše:...už v minulosti se nejen v tomto vlákně mnohdy leckdo sháněl po nejlepším (nejkvalitnějším) oleji. Odezva byla taková, že není důležitý nejkvalitnější olej jako takový, jako spíš nejvhodnější pro ten který motor zároveň po všech stránkách vyhovující jízdnímu stylu majitele vozu. Což nemusí být jedno a totéž... :)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Brodys

Příspěvek od Brodys »

Ano a také raději vícekrát měnit. I přes to, je tady hodně lidí, kteří mění často, vybírají pečlivě a ještě by pořád chtěli něco lepšího....;-)
Toyota Auris hybrid 1.8 (2017).
Začátek Millers Oils EE 5w30, pak Ravenol SSO 0w30 a teď delší dobu Ravenol DFE 0w20.
Spotřeba 5,4l/100 km.
krizo

Příspěvek od krizo »

tomxass píše:Tak 1000km v aute Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30.
Ako som písal hneď po výmene, že zvuk na voľnobehu nepoznám rozdiel oproti Ravenolu VMP, to ostalo a dokonca počas jazdy ide auto fakt pocitovo voľnejšie, ako keby bol menší odpor, toto sa mi páči, ale zvuk katastrofa ako stará rotacka 66kW traktor.
Co sa týka teploty, pri kľudnej jazde sa ohrieva pomaly, ale pri rýchlej je to katastrofa, pri VMP som bol OK tu je to divočina.
VMP max 105st diaľnica 150 kopec na D1 na Spiši rovnaký úsek (s VMP bolo o 10st vonku teplejšie), Shell 112st to je už moc.
Takisto VMP dosť dlho držal teplotu, tento Shell rýchlo chladne, neviem čím to je (ako keby bol riedsi).

Na zimu to bude fajn, mám ešte 5L VW OEM olej - asi to isté ako Shell, predám ho, a na Silvestra ide nazad VMP alebo skúsim ešte Mobil (tiež ho mam doma).
Cital som ešte dobre ohlasy na Millers EE co sa týka teploty, ale už asi nechcem robiť pokusy.
Ja mám 1,4 TSi a 1x som dal Shell 5w30 ECT medzi výmenami v autorizáku, motor sa mi skutočne zdal hlučnejší. Ináč stále som používal Castrol 5w30 Edge LL /VW servis/ a na ňom motor beží krásne, aj za studena aj pri vysokých otáčkach beží tichučko. Na EK mi povedal technik že emisie mám na 1*. Vzhľadom na to, že mi skončila záruka ten Ravenol, pŕip. Millers by ma zaujímal.
tomxass

Příspěvek od tomxass »

Ahoj, tak Castrol pokiaľ je originál a ideálne pre západný trh je veľmi kvalitný olej.
Na oil club.de je aj dosť často odporúčaný, u nás je ale strašidlom kvôli falšovaniu.
Osobne si myslím, že pri dobrom intervale bude super.
Ktorý Ravenol ta zaujíma?
VMP som mal 5x, bol som max spokojný.
Shell mi stal 2 roky v pivnici a nakoľko som VMP prelial, rovno som nalial ten ECT na skúšku, ale ľutujem to.
VMP kupujem vždy a aj aktuálne stojí v akcii 4+1l 44,9eur, tak Mobil kúpiš za 42eur napr. z filtreaoleje.sk co je podla mňa spoľahlivý zdroj.
Písal som im a kupujú ho na palety napriamo a co je hlavne priamo z Nemecka, takže olej pre nemecký trh.
Mne osobne došiel vyrobený v Belgicku ale komplet etikety v nemčine.
Stojí tiež za skúšku, brat ho dáva do podobného auta len ma 140kW, on mení po 20tis (co som mu hneď vyhovoril) a pocitovo keď boli auta vedľa seba išiel tichšie ako môj s VMP, ale to môže byť dosť skreslené, každý motor je iný.
Nejazdim veľa po meste, ináč by bola moja prvá voľba Ravenol ale VSW, v norme 504.00/507.00 a 0W-30 za mňa asi produkt najvyššej kvality (zasa nepíšem, že najlepší olej lebo ten neexistuje).
Takisto je v nulke aj Mobil 1 ak niekto veľa jazdí mesto.
Pri 5W-30 je určite VMP vyššia kvalita, je tam Mobil 1, je tam ešte Extreme AMG VRS GTI 0W-30 ale neviem to nikde nájsť a bojim sa fake-u.
Na poľskom fóre sa odporúča dosť často ešte Eurol Syntence FS 0W-30 kvôli vysokému podielu PAO (menej ako VSW a VMP ale zasa je lacnejší), ide vraj k 0W-40 nakoľko ma viskozitu pri 100st 12,4.
Nemci su ale kapitola sama o sebe.
Ich odporúčanie pre TDI je pokiaľ človek nemá záruku skoro vždy 5W-40 kvôli riedeniu oleja a nafty.
Naj olej pre tieto motory podľa Nemcov je Ravenol NDT.
Ide o olej pre nákladné autá.
Nespĺňa normu, ale vraj tam nie je oveľa viac popola.
Zato tam ale majú veľmi veľa laboratórnych testov kde je tento olej bezkonkurenčný.
Pokiaľ by som sa nebál asi by som ho nalial.
Ruske fórum, tam je to paradoxne iné, Ravenol je zakázaný na fóre a odporúčajú vo väčšine Shell alebo Mobil 1.
Celkovo ak mám vybrať jeden olej ktorý je na cz pl ru aj de fórach najčastejšie odporúčaný je určite Mobil 1 ESP 5W-30.
Ale ako tu bolo 100x písané, dôležité je častejšie meniť ako preplácať, pri Millers EE C3 napr. jeden kamarát mal najnižšie teploty, skúšal aj VMP aj Mobil aj Shell, ale zasa v zime zvuk katastrofa.
Teraz ma VMP a hovorí, že je zvuk rovnaký ako na Mobile a ze Mobil bol zatiaľ najviac vyvážený, tiež sa ale zlákal na VMP kvôli zloženiu.
Tiež ešte jeden postreh od Nemcov vraj je 5W-40 C3 napr. Ravenol RUP alebo NDT po česky "šepot kvetin".
Takisto sa ale niektori zhodli na tom, že ak človek chce ostať v norme tak meniť často a kľudne mobil pripadne Castrol alebo aj os Shellu odporúčajú ale 5W-30 HX8 ECT, čo je ale v mazacom plane Shellu olej nižšie AKO ECT C2/C3.
Volkswagen Passat B8 Highline Limousine 2.0 TDI DFGA
Motorový olej: Ravenol VMP 5W-30
DSG DQ381 olej: Ravenol DCT-LV
tomxass

Příspěvek od tomxass »

Ak to mám skrátiť.
Pre časté jazdy v meste by som dal 0W-30, inak u nás kľudne ostať na 5W-30.
Najpodstatnejšie je často meniť olej, nie riešiť značku.
Ak nejde o peniaze kľudne skúsiť niečo drahšie.
Ale osobne budem po 6 vymenach za rok už meniť po 5-7tis (posledný Shell ešte bude krátko).
Výborne skúsenosti mám s VMP, Shell je tiež ok, ďalej prejdem zrejme na Mobil 1.
Ja som vyhodil veľa peňazí do potoka, ale snáď je motor vyčistený bez chémie.
Ak niekto chce čistiť lacno, tak stačí nejaké Fanfaro na 1000km aspoň 2x po sebe vymeniť s filtrom.
Teším sa Mobil 1, nenašiel som na neho nikde zlu recenziu a je najviac obľúbený po celom svete (pl, cz, sk, rus, USA, de fóra).
Spotrebu oleja som mal 0,0 nič, takže sa neviem k tomu vyjadriť, nakoľko bola moja najdlhšia výmena po 4 tis odkedy mam auto a z toho bolo 1500kmx2 po diaľnici.

Moje obľúbené oleje sú teda jasné, do budúcna možno skúsim ešte 0W-30 Mobil 1 a Ravenol VSW.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

tomxass píše: Ak niekto chce čistiť lacno, tak stačí nejaké Fanfaro na 1000km aspoň 2x po sebe vymeniť s filtrom.
....
Spotrebu oleja som mal 0,0 nič, takže sa neviem k tomu vyjadriť, nakoľko bola moja najdlhšia výmena po 4 tis odkedy mam auto a z toho bolo 1500kmx2 po diaľnici.
S Fanfarem VSX 5W40 čistím motor už asi dva tisíce kilometrů a hodlám v tom do jara pokračovat... :)
A spotřebě oleje 0,0 nič se u naftového motoru nedivím a za 4tis.km obzvlášť... :P
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
dany01

Příspěvek od dany01 »

Castrolu sa neboj, je to kvalitný olej. To len v hlavách niektorých ľudí je , že to je zlý olej. Ak motoru pasuje tak nemá dôvod špekulovať. Mne vyšiel Castrol tiež najlepšie,( Shell mu nesadol-bral ho viac ako by som chcel), síce ho už nedavam-presiel som na jeho sestru ARAL. Nebol som ochotný priplacat viac ako za iný olej.
Tým nechcem povedať že Shell nieje dobry- v motorke ho roky používam a som spokojný.
Autu proste nesadol
tomxass

Příspěvek od tomxass »

Určite súhlasím, castrol ak je origo je super, samozrejme ak motoru sadne nie je o com a hlavne meniť aspoň po 10t.
Shi

Příspěvek od Shi »

dany01 píše:To len v hlavách niektorých ľudí je , že to je zlý olej
No tak v mojí hlavě je, že Castrol dělá několik kvalitativně hodně různých řad: GTX, Magnatec, Edge a možná nějaké další. Tyto řady se dále občas dělí na různé pod-řady. A Castrol má hlavně výbornou reklamu a je vidět, že ta funguje.
Castrolu, stejně jako mnoha dalším výrobcům, už se podařilo udělat olej, který nebyl zrovna šťastným kompromisem mezi cenou a kvalitou. Proto nemá smysl bavit se o značce, ale když už tak o konkrétní produktové řadě, protože mezi Castrol GTX 5w30 a Castrol Edge 5w30 je docela značný rozdíl a přitom je to pořád ten stejný Castrol ve stejné viskozitní třídě.
Mirec 29

Příspěvek od Mirec 29 »

Smola Castrolu je že poslúžil ako pokusný králik vw grupe keď započali LL interval u svojích motorov... ukázalo sa že motory sa špina a tu začali mýty ktoré u mnohých pretrvávajú až dodnes...ono to nebolo totiž vinou oleja ale oných nezmyselných intervalov ktorý by nezvládol ani iný olej...hold bol to práve Castrol nič viac nič menej.
Je jedno či sa jedná o radu gtx alebo magnatec/SS alebo edge/supercar všetko je zacielené na určitú skupinu užívateľov a všetky poslúžia rovnako dobre pri včasnej výmene.
Podobne ako napr. Shell rada ultra /hx8,7 atď... všetky poslúžia dobre ak sa s ním dobre naloží :wink:
Osobne nemám žiadny problém použiť Castrol...len tá cena... vždy zvolím niečo pre mňa racionálnejšie :)
Toyota Corolla XI gen. 1.6 valvematic - Shell HU Prof. AF 5w30/ Ravenol MTF-3
tomxass

Příspěvek od tomxass »

No je v cene Mobilu a na neho som ešte nevidel jednu zlú recenziu

Ale je pravda, že som veľa krát počul, ak niekto rozobral motor po castrole tak vraj bordel humus a po shelle všetko čisté a tak to veľa mechanikov dodnes vraví.
Mirec 29

Příspěvek od Mirec 29 »

tomxass píše: Ale je pravda, že som veľa krát počul, ak niekto rozobral motor po castrole tak vraj bordel humus a po shelle všetko čisté a tak to veľa mechanikov dodnes vraví.
A to je presne ono...špina a humus...a ďalej? Aké boli intervaly jazdný profil história...to už sa nepovie :wink:
Toyota Corolla XI gen. 1.6 valvematic - Shell HU Prof. AF 5w30/ Ravenol MTF-3
Shi

Příspěvek od Shi »

Mirec 29 píše:Smola Castrolu je že poslúžil ako pokusný králik vw grupe keď započali LL interval u svojích motorov... ukázalo sa že motory sa špina a tu začali mýty ktoré u mnohých pretrvávajú až dodnes...ono to nebolo totiž vinou oleja ale oných nezmyselných intervalov ktorý by nezvládol ani iný olej...hold bol to práve Castrol nič viac nič menej.
Pokud se tedy bavíme době kolem roku 2000, tak motory špinily mj. proto, že v rámci delších intervalů docházelo k větší oxidaci oleje. Castrol se sám dobrovolně stal vlajkonošem vydávání olejů s minimem PAO složky za plně syntetické. VW ho k tomu určitě nenutil. Domnívám se, že tvorba kalů úzce souvisela s nedostatečnou oxidační stabilitou olejů. Pokud tedy Castrol nahradil PAO základ HC základem a nedokázal to kompenzovat přidáním antioxidantů, tak to byla chyba VW? To asi ne. Na trhu byly "plně syntetické oleje", které se v oblasti oxidační stability mezi sebou lišily víc než dvojnásobně. Takže je logické, co jeden olej plnící normy nezvládl, to jiný olej plnící stejné normy zvládnout mohl. Normy předepisují minimum, firemní politika a kultura určuje zbytek.

Složení základového oleje u olejů na našem trhu kolem roku 2000 je vidět v tomto článku :
https://www.academia.edu/26364170/Compo ... ngine_Oils

Za povšimnutí stojí:
Aral: 75% PAO, 25%HC, 0% estery
Castrol: 25% PAO, 75% HC, 0% estery
Esso Ultron: 100% PAO + 10% estery
Shell: 0%PAO, 100% HC + 8% estery

Součet může překročit 100%, protože v článku rozdělili olej na nepolární základ (PAO+HC tvoří 100%) a zvlášť mají polární složku (estery), pokud je přítomná.

Takže ze 14 syntetických olejů na našem trhu byli dva kandidáti na nejméně syntetický olej na trhu: Castrol a Shell. V tom pak Castrolu a Shellu sekundoval olej BP Visco s méně než 50% syntetické složky a bez esterů. Čirou náhodou zrovna BP je vlastníkem značky Castrol ...

Zásadní rozdíl Mezi Castrolem/BP a Shellem je, že Shell do HC oleje jako bonus přihodil 8% esterů, které pomáhají rozpouštět kaly a udržovat je motor čistý, zatímco Castrol jako bonus přihodil intenzivní reklamu v servisech.

Tehdy možná ještě nevěděli, že hydrokrakování a snižování složek obsahujících síru snižuje oxidační stabilitu původní suroviny a je potřeba to kompenzovat přidáním antioxidantů. Ale to není omluva, pouze vysvětlení toho, že se pokusili zákazníkům prodávat za cenu plné syntetiky naleštěný HC olej a nedopadlo to dobře - pro ně ano, pro zákazníky ne. Je vidět, že značky Castrol ani VW to v očích zákazníků nijak významně nepoškodilo, protože do problémů se tehdy dostaly i další výrobci motorů. Bohužel to nevyšlo zákazníkům, jejichž servisy vsadily na značku s mimořádně dobrým marketingem a zákazníky to stálo ranec. Na vině jsou samozřejmě do značné míry i automobilky, které zákazníkům tlačí dlouhé servisní intervaly, byť interně nepochybně ví, že pro nadpoloviční většinu zákazníků jsou propagované intervaly nevhodné.

Castrol tehdy zjistil, že reklama motor v čistotě sice neudrží, ale současně si ověřil, že reklama funguje a vyplatí se. Taky všem ukázal, že si trh (kromě německého) nechá líbit prodávání převážně hydrokrakovaného oleje označeného jako plně syntetický.

Vlastně někdy tehdy jsem se začal o oleje zajímat, protože mě zaujal sametových chod motoru na Esso Ultron. A od té doby hlasuji nohama a z principu se snažím mít v motoru něco jiného než Castrol. Vzhledem firemní politice Castrolu nebývá problém mít za stejné peníze lepší olej, bohužel u aut v záruce mi to komplikují servisy, které mají Castrol v pro mě nepochopitelné oblibě.

Bohužel marketing Castrolu je tak kvalitní, že když si člověk čte popisky určené běžným smrtelníkům, snadno získá pocit, že olej jejich nejnižší řady GTX bude nejspíš lepší, než jejich nejvyšší řada Edge.

Je škoda, že jako součást certifikace ACEA není povinnost zveřejňovat výsledky zkoušek. Pak by se dalo aspoň trochu objektivně srovnávat. Ale takový bič si na sebe olejářské firmy zaručeně neušijí, nicméně ve výsledku by přínos pro ekologii byl větší, než zavedení Start-Stop systému.

Pokud je pro mě nějaká "značka" etalonem kvality, tak je to ExxonMobile a jejich řada Mobil1, byť sám "jezdím" už mnoho let na Ravenol.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Shi: :wink: :wink:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
tomxass

Příspěvek od tomxass »

Ahojte.
Môže mať vplyv olej na hlučnosť olejového čerpadla?
VW ma od cca 2015 problém, že čerpadlo za studena je hlučné.
Robi to väčšina áut, a aj novšie ako mam ja 2018+.
Nahodou som bol na škoda fóre, kde typek písal, že ma superb 2018 (rovnaké motory ma vw) a používa millers oils ee performance c3 5w 30 a odvtedy mu ten zvuk zmizol.
Zaujalo ma to ale veľmi tomu neverím.
Co vy nato?
Väčšina ľudí sa bojí co to je, niektorí vymenia aj rozvody ale to nepomôže, vw servis to komunikuje ako vlastnosť.
Po zohriať je ticho.
Odpovědět