Zdravím chtěl bych se vrátit k původnímu tématu tohoto vlákna
tj na samý začátek a položit dotaz EXPERTŮM tohoto fora a sice: na správný olej do benz.hondy 1.5 I-VTEC. VÍM ! všechno už tu bylo řečeno a já to tak i bral jako hotovou věc,avšak vypadá to tak - že mechanici profesionálové v TREND CAR Olomouc jsou jiného názoru.
Co bylo:
Absolvoval jsem se svou Hondou HR-V 1.gar. prohlídku a páč na ní kromě výměny oleje nic moc nedělali ,tak jsem se - jen tak mimochodem zeptal - co za olej mi tam dávají ptal jsem se dvou zaměstnanců 1.byl mechanik (v montérkách) oba odpov. že - Shell 5W-30 víc ani jeden nevěděl. Nechtěl jsem dál prudit a nechal jsem to tak ,ale za dva dny jim poslal mail. Odpověď mě malinko překvapila vložím sem celé znění toho e-mailu i s odpovědí.
Sent: Saturday, December 01, 2018 12:45 PM
To:
honda.servis@trendcar.cz
Subject: dotaz
Dobrý den
Jsem majitelem u vás zakoupeného vozu Honda HRV 1.5 a mám prostý dotaz ,jaký konkrétně motorový olej používá vaše servisní středisko pro motor mého vozu.? Stejný dotaz jsem položil už 2x pracovníkům vaší OL. pobočky a pokaždé mi bylo řečeno "pouze" ,že Shell 5w-30 ,(předpokládám plnou syntetiku) potud v pořádku. Při dotazu na zákl. parametry : API / ACEA mi kupodivu od vás nebyl nikdo schopen odpovědět. Na vašich stránkách a pomalu každé viditelné reklamě je deklarováno že používáte orig. m.oleje Honda. Čím je tedy vlastně motor mého auta u vás plněn ? a pokud tam dáváte jiný m.olej (než org. Honda) tak prosím jaký přesně a proč? Studoval jsem tzv. mazací plány některých výrobců a zjistil ,že podle všeho není směrodatné obch. označení a výrobce ,tj existuje více vhodných alternativ ,ale parametry API nebo ACEA jsou zcela zásadní a měly by být jasně dané. Doufám že tyto hodnoty a zákl. rozdělení m. olejů jsou ve vašem serv. středisku mechanikům dobře známy a není žádný důvod je jakkoliv tajit . Jako majitel vozidla bych tento dotaz (pro případnou potřebu doplnění nebo vl. výměny ol.) viděl jako zcela legitimní a logický. Po určitém průzkumu už v tom mám celkem jasno jde mi nyní už jen o to NEMÍCHAT zbytečně různé druhy ,ale používat přesně stejný m.olej jako váš servis. Děkuji za objasnění a korektní odpověď ,s pozdravem ---
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
odp.
Dobrý den p. ---,
tech. specifikace oleje, který jste dostal do motoru je : AP-L 5W-30, ACEA C2.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
??? Je snad v tomto autě TWC - (Three Way Catalyst) ? nebo pod. systém který by použití C2 mohl nějak odůvodnit ?
Měl jsem vážně za to (a myslím že kromě vás tady to samé tvrdí i uživatelský manuál dodaný k vozu) ,že tam patří ACEA A3. Jsem teď dokonale zmatený ,může k tomu prosím ještě někdo něco fundovaného dodat ? Děkuji